Home | CULTURĂ | Altă lovitură: Palatul Mogoşoaia, revendicat

Altă lovitură: Palatul Mogoşoaia, revendicat

Publicat de

Palatul de la Mogosoaia, revendicat *** Urmasii Marthei Bibescu au depus in instanta o actiune de revendicare a domeniului si Palatul Mogosoaia, iar in cazul in care restituirea nu este posibila, cer ca magistratii sa oblige institutiile statului sa le platesca valoarea de piata a palatului, evaluat provizoriu la 10 milioane de euro. *** In actiunea depusa in instanta, cei doi mostenitori, Christopher John Ghika si Jean Valentine Louise Ghika-Comanesti, arata ca Palatul de la Mogosoaia, impreuna cu mai multe dependinte, parcul si cateva zeci de hectare de teren arabil si de livada, a fost dobandit de Martha Bibescu de la sotul acesteia, Printul George Valentin Bibescu, printr-un "Act de donatiune", datat 24 martie 1925, care a fost atasat, in copie, la dosarul cauzei, contractul fiind inregistrat la Sectia de notariat a Tribunalului Ilfov *** Complexul de la Mogosoaia, de la o institutie la alta *** In 1993, MCC infiinteaza Centrul National de Cultura Mogosoaia, care preia administrarea palatului. Ulterior, cele 12 hectare din parcul de la Mogosoaia trec in administrarea Centrului, pentru ca in 2003, institutia care i-a succedat, Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului, sa fie trecuta sub finantarea CGMB si a Ministerului Culturii

Palatul de la Mogosoaia, revendicat

Urmasii Marthei Bibescu au depus in instanta o actiune de revendicare a domeniului si Palatul Mogosoaia, iar in cazul in care restituirea nu este posibila, cer ca magistratii sa oblige institutiile statului sa le platesca valoarea de piata a palatului, evaluat provizoriu la 10 milioane de euro.

Christopher John Ghika, cetatean britanic, si sora lui, Jean Valentine Louise Ghika-Comanesti, au depus actiunea de revendicare la Tribunalul Bucuresti pe 12 martie, sustinand ca, in calitate de mostenitori ai Marthei Bibescu, nascuta Lahovari, au drept de proprietate asupra complexului "Palatul Mogosoaia". Cei doi sunt reprezentati in instanta de casa de avocatura "Stoica si Asociatii", a fostului ministru al Justitiei, Valeriu Stoica.

Cererea de chemare in judecata depusa la Tribunalul Bucuresti este insotita de o serie de documente, printre care traduceri ale certificatelor de mostenitor, din care reiese ca fratii Ghika sunt mostenitorii domeniului de la Mogosoaia, precum si o serie de procese-verbale care detaliaza ce suprafete, imobile si obiecte erau pe domeniu la preluarea de catre stat.

26 aprilie, primul termen

Instanta de judecata a stabilit primul termen in acest proces pentru 26 aprilie.

Actiunea depusa la Tribunalul Bucuresti este indreptata impotriva statului roman, prin Ministerul Finantelor Publice, a Ministerului Culturii, a Municipiului Bucuresti si a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), precum si impotriva Comunei Mogosoaia si a Centrului de Cultura Palatele Brancovenesti.

In actiunea depusa in instanta, cei doi mostenitori arata ca Palatul de la Mogosoaia, impreuna cu mai multe dependinte, parcul si cateva zeci de hectare de teren arabil si de livada, a fost dobandit de Martha Bibescu de la sotul acesteia, Printul George Valentin Bibescu, printr-un "Act de donatiune", datat 24 martie 1925, care a fost atasat, in copie, la dosarul cauzei, contractul fiind inregistrat la Sectia de notariat a Tribunalului Ilfov.

Potrivit actiunii depuse la Tribunalul Bucuresti, pe 2 martie 1949 , "in lipsa oricarui temei legal, Directia Gospodariile Agricole de Stat a procedat la preluarea bunurilor Marthei Bibescu situate in comuna Mogosoaia, judetul Ilfov, bunuri constand in: 33 de hectare de teren arabil, 30 de hectare parc, 8 hectare teren cultivate cu pomi, 3 hectare teren cultivate cu plante de protectie, 8.700 mp teren cu destinatia de loc de casa, 28 de constructii (dintre care doua castele, 9 corpuri de cladiri avand destinatia de locuinte pentru personal, o biserica si alte corpuri denumite Casa mica si Casa mare), produse si producte agricole, inventar viu, precum si intregul inventar mort".

Cei doi mostenitori ai Marthei Bibescu sustin ca revendica doar parcul, terenul cultivat cu pomi, cele 3 hectare cultivate cu plante de protectie, precum si constructiile si terenul aferent acestora, specificand ca nu fac obiectul acestui dosar terenul arabil sau inventarul complexului.

Christopher John Ghika si Jean Valentine Louise Ghika-Comanesti expun, pe larg, in actiunea depusa in instanta, descendenta Marthei Bibescu, prin care drepturile de mostenire asupra Palatului de la Mogosoaia le-au revenit lor.

Astfel, se arata in actiune, dupa moartea Marthei Bibescu, in noiembrie 1973, succesiunea acesteia a fost acceptata de fiica si unica sa mostenitoare, Valentine Ghika-Comanesti, casatorita cu Printul Dimitry Ghika-Comanesti, potrivit unui "Act de notorietate" datat 18 ianuarie 1974.

La randul sau, mostenirea Valentinei Ghika-Comanesti i-a revenit, dupa moartea sa, in noiembrie 1976, sotului ei, Printul Dimitry Ghika-Comanesti, dupa cum reiese din certificatul de mostenitor eliberat de Inalta Curte de Justitie din Anglia, in ianuarie 1977.

Ulterior, in 1989, drepturile asupra proprietatilor Marthei Bibescu din Romania trec la fiul Printului Dimitry Ghika-Comanesti, John Nicholas Ghika, casatorit cu Judith Mary Ghika. Cei doi au doi copii, respectiv Jean Valentine Louise Ghika-Comanesti si Christopher John Ghika, reclamantii din dosar.

John Nicholas Ghika a murit in august 2003, mostenirea lasata de el revenindu-i sotiei sale, Judith Mary. La inceputul lui 2010, aceasta le-a donat celor doi copii ai sai, Jean Valentine Louise Ghika Comanesti si Christopher John Ghika, toate drepturile dobandite prin succesiune cu privire la imobilele din Romania care au apartinut familiei lui John Nicholas Ghika.

"Asadar, reclamantii din prezenta cauza sunt mostenitorii Marthei Bibescu (fosta Lahovary), proprietara a complexului Palatul Mogosoaia si pe numele careia a fost preluat imobilul in anul 1949", se arata in actiunea depusa la Tribunalul Bucuresti.

Complexul de la Mogosoaia, de la o institutie la alta

Mostenitorii Marthei Bibescu spun ca, dupa preluarea de catre stat, in 1949, "in mod abuziv si fara temei legal", a Palatului Mogosoaia, domeniul si imobilele au fost administrate succesiv de mai multe institutii, "fara sa iasa insa din sfera de stapanire a statului".

Astfel, in 1952, la trei ani de la nationalizarea integrala a domeniului, printr-o hotarare a Consiliului de Ministri al Republicii Populare Romane (RPR), imobilul a fost transmis din folosinta Ministerului Invatamantului Public, a Sfatului Popular al Capitalei si a Ministerului Fortelor Armate, in folosinta Comitetului pentru Arta, precum si a Uniunilor Artistilor Plastici, a Compozitorilor, a Scriitorilor si a Arhitectilor.

Trei ani mai tarziu, in 1955, 12 hectare din parcul complexului trec din administrarea Ministerului Culturii in cea a Sfatului Popular al Capitalei, sustin cei doi mostenitori in actiune, care arata ca palatul a fost administrat de Muzeul National de Arta al RPR pana la cutremurul din martie 1977, cand tot inventarul a fost evacuat in cladirea muzeului, institutie care a administrat imobilul pana in 1991.

Pe de alta parte, potrivit actiunii depuse la Tribunalul Bucuresti, o suprafata de aproape 18 hectare din parcul complexului, situata in zona de nord a domeniului, a trecut in 1970 in administrarea Directiei Domeniului Public al Municipiului Bucuresti, pentru ca in 1990, printr-o Hotarare de Guvern, sa fie trecut in administrarea Centrului de Cultura si Creatie Mogosoaia - Buftea.

Un an mai tarziu, in aprilie 1991, cele aproape 18 hectare de parc ajung sa fie administrare de Trustul Domus, aflat in subordinea Ministerului Culturii.

In ceea ce priveste palatul si o parte din dependintele situate pe domeniul de la Mogosoaia, in actiune se arata ca acestea au fost trecute, in 1991, prin ordin al Ministerului Culturii, din administrarea Muzeului National de Arta al Romaniei in subordinea Trustului Domus.

In 1993, MCC infiinteaza Centrul National de Cultura Mogosoaia, care preia administrarea palatului. Ulterior, cele 12 hectare din parcul de la Mogosoaia trec in administrarea Centrului, pentru ca in 2003, institutia care i-a succedat, Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului, sa fie trecuta sub finantarea CGMB si a Ministerului Culturii.

"Se poate observa faptul ca titlul paratilor din prezenta cauza emana de la Statul roman, autor al preluarii abuzive a imobilului in litigiu si care a transmis succesiv dreptul de administrare asupra acestuia", se arata in actiunea depusa la instanta.

www.newsin.ro

Subscribe to comments feed Comentarii (15 publicate)

avatar
Tanika 30/07/2012 12:34:26
Iulia colectia nu se corapma cu ce linkuri ai dat tu spre ex. Stilul este asemanator dar piesele difera . Ca sa nu mai vorbim ca acelea sunt colectii de serie iar aici piesele sunt unicat si serie limitata mar36/38 . Daca este sa o luam asa si Alexander Wang are un stil similar , si colectia lui Karl pentru linia young . Dar lasand asta la o parte fiecare alege ce piese i se potrivesc in garderoba iar noi suntem aici sa oferim alternative .
avatar
ueofum 31/07/2012 05:25:29
xPXIVQ , rbjhbzckcxjy, [link=http://jazhxtfretee.com/]jazhxtfretee[/link], http://vvkgcesjqqvg.com/
avatar
nmzanww 31/07/2012 22:20:00
y0ZcJ7 <a href="http://xgtktughvvrk.com/">xgtktughvvrk</a>
avatar
pycmocjpoli 01/08/2012 22:00:25
yZjVqx , rdfzswrmjdzf, [link=http://hjwkceugnout.com/]hjwkceugnout[/link], http://oslfwgxmuylu.com/
avatar
nsvmsumycle 01/08/2017 19:23:12
allenamento cardio sul tapis roulant per bruciare il grasso http://cigopweight.space/ib78vw179818.html verdure verdi dieta su feedback e risultati http://cigopweight.space/gyimt68y8sv922z25.html Capsule dimagranti ideale capsule 60 recensioni http://cigopweight.space/wm43jih8l7vqb16t346i.html leicht verfügbaren Mittel für die Gewichtsabnahme http://cigopweight.space/697228f38-yhnc67552r.html benefici cardo per la perdita di peso http://cigopweight.space/qy87839n8c7a3ri31.html Herbalife composizione tè dimagrante http://cigopweight.space/p337dy93pp6-1.html wie viel Sie tatsächlich Gewicht in 1 Monat verlieren http://cigopweight.space/vwf775a5iu29d6-c8-93h.html esercizi per dimagrimento addome e fianchi per gli adolescenti http://cigopweight.space/q-6947645u3n8gk33923.html dieta blanda per la perdita di peso a 10 http://cigopweight.space/8h4-7-1eg9t4r61qc93.html hogyan kell fogyni a lábak nélkül papok http://cigopweight.space/c937rm288-dt564xp-11y.html fogyás és COPD http://cigopweight.space/xl-a2yk74wyw1k8ppb.html fogyás eredmények központ http://cigopweight.space/l7m889z6g2273v35726.html Tarasova Schlankheits-Spray http://cigopweight.space/u6xi-9-v-c2-3l-q2.html méz fogyókúra pakolás http://cigopweight.space/5pwo-8w9h247.html pillole innocue http://cigopweight.space/129q6-7-k9izzc55sfrh44.html fogyókúra helyes e http://cigopweight.space/qb8v559h35.html Diät für eine Woche auf einer Sauermilch http://cigopweight.space/u5w-umym12cy.html programot zsírégető torna http://cigopweight.space/gp2yw93w9j913m6.html Bodyflex fogyókúra comb és fenék http://cigopweight.space/nox5651ir88hc42qp.html photoshop alak korrekciója http://cigopweight.space/8qtx31pcuw9j41tw.html auf, wie man Gewicht mit Zimt verlieren http://cigopweight.space/a584cm-t1q2-as2rd9beb.html Zitrone trinken mit Gurke Diät http://cigopweight.space/3-4u2w-66374z-9u6eqb.html fogyás eredmények és vélemények http://cigopweight.space/p-9x-f7921ulu-2cg5ug-icl.html E 'possibile perdere peso sulla cavoli e carote http://cigopweight.space/d1-ki-ul8b7875jk6m-2.html zöld tea citrommal fogyókúra éjszaka http://cigopweight.space/nb82fg-3z24jh7.html germe di grano per la perdita di peso http://cigopweight.space/dcm6-h-74268kscxb515.html Caffè per le recensioni di perdita di peso http://cigopweight.space/puz9yz16q24.html hogyan kell fogyni gyorsan, és minden, amit akar http://cigopweight.space/qxkg21a7gds.html dieta speciale per 6 giorni http://cigopweight.space/du-ec5wz921ffx-cz2k7.html Simulatoren für das Abnehmen der Bauch und Flanken-Shop http://cigopweight.space/37n17jx-f5s278ewu.html személyre szabott táplálkozás fogyás http://cigopweight.space/s7zo-n8w1gu1.html Klassen für das Abnehmen der Oberschenkel und Gesäß http://cigopweight.space/61cqy2s9ph.html recensioni biomagnity dimagranti e prezzo http://cigopweight.space/326rm1n2-q53l-u234.html homeopátiás szerek fogyás és étvágytalanság http://cigopweight.space/xq-7g1qpu8r8-474485f8.html casa esercizio per il video di perdita di peso http://cigopweight.space/83116md83slo5.html szépség az arc és a túlsúly http://cigopweight.space/i26uou763-i8i-k.html az arány a szénhidrát fehérje zsírbevitel fogyás http://cigopweight.space/9q64pl-1y-z7-3h3x-916o.html perdere peso a 500 grammi a settimana http://cigopweight.space/to77nr19i79-s-b.html fórum, hogyan kell fogyni 40 év után nő http://cigopweight.space/5i86qkrm31f5pjc2be.html Reduxine fogyás felülvizsgálat http://cigopweight.space/e-evg7m71aj4.html google Ernährung, Gewicht zu verlieren http://cigopweight.space/87zn4j-q7v9-3z4jg56.html aß 7 Tage sie verloren http://cigopweight.space/9tl5-w-pr-4977fu7m93r-83.html Ernährung für die Schönheit der Haut und Abnehmen http://cigopweight.space/np2n15-u9m21qn4.html strumento onetwoslim per la perdita di peso al banco http://cigopweight.space/jz3-48j-9h4gf-k66adspi.html Tianshi Slimming Tea cliente persone http://cigopweight.space/o26nge6w4t-um16-37.html diétás menü 8. számú egy hétig http://cigopweight.space/rx8-t5msq6v57-lyqng.html hogyan kell fogyni 8 kg 2 hónap http://cigopweight.space/a4dk-49i8g87.html diéta pirula meridia analóg http://cigopweight.space/w4q-c5-9129v33ue.html esercizio per bruciare il grasso sull'addome e affianca il video le donne http://cigopweight.space/3z182s816216w75-9e5.html geschätzte Gewichtsverlust für Männer Menü http://cigopweight.space/ti9n4ow5595o7436b8e.html Forum Perdita di peso Arginina http://cigopweight.space/a5-txm8-84611k4mzvh.html sopra le capsule contatore bilayt dimagrante http://cigopweight.space/z987ga-y7y5.html wie schnell Gewicht Körper verlieren http://cigopweight.space/hb7j7iv85-9sovb1.html recensioni su dieta abs 30 giorni http://cigopweight.space/f5l5nc-nk7b.html glyukofazh 1000 istruzioni per l'uso per le revisioni di perdita di peso medici http://cigopweight.space/4-xc48-75kzxk-6xa6y3pp.html biscotti di farina d'avena casalinghi nella dieta http://cigopweight.space/8u2d-g-12-1v66846.html Egy sor gyakorlatok fogyás a fitneszteremben férfiak http://cigopweight.space/353u29-8r26-w2q6io995.html mi a teendő, ha azt szeretnénk, hogy enni a fogyás lista http://cigopweight.space/d-l72wo1l2x3k6-17.html menu di dieta Ducane per ogni giorno del tavolo e opinioni http://cigopweight.space/v5jn-78z3xa.html Schlankheits Hände für Schwangere http://cigopweight.space/r449d13wj7q3fn-3v68.html Kniehosen zum Abnehmen lite Gewichte 4872ns kaufen http://cigopweight.space/8y91i9f-9k8-k3294xf51.html túró banán diéta 7 nap http://cigopweight.space/8653x9yoe8n34v96.html saláták fogyás káposztával http://cigopweight.space/77-y25q48d3m.html wie man Gewicht verlieren so schnell http://cigopweight.space/h6t7o5ovm357y52vq6.html 6 kg étrend 6 napon http://cigopweight.space/eq5-n9lzm-3fku.html palacsintát lenlisztben fogyás http://cigopweight.space/h3f913tx9-9m2-ko28.html Daria Mironowa Grundstück auf den Gewichtsverlust http://cigopweight.space/a-q1hxp58f4yfet3-6di.html Übergewicht rissige Fersen http://cigopweight.space/47al26wb42.html starren Gewichtsverlust 20 Tage http://cigopweight.space/3635r9gl7kd.html hogyan kell fogyni egy hét alatt 10 kg diéta nélkül tinédzsereknek
avatar
ndmnjlmycle 02/08/2017 14:41:17
topbu93w9m</br>
bad credit payday loans</br>
<a href="http://cashadvances2017.com"> online payday loans no credit check</a> </br>
&lt;a href=&quot;http://paydayloans2017.com&quot;&gt; online payday loans&lt;/a&gt; </br>
http://paydayloansonline2017.com-guaranteed payday loans </br>
first payday loans
avatar
kamagra shop erfahrungsberichte 29/03/2018 00:34:02
kamagra oral jelly online usa
<a href="http://kamagradxt.com/">how to use kamagra oral jelly sildenafil</a>
kamagra oral jelly kaufen paypal
<a href="http://kamagradxt.com/">kamagra store</a>
kamagra kopen in winkel rotterdam
http://kamagradxt.com/
kamagra kopen waar
avatar
kamagra forum pl 30/03/2018 16:08:23
kamagra oral jelly usa
<a href="http://kamagradxt.com/">http://kamagradxt.com/</a>
is the kamagra store legit
<a href="http://kamagradxt.com/">kamagra oral jelly how to use</a>
kamagra 100
http://kamagradxt.com/
kamagra oral jelly kopen amsterdam
avatar
Buy Custom Essays 25/04/2018 16:06:07
essay writers online <a href="http://collegeessays.cars">college persuasive essay</a> college persuasive essay <a href=http://collegeessays.cars>college essays</a>
avatar
Buy Essay Paper 26/04/2018 10:07:53
college application essay <a href="http://collegeessays.cars">college essays</a> college essays <a href=http://collegeessays.cars>personal essay for college</a>
1 2 next total: 15 | afişare: 1 - 10

Spune-ţi părerea despre acest articol!

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Te rog să introduci codul din imagine:

Captcha
  • Trimite unui prieten Trimite unui prieten
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

Informatii Autor

Linda

Articolul este etichetat cu:

Acest articol nu are etichete

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

0