Home | DEZVĂLUIRI | Afaceristul mafiot, acuzat că a comandat patru crime, investea în cultură

Afaceristul mafiot, acuzat că a comandat patru crime, investea în cultură

Publicat de
Afaceristul mafiot, acuzat că a comandat patru crime, investea în cultură

Sergiu Băhăian, cel care ar fi comandat asasinarea a patru persoane în stilul „Camorra”, trecea drept iubitor de frumos, finanţând producţii cinematografice de succes. *** Băhăian a făcut un fel de mecenat artistic, finanţând producţii precum „Asphalt Tango”, film al lui Nae Caranfil (1995), sau albumul „Născută toamna”, realizat de Loredana Groza, în colaborare cu Direcţia 5, tot 1995. *** Dincolo de acţiunile desprinse parcă din filmul „Naşul”, Sergiu Băhăian afişa, pentru cei care-l cunosc, un aer de artist iubitor de frumos, cu studii de Regie şi care nu se ferea să investească în cultură. *** Toate execuţiile în stil mafiot duc la Sergiu Băhăian *** Criminalul prietenos: Sergiu Băhăian avea 1.600 de amici pe Facebook, citea ştirile Mediafax şi se declara artist

Acuzat că ar fi comandat patru crime în stil mafiot, afaceristul Sergiu Băhăian a fost arestat preventiv, aseară, pentru 29 de zile. În timp ce el a fost reţinut doar pentru o serie de infracţiuni economice şi condus în arestul Poliţiei Ialomiţa, doi apropiaţi ai săi erau încarceraţi la Constanţa pentru fapte oribile: au ucis patru persoane - pe unele dintre ele îngropându- le de vii sau aruncându- le în Dunăre. 

Cei doi asasini - Valentin Şlepac şi Adrian Grigoraş - au declarat că au comis faptele la ordinele „bossului Sergiu”. Şlepac şi Grigoraş nu sunt străini nici de escrocheriile liderului lor, fiind a res taţi de mai multe ori, în ultimii ani. De fiecare dată însă au fost puşi în libertate de magistraţi care nu i-au considerat periculoşi. 

Dincolo de acţiunile desprinse parcă din filmul „Naşul”, Sergiu Băhăian afişa, pentru cei care-l cunosc, un aer de artist iubitor de frumos, cu studii de Regie şi care nu se ferea să investească în cultură. 

În 1995, pe vremea când prima sa mare escrocherie - Sabina Product, un joc piramidal de tip „Caritas” - era înfloritoare, Băhăian a finanţat pro ducţia filmului regizat de Nae Caranfil, „Asphalt Tango”. De multe ori însă şi aceste acte culturale aveau tot iz de escrocherie.
 
Surse din lumea sportului spun că, pe lângă showbiz, Sergiu Băhăian „a ţepuit” şi clubul de fotbal Gloria Buzău, pe care l-a preluat doar pe hârtie, fără a investi un leu.

Dilema Băhăian: „Ce e viaţa fără metafore?”
 

Băhăian îşi masca însă profilul de infractor, promovându-şi în reţelele virtuale de socializare imaginea unui tip sensibil şi deschis. Avea peste 1.000 de prieteni virtuali, printre care multe vedete, pe Facebook, unde posta comentarii legate de activitatea sa regizorală. 

Şi unde sugera că suferă enorm din dragoste. „Ce e viaţa fără metafore?”, se întreba, filosofic, Băhăian într-un comentariu. „M-am tot întrebat şi răspunsul m-a întors la o dragoste mai veche, dar care niciodată nu s-a învechit: teatrul. (...) Cred că arta merită să fie consumată”. 

De altfel, judecând persoanele cu care avea legături în mediul virtual, printre care vedete ca Dan Bălan sau Paula Seling, s-ar putea spune că mafiotul Băhăian era un apropiat al showbizului. Cei mai mulţi artişti din lista sa on-line declară însă că nici măcar nu au auzit vreodată de el. 

„Mecena” din 1995

 Băhăian este totuşi cunoscut în mediul artistic, deoarece în ultimul timp cocheta cu ideea că ar fi regizor. În plus, în perioada în care afacerile cu Sabina Product erau înfloritoare, Băhăian a făcut un fel de mecenat artistic, finanţând producţii precum „Asphalt Tango”, film al lui Nae Caranfil (1995), sau albumul „Născută toamna”, realizat de Loredana Groza, în colaborare cu Direcţia 5, tot 1995. 

„Or fi fost nişte chiloţi sau ceva de la Sabina Product. Era firmă de textile, probabil că a îmbrăcat fetele. Nu ştiu dacă era pasionat de film, eu nu l-am văzut niciodată”, spune Florin Călinescu, unul dintre actorii din distribuţie, precizând că Sergiu Băhăian îşi făcea publicitate finanţând asemenea producţii, dar nu devenise un apropiat al lumii mondene şi artistice. 

Regizor „fără acoperire” 

După ce a fost eliberat din închisoare, unde a fost încarcerat pentru escrocheria „Sabina”, Băhăian a decis să-şi urmeze pasiunea pentru teatru: a pus în scenă piesa „De amorul artei”, care însă nu s-a mai jucat. Motivul: „afaceristul” a vrut să-şi plătească colaboratorii cu un cec fără acoperire. 

„A fost vorba de o dovadă falsă a plăţii pe care ne-o datora. (...) Legat de partea de regie, nu ştiu cât s-a ocupat de asta. Îmi amintesc că a venit însoţit de Nicolae Ulieru, fostul purtător de cuvânt al SRI. Păreau că sunt apropiaţi, chiar parteneri”, a explicat Adriana Lo măşan, coordonator de evenimente la The Ark, clubul unde Băhăian urma să-şi monteze piesa. (A colaborat Cristian Hubali)
 
VICTIME 

Patru crime făcute în cel mai pur stil mafiot 

Lucian Cernat
 a fost aruncat în Dunăre de pe podul rutier de la Cernavodă, în anul 2006. Mai înainte însă a fost sedat cu diazepam şi îmbătat cu alcool. Medicii legişti constatau atunci că victima a murit prin asfixie mecanică, fără urme de vio lenţă. 

Cadavrul a fost foarte greu identificat, pentru că în buzunar s-a găsit buletinul altcuiva, un oarecare Spiţă. La familia Spiţă însă, poliţiştii au aflat că acesta e plecat la muncă în Spania. 

Adevărata identitate a lui Cernat a fost aflată abia în vara anului 2009, când s-a constatat că numele lui figura în firmele înfiinţate la iniţiativa lui Sergiu Băhăian. Procurorii DIICOT cred că şi Spiţă ar fi fost asociat cu Băhăian şi încearcă să-i dea de urmă. 

Emilian Leonte
, din Poarta Albă, a fost omorât în februarie 2008, cu mai multe lovituri de ciocan în cap, şi aruncat în Canalul Dunăre Marea Neagră. Cadavrul, îmbrăcat în costum negru, cu cămaşă şi cravată, a fost găsit, în aprilie 2008, plutind în dreptul oraşului Murfatlar. 

Leonte fusese zidar, rămăsese fără loc de muncă şi a fost cooptat de Şlepac într-o afacere din care nu a obţinut mare lucru. Fratele fostului patron i-ar fi facilitat o plecare în Germania. Le-a declarat poli ţiştilor că l-ar fi condus pe Leonte până la Gara de Nord, din Bucureşti, şi că nu mai ştie nimic de el de atunci. 

Medicii legişti au scris că Leonte a murit prin asfixie mecanică produsă prin înec, fără urme de violenţă. Cadavrul a fost deshumat pe 11 ianuarie 2010. 

Ionel Ulezu
, din Lipniţa, care locuia fără forme legale în Constanţa, a fost omorât în septembrie 2008. El a fost îngropat de viu, după ce, în prealabil, fusese îmbătat şi sedat cu diazepam. Cadavrul lui a fost găsit într-o groapă, la 2,5 metri adâncime, sub o placă de beton, deasupra căreia a fost constrtuit un WC uscat. 

Petrică Captalan
 a fost omorât odată cu Ulezu, după ce a fost lovit în cap cu o bâtă. El a fost îngropat imediat într-o groapă, la un metru adâncime. Deasupra cadavrului a fost aşezată o placă de beton, care a fost astupată cu pământ. Potrivit procurorilor DIICOT, Captalan era originar din Timişoara şi lucrase cu Băhăian la Bucureşti.
 
Ulterior, el a fost adus la Constanţa şi găzduit în Satul de Vacanţă de la intrarea în staţiunea Mamaia. Cadavrele ultimilor doi au fost descoperite vinerea trecută în curtea casei fraţilor Marin şi Petre Piciog, din satul constănţean Măgura, comuna Cerchezu. (Feri Predescu) 

ARESTAŢI 

Şi-au ucis tovarăşii fiindcă au cerut mai mult 

Cei doi suspecţi reţinuţi la Constanţa (Valentin Şlepac, 31 de ani, şi Adrian Grigoraş, 20 de ani) au recunoscut că au ucis patru victime la comanda lui Sergiu Băhăian. Ei au primit, ieri-dimineaţă, mandate de arestare preventivă, pentru 25 de zile, din partea judecătorilor Tribunalului Constanţa. 

Termenul nu e cel legal, de 29 de zile, pentru că ei au stat deja 3 zile în arest, în urmă cu doi ani, la dispoziţia judecătorilor Tribunalului Constanţa. Ulterior, au fost eliberaţi de Curtea de Apel. 

Cei doi erau cercetaţi pentru înşelăciune şi favorizarea infractorului, după ce re uşiseră, împreună cu Ionel Ulezu şi Petrică Captalan (ale căror cadavre au fost găsite la Măgura - n.r.) să păcălească Fabrica de bere Azuga şi o societate de leasing cu peste 200.000 de euro. 

Procurorii DIICOT Constanţa şi cei din Slobozia au stabilit acum că Şlepac şi Grigoraş îi omorâseră pe Ulezu şi Captalan în septembrie 2008, înainte cu o lună să fie arestaţi şi, ulterior, cercetaţi în stare de libertate pentru înşelăciune. Omorurile începuseră încă din 2006 şi e posibil ca numărul victimelor să fie mai mare. 

Potrivit şefului BCCOA Constanţa, comisar Aurelian Pavel, cei doi şi-au omorit foştii tovarăşi, la ordinul lui Băhăian, „în încercarea de a acoperi activităţile infracţionale şi componenţa grupului organizat la vârf, după ce victimele au cerut mai mult decât li s-a dat”. 

Toate execuţiile în stil mafiot duc la Sergiu Băhăian. Procurorii DIICOT Constanţa şi poliţiştii de la Crimă Organizată colaborează de astă-vară cu cei din Slobozia, după ce aceştia au început să cerceteze activitatea infracţională din Ialomiţa a lui Băhăian.

Potrivit anchetatorilor, Băhaian şi Şlepac „au constituit un grup infracţional organizat în care i-au cooptat pe Adrian Grigoraş, Lucian Cernat, Emilian Leonte, Ionel Ulezu, Petrică Captalan şi gemenii Marin şi Petre Piciog, cu care au înfiinţat peste 40 de firme”. Unii dintre aceştia au fost cercetaţi de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constan ţa, dar instanţele i-au eliberat. 

TEROARE 

Gemenii Piciog se simt în pericol 

Anchetatorii cred că următoarele victime ale lui Şlepac şi Grigoraş ar fi putut fi gemenii Piciog. „Cei doi fraţi Piciog apar ca asociaţi în mai multe soci etăţi comerciale cu care gruparea organizată a efectuat opera ţiuni financiar-bancare”, declară şeful BCCOA Constanţa, comisarul Aurelian Pavel.
 
„Au avut noroc, mare noroc, poate că fraţii Piciog vor trăi şi datorită nouă”, a completat şeful DIICOT Constanţa, Laurenţiu Bratosin. „Deosebit în acest caz e faptul că persoanele care au fost folosite pentru a se lucra în numele lor au fost şi omorâte. Au mai fost asemenea fapte în România, dar fără victime omeneşti”, a mai spus el. 

În satul Magura era ieri mare agitaţie: cei din familia Piciog îşi făceau deja bagajele, cu gândul de a-şi părăsi locuinţa, de frica represaliilor. „Nu vrem să ne ia gâtul, aşa că plecăm”, a spus Petre Piciog. În curtea gemenilor au fost găsite cadavrele lui Ionel Ulezu şi Petrică Captalan. 

evz.ro

Reţeta Băhăian: formezi escroci, apoi îi ucizi

Sergiu Băhăian este acuzat că ar fi ordonat moartea celor care îi băgaseră în buzunare milioane de euro prin fraude bancare. Patronul echipei Gloria Buzău, Sergiu Băhăian (47 de ani), a fost arestat aseară pentru fraude economice, dar şi pentru că ar fi ordonat uciderea a cel puţin patru persoane.

NU RATA: Mafiotul şef, prins la Bucureşti

„Regizorul morţii” i-a ţepuit şi pe actori

Moarte contra bani: cam aşa ar putea fi scenariul dosarului de crimă organizată în care Băhăian a regizat cel puţin patru omoruri pentru ca banda sa să câştige peste două milioane de euro din afaceri necurate.

Mai citiţi şi:

Un timişorean a fost îngropat de viu după ce a aderat la clanul Băhăian

Bun venit în Sicilia!

Hunedoreanul numit în 2004 administrator la una din firmele lui Băhăian trăia până în 2003 din ajutor social

Începută ca un dosar economic, ancheta DIICOT în cazul lui Băhăian avea să scoată la iveală că persoane decedate figurau ca patroni în firmele înfiinţate de Sergiu Băhăian şi acoliţii lui. „Patronii" falşi ai lui Băhăian aveau să sfârşească în chinuri groaznice, după ce dăduseră semne că ar intenţiona să denunţe la poliţie fraudele economice săvârşite de Sergiu Băhăian şi de alte aproximativ zece persoane.

Ororile puse la cale de banda lui Băhăian scot la iveală stilul mafiot de acţiune. Racolau oameni care erau la limita subzistenţei, despre care nu se putea interesa aproape nimeni, le ofereau haine de lux, îi găzduiau în apartamentele lor şi îi manevrau psihic. În final erau ucişi cu sânge rece. Aseară, alături de Sergiu Băhăian, au mai fost arestaţi pentru fraude economice Eduard Mărculescu, Ion Teleagă şi Mihai Dăscălete.

Executanţii omorurilor, arestaţi preventiv

Oficial, cei racolaţi de Băhăian erau patroni, semnau acte şi păcăleau zeci de oameni oferindu-le file cec fără acoperire. Banii obţinuţi ajungeau la Băhăian şi la locotenenţii lui, iar victimele primeau o sumă infimă. Când nu mai aveau nevoie de serviciile lor, mafioţii îi torturau, îi îngropau de vii sau îi sedau şi îi aruncau în Dunăre.

Lista celor ucişi se opreşte deocamdată la cifra patru, alţi trei dispăruţi au avut, se pare, aceeaşi cumplită soartă. Cauza morţii a doi dintre cei ucişi a fost considerată iniţial ca fiind accidentală. Mărturia unui om de afaceri făcută în faţa procurorilor avea să deconspire reţeaua ucigaşă.

Valentin Şlepac, locotenentul din Constanţa al lui Sergiu Băhăian, şi Adrian Grigoraş au fost arestaţi pentru omor, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce au recunoscut în instanţă că au executat ordinele de a ucide date de Băhăian.

Un alt executant, Ion Bojin, este încarcerat la Poarta Albă, condamnat pentru infracţiuni economice. Bojin are chiar astăzi termen la Curtea de Apel Constanţa într-un proces în care cere eliberarea.

Primele victime

Cei patru intermediari ucişi de gruparea lui Băhăian şi care au fost găsiţi sunt:

1 Lucian Cernat din Medgidia a fost ucis în 2006, după doi ani în care a slujit pentru reţeaua lui Băhăian. Îmbătat şi apoi obligat să înghită zeci de pastile de Diazepam, Cernat a sfârşit aruncat în Dunăre.

2 Emilian Leonte din comuna Castelu a fost ucis în 2008. Moartea sa a survenit după ce a primit zeci de lovituri de ciocan în cap. De asemenea, a fost aruncat în Dunăre.

3 Ionel Ulezu din Constanţa a fost ucis în 2008. Mai exact, a fost îngropat de viu în curtea fraţilor Marin şi Ilie Piciog, din satul Măgura, comuna Cerchezu (Constanţa), după ce a fost îmbătat şi sedat cu Diazepam.

Petrică Captalan din Timişoara a fost ucis în 2008. De asemenea, a fost îngropat în curtea fraţilor Piciog. Până să fie îngropat a fost bătut crunt cu o bâtă. Când a fost băgat în pământ încă mai respira.

Mama fraţilor Piciog, găsită moartă pe câmp

Anchetatorii au rămas uluiţi de cruzimea mafioţilor în momentul în care au dezgropat victimele, în curtea fraţilor Piciog. Ulezu şi Captalan aveau capetele tăiate şi băgate în pungi de plastic. Gospodăria din Cerchezu pare bântuită de toate spiritele rele. Cadavrul proprietăresei casei ororilor a fost descoperit la 24 noiembrie anul trecut, la şapte kilometri de satul Măgura. Mamă a 14 copii, Ioana Piciog (81 de ani) a fost găsită dezbrăcată în mijlocul câmpului, însă nu avea pe corp urme de violenţă.

Poliţiştii au conchis că femeia a murit de frig. Ioana Piciog era ţinută închisă într-o cameră deoarece avea probleme psihice şi mai pleca uneori de acasă pentru a o căuta pe mama ei răposată. A spart uşa şi a plecat, fiind ulterior găsită moartă.

„Regizorul morţii" i-a ţepuit şi pe actori

Când nu ordona asasinate, aşa cum susţin procurorii, Sergiu Băhăian regiza piese de teatru sau se dădea om de fotbal din postura de patron al echipei Gloria Buzău. Anul trecut şi-a deschis o firmă de impresariat artistic, Excessive Art Management, şi reuşise să adune o echipă de artişti tineri, cu care a pregătit, în octombrie şi noiembrie 2009, un spectacol de teatru, fotografie şi design vestimentar, numit „De amorul artei".

Foştii colaboratori spun că, pentru a-i atrage în proiect, Băhăian i-ar fi minţit că la spectacol ar participa celebrul regizor Dan Puric. După săptămâni întregi de repetiţii şi mediatizare, spectacolul s-a amânat în ultima clipă, întrucât Băhăian nu i-a plătit pe niciunul dintre artişti. Printre victimele sale se numără şi actorul Silviu Biriş. „Spectacolul nu s-a mai ţinut, ne-a tras ţeapă la toţi cei implicaţi", a explicat actorul Silviu Biriş.

N-a dat banii pe Gloria Buzău

Fostul patron al Gloriei Buzău Costel Bucur ne-a declarat, ieri, că Sergiu Băhăian nu i-a achitat banii pentru achiziţionarea, în luna august 2009, a 96% din acţiunile clubului: „Termenul maxim în care îmi poate achita cei 100.000 de euro este sfârşitul lunii mai 2010, altfel tranzacţia se anulează, iar acţiunile îmi vor fi înapoiate". El s-a plâns că Băhăian are să-i dea şi o datorie de 40.000 de lei, reprezentând plăţi urgente făcute de Bucur în contul clubului, după ce a vândut clubul.

„M-a sunat şi a recunoscut datoria. Cu el nu m-am întâlnit niciodată, doar am vorbit la telefon. De acte s-a ocupat mâna lui dreaptă, Marian Eduard Mărculescu, care s-a recomandat avocat", a ţinut să precizeze Bucur. El a spus că cei care i-au făcut legătura cu „finanţatorul" Băhăian au fost acţionarii minoritari ai Gloriei, Dan Tulpan şi Ionel Turturică. „Nu a investit în club mai mult de 200.000 de lei", spune Costel Bucur. Cătălina Slujitoru, Ionel Stoica

Curtea groazei

Proprietarul casei în a cărei curte au fost îngropate ultimele două victime, Marin Piciog (foto), este de negăsit de aproape o săptămână. Fratele său, Ilie, spune că s-a mutat acolo curând şi nu ştie mare lucru. „Eu stau în casa asta de vreo două luni. Îmi amintesc că noaptea mai veneau pe-aici bandiţi, iar frati-miu lipsea des de acasă. Acum câteva zile a plecat cu maşina, tot cu golanii lui", spune Ilie Piciog (38 de ani).

Clanul mafiot al lui Băhăian a lovit şi la Galaţi!

Evaziune de 92 de miliarde de lei vechi comisă de Valentin Şlepag, unul dintre locotenenţii lui Băhăian. Peste 3000 de tone de tablă, dispărută ca prin farmec. Firma folosită pentru tranzacţiile frauduloase - Dezmembrări Impex SRL - a fost apoi pasată unui anume Istvan Kertesz, din Vulcan (Hunedoara). Au fost oameni ucişi la Galaţi?

ULTIMA ORĂ, ORA 18.39:
EXCLUSIV: Una dintre victimele execuţilor în stil mafiot era un boschetar,  făcut director de firmă peste noapte şi apoi ucis cu sadism

UPDATE 16.50: 
DETALII ŞOCANTE DESPRE  VICTIMELE EXECUŢILOR MAFIOTE: DIRECTOR DIN HUNEDOARA DISPĂRUT ÎN MOD BIZAR

Procurorii timişoreni au fost umiliţi de naşul mafiei imobiliare ţigăneşti

Un caz incredibil zguduie în aceste zile România. Un clan mafiot, condus de Sergiu Băhăian (patronul FC Gloria Buzău) şi locotenenţii lui, Valentin Şlepag şi Adrian Grigoraş, a devalizat zeci de firme şi i-a asasinat pe patronii acestora.

Procedurile sunt incredibile. Potrivit declaraţiilor procurorului şef al DIICOT Constanţa¸ Laurenţiu Bratosin, acesta este cel mai grav caz de această natură care s-a întâmplat vreodată în România, din cauza faptului că aici persoanele erau omorâte, fiind astfel eliminate din afacere.

Organizaţi după structura Camorra

În cadrul cercetărilor efectuate a rezultat faptul că Sergiu Băhăian şi Valentin Şlepag au iniţiat constituirea un grup infracţional la care au aderat Adrian Grigoraş, Lucian Cernat, Emilian Leonte, Ionel Ulezu, Petrică Căptălan, Marin Piciog şi Petre Piciog.

Pe numele membrilor grupului au fost înfiinţate sau preluate la iniţiativa lui Sergiu Băhaian aproximativ 40 de societăţi comerciale cu diverse obiecte de activitate prin intermediul cărora au desfăşurat o multitudine de operaţiuni comerciale constituite în principal de achiziţia de mărfuri, plătite cu instrumente de plată fără acoperire în bancă, în sensul obţinerii unor finanţări prin gajarea aceluiaşi bun în mai multe moduri la diverse bănci.

Aceşti au mai achiziţionat în sistem leasing şi autoturisme prin intermediul unor societăţi comerciale înfiinţate pe o identitate fictivă, cauzând un prejudiciu total de 800.000 de euro.

Îngropaţi de vii

Lucian Cernat, Emilian Leonte, Ionel Ulezu, Petrică Captalan, au fost omorâţi pentru a nu divulga autorităţilor modul ilicit în care s-au desfăşurat activităţile comerciale prin intermediul firmelor la care aceştia erau asociaţi sau administratori.

Lucian Cernat a fost aruncat în Dunăre în 2006 de pe podul de la Cernavodă după ce iniţial a fost sedat şi adus în stare de ebrietate. Emilian Leonte a fost omorât în 2008 cu mai multe lovituri de ciocan în cap, cadavrul său fiind aruncat ulterior în Canalul Dunăre - Marea Neagră.

Ionel Ulezu a fost şi el omorât tot în 2008, îngropat de viu după ce a fost sedat şi el şi adus în stare de ebrietate, cadavrul acestuia fiind descoperit într-o curte din satul Măgura, comuna Cerchezu într-o groapă la aproximativ doi metri adâncime, sub o placă de beton deasupra căreia a fost construit un WC.
Petrică Captalan a fost omorât în 2008 după ce a fost lovit în cap cu o bâtă şi îngropat într-o groapă la aproximativ un metru adâncime deasupra fiind turnată o placă de beton şi ulterior astupată cu pământ.

EXCLUSIV Povestea timişoreanului care a ajuns ÎNGROPAT DE VIU după ce s-a cuplat la afacerea lui Sergiu Băhăianu

Anchetatorii nu exclud posibilitatea ca să mai existe şi alte victime

Şlepag şi Grigoraş au recunoscut comiterea omorurilor, precizând că au acţionat la iniţiativa lui Băhăianu. Cei doi au fost propuşi spre arestare în octombrie 2008 de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, propunerea fiind admisă de Tribunal.

Totuşi, Curtea de Apel Constanţa a admis recursurile celor doi împotriva arestării şi i-au eliberat obligându-i să nu părăsească localitatea de domiciliu. Atunci, procurorii propuseseră arestarea celor doi doar pentru infracţiune de natură economică, Grigoraş fiind acuzat de favorizarea infractorului.

Procurorii DIICOT au propus Tribunalului Constanţa arestarea lui Şlepag şi Grigoraş pe o perioadă de 29 de zile, fiind acuzaţi de omor deosebit de grav, constituire de grup organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni şi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Şlapag mai este anchetat într-un alt dosar instrumentat de DNA Bucureşti fiind condamnat în prima instanţă de Tribunalul Constanţa într-un alt dosar privind o spălare de bani. 
De precizat că cei doi nu au opus rezistenţă la momentul reţinerii. Băhăian mai este de asemenea cercetat într-un alt dosar al DIICOT Ialomiţa. 
Procurorul şef Lurenţiu Bratosin a susţinut că nu exclude ca Marin şi Petre Piciog să mai fie în viaţă datorită desfăşurării acţiunilor anchetatorilor.

Şlepag a lovit şi la Galaţi!

În seria verificărilor făcute de comisarii Gărzii Financiare Galaţi cu privire la modul de respectare a legislaţiei fiscale de către agenţii economici, care colectează şi comercializează deşeuri metalice feroase şi neferoase, a intrat şi acţiunea (controlul) de la SC DEZMEMBRĂRI IMPEX SRL Galaţi, societate care, până la data de 23 aprilie 2004, a fost administrată de Valentin Şlepag, de loc din localitatea Cuza Vodă, judeţul Constanţa. 
Ulterior acestei date, administratorul firmei a fost Kertesz Istvan, din Vulcan, judeţul Hunedoara.

Verificările de la Galaţi au fost iniţiate ca urmare a unei solicitări transmise de Comisariatul Regional Constanţa al Gărzii Financiare. Erau vizate realitatea şi legalitatea tranzacţiilor dintre SC DEZMEMBRĂRI IMPEX SRL Galaţi şi SC REXACTIV SRL Bucureşti, tranzacţii care se refereau la livrarea de către societatea din Galaţi a cantităţii de 3.000 tone de tablă laminată la cald destinată exportului, marfă în valoare totală de peste 61 miliarde lei. 
Prima surpriză a fost că firma gălăţeană nu funcţiona la sediul social declarat.

Nici la sediul firmei bucureştene n-au putut fi identificaţi reprezentanţii legali aşa că, investigaţiile au fost extinse pe alte piste. Au fost verificate astfel alte şase firme din judeţul Constanţa cu care cei de la DEZMEMBRĂRI Galaţi au avut relaţii comerciale.

Controlul a fost anevoios şi a fost făcut de comisarii Gărzii Financiare Galaţi împreună cu ofiţeri din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Constanţa - serviciul de Investigare a fraudelor.

Efortul depus n-a fost în zadar, demonstrând ceea ce era de demonstrat şi anume că relaţiile comerciale dintre societatea gălăţeană şi cele din Constanţa şi Bucureşti nu au fost deloc ortodoxe. Mai mult, s-a ajuns la concluzia că SC DEZMEMBRĂRI IMPEX SRL Galaţi este, clar, o societate constituită şi utilizată cu scopul vădit de a se sustrage şi de a nu plăti taxele şi impozitele datorate bugetului de stat.

Pe scurt, deconturile privind TVA, declaraţiile fiscale depuse de reprezentanţii societăţii nu reflectă realitatea tranzacţiilor efectuate, iar obligaţiile calculate prin acestea nu reprezintă valoarea reală, corectă şi completă a obligaţiilor de plată către bugetul de stat. Din acest motiv s-a procedat la calcularea prin estimare a obligaţiilor fiscale sustrase de la plată.

În fine, după compararea sumelor datorate (calculate de comisarii Gărzii Financiare) cu cele cuprinse în declaraţii, deconturi şi bilanţ s-a constatat că cei de la SC DEZMEMBRĂRI IMPEX SRL Galaţi s-au sustras - cel puţin în perioada supusă controlului - de la evidenţierea, declararea şi implicit plata către bugetul de stat a sumei totale de 92.076.899.369 lei vechi.

Kertesz Istvan - omul invizibil

Valentin Şlepag a fost administrator al firmei numai până la data de 23 aprilie 2004, moment din care firma a fost preluată de Kertesz Istvan, din Vulcan (Hunedoara).

Tranzacţia a fost însă pur formală, pentru că Şlepag a continuat să efectueze operaţiuni comerciale în numele societăţii amintite, utilizând pentru justificarea operaţiunilor documente fiscale aparţinând societăţii în cauză şi după această dată.

Organele de control nu au reuşit să-l găsească pe Kertesz Istvan, acesta fiind dispărut de la domiciliu. Nu este exclus să fi fost, la rândul lui, ucis!

Timişoara: Un clan ţigănesc a bătut cu sălbăticie şi a ameninţat cu moartea o avocată în centrul oraşului

adevarul.ro

Criminalul prietenos: Sergiu Băhăian avea 1.600 de amici pe Facebook, citea ştirile Mediafax şi se declara artist
de Dan CARBUNARU, Gheorghiţă Aurelian ION, Gabriela ŞTEFAN


Sergiu Băhăian pe Facebook

Sergiu Băhăian, presupusul lider al grupării care a îngropat de vii patru persoane, are profil public pe cel mai important site de socializare, Facebook. Orice utilizator al site-ului îi poate accesa profilul şi poate afla câteva date despre Băhăian - ce vârstă are, ce şcoală a urmat, ce vederi politice şi religioase are. Mai poate constata că este un utilizator interesat să cunoască lume (căuta Friendship, A Relationship, Networking) şi avea nu mai puţin de 1.600 de prieteni.

În ziua când a fost reţinut, primea cadouri virtuale pe Facebook

Băhăian urmărea peste 200 de pagini ale unor instituţii de presă (între altele, citea ştirile de pe Agenţia Mediafax), ale unor baruri sau ale unor cluburi de fotografie. Băhăian se prezintă ca fiind şi regizor. Profilul său găzduieşte şi câteva fotografii înfăţişându-l în ipostaze paşnice - cântând la chitară în faţa calculatorului de la biroul de acasă, la terasă în compania unor femei sau singur, vorbind la telefon. Băhăian pare să fi avut activitate pe facebook chiar cu o zi înaintea arestării, iar după anunţarea reţinerii sale încă mai primea diverse cadouri virtuale de la persoanele din lista de prieteni.

Sergiu Băhăian a fost capturat vineri noaptea de poliţişti, operaţiunea fiind una periculoasă: urmăriri, focuri de armă şi un ofiţer rănit în urma unei busculade. Procurorii susţin că Băhăian este liderul unui "grup infracţional organizat de anvergură, constituit din peste 10 persoane, având o structură ermetică, cu membri extrem de violenţi, specializat în fraude macroeconomice, vizând prejudicierea unor firme, prin emiterea de file cec sau bilete la ordin fără acoperire, în numele unor societăţi fictive". Aceleaşi surse mai afirmă că, la ordinul său, patru persoane au fost îngropate de vii sau au fost aruncate în canalul
Dunăre - Marea Neagră.

Proprietar de club de fotbal

Sergiu Băhăian, devenit anul trecut şi propietarul clubului Gloria Buzău, a avut mai multe probleme cu legea. El este fostul patron al Sabina Product, fiind artizanul unuia din cele mai mari scandaluri financiare din România în anul 1995. A fost condamnat, în 2 decembrie 1998, la cinci ani de închisoare pentru fals. Potrivit anchetatorilor, Băhăian a indus în eroare aproximativ 5.000 de persoane, încasând ilegal peste şapte miliarde de lei vechi. A fugit în Ungaria, de unde a fost extrădat şi adus în ţară pentru a executa pedeapsa. Procurorul Laurenţiu Bratosin de la DIICOT Constanţa a declarat, într-o conferinţă de presă, că modul de operare al grupării condusă de Sergiu Băhăian este neobişnuit: "Nu a mai existat aşa ceva în România, cel puţin din 1989 până acum".

Modul de operare: "lichidarea fraierului"

Tudorel Butoi, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi psihologi criminalişti, a vorbit pentru Gândul despre cazul Băhăian. "Să nu ne hrănim cu iluzii din filmele italiene, că viaţa bate filmul", a răspuns Butoi, întrebat fiind dacă modul de operare al grupării Băhăian nu seamănă cu cel al mafiei. "Sunt oameni care se învârt în lumea banilor, fac afaceri, îşi dau ţepe, rămân datori, se linşează. Or să urmeze în continuare sechestrări, lichidări de persoane. Sunt păreri că în criză o parte dintre cei afectaţi se vor gândi să facă rost de ce le trebuie făcând şi astfel de nenorociri".

"Avem şomaj, disponibilizări, mai apar şi crime. Modul de operare e cunoscut. Lichidarea fraierului. Aduc toată suspiciunea autorităţilor asupra unui singur individ, pe care îl fac dispărut, omorându-l. Că dacă ăştia l-ar găsi, ar vorbi despre mine. Atunci îl omor. Poliţia îl caută ca urmărit general, nu îl mai găsesc niciodată. Eu găsesc următorul fraier, îl bag în această maioneză... ", explică Tudorel Butoi.

"Lichidarea fraierului au mai practicat-o infractorii români. În 1998, la Moara Grecilor, partenerii de afaceri din Moldova ai unor români au fost aruncaţi într-o fosă peste care s-a turnat beton. Românii vindeau alcool şi primeau porumb de la moldoveni. Tăiau facturi, dar alcoolul nu mai ajungea în Moldova sau Ucraina ci se vindea în România. Când moldovenii au fost încolţiţi de garda lor financiară, românii i-au invitat la o masă. I-au aruncat în fosă şi i-au betonat. Au lichidat fraierii. Cazul a fost rezolvat în 2001, după trei ani."

Butoi şi-a amintit că în România au mai fost cazuri de crime comise în mod repetat . "Amintiţi-vă de cei doi soţi daţi iniţial dispăruţi. Au fost atacaţi în locuinţa lor din Constanţa şi ucişi împreună cu fiica lor, în vârstă de 12 ani, care a fost strangulată şi băgată într-o cutie de televizor. Nu trebuie să intrăm într-o mare panică. Poate putem discuta mai bine despre pedeapsa pe care o primesc astfel de criminali".

Criminalistul Tudorel Butoi propune înăsprirea pedepselor

Potrivit lui Tudorel Butoi, în România, închisoarea cu pedeapsă pe viaţă e o "sperietoare de mucava". "După 20 de ani închisoare şi la împlinirea vârstei de 60 de ani, că a omorât unul, că a omorât doi, trei, omul iese afară. Este şi cazul unui deţinut care şi-a ucis concubina, după care, în puşcărie, a omorât alte două persoane. De fiecare dată, aproape ironic, a fost condamnat la închisoare pe viaţă.

Propunerea mea este ca pedeapsa pe viaţă, asta de 20 de ani, să se transforme într-o pedeapsă de 30 de ani de închisoare şi limita vârstei să fie de 65 de ani. Trebuie să se ridice limitele. Nu trebuie să fie ca în America, 99 de ani de închisoare. Dar nu poate un criminal în serie să iasă după 20 de ani de puşcărie, ca în România..."

Vezi aici ce fotografii mai are Băhăian pe facebook


gandul.info

 

Subscribe to comments feed Comentarii (7491 publicate)

avatar
Jose 11/10/2012 08:24:23
John DOE spune:Dacă eemi anmetisc io bine, după cum sunt sigur că-şi mai anmetisc şi mulţi alţii, postul ăsta a fost un fel de post de frondă la un moment dat. Şi o ajutat la debarcarea unora care nu s-ar mai da duşi. La fel cu ate2tea alte ziare şi posturi teve, care mai te2rziu au fost cumpărate de moguli şi transformate een ce2rpe numai bune de şters praful de pe cine trebe şi de scuturat pe altcine trebe.Ca la bloc, ce2nd unii vecini ciudoşi eeşi scutură pe geam mizeria culeasă din casă, pe maşinile celorlalţi. Mişto, nu?! Să dai un purcoi de bani pe un apartament numai ca să poţi să-i faci chestia asta vecinului care parchează sub apartamentul ăla Şi apoi să laşi apartamentul să ajungă een paragină.Şi vouă vi s-a făcut bucata cu Caţavoiu. Sunt curios să văd ce2t durează pe2nă ce2nd vă cumpără şi Kamikazele vreun mogul. Poate n-ar fi rău să vă eenregistraţi de pe acuma preventiv ce2teva domenii alternative pe net, ca să aveţi unde evada rapid la următorul ciclu de mogulizare.
avatar
xretbvennhz 11/10/2012 20:40:59
Q7Xc2q <a href="http://nvcljmnzcqau.com/">nvcljmnzcqau</a>
avatar
Kalyn 23/10/2012 23:31:03
<a href="http://www.creditcardsproviders.net/">credit card</a> 133361 <a href="http://www.carinsurshopping.com/">a auto insurance</a> ehxem
avatar
Sunshine 25/10/2012 23:55:24
<a href="http://www.getyourautoinsur.com/">auto insurance</a> 834625 <a href="http://www.carinsurshopping.com/">low car insurance</a> 3707
avatar
Maliyah 27/10/2012 20:45:41
<a href="http://www.getyourautoinsur.com/">auto insurance</a> dxzue <a href="http://www.creditcardsproviders.net/">credit card</a> cxy
avatar
Jessie 29/10/2012 19:07:18
<a href="http://www.getyourautoinsur.com/">auto insurance</a> >:-PPP <a href="http://www.creditcardsproviders.net/">credit card</a> :OO
avatar
Eternity 01/11/2012 01:28:30
<a href="http://www.locatefreequotes.net/">free car insurance quotes</a> 114 <a href="http://www.menmedsonline.com/">priligy</a> dwixfs
avatar
Channery 02/11/2012 21:46:26
<a href="http://www.getacheapcoverage.com/">florida auto insurance</a> 8-OOO <a href="http://www.searchedtabs.com/">cheap levitra online vardenafil</a> >:[
avatar
Matei 04/11/2012 16:20:29
<a href="http://www.findherpesmeds.com/">buy cheep valtrex</a> cmrthw <a href="http://www.locatefreequotes.net/">a auto insurance</a> lltkdf
avatar
Emmly 06/11/2012 18:00:13
<a href="http://www.findherpesmeds.com/">valtrex</a> =((( <a href="http://www.locatefreequotes.net/">auto insurance online</a> 8301
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 next total: 7491 | afişare: 1 - 10

Spune-ţi părerea despre acest articol!

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Te rog să introduci codul din imagine:

Captcha
  • Trimite unui prieten Trimite unui prieten
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

Informatii Autor

Administrator

Articolul este etichetat cu:

Acest articol nu are etichete

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

0