Home | EVENIMENTE | Hotelul Carol, cuibuşorul preferat al VIP-urilor

Hotelul Carol, cuibuşorul preferat al VIP-urilor

Publicat de

Povestea. Începe în secolul al XIX-lea, în perioada regelui Carol I, când celebrul arhitect Suter s-a îndrăgostit de priveliştea panoramică de pe Dealul Filaret şi a construit un palat pe placul lui.

Există în Capitală locuri sau clădiri al căror farmec ascunde poveşti cu parfum al unor vremuri de mult trecute, chiar dacă destinul a "transformat" poveştile. "Şi ce dacă există, la ce folos?", aţj putea întreba, poate îndreptăţit. Uitaţi, aşa, ca să mai ieşim din praf şi mizerie, să mai luăm şi noi puţin ştaif. Şi, până una alta, chiar nu vreţi să ştiţi de ce s-a îndrăgostit Beyonce de o anume clădire din Bucureşti?!?

O convorbire telefonică. "Hai la Monte Carlo!", "Ai înnebunit, am treabă!" (de parcă asta ar fi problema...), "Nu te agita, că e aici, la noi", "N-am chef de glume", "Serios, am descoperit un loc «aşezat», în aşa fel încât juri că eşti pe străduţa din stânga Cazino-ului din Monaco", "Păi da, cine e umblat ştie", "Hai să vezi un Monte Carlo de Bucureşti", "Pe unde e?", "Cam pe Dealul Filaret!", "Hahaha, se îngroaşă gluma. Din câte ştiu, din Cazinoul din Monaco nu se vede Casa Poporului!". "Nu râde, că e un loc pe care VIP-urile îl adoră. Beyonce, de exemplu".

O bruscă aducere aminte: acum doi ani, cântăreaţa americană Beyonce era să nu mai ajungă la concertul pe care îl susţinea la Cluj, deoarece se îndrăgostise subit de hotelul din Bucureşti unde era cazată, şi, pe lângă faptul că îl închiriase integral, nu prea mai avea chef să se urnească din patul regal, înconjurat de 51 de trandafiri albi. Săraca fată bogată, n-avea de unde să ştie că tocmai făcuse o pasiune subită, metaforic vorbind, pentru Majestatea Sa Regele Carol I al României.

Pe creŞtet. Pornim din Strada Lămâiţei. Nici urmă de Monte Carlo. Deşi urcuşul n-are nimic bucureştean, iar Coasta soarelui e de Azur. Deodată se iveşte în faţa ochilor un loc care se scaldă cu nesaţ într-o imagine ce nu îi aparţine. Dacă în depărtare nu s-ar zări oareşce tare comuniste, ai jura că eşti pe acea străduţă din stânga Cazinoului monegasc! Acest decor are alături şi unica scară urbană din oraş (de fapt este... singura scară-stradă din Bucureşti, strada scriitor Xenofon, des folosită la filmări pentru "alura" pariziană).

În acest spaţiu care te rupe subit de România se află un pălăţel, un palat de mici dimensiuni, ce mai. "Trebuie să fie palatul pe care l-a construit Suter pe la finele secolului al XIX-lea." "Care Suter?", "Era unul dintre prietenii apropiaţi ai lui Carol I, arhitectul elveţian Suter. Elveţianul şi-a dorit foarte mult să ridice o clădire pe care o voia a seratelor literare şi a petrecerilor". Şi unde o dorea? Pe ofertantul creştet al podgoriei, pe "coasta" Filaretului! Arhitectură neoclasică şi influenţe brâncoveneşti, Suter zicând că vrea să fie ceva de-al lui, îmbinat cu ceva de-al locului.

Stăm de vreo jumătate de oră cu gurile căscate, lângă un frumos băiat gol, ce invită cu harpa la bal în miezul zilei. În faţa treptelor palatului, aproape insesizabilă, o "urmă": este acel semn ce indica domniţelor că acolo trebuie să pună piciorul când coboară din trăsură. "Bine aţi venit la Carol Parc Hotel. E singurul small luxury hotel de cinci stele din România!", ne trezeşte vocea unei doamne cu agrafă de anticar în păr şi un şal mătăsos gri pe umeri. Hait, aşa ne trebuie dacă, furaţi de măreţia altor vremuri, n-am văzut inscripţia de pe palat. Noi am vrut doar paralele cu Monaco, nu să facem şi paralele cu posibilităţile noastre financiare...."Sunteţi turişti, nu-i aşa?"

Da, ne dăm din Sibiu, că tot a fost capitală culturală europeană şi cum îi place românului să se dea cult uneori... "Doriţi să-l vizitaţi?" "Ce tare, hotelul are ghid!", şuşotim noi. Mai târziu aveam să aflăm că nu e ghidul, ci proprietara şi totodată managerul hotelului, doamna Sylvia Barbara Schiele Petre - absolventă a celebrei Juillard (şefă de promoţie, secţia harpă). "Vin oamenii se uită la el, îl fotografiază. Noi îi întrebăm dacă doresc să facă un tur al hotelului şi răspunsul e bineînţeles afirmativ. Cel mai des vin duminica şi se plimbă pe aici.

Într-o zi a venit un an întreg de la Arhitectură în excursie de studiu. Credem că vom fi luaţi de nebuni, sau excentrici, dar asta e... Tratăm oamenii obişnuiţi ca pe nişte vedete. Uneori organizăm aici seri muzicale şi literare". Doamna este de pe undeva de pe lângă Marea Baltică, probabil de aceea pare atât de ireală. Este de 15 ani în România, dar educaţia mării de departe a imunizat-o.

Sursa:Jurnalul.ro

Subscribe to comments feed Comentarii (275 publicate)

avatar
sexii1sam 11/02/2012 11:48:04
http://www.insurplanscheck.com/ auto insurance quote 8-]] http://www.quoteterms.com/ auto insurance quotes %]] http://www.insurerslisting.com/ home insurance rates %-]
avatar
YAKFORU 13/02/2012 08:56:01
http://www.lifeinsurcompanies.com/ life insurance premium 371199 http://www.lifeinsurancpricing.com/ affordable life insurance gssxd http://www.coveragecompanies.net/ life insurence %-PP
avatar
cowcrombie 17/02/2012 23:14:36
Nu, nu, clar Hotel Victoria a fost demolat dupa cutremurul din 1977.@Raiden, da, din pacate la noi se construieste azi intr-o totala lipsa de respect fata de imprejurimi si caracteristicile zonei. Parc-ar fi toti manati de o furie stricatoare fara margini.

<a href="http://www.locateautoinsur.com/">state auto insurance</a> <a href="http://www.choosemedspackages.com/">cialis</a>
avatar
Candy 14/07/2012 11:02:19
http://www.lifewithconfidence.net/ life insurance no physical =[[ http://www.megameds.net/ levitra qqqqy http://www.searchonlinecolleges.net/ online degrees %-(( http://www.oldstylelist.com/ state auto insurance 8(((
avatar
Nelle 18/07/2012 09:57:18
<a href="http://www.treatedonline.com/">vardenafil levitra online</a> 476 <a href="http://www.yourhairtreatment.com/">propecia</a> jxxyd <a href="http://www.findyourinsur.com/">life insurance</a> 7199
avatar
professional translation services 24/07/2012 17:30:16
Sometimes we organize musical and literary evenings here. "She is somewhere near the Baltic Sea, probably why it seems so unreal. It's 15 years in Romania, but education on the sea-immunized.
avatar
Justice 31/07/2012 06:36:50
<a href="http://www.searchquotesonline.com/">nj car insurance</a> fmssqd <a href="http://www.texasautoinsur.com/">texas auto insurance</a> 8((( <a href="http://www.findyourcreditcard.net/">credit cards</a> pai
avatar
Sindrilla 31/07/2012 07:45:51
Si eu cred ca jandarmii sunt aduşi petrnu a opri, ori măcar petrnu a supravehgea adunarea. Ştiţi foarte bine, că sunt foarte mulţi paşi care se aplică een cazul unei proceduri de evacuare a pieţei. De regulă, dacă manifestaţia nu degenera een violenţe, chiar dacă nu era autorizată se proceda la asigurarea unui perimetru petrnu a preveni răspe2ndirea mulţimii, dezordinii ori măcar mulţimea era puţin eenghesuită pe trotuare petrnu a lăsa o cale de acces circulaţiei pe carosabil. După cum se vede een poza detaliu 2 este o mică busculadă een jurul trăsurii fără cai. O me2nă de jandarm eencearcă să pună stăpe2nire pe uluba atelajului, deci se eencerca eliberarea carosabilului, sau a pieţei. Seamănă cu Codreanu, dar cum au spus şi ceilalţi , nu răsare.
avatar
oominew 31/07/2012 19:29:34
S7YLLH <a href="http://yhswvhmapqme.com/">yhswvhmapqme</a>
avatar
klppvktvh 01/08/2012 00:13:47
WJTHYC , kmflqrpqegye, [link=http://htkylrmpvdqb.com/]htkylrmpvdqb[/link], http://tsrhgrvdhpih.com/
avatar
ojefpwjwlu 01/08/2012 17:25:01
RkbL4f <a href="http://pwjbwomwwwca.com/">pwjbwomwwwca</a>
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 next total: 274 | afişare: 1 - 10

Spune-ţi părerea despre acest articol!

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Te rog să introduci codul din imagine:

Captcha
  • Trimite unui prieten Trimite unui prieten
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

Informatii Autor

Linda

Articolul este etichetat cu:

Acest articol nu are etichete

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

5.00