Home | EVENIMENTE | Congres pentru scindarea PSD

Congres pentru scindarea PSD

Publicat de

Jurnalul de Vrancea consideră că e important să urmărească în continuare, zi de zi, lupta pentru putere care se duce în interiorul singurului partid de stânga din România, PSD *** Lista care ar putea rupe PSD. 1703 delegaţi vor participa, pe 20 februarie, la Congresul PSD, potrivit unei liste provizorii întocmită, la începutul săptămânii de conducerea centrală a partidului *** Organizatiile care il sustin pe Geoana vor avea cei mai multi delegati *** Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, afirma ca spera sa nu se ajunga in situatia scindarii Partidului Social Democrat *** Diaconescu: Nu pot sa-mi imaginez ca in PSD se poate discuta de fraudarea alegerilor *** Miron Mitrea cere boicotarea Congresului PSD, insemnandu-i pe membrii partidului sa nu participe la forul statutar, daca Mircea Geoana nu renunta la "aranjamentele pentru fraudarea alegerilor interne din partid". *** PSD-iştii se acuză de fraudarea congresului şi reclamă aranjamentele făcute cu numărul de delegaţi. *** Presedintele Consiliului National PSD, Adrian Nastase, afirma ca nu vrea sa candideze la presedintia Romaniei, chiar daca va fi ales in fruntea Partidului Social Democrat in cadrul Congresului din 20 februarie. Oferta lui Adrian Năstase pentru Congresul PSD: stârpirea "clientelismului" instaurat de Mircea Geoană, reorganizarea partidului, control la finanţele liderilor şi alianţă cu PNL în Opoziţie *** Victor Ponta a vorbit si despre soarta PSD si crede ca in cazul in care votul la Congres va fi fraudat, partidul va muri politic

Ion Iliescu: Sper sa nu ajungem in situatia scindarii PSD

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, afirma ca spera sa nu se ajunga in situatia scindarii Partidului Social Democrat.

"Un vot pe echipe ar fi complicat si ar duce la rezultate nedorite. Eu sper ca nu vom ajunge in situatia scindarii partidului", a declarat Ion Iliescu pentru Gandul.

In acelasi timp, el crede ca Mircea Geoana nu-si va putea impune punctul de vedere in ceea ce priveste votul pe echipe la apropiatul Congres al PSD.

"Sistemul de alegere este stabilit prin statut. Numai daca va fi modificat statutul s-ar putea proceda altcumva. Asta am incercat eu sa le explic. Noi lucram acum in cadrul principiilor stabilite de statutul pe care il avem, iar Geoana nu va avea cum sa-si impuna punctul de vedere, pentru ca asta ar insemna sa modifice statutul. Statutul nu poate fi modificat decat de congres", a precizat Iliescu.

Social-democratii au stabilit saptamana trecuta, in cadrul Consiliului National, data oficiala pentru desfasurarea Congresului PSD: 20 februarie.

Desi se fereste sa sustina direct pe vreunul dintre candidatii la presedintia PSD, Ion Iliescu remarca recent faptul ca Adrian Nastase este, in prezent, cel mai puternic dintre acestia.

Intrebat, saptamana trecuta, la Realitatea FM cu cine va vota la Congresul PSD din 20 februarie, Iliescu a raspuns: "Vom vedea la Congres. O voi spune la Congres. Eu am aratat pozitia mea. Cred ca cel mai puternic candidat este Adrian Nastase. Am o anumita apreciere despre calitatile pe care le are Adrian Nastase, este cel mai puternic competitor. Dar Congresul va fi forumul in care vom delibera si imi voi exprima acolo parerile". 

Diaconescu: Nu pot sa-mi imaginez ca in PSD se poate discuta de fraudarea alegerilor 

Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu afirma ca in cazul in care se va incerca fraudarea alegerilor interne din PSD, chiar daca nu se va rupe partidul, el va fi vulnerabilizat.

"Daca alegerile vor fi influentate intr-un sens artificial, partidul, chiar daca nu se va rupe, va fi vulnerabilizat si viitoarea conducere, indiferent care va fi aceasta, va avea de suferit. Vom trata foarte serios aceasta problema. Un partid de stanga nu isi construieste conducerea pe criterii false", a declarat Cristian Diaconescu la Realitatea FM.

El a precizat ca nu se alatura celorlalti candidati la presedintia partidului, care il acuza pe Mircea Geoana ca pregateste fraudarea alegerilor de la Congresul PSD de pe 20 februarie.

"Chiar nu pot sa imi imaginez ca in PSD cineva o sa poata sa aiba argumente sa discutam despre fraudarea alegerilor. Deocamdata discutam pe baza datelor pe care ni le va prezenta secretarul general al partidului. Sunt o serie de nemultumiri, sunt organizatii care desi au castigat alegerile se pare ca au norma de reprezentare mai redusa", a mai spus Diaconescu.

Vicepresedintele PSD a precizat ca incercarile de fraudare se vor vedea la conferintele extraordinare judetene care incep joi.

"Deocamdata vom putea vedea daca exista o reactie si o preocupare la nivelul partidului incepand de joi, atunci cand vor avea loc conferintele extraordinare", a declarat Diaconescu.

Pe de alta parte, el a negat afirmatiile contracandidatului sau, Andrei Alexandru, care a spus ca a fost atentionat in Senat ca isi poate pierde serviciul daca nu isi retrage candidatura.

www.ziare.com

Mitrea cere boicotarea Congresului PSD

Miron Mitrea cere boicotarea Congresului PSD, insemnandu-i pe membrii partidului sa nu participe la forul statutar, daca Mircea Geoana nu renunta la "aranjamentele pentru fraudarea alegerilor interne din partid".

Senatorul PSD l-a acuzat pe presedintele Mircea Geoana ca, impreuna cu "gasca" din jurul sau, a eludat decizia Consiliului National privind norma de reprezentare si a stabilit propria-i norma, pe care a trimis-o deja in judete, pentru a fi aplicata la nivelul Conferintelor Judetene.

"Desi Consiliul National a stabilit ca norma de reprezentare sa fie apanajul Comitetului Executiv, acesta e convocat saptamana viitoare, deci dupa ce au loc Conferintele Judetene.

Norma de reprezentare a fost transmisa in teritoriu verbal, fiind stabilita de catre o echipa din jurul lui Mircea Geoana, pe baza unor elemente care nu au nimic de-a face, din punctul meu de vedere, cu realitatea. Norma de reprezentare are la baza rezultatele din turul doi al alegerilor prezidentiale, ca si cum noi am fi un partid PSD plus PNL", a declarat Mitrea pentru Mediafax.

Lista care ar putea rupe PSD

de Raluca DUMITRIU, Marian SULTĂNOIU, Liliana RUSE 

Marian Vanghelie, cel dintâi susţinător al lui Geoană, va avea, la Congresul din 20 februarie, 277 de delegaţi din 1703. Unii lideri de fialiale nu ştiu cum a fost stabilită norma de reprezentare

1703 delegaţi vor participa, pe 20 februarie, la Congresul PSD, potrivit unei liste provizorii întocmită, la începutul săptămânii de conducerea centrală a partidului. Dintre aceştia, nu mai puţin de 225 fac parte din organizaţia Bucureşti, filiala condusă de Marian Vanghelie având cel mai mare număr de delegaţi, spre nemulţumirea susţinătorilor lui Adrian Năstase, care spun că există judeţe cu performanţe electorale mai bune care nu sunt reprezentate corespunzător. Pe lângă aceasta, Vanghelie va garanta pentru Mircea Geoană şi voturile celor 21 de reprezentanţi ai organizaţiei Ilfov şi a celor 31 de la Giurgiu.

Numărul de delegaţi pentru fiecare filială în parte a fost stabilit la centru, cei mai mulţi lideri de organizaţie primind norma de reprezentare "de sus", fără explicaţii suplimentare referitoare la criteriile pe baza cărora s-a realizat aceasta. În şedinţa conducerii partidului de luni, Adrian Năstase şi apropiaţii săi s-a opus furtunos stabilirii numărului de delegaţi ai unei organizaţii în funcţie de rezultatele obţinute de aceasta în turul al doilea al prezidenţialelor în condiţiile în care, la acel moment, PSD a fost sprijinit de PNL, cerând să fie luate în considerare şi turul întâi, şi alegerile parlamentare, locale şi europarlamentare.

"Nu ştiu de unde a ieşit norma mea de 30 de delegaţi"

Adrian Năstase a declarat luni că în partid au apărut o serie de discuţii pe tema numărului de delegaţi desemnaţi pentru Congres de către filialele teritoriale, existând astfel şi preşedinţi de organizaţii care se simt nedreptăţiţi. Şefii de organizaţii susţin oficial că nu au nemulţumiri faţă de norma de reprezentare. Cu toate acestea, cei mai mulţi dintre ei nu au ştiut să spună după ce criteriu a fost stabilit numărul de delegaţi pe care trebuie să-i aducă la Congresul din 20 februarie.

Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a criticat faptul că organizaţia sa nu va avea decât 49 de reprezentanţi la congres: "I-am criticat pe Traian Băsescu şi PD-L că au fraudat alegerile şi în acelaşi mod noi vrem să fraudăm alegerile interne din PSD . Această cifră nu ţine cont în primul rând de performanţa organizaţiilor judeţene. Asta este o cifră care se raportează doar la alegerile prezidenţiale, trebuia făcută o sumă a ultimelor alegeri. S-au jucat (....) unde i-a convenit lui Geoană a folosit rezultatul de la primul tur, unde nu i-a convenit, a pus al doilea tur", a acuzat Oprişan.

La rândul său, preşedintele PSD Dâmboviţa, Ion Stan, a susţine că modul în care a fost calculată norma de reprezentare la congesul partidului este incorect, deoarece la congresul din 2005 organizaţia sa a avut 75 de delegaţi, iar acum ar avea 51.

Victor Ponta a arătat, şi el, că norma de delegaţi a fost stabilită discreţionar: "Ieri, la Gorj au fost informaţi că au 34, azi, după ce am vorbit eu în presă, aflu că au 43. Nu ştiu câţi vor fi mâine, înţeleg că a mai fost aseară o întâlnire de taină (luni seara, la Fundaţia Renaşterea, n.r.). Dl. Geoană n-are cum să ştie el cum va vota Gorjul de pune delegaţi mai puţini acolo, nimeni nu trebuie să ştie cum votează cineva, chestia asta cu controlatul voturilor e ceva groaznic", a spus Ponta.

"Nu ştiu de unde a ieşit norma mea de 30 de delegaţi", ne-a declarat, ieri, preşedintele Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan. Acesta a adăugat că ar trebui să fie vorba despre "performanţa electorală" a filialei, dar nu ştie exact care dintre alegeri au fost luate în considerare. "Din păcate, nu fac parte dintre cei care au câştigat la prezidenţiale. N-am, deci, de ce să fiu nemulţumit. Sunt mulţumit şi abia aştept să treacă", a arătat Moldovan.

Nici şeful de la Satu Mare, Gheorghe Ciocan, nu ştie de ce organizaţia sa va avea la Congres 32 de delegaţi. "Sunt mulţumit că ni s-o dat şi avem numărul ăsta. Dacă, la Conferinţa Judeţeană, vor mai vrea să vină 1 - 2 membri la Congres, o să vină ca invitaţi. Criteriul a fost, probabil, şi turul al doilea, şi primul, şi localele...", a declarat Ciocan.

Liderul de la Neamţ, Ioan Munteanu, este de părere că are cât delegaţi merită organizaţia, deşi, la celelalte Congrese numărul lor a fost şi mai mare. "Votul din turul întâi al prezidenţialelor este cel politic, cel din turul al doilea, nu. În primul tur, Neamţul a a avut 89.715 voturi, la al doilea 132.495, ar norma noastră de reprezentare la Congres este de 44 de membri. La alte Congrese am avut şi 51 de delegaţi", a spus Munteanu.

După şedinţa conducerii PSD de luni, secretarul general al partidului, Liviu Dragnea, urmează să aibă întâlniri cu preşedinţii de organizaţii nemulţumiţi de norma de reprezentare. Surse din rândul acestora ne-au precizat însă că norma a fost oricum stabilită şi că nu se mai poate face nimic pentru a fi schimbată. "Dragnea o să discute cu unul sau cu altul, dar nu va face nimic. Cel mult, o să strecoare 1 sau 2 delegaţi acolo unde supărările sunt prea mari, dar asta nu va schimba situaţia", ne-a declarat unul dintre şefii de organizaţii.

Printre organizaţiile cu un număr mare de delegaţi se numără Olt (57), Argeş (55), Dolj (54), Iaşi (52), Dâmboviţa (51), Teleorman (49), Vrancea (49), Suceava (47), Botoşani (46), Bacău (45), Galaţi (42), Buzău (39). Un număr mult mai mic de delegaţi vor avea Arad (21), Cluj (21), Covasna (21), Maramureş (21), Tulcea (21), Călăraşi (25). Citiţi aici lista completă.

Mitrea: Fac apel la boicotarea Congresului

Miron Mitrea a susţinut, ieri, că face apel la boicotarea Congresului, respectiv la neparticiparea la acest for statutar, dacă Mircea Geoană nu va renunţa la "aranjamentul" cu norma de reprezentare, care ar însemna "fraudarea alegerilor" interne din partid. "Dacă Mircea Geoană va încerca să falsifice acest Congres, şi este evident că asta face acum, PSD se va sparge", a spus Mitrea pentru Gândul.

Iliescu: "Sper să nu ajungem în situaţia scindării partidului"

Intenţia lui Mircea Geoană de a impune un vot pe echipe este cel de-al doilea motiv pentru care tabăra adversă ridică problema scindării PSD. "Un vot pe echipe ar fi complicat şi ar duce la rezultate nedorite. Eu sper că nu vom ajunge în situaţia scindării partidului", a declarat, ieri, pentru Gândul, Ion Iliescu.

Info plus

Geoană s-a întâlnit cu apropiaţii la fundaţia soţiei

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, şi mai mulţi susţinători ai săi, printre care Constantin Niţă, Dan Nica şi Ion Vasile, s-au întâlnit, luni seară, la sediul Fundaţiei "Renaşterea" condusă de Mihaela Geoană. Ion Vasile a precizat că discuţia a vizat "viaţa partidului din perspectiva Congresului": "Nu a fost o întâlnire oficială. Avem momente când simţim nevoia să dialogăm, să ne vedem din perspectiva a ceea ce urmează să se întâmple în partid. Nu a convocat nimeni această şedinţă, am fost câţiva colegi care am avut o discuţie informală legată de ce s-a întâmplat în Consiliul Naţional şi despre ce se va întâmpla la Congres. Am avut discuţii despre toate temele care urmează să fie dezbătute, inclusiv despre programul politic, despre ofertele cu care se vor înscrie în competiţie colegii noştri, despre modificarea statutului".

www.gandul.info

„Operaţiunea autobuzul” la PSD

POLITICĂ. PSD-iştii se acuză de fraudarea congresului şi reclamă aranjamentele făcute cu numărul de delegaţi.

Geoană va reclama la Curtea Constituţională fraudarea alegerilor din PSD. Acest banc care a circulat imediat după alegerile prezidenţiale ar putea deveni realitate. În PSD au apărut suspiciuni legate de fraudarea congresului.

Unii lideri acuză aranjamentele făcute în repartizarea pe judeţe a numărului de delegaţi. Altfel spus, că unora dintre baroni li s-au distribuit mai multe „autocare” cu electori pentru congres, altora mai puţine. Cel care a stabilit cu câţi oameni vine la Bucureşti fiecare organizaţie este baronul Liviu Dragnea, secretar general interimar şi candidat la această funcţie.

Pentru a nu se pune rău cu liderii de filiale, el le-a comunicat nemulţumiţilor că nu a fost decizia sa, ci a lui Geoană, care a i-ar fi dictat drept criteriu rezultatele obţinute de fiecare judeţ în turul doi al prezidenţialelor.

Mitrea: „Gaşca lui Geoană doreşte fraudarea alegerilor”


Miron Mitrea, unul dintre candidaţii la preşedinţia PSD, susţine că liderii de filiale apropiaţi lui Mircea Geoană au fost favorizaţi în repartizarea delegaţilor. El a invocat cazul lui Marian Vanghelie, căruia i s-au repartizat 225 de delegaţi, deşi până acum PSD Bucureşti avusese în jur de 100 de delegaţi.

„Norma de reprezentare a fost făcută să-l avantajeze pe Marian Vanghelie. Dacă se alegea un criteriu normal, cel politic, privind voturile obţinute de PSD, Vanghelie ar fi avut mai puţini delegaţi care să-l sprijine pe Geoană”, a declarat Mitrea.

În opinia sa, criteriul folosit - rezultatele obţinute de judeţe în turul al doilea al prezidenţialelor - nu a fost corect. „Voturile lui Geoană din turul doi sunt cele ale PSD plus cele ale PNL. Noi acum nu facem Congres PSDPNL. Până acum, la celelalte congrese, criteriul a fost media rezultatelor obţinute de organizaţii la alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale turul I”, ne-a declarat Mitrea.

El a mai acuzat şi faptul că numărul de delegaţi a fost stabilit de „gaşca lui Geoană”, deşi decizia trebuia luată în Comitetul Executiv al PSD, for care nu a fost reunit.

„Mi se pare grav că se eludează Statutul şi decizia Consiliului Naţional”, a comentat Mitrea, care consideră că aceste „aranjamente” sunt dovezi clare ale faptului că Geoană se pregăteşte de fraudarea alegerilor.

Numărul de delegaţi se negociază cu Dragnea

Mitrea nu este singurul nemulţumit. Marian Oprişan, liderul PSD Vrancea, dar şi şefii de filiale din Argeş, Prahova şi Constanţa contestă şi ei numărul de delegaţi care le-a fost repartizat.

„I-am criticat pe Traian Băsescu şi PDL că au fraudat alegerile şi în acelaşi mod noi vrem să fraudăm alegerile din PSD”, a comentat Oprişan.Vicepreşedintele PSD Ion Stan, şeful organizaţiei Dâmboviţa, reclamă „o reducere cu 40% a numărului de delegaţi faţă de congresul din 2005”.

Nemulţumirile au izbucnit luni, la Biroul Permanent. „Bine, mă, atunci ţineţi voi congres între voi şi nu are rost să mai venim şi noi de la Târgovişte sau din alte locuri. Rămâneţi voi cu gaşca voastră. Pe voi o să vă îmbălsămăm sau o să vă împăiem, şi când vine vorba de vreo funcţie în partid sau în guvern vă scoteam pe voi”, răbufnise liderul PSD Dâmboviţa.
 
El a fost susţinut de Ion Iliescu şi Adrian Năstase, acesta din urmă manifestîndu-şi iritarea printr-o ironie adresată lui Geoană: „Îmi doresc să nu fie nevoie să facem o comisie de anchetă privind desfăşurarea votului.” Iniţial, Liviu Dragnea comunicase telefonic fiecărui preşedinte de organizaţie numărul de oameni pe care îi aduce la congres. Dâmboviţa primise 44 de delegaţi.

În urma scandalului din BPN, organizaţia condusă de Stan a mai primit cinci. La fel s-a întâmplat şi la Gorj, unde numărul delegaţilor a crescut la 43. După şedinţa BPN, Dragnea a transmis fiecărei orga nizaţii judeţene un e-mail conţinând tabelul cu numărul de delegaţi. La final, a adăugat o „Notă” pentru calmarea nemulţumiţilor: „Cifrele pot suferi modificări în urma negocierilor”.

Nastase: Nu vreau sa candidez la presedintia Romaniei

Presedintele Consiliului National PSD, Adrian Nastase, afirma ca nu vrea sa candideze la presedintia Romaniei, chiar daca va fi ales in fruntea Partidului Social Democrat in cadrul Congresului din 20 februarie.

"Nu vreau sa candidez la presedintia Romaniei si va spun si de ce. Consider ca PSD poate sa fie un vector extrem de important pentru functiile executive. Ma intereseaza ca consolidez partidul", a declarat Adrian Nastase la Antena 2.

Candidatul la functia de presedinte al PSD a precizat ca isi propune sa formeze o echipa capabila sa castige alegerile din perioada 2012-2014 si ca vrea "sa deschida partidul catre societate pentru a atrage oameni de valoare".

Adrian Nastase a mai declarat ca sunt foarte multe lucruri care il deranjeaza in prezent in PSD.

"Ceea ce nu-mi place in acest moment in partid este ca am sentimetul ca ne intoarcem la perioada 2005-2006. Ne intalnim in grupuri prin restaurante, ne alearga televiziunile sa ne fimeze", a spus Nastase.

El a mai spus ca este nemultumit de faptul ca nici pana in momentul de fata comisia creeata pentru stabilirea termenilor Congresului nu s-a intrunit.

"Am creeat o comisie pentru pregatirea Congresului. Aceasta comisie nu s-a intrunit. Trebuia sa ne intalnim sa pregatim termenii pentru Congres", a declarat Adrian Nastase.

Nu vreau sa ma folosesc de functia de presedinte PSD

Nastase a infirmat zvonurile potrivit carora doreste sefia PSD din cauza ca a ajuns intr-o fundatura si ca doreste astfel sa aiba sprijinul partidului.

El a spus ca nu este adevarat ca vrea sa se ajute de functia de presedinte al PSD pentru a scapa de dosarele de la DNA, precizand ca va candida la sefia partidului pentru ca este momentul sa se schimbe echipa.

DNA a pus sechestru pe casa din Zambaccian a lui Adrian Nastase

"Este nevoie sa schimbam directia, sa schimbam echipa. Bine, asta daca vor si colegii mei. Daca ei vor sa ramana asa, sa stam iar in echipa a doua, e problema lor", a mai declarat Nastase.

De asemenea, el a spus ca nu va forma aliante cu diversi social democrati pentru a castiga mai usor in fata lui Mircea Geoana.

Referitor la actualul presedinte social-democrat, Nastase a spus ca una dintre greselile lui Geoana in campania electorala din 2009 a fost ca nu s-a exprimat clar impotriva referendumului pentru parlamentul unicameral

Nastase a mai declarat ca nu stie daca Ion Iliescu il va sustine oficial pentru presedintia PSD.

"Eu sper sa ma sustina. Dar de fapt nu cred ca ma va sustine pe mine, ci un anumit tip de proiect pe care eu il am", a spus Nastase.

Intrebat daca il va reprimi in partid pe Sorin Oprescu, in cazul in care va castiga presedintia PSD, Adrian Nastase a raspuns: "daca doreste sa revina da".

"El este un tip extravagant, un tip de stanga, care la un moment dat s-a suparat si a plecat. A participat la alegerile prezidentiale mai mult impotriva lui Geoana", a mai declarat Adrian Nastase.

Avem nevoie de forta si echilibru

In ceea ce priveste sloganul de campanie, "Forta si echilibru", Nastase spune ca, in opinia sa, este cel mai potrivit pentru acest moment.

"Avem nevoie si de forta si de echilibru si consider ca acest logo este cel mai potrivit in acest moment. Cred ca trebuie sa revenim la seriozitate", a declarat Adrian Nastase.

NĂSTASE PROPUNE CONFEDERAŢIA PSD–PC–PNL
Opoziţia unită
Oferta lui Adrian Năstase pentru Congresul PSD: stârpirea "clientelismului" instaurat de Mircea Geoană, reorganizarea partidului, control la finanţele liderilor şi alianţă cu PNL în Opoziţie .
Adrian Năstase a finalizat oferta politică pentru Congresul de la 20 februarie, unde va candida la şefia PSD. "Proiectul Adrian Năstase" atinge atât cauzele eşecului PSD în ultimii cinci ani în care a fost condus de echipa Geoană, cât şi propunerile lui Năstase pentru reorganizarea partidului şi relaţia PSD cu PNL şi PC. Proiectul Năstase propune o "confederaţie" cu PC şi PNL, "cu mecanisme de dialog şi de coordonare parlamentară".

Năstase vede în Crin Antonescu şi în simpatia pe care acesta o trezeşte în rândul populaţiei "o provocare" - "Crin Antonescu este un lider care trezeşte simpatia cetăţenilor şi care a început să joace la o miză mare", dar vede şi o variantă de colaborare cu liberalii: "PNL, pe de altă parte, este atât un competitor al nostru, în activitatea din opoziţie, un competitor ideologic clar, dar trebuie să ne fie şi un partener. Ca atare, propun realizarea unei «opoziţii unite» cu PNL în toate proiectele care privesc apărarea statului de drept şi, pe de altă parte, diferenţierea de PNL pe tematica de tip economic şi social.

Consider însă că o formulă, neideologică, de colaborare a partidelor din opoziţie, PSD/PC şi PNL, într-o variantă «confederativă», cu mecanisme de dialog şi de coordonare parlamentară, ar fi utilă".

UN MILION DE VOTANŢI PIERDUT
Adrian Năstase explică totodată în proiectul său că "partidul are nevoie de o nouă direcţie, de un nou suflu, de un nou stil de lucru, de un nou plan strategic". "În intervalul 2005-2009 am pierdut peste 1 milion de votanţi, iar acest lucru s-a reflectat în rezultatele tuturor alegerilor din acest interval. Faţă de 2004 avem mai puţin cu 2.853 de consilieri locali, am pierdut 564 de primari, 91 de consilieri judeţeni şi avem 3 preşedinţi de consilii judeţene mai puţin.

Nici în alegerile generale, organizate în 2008 după un alt sistem electoral, nu am marcat o victorie clară: am avut mai multe voturi decât PD-L, dar trei mandate mai puţin decât partidul prezidenţial. La Camera Deputaţilor am avut cu patru mandate mai mult decât în 2004, dar la începutul acestui an constatăm că am pierdut 13 deputaţi faţă de câţi aveam în 2008. Nici la Senat situaţia nu ne este favorabilă: faţă de 2004, în 2008 am obţinut împreună cu PC cu şapte mandate mai puţin şi am mai pierdut un senator din lista de acum doi ani.

Singura evoluţie relativ pozitivă a fost cea de la europarlamentarele din 2009, unde am reuşit să obţinem cu un mandat în plus faţă de 2007", susţine fostul premier, acuzând totodată clientelismul din partid: "Clientelismul a fost transformat în camarilă, nepotismul a proliferat, iar imprevizibilitatea criteriilor de selecţie/numire a avut ca rezultat reducerea dramatică a gradului de militantism în rândul membrilor de partid".

Control la banii liderilor PSD
Năstase propune reorganizarea PSD, iar promovarea în partid să se facă în baza unei "mape de carieră", care să cuprindă experienţa profesională a fiecărui candidat al PSD la o funcţie publică, activitatea şi rezultatele politice, sondaje de opinie, percepţia în mass-media etc.

"Promovarea în funcţiile publice şi în partid trebuie să aibă ca fundament tocmai informaţiile cuprinse în această «mapă de carieră», precum şi criterii clare şi transparente de evaluare. Trebuie să eliminăm promovarea oamenilor pe interese de grup, de gaşcă, în funcţie de forţă, susţinere financiară sau nepotism.

Un partid are nevoie de resurse financiare, de aceea nu poate bloca accesul în rândurile sale a oamenilor cu mijloace financiare, dar nu trebuie să îi promovăm pe bază de clientelism". De asemenea, fostul premier propune înfiinţarea unui Consiliu pentru Gestiune Transparentă care să prezinte, regulat, în instanţele democratice ale partidului (de la toate nivelurile) rapoarte de gestiune, privind situaţia veniturilor şi cheltuielilor partidului, explicând că "principalii lideri ai PSD nu pot fi (direct sau indirect) nici principalii beneficiari ai politicii economice promovate de acesta şi nici interfaţa exclusivă cu principalii sponsori".

Citiţi aici: Forţă-Echilibru - Proiectul Adrian Năstase (fişier pdf)

www.jurnalul.ro

Ponta: Votul incepe sa fie din ce in ce mai mult o marfa

Victor Ponta a vorbit si despre soarta PSD si crede ca in cazul in care votul la Congres va fi fraudat, partidul va muri politic.

"Ar fi cel mai rau lucru posibil sa existe fraude la congresul PSD. Cred ca va fi moartea definitiva politica a PSD. A aparut aceasta idee ( n.red. a fraudarii) din cauza celor care au spus ca au 50 - 70 de voturi. Vorbesc de parca au carti de joc nu oameni. Din pacate in ultimul timp votul, indiferent ca e la asociatia de locatari sau in alta parte, incepe sa fie din ce in ce mai mult o marfa", a declarat social democratul.

Vicepresedintele PSD mai crede ca partidul va fi dupa Congres dupa chipul si asemanarea noului presedinte, adica poate sa fie mai bine sau mai rau. Ponta a reiterat ideea ca Romania are nevoie de un sistem politic bipolar, dreapta - stanga.

"Daca mai umblam la legea privind alegerile dreapta si stanga se vor succeda si vor sta si patru ani la guvernare. Sistemul asta cu negocierile nu imi place, dar cred ca domnul Hrebenciuc se pricepe la asta", a mai adaugat social democratul.

Victor Ponta a mai declarat ca toate partidele din Romania s-au invatat ca trebuie sa investeasca si sa dea cadouri atunci cand vor sa obtina ceva.

"De aceea cred ca toate partidele trebuie sa renunte la asta. PD-L a avut mai multi bani acum ca era la putere, asa a fost si cu PSD cand era la putere. Dar sa obtii mai multe voturi doar pentru ca esti la putere si profiti de asta nu este in regula", a mai spus acesta.

Politica damboviteana se face pe sentimente

Victor Ponta a afirmat ca din pacate politica damboviteana se face pe sentimente si nu pe valoare.

"Politica pe Dambovita se face pe sentimente si nu pe valoare. Mai mult chiar, se face in functie de prietenii si oportunitatile pe care le ai. Vasile Dancu si Vasile Puscas sunt oameni foarte inteligenti si educati. Ca si ei, si Ion Iliescu e politician si orice politician are in propriul lui bagaj si lucruri bune si schelete, asa cum are si Traian Basescu si Adrian Nastase", a mai precizat deputatul PSD.

Cat despre candidatura lui la sefia PSD, Victor Ponta a declarat marti ca o sa candideze atunci cand o sa voteze mai multi oameni, iar acum este mult prea tanar ca sa ocupe o asemenea functie.

Marian Oprisan si Ion Stan, nemultumiti de numarul de delegati la Congres

Unii presedinti de filiala ai PSD precum Marian Oprisan sau Ion Stan se declara nemultumiti de numarul de delegati pe care organizatiile lor ii pot trimite la congres, considerand ca norma de reprezentare a fost stabilita de actuala conducere in mod arbitrar.

Presedintele PSD Vrancea, Marian Oprisan, a declarat pentru NewsIn ca i-a fost comunicat ca pentru organizatia sa au fost alocati 49 de reprezentanti la congres.

"I-am criticat pe Traian Basescu si PD-L ca au fraudat alegerile si in acelasi mod noi vrem sa fraudam alegerile interne din PSD. Aceasta cifra nu tine cont in primul rand de performanta organizatiilor judetene. Asta este o cifra care se raporteaza doar la alegerile prezidentiale, trebuia facuta o suma a ultimelor alegeri. S-au jucat (....) unde i-a convenit lui Geoana a folosit rezultatul de la primul tur, unde nu i-a convenit, a pus al doilea tur", a acuzat Oprisan.

La randul sau, presedintele PSD Dambovita, Ion Stan, a declarat pentru NewsIn ca modul in care a fost calculata norma de reprezentare la congesul partidului este incorect, deoarece la congresul din 2005 organizatia sa a avut 75 de delegati, iar acum ar avea 51.

Si vicepresedintele Victor Ponta spune ca norma de delegati a fost stabilita discretionar si da ca exemplu Gorjul, filiala unde este el inscris. "Ieri la Gorj au fost informati ca au 34, azi, dupa ce am vorbit eu in presa, aflu ca au 43. Nu stiu cati vor fi maine, inteleg ca a mai fost aseara o intalnire de taina (luni seara, la Fundatia Renasterea, n.r.). Dl. Geoana n-are cum sa stie el cum va vota Gorjul de pune delegati mai putini acolo, nimeni nu trebuie sa stie cum voteaza cineva, chestia asta cu controlatul voturilor e ceva groaznic", a spus Ponta.

Potrivit unor surse, nemultumitii de norma de reprezentare sunt cei care au anuntat ca nu-l vor mai sprijini pe Mircea Geoana pentru un nou mandat, in aceasta tabara aflandu-se si sefii deorganizatii din Constanta, Prahova sau Arges, cu scoruri peste medie la ultimele alegeri.

Pe de alta parte, unii se declara impacati fata de numarul de oameni pe care ii vor putea aduce la congres. Liderul organizatiei PSD Neamt, Ioan Munteanu, s-a aratat multumit de norma de reprezentare la Congres stabilita pentru judetul sau, de 44 delegati. "Dupa rezultatele ultimelor alegeri este corecta aceasta norma de reprezentare", a spus Munteanu. Munteanu a spus ca nu se raporteaza la Bucuresti, "care are 235 delegati", ci la judetele care au facut performanta la ultimele scrutinuri, cum este judetul Olt.

Organizatiile care il sustin pe Geoana vor avea cei mai multi delegati

Potrivit unor surse, in afara de PSD Bucuresti, care se va prezenta cu peste 200 de persoane, organizatiile din Oltenia, sustinatoarele lui Mircea Geoana, vor avea cei mai multi delegati. Pe actuala formula de alocare - care nu este finala- Oltul va avea 57 de delegati, PSD Dolj, filiala unde Geoana este senator, ar urma sa aiba la congres 53 de delegati. De asemenea, PSD Neamt va avea 44 de delegati, PSD Ialomita - 42 de delegati, iar PSD Buzau in jur de 40 de delegati. Totodata, PSD Timis si PSD Calarasi ar beneficia de cate 25 de delegati, fata de numarul minim de 21 - alocat pentru Harghita si Covasna.

Senatorul PSD Miron Mitrea a spus si el marti ca Mircea Geoana incearca sa aduca cat mai multi delegati din filialele unde are sustinere si l-a acuzat ca ar vrea prin aceste manevre sa fraudeze alegerile din partid.

Mitrea a aratat ca prin acest demers se incearca, in mod evident, formarea unui Congres care sa-l avantajeze pe actualul presedinte al partidului, Mircea Geoana, si a amenintat ca isi va indemna colegii sa boicoteze Congresul in cazul in care aceasta situatie nu va fi indreptata.

Un alt candidat la presedintia partidului, Adrian Nastase, s-a aratat si el nemultumit de modul de alocare al delegatilor. Sedinta BPN a PSD de luni a fost marcata de discutii contradictorii intre sustinatorii liderului PSD, Mircea Geoana, si cei ai presedintelui CN, Adrian Nastase, pe subiectul numarului de delegati la congres, fostul premier reprosand ca filiala de Bucuresti va avea mai multi participanti decat altele.

Nastase s-ar fi aratat nemultumit fata de faptul ca organizatia de Bucuresti a partidului, patronata de Marian Vanghelie, ar avea circa 220 de delegati, spre deosebire de alte organizatii care au avut performanta la ultimele alegeri. Pe langa delegatii PSD Bucuresti, Marian Vanghelie ar obtine alte cateva zeci de persoane si pentru organizatia de la Ilfov si Giurgiu, pe care le-a coordonat in timpul campaniei si unde si-a instalat apropiatii. Mai mult, lui Mircea Geoana i s-a reprosat ca nu prezinta in mod public chestiunea impartirii pe filiale a reprezentantilor la congres.

In replica, Mircea Geoana a argumentat faptul ca in modul de alocare a delegatilor a contat atat scorul obtinut la ultimele alegeri, cat si numarul membrilor de partid inscrisi in organizatia respectiva si a dat asigurari ca alocarea va fi echitabila. Astfel, criteriile de reprezentare si numarul de delegati la Congres vor fi stabilite in urma unor discutii bilaterale dintre secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, si presedintii organizatiilor judetene.

"Norma a fost făcută ca să-l avantajeze pe Marian Vanghelie să aibă mai mulţi delegaţi care să-l sprijine pe Geoană. “
MIRON MITREA, candidat la preşedinţia PSD

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicate)

total: | afişare:

Spune-ţi părerea despre acest articol!

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Te rog să introduci codul din imagine:

Captcha
  • Trimite unui prieten Trimite unui prieten
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

Informatii Autor

Administrator

Articolul este etichetat cu:

marian oprisan

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

0