Home | EVENIMENTE | Ne despărțim. 11 martie: a 58-a zi de proteste în Piața Universității din București. Minerii au învins. Internetul trebuie să rămână liber. Gogoși electorale

Ne despărțim. 11 martie: a 58-a zi de proteste în Piața Universității din București. Minerii au învins. Internetul trebuie să rămână liber. Gogoși electorale

Publicat de
Ne despărțim. 11 martie: a 58-a zi de proteste în Piața Universității din București. Minerii au învins. Internetul trebuie să rămână liber. Gogoși electorale

Începând cu 11 martie 2012, Jurnalul de Vrancea, după doi ani și jumătate de apariție zilnică, ia o pauză de etapă. Fără evaluare. Nu va mai fi editat și actualizat de LIS *** Cluj-Napoca: Peste o sută de persoane protestează faţă de ACTA în Piaţa Unirii *** Boc şi Ungureanu sunt doar trompete. Guvernul are bani pentru majorarea salariilor, dar Băsescu nu i-a dat voie *** Basescu: Bugetul, scarmanat pentru revenirea salariilor. Nu e momentul scaderii CAS *** Minerii din Valea Jiului vor primi tichete-cadou în valoare de 300 de lei *** Proteste in Valea Jiului: O delegatie a minerilor a plecat spre Bucuresti *** Protestele minerilor din Valea Jiului au ajuns in presa internationala *** Gogoşile electorale ale lui Băsescu ies la iveală *** Ponta: Daca cresc acum salariile, vom fi nevoiti sa le taiem din nou in 2013 *** Ponta: Mărirea salariilor bugetarilor e o păcăleală. Oricum, le vom tăia în 2013 *** Tanasescu (FMI): Cresterea salariilor e buna, dar sa nu ajungem iar la concedieri *** Basescu: Majorarea salariilor bugetarilor este preferabila reducerii CAS *** De pe Internet: FBI pe urmele lui Băsescu! Se confirmă acuzaţiile : "Trafic de arme"? In acest timp, economia României se prăbuşeşte... Bogdan Dragoi: Tehnic, Romania poate intra in recesiune *** Criza declansata de populismul presedintelui *** Stolojan: O majorare a salariilor de peste 5% ar fi posibila *** O majorare incorecta dupa o taiere incorecta (Opinii) *** De ce nu sunt bani de salarii și pensii. Blejnar a făcut o gaură de 10 miliarde de lei statului *** Evazionistii arunca bugetul in aer, guvernul se fereste de bombe *** "Bolile" economice ale Romaniei. Cand vom reduce TVA-ul? *** De ce va castiga Traian Basescu toate alegerile *** Partidul lui Dan Diaconescu, mai apreciat decat PDL in Moldova si Muntenia *** Victor Ponta vrea descentralizare si autonomie pentru Transilvania *** Constantin (PC): Daca PDL castiga alegerile, Boc va fi premier, nu Ungureanu - Interviu Ziare.com *** Decizii cruciale ale liderilor statelor care au zguduit lumea in ultimul secol (Video) *** Aşa am înţeles noi, neamul nostru: o dâră de foc sfânt, pierdută în negura vremurilor ce vor să vie *** Estul Libiei se declară regiune autonomă

Începând cu 11 martie 2012, Jurnalul de Vrancea, după doi ani și jumătate de apariție zilnică, ia o pauză de etapă. Fără evaluare. Nu va mai fi editat și actualizat de LIS.

Cluj-Napoca: Peste o sută de persoane protestează faţă de ACTA în Piaţa Unirii

 
Cluj-Napoca: Peste o sută de persoane protestează faţă de ACTA în Piaţa Unirii
Foto: Intact Images/EPA


Peste o sută de persoane s-au adunat sâmbătă după-amiază în Piaţa Unirii din centrul municipiului Cluj-Napoca, pentru a protesta faţă de ACTA, oamenii cerând ca acest tratat să nu intre în vigoare, considerând că încalcă libertatea de exprimare, informează Mediafax.

Protestatarii s-au adunat în faţa statuii lui Matei Corvin din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca cu pancarte şi steaguri şi cântă la megafon "Nu vrem ACTA să ne ia, libertatea din reţea", "Sunt un pui de dizident, vreau să folosesc torent", "Nu corporaţia face legislaţia". Protestatarii au pancarte pe care scrie "Stop ACTA", "Vă rugăm să ne scuzaţi, ne simţim supravegheaţi", "We are free people" (Suntem oameni liberi - n.r.). Oamenii au lipite pe haine colante cu "Stop ACTA", iar unii dintre ei au măşti făcute din hârtie, similare celor care circulă pe internet pentru mobilizarea anti-ACTA.
   
"ACTA ameninţă viaţa privată. Nu vor mai fi torente, nu mai putem să ne exprimăm liber pe internet. Internetul era unul din puţinele locuri unde puteai să rămâi anonim. Ca artist sunt împotriva pirateriei, dar există legislaţie care reglemetează acest lucru", a spus muzicianul Mihnea Blidariu.

Tratatul ACTA a fost negociat între Uniunea Europeană (UE), Statele Unite, Japonia, Canada, Noua Zeelandă, Austria, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic şi Elveţia, fiind destinat luptei împotriva contrafacerilor în sens larg. Totuşi, prevederile legate de descărcările de pe Internet au stârnit cele mai multe nemulţumiri. Criticii ACTA o consideră prea imprecisă, lăsând calea deschisă unor abuzuri din partea proprietarilor de drepturi de autor şi, în acest fel, unor restricţii puternice în utilizarea Internetului.

Mai multe ţări, între care Germania, Polonia, Cehia, Bulgaria şi Letonia au blocat deja procesul de ratificare a acordului, în aşteptarea unor clarificări. Tot la sfârşitul lui februarie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunţat că România va amâna procesul de ratificare a acordului ACTA până când Curtea Europeană de Justiţie se va pronunţa pe acest subiect. Comisia Europeană va apela la Curtea de Justiţie a UE, cea mai înaltă instanţă europeană, pentru a determina dacă Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) încalcă drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului.

Boc şi Ungureanu sunt doar trompete
Guvernul are bani pentru majorarea salariilor, dar Băsescu nu i-a dat voie

Preşedintele Traian Băsescu declară într-un interviu în Evenimentul Zilei că bani pentru majorarea salariilor sunt, dar el s-a opus. „Înainte de a mă duce în Parlament am avut o analiză foarte temeinică, făcută cu cifrele pe masă, care ne arată următorul lucru. În primul rând ne arată că guvernul și-a atins obiectivul, care era fixat pentru 2014, acela de a avea un fond de salarii al sistemului bugetar de maxim 7% din Produsul Intern Brut. În 2010 s-a pornit de la 9,6% din PIB. Anul 2011 s-a încheiat cu 6,9 % din PIB". Practic în aceşti ani s-au făcut economii la sânge pe spinarea bugetarilor.

Tot Băsescu spune că CAS-ul nu se va modifica. „În al doilea rând, unde are România marele deficit structural? La pensii. Acolo avem un deficit de 3,6 miliarde. De euro. Pe an. O reducere a CAS nu înseamnă decât o adâncire a acestui deficit structural, pe când o majorare de salarii înseamnă că o parte din bani se transferă în fondul de pensii și reduc deficitul. Dacă am reduce CAS am mări suma de bani pe care trebuie să o mutăm din veniturile bugetului de stat în bugetul de pensii".

Preşedintele mai spune că majorarea salariilor se face pentru a combate recesiunea. „ Pentru a doua parte a anului se prefigurează intrarea în recesiune- nu recesiune tehnică, ci recesiune de producție- a Zonei euro, unde noi exportăm. De altfel și cifrele de export pe care le primesc decadal ne arată o tendință de scădere a exporturilor. Cu ce poți compensa scăderea exporturilor? Cu o ușoară stimulare a creșterii consumului intern, ca să protejezi locurile de muncă și să menții ținta de creștere economică".

Basescu: Bugetul, scarmanat pentru revenirea salariilor. Nu e momentul scaderii CAS

Presedintele Traian Basescu a declarat duminica, intr-o emisiune televizata, ca acele conditii necesare pentru revenirea salariilor bugetarilor au fost indeplinite de la 31 decembrie 2011.

"In ianuarie, cifra bugetarilor era de 1.196.067 - de la intrarea in acord (cu FMI-n.red), cand ne-am angajat sa reducem populatia bugetara, s-a produs reducerea cu 200 de mii a salariatilor in sectorul bugetar. Am stabilit si un alt reper - in 2009 anvelopa salariala era 9,6% din PIB, obiectivul pentru 2014 era 7% - am atins 7% (6,94) la sfarsitul anului trecut deja.

Conditiile de revenire la salarizarea anterioara s-au indeplinit la 31.12 - in numele prudentei, si Guvernul Boc, si Guvernul Ungureanu au spus "discutam dupa primul trimestru". Parametrii conveniti cu Fondul, reducerea fondului de salarii de la 9,6% la 7 si numeric de la 1,4 la 1,2 s-au atins", a spus Basescu la PRO TV.

Basescu: Avem un furt in Sanatate, nu mai putem continua

Basescu: Udrea, cu tocuri inalte si pantaloni stramti, a avut cea mai buna absorbtie

Intrebat daca exclude o noua taiere a salariilor, in conditiile in care exista pericolul revenirii crizei, Basescu a raspuns: "Categoric, da! Romania nu mai poate ajunge in siuatia din 2010. Acum avem o rezerva pe care o putem utiliza(...)"

Seful statului a explicat ca revenirea salariilor, dincolo de faptul ca e un lucru corect ce trebuia facut, e si o solutie pentru compensarea faptului ca in semersul doi vor scadea exporturile.

In opinia sa, o parte din venituri ar trebui sa vina din reducerea cheltuielilor materiale ale Guvernului.

Basescu: Presedintia, cea mai umilitoare perioada din viata mea

"Bugetul trebuie "scarmanat" la cheltuieli materiale, am avut o discutie si cu premierul", a spus seful statului.

Nu vrea scaderea CAS

Traian Basescu a spus ca nu considera ca e momentul scaderii contributiilor la asigurarile de sanatate.

Basescu ataca OMV pentru pretul benzinei: Politica lor, incorecta

"Nu e momentul reducerii CAS, inseamna marirea deficitului fondului de pensii", a mai afirmat Basescu.

Nu aduce beneficii PDL

Traian Basescu nu crede ca revenirea salariilor exact inainte de alegerile locale din 2012 va ajuta PDL, dar ca e ceva ce trebuia facut exact in acest moment.

"Nu aduce nimic. Dupa 3 ani de austeritate, e foarte greu sa spuna omul "acum il votez". In schimb, e o chestiune de echitate.

Dar sa spui "nu mai dau, mai bine sa tin banii", e ca si cum ai fura", a conchis Basescu.

El a precizat ca nu e vorba de populism in ce priveste cresterea salariilor, ci de faptul ca nu poate sa minta poporul.

"In inciun caz din populism, dar toti trebuie sa participe la o guvernare responsabila, iar mesajul meu nu trebuia sa fie decat responsabil. Un presedinte care si-a asumat masurile de aust si cand s-au indeplinit conditiile, nu cere sa relaxeze aceste conditii, poate fi considerat un presedinte care si-a mintit poporul", crede Traian Basescu.

Geoana: Anuntul despre revenirea salariilor, populism grosier

Minerii din Valea Jiului vor primi tichete-cadou în valoare de 300 de lei

 
Minerii din Valea Jiului vor primi tichete-cadou în valoare de 300 de lei
Foto: Mediafax


În urma negocierilor intense din ultimele zile, minerii din Valea Jiului vor primi tichete-cadou prin care se va compensa majorarea sporului de pericol pentru muncă în subteran, informează Agerpres. Ortacii s-au aflat în grevă generală timp de cinci zile în cursul acestei săptămâni şi prin această hotărâre a fost soluţionată principala lor revendicare.

Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale a Huilei (CNH) s-a întrunit sâmbătă, la Petroşani, pentru a-l mandata pe directorul general să semneze documentele necesare, în conformitate cu înţelegerea făcută, vineri, la Bucureşti, între liderii Sindicatului Muntele şi reprezentanţii Ministerului Economiei.

'Pentru luna februarie, minerii vor primi tichete-cadou în valoare de 300 de lei, iar din luna martie, de câte 200 de lei, până în luna iunie. În luna iunie se aşteaptă divizarea CNH în cele două societăţi: mine viabile şi mine neviabile, iar atunci bugetele vor fi altele', a declarat preşedintele executiv al Sindicatului Muntele, Laszlo Domokos.

Liderul sindical a precizat că minerii au acceptat varianta negociată şi au intrat în subteran încă de vineri seara. Cele cinci zile de grevă vor fi recuperate în baza unui program unitar ce va fi stabilit la nivelul CNH în cursul zilei de luni, 12 martie.

La începutul lunii februarie, peste 1500 de mineri au ieşit în stradă, autorităţile reuşind totuşi să calmeze rapid spiritele prin diverse promisiuni. De această dată, minerii s-au declarat hotărâţi să menţină greva până li se vor recunoaşte drepturile.

Antena3.ro

Proteste in Valea Jiului: O delegatie a minerilor a plecat spre Bucuresti

Conducerea Companiei Nationale a Huilei (CNH) din Petrosani si o delegatie a minerilor au plecat, vineri dimineata, spre Bucuresti, ca sa discute problemele minerilor cu o comisie ministeriala, dupa ce delegatia din Capitala, anuntata ca va sosi joi seara in Valea Jiului, nu a mai ajuns.

Doi lideri de sindicat si doi mineri, impreuna cu conducerea CNH Petrosani, au plecat, vineri dimneata, spre Bucuresti, pentru a discuta cu o comisie la Ministerul Economiei.

Cresteri salariale pentru mineri, posibil din mai

Reprezentantii minerilor au asteptat pana joi noapte sa soseasca in Valea Jiului comisia ministeriala anuntata pentru o noua runda de negocieri si, pentru ca aceasta nu a venit, iar starea conflictuala si implicit intreruperea activitatii reprezinta un pericol pentru energia nationala, reprezentantii ortacilor au decis sa mai mearga ei inca o data in Capitala pentru noi negocieri.

Din delegatia din Valea Jiului fac parte liderul de sindicat Petre Nica, presedinte al Sindicatului "Muntele", presedintele executiv al sindicatului, Laszlo Domokos, doi mineri, precum si directorul general al Companiei Nationale a Huilei din Petrosani, Constantin Jujan.

Liderul minerilor a declarat, vineri dimineata, ca acceptarea deplasarii lor la Bucuresti reprezinta o data in plus disponibilitatea reprezentantilor minerilor de a rezolva problema.

"Vom mai discuta o data si speram sa fim intelesi. Avem de partea noastra legea, nu vrem nimic ilegal, nu facem nimic ilegal si, sa fim bine intelesi, noi nu cerem mariri salariale impotriva cadrului legal. Diferenta la salariu de care se tot vorbeste reprezinta doar un plus financiar care sustine litera legii, adica sporul de pericol, care in contractul colectiv de munca este la nivelul salariului minim brut pe economie. Cand salariul minim pe economie a crescut, sporul nostru nu a fost modificat. Despre acest lucru tot vorbim si de aceea cerem sa fie respectata legea", a spus Petre Nica.

Miron Cozma il ameninta cu minerii pe Traian Basescu

Potrivit liderului de sindicat, delegatia minerilor va cere, vineri, in negocierile ce vor avea loc in jurul orei 11.00, doar respectarea legii si implicit a actului aditional semnat de mineri dupa ce fostul ministru al Economiei Ion Ariton le-a recunoscut acest drept.

Pana cand negocierile de la Bucuresti se vor finaliza, minerii nu vor protesta, acestia fiind trimisi acasa de la unitatile miniere.

Protestele minerilor din Valea Jiului au ajuns in presa internationala

Mii de mineri din Valea Jiului au iesit pe strazi sa protesteze, cerandu-si drepturile salariale. Manifestatiile au inceput luni si au ajuns si in presa internationala.

Protestatarii au amenintat sa blocheze drumurile principale din zona, pe masura ce mii de mineri din Valea Jiului au iesit pe strazile din Petrosani, joi, pentru a patra zi consecutiv, transmite agentia Reuters.

Oamenii sunt nemultumiti de esecul negocierilor cu Ministerul Economiei, in privinta drepturilor salariale.

Reuters citeaza presa locala, potrivit careia in jur de 5.000 de mineri au participat la proteste, din toate cele sapte mine ale Vaii Jiului.

Totodata, ei au amenintat ca vor bloca drumul principal care trece prin Petrosani, la circa 340 de kilometri de Bucuresti.

Un purtator de cuvant al politiei din Hunedoara a spus ca, desi initial protestul a fost unul pasnic, ulterior minerii au marsaluit prin Petrosani si s-au indreptat spre drumul principal, iar jandarmii au incercat sa-i convinga pe protestatari sa se intoarca din drum, fara succes.

Times Live citeaza Reuters si scrie ca protestele au inceput luni, cand minerii au cerut ca noul prim-ministru, Mihai Razvan Ungureanu, sa impuna un protocol salarial semnat de fostul ministru al Economiei Ion Ariton. Protocolul prevedea o crestere a sporurilor de periculozitate pentru mineri.

Site-ul mai scrie ca uniunea minerilor a fost "o forta politica majora" la inceputul anilor '90, cand industria numara aproximativ jumatate de milion de angajati.

Sunt amintite si mineriadele violente din Bucuresti, pe seama carora se pune tranzitia lenta a Romaniei catre democratie, dupa revolutia anticomunista din 1989.

La sfarsitul anilor '90, insa, influenta minerilor a scazut considerabil, dupa ce industria a suferit restructurari, ducand la somaj, saracie si degradare a mediului, factori din cauza carora Valea Jiului sufera in continuare.

Minieritul asigura peste 40% din combustibilul necesar centralelor din Romania, in aceasta industrie fiind angajati putin sub 8.000 de muncitori, dar numarul acestora ar urma sa se micsoreze, dupa ce tara noastra va primi imprumutul salvator din partea FMI, de cinci miliarde de euro, mai noteaza Times Live.

In jur de 3.000 de mineri au cerut o crestere salariala si au blocat un drum principal din Valea Jiului, in sud-vestul Romaniei, pe 8 martie, dupa ce discutiile cu noul guvern al tarii au esuat, transmite Radio Free Europe, citand Associated Press.

Protestatarii cer un supliment salarial de 700 de lei, pentru conditiile periculoase de munca. Ei au spus ca acesta le-a fost promis de catre guvernarea anterioara, care a fost schimbata pe 6 februarie, dupa protestele nationale din cauza masurilor de austeritate.

Salariul mediu al minerilor este de aproximativ 650 de euro, adica 2.800 de lei, potrivit AP, iar negocierile dintre sindicatele miniere si oficialilor Ministerului Economiei eu esuat.

O alta runda de negocieri este programata pentru vineri.

In Valea Jiului traiau zeci de mii de mineri, in anii '90, dar in prezent numarul acestora este de aproximativ 7.700, mai scrie agentia de presa.

Kyiv Post relateaza, preluand AP, ca mai multe mii de mineri au marsaluit in vestul Romaniei, refuzand sa coboare in mine, pentru a patra zi consecutiv, din cauza salariilor mici si a conditiilor de munca.

Protestele de joi au fost urmarea a negocierilor esuate cu Ministerul Economiei, iar minerii au amenintat ca vor ajunge la Bucuresti, dar au fost opriti de politie, care a blocat un pod la iesirea din oras.

Ei cer respectarea unei intelegeri din luna ianuarie, care prevede o crestere salariala de 10%. Compania miniera de stat din Petrosani detine sapte mine si are 7.800 de angajati, numarul acestora urmand a fi redus la 3.300, pana in anul 2018, ca parte a acordului cu Fondul Monetar International.

Agentia AP este preluata si de Seattle Pi, Eyewitness News, WCBD TV, WSLS 10 si Morning Star.

 
Gogoşile electorale ale lui Băsescu ies la iveală

Juniorul ministru de la Finanţe, Bogdan Drăgoi, dă, voluntar sau involuntar, peste cap, planurile electorale ale lui Traian Băsescu. Drăgoi a anunţat o iminentă reintrare în recesiune, ceea ce face aproape imposibilă „reîntregirea salariilor" anunţată cu surle şi trâmbiţe de preşedinte.

Recesiune din cauza viscolului

„Reîntregirea" electorală a salariilor, anunţată miercuri 7 martie de Traian Băsescu, este pusă sub semnul întrebării de către ministrul Finanţelor. Bogdan Drăgoi a declarat într-o conferinţă de presă că „majorarea sustenabilă a salariilor este posibilă doar dacă România va avea o creştere economică mai bună", dar totodată a detonat grenada: „Din punct de vedere tehnic este posibil ca România să reintre în recesiune". Ministrul Finanţelor nu a dat foarte multe explicaţii posibilităţii reintrării în recesiune, dar a precizat că una dintre cauzele principale o constituie viscolul violent din lunile ianuarie-februarie. Dacă prognoza ministrului Bogdan Drăgoi este corectă, atunci toată agitaţia electorală a lui Traian Băsescu a reprezentat o gogoaşă, ca şi multe altele „vândute" românilor.

Preşedintele nu cunoaşte sau nu ţine cont de lege

Chiar şi fără declaraţiile făcute de ministrul Finanţelor, „indicaţiile preţioase" date de Traian Băsescu pe 7 martie de la microfonul Parlamentului – „...soluţii pentru ca undeva în jurul datei de 1 iunie să reîntregim salariile bugetarilor" – nu se pot realiza. Pentru că nu există acoperire legală, concret, nu permite Legea responsabilităţii fiscale (L.68/2010).

Iată ce spune articolul 15 din această lege:

Art. 15. – (1) Orice rectificare a bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat şi bugetelor fondurilor speciale, precum şi utilizarea sumelor reţinute în conformitate cu prevederile art. 21 alin. (4) din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, trebuie să aibă în vedere concluziile raportului semestrial privind situaţia

economică şi bugetară, publicat, precum şi opinia Consiliului fiscal cu privire la acesta.

(2) Într-un an bugetar nu pot fi aprobate mai mult de două rectificări bugetare şi acestea nu pot fi promovate în primele 6 luni ale anului.

Ţinând cont de aceste prevederi ale legii, „reîntregirea salariilor" bugetarilor nu se poate face înainte de 1 iulie. Acest lucru dovedeşte negru pe alb că solicitarea lui Traian Băsescu (care de fapt a făcut-o fără a avea vreo atribuţie în acest sens – n.a.) a fost una 100% electorală şi viza momirea electoratului în vederea alegerilor locale. Pentru că dacă vor exista condiţii pentru unele recuperări ale tăierilor din 2010 (aceste este termenul corect, nu majorare a salariilor), după 1 iulie nu vor mai putea influenţa electoratul pentru locale, acestea ţinându-se pe 10 iunie, conform informaţiilor de până acum.

Soluţii extreme

Un deputat din cadrul Coaliţiei aflate la guvernare, specialist în probleme economice, ne-a declarat că există totuşi o soluţie pentru ca salariile să fie ajustate pe 1 iunie. „Chiar dacă legea este clară ca bună ziua, tot se poate face ceva. Se poate da o derogare de la lege. Nu ar fi pentru prima oară. Opoziţia va acuza că este vorba de pomană electorală, iar Puterea va replica, mai mult ca sigur spunând că Opoziţia nu vrea binele românilor. Dar atenţie, derogarea se poate face numai dacă va exista creşterea economică preconizată, personal însă nu cred că obiectivul ar putea fi atins", ne-a declarat sursa citată, care a ţinut să-şi păstreze anonimatul.

Ar mai exista şi o a doua soluţie: asigurarea „reîntregirii salariilor" prin masive împrumuturi externe. Este soluţia văzută de unii analişti politici, dar care ar putea genera un scandal major, pentru că şi în acest caz va fi vorba de o soluţie pur electorală cu consecinţe foarte grave din punct de vedere financiar pentru anii 2013-2015.

Băsescu vs Băsescu

„Reîntregirea salariilor" cerută de Traian Băsescu pe 7 martie intră în coliziune inclusiv cu o altă declaraţie a aceluiaşi Traian Băsescu, făcută pe 31 ianuarie 2012, la Palatul Cotroceni. „Cei care spuneţi că ieri făceau declaraţii să vă spună de unde şi cu siguranţă Guvernul, Parlamentul vor aproba să se dea. Eu nu am identificat în buget un loc din care să tăiem şi să dăm bani, dar eu nu am competenţa extraordinară a politicienilor".

Atunci, Traian Băsescu replica ministrului Ialomiţianu şi premierului Boc, care susţineau o posibilă creştere cu 5% a salariilor, dar tot condiţionat de o obligatorie creştere economică.

Cotidianul.ro

Ponta: Daca cresc acum salariile, vom fi nevoiti sa le taiem din nou in 2013

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca, daca se majoreaza salariile si nu se iau si alte masuri adiacente, precum crearea unor noi locuri de munca, atunci in 2013 guvernantii de atunci vor fi nevoiti sa taie din nou veniturile bugetarilor.

"Reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, Mihai Tanasescu, a precizat ca salariile pot creste doar daca se respecta anvelopa salariala, de maxim 7% din PIB, daca se tina sub control deficitul structural si daca se creeaza noi locuri de munca. In caz contrar, in 2013 vom fi nevoiti sa le reducem din nou", a afirmat Ponta, vineri seara, la Realitatea TV.

Opozitia prefera reducerea CAS-ului cresterii salariilor din trei motive, si anume se aplica si la partea privata si la bugetari, se creeaza noi locuri de munca si se face un surplus la buget.

"Banii pe care ii dai la bugetari, ei se duc si ii consuma, iar asta inseamna inflatie", a explicat Ponta.

De asemenea, el a precizat ca marirea salariilor nu va determina electoratul sa voteze PDL, deoarece cei de la privat vor zice ca nu este corect ca Guvernul a dat bani la bugetari, iar bugetarii isi vor aminti cum li s-au taiat salariile in 2010.

"Nu ne opunem cresterilor salariale, dar eu vreau sa fim cinstiti si cred ca trebuie sa fim corecti, deoarece oamenii au fost atat de mintiti de Basescu. De aceea, eu vin si va spun ca banii astia nu produc alti bani", a mentionat Ponta.

In plus, el a spus ca avem un varf al datoriei externe in noiembrie si a condamnat Puterea ca a amanat deciziile importante pentru anul viitor. "Trebuie sa mai avem viata si in 2013", a declarat acesta.

"Daca nu iei de acum toate masurile pentru a reporni economia tarii, ci doar dam bani pentru campanii electorale, o sa platim mult in anii urmatori. Daca se accepta ideea ca sa fie si alegeri parlamentare in iunie, atunci se puteau lua niste masuri bune. Basescu e extrem de iresponsabil si eu cred ca e responsabilitatea mea sa le spun oamenilor cum isi vor mai primi salariile in 2013 si 2014, deoarece dupa modelul Basescu, am intrat in recesiune", a reiterat liderul PSD.

Ponta considera ca premierul Mihai Razvan Ungureanu a pierdut primul gest simbolic, atunci cand presedintele Basescu s-a dus la Bruxelles sa semneze tratatul fiscal, si nu el.

"Ungureanu nu e premier, pentru ca a pierdut o noua lupta, deoarece a vrut sa-i dea afara pe sefii ANAF si CNAS, Sorin Blejnar, respectiv Lucian Duta, insa partidul de la guvernare nu l-a lasat", a adaugat Ponta.

Liderul PSD nu a vrut sa comenteze prea mult despre faptul ca presedintele UNPR, Marian Sarbu, i-a numit pe cei de la USL "puturosi", pentru ca sunt in greva parlamentara.

Sarbu, despre parlamentarii USL aflati in greva: Sufera de "puturosenie crasa"

"Marian Sarbu sa nu uite ca noi am muncit sa-l aducem in functie in Camera Deputatilor", a raspuns, scurt, liderul PSD.

De asemenea, el a mai afirmat ca luni se va publica lista finala cu candidatii USL la primarii.

Cat despre declaratia data Ziare.com, in care a spus ca, la fel ca Dan Sova, exista multi romani ignoranti, Ponta a explicat ca romanii sunt igoranti in ceea ce priveste Holocaustul, in sensul ca exista unii care nu stiu ce s-a intamplat cu adevarat in acea perioada.

Ponta: Sova e ignorant, nu antisemit, ca multi alti romani

"Urmatorii ani ii vad fara Basescu, pentru mine e un capitol aproape incheiat, insa consecintele acestui mandat vor fi reparate in multi ani de acum incolo. Sper sa putem sa oprim ceea ce inseamna o intentie de vanzare a unor resurse ale Romaniei in exerior", a conchis Ponta.

Ponta: Mărirea salariilor bugetarilor e o păcăleală. Oricum, le vom tăia în 2013

Chiar dacă salariile bugetarilor vor crește în acest an, în 2013 acestea vor scădea din nou, din cauza lipsei de fonduri, a declarat, în această seară, Victor Ponta la Realitatea TV. Dacă mărirea de 16% a salariilor va fi aplicată, nu înseamnă că angajaţii statului își recupera sporurile sau primele pierdute, a mai spus liderul PSD.

"Noi, în 2013, că rămâne domnul Băsescu la putere sau că venim noi, practic, trebuie să venim să le tăiem salariile înapoi la oameni. E o mare păcăleală. Dacă se majorează acum salariile şi nu se iau celelalte măsuri care înseamnă mai multe locuri de muncă, venituri suplimentare la buget, în 2013, practic, nu ai de unde să le plăteşti", a declarat co-președintele USL în cadrul emisiunii "Test de stres" de la Realitatea TV. Acesta a adăugat că Opoziția nu se va opune acestei măsuri.

"Şi dacă se dau cei 16%, nu se recuperează inflaţia şi nici sporurile, salariul al treisprezecelea, primele. Fiecare bugetar a pierdut în jur de 40% din veniturile pe care le avea în 2010. Dacă îi dăm 15%, nu putem să spunem că i-am dat tot înapoi. E păcăleală asta", a încheiat Ponta.

Ponta: USL va sprijini mărirea salariilor angajaţiilor statului, pentru că dă înapoi ce le-a luat Băsescu

Victor Ponta a declarat, astăzi, că, dacă actualul Guvern va veni în Parlament cu o modificare legislativă privind creşterea salariilor bugetarilor, USL va sprijini acest demers. "Sigur că o vom sprijini pentru că dau înapoi ce le-a luat preşedintele Traian Băsescu", a declarat Ponta.

"Propunerea lui Băsescu e una neserioasă şi demagogică. Dacă Guvernul vrea să fie serios şi să dialogheze cu noi, putem găsi soluţiile bugetare cele mai bune. Prima ar fi reducerea contribuţiilor la asigurări sociale", a continuat liderul PSD.

Băsescu: E de datoria mea şi a dv. să reîntregim salariile bugetarilor până la 1 iunie

În urmă cu două zile, preşedintele Traian Băsescu s-a adresat plenului Parlamentului, întâlnire de la care au lipsit aleşii USL, fiind în grevă parlamentară.

Atunci, şeful statului a declarat că Puterea are datoria de a găsi soluţii pentru ca, în jurul datei de 1 iunie, să fie reîntregite salariile bugetarilor.

"Este o datorie a mea şi a dv. să găsim soluţii pentru ca în jurul datei de 1 iunie să reîntregim salariile bugetarilor, chiar dacă în luna februarie am avut un minus bugetar şi în martie va fi la fel, dar se datorează situaţiei meteorologice", a spus şeful statului în mesajul său către Parlament.

"Veţi putea găsi resurse ca la sfârşitul manadatului bugetarii să aibă salariile întregi. Suportul meu nu este suficient fără talentul Guvernului pentru a restabili veniturile", a mai spus acesta.
Adevarul.ro

Tanasescu (FMI): Cresterea salariilor e buna, dar sa nu ajungem iar la concedieri

Reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International (FMI), Mihai Tanasescu, a salutat intentia de crestere a salariilor exprimata de Guvern, insa crede ca aceasta ar trebui pusa in practica doar daca conditiile fiscale vor permite acest lucru.

"Din punctul meu de vedere, atat la presedintele Traian Basescu, cat si la premierul Mihai Razvan Ungureanu, a fost vorba despre o intentie de crestere a puterii de cumparare, de stimulare a consumului, amandoi mentionand ca se pot creste salariile daca exista posiblitatile financiare sau sutenabilitate pe termen lung", a declarat Mihai Tanasescu, vineri seara, la Romania TV.

Aceasta masura a fost sustinuta de FMI si Comisia Europeana (CE), reprezentantii acestor institutii sustinand ca ar trebui adoptata in limita unor resurse si a unui spatiu fiscal.

"Eu sustin acest lucru, insa doar daca vor fi indeplinite niste conditii. Trebuie luat in vedere daca cresterea este sustenabila pe termen lung si daca aceste potentiale masuri pot sa duca la incadrarea in tinta de anvelopa salariala pe care Romania s-a angajat sa nu o depaseasca in 2012, de 7% din Produsul Intern Brut", a mentionat acesta.

Insa Tanasescu sustine ca este mult prea devreme pentru a se lua o decizie corecta si ca trebuie asteptate rezultatele economice din primul trimestru din 2012.

"Exista o asteptare si e absolut normal, insa aceasta trebuie sa fie acompaniata de masuri care sa nu duca la noi concedieri pe sistemul trecut, la 7 oameni disponibilizati, sa angajezi doar o persoana. Acest lucru ar duce la eliberarea a peste 20.000 de salariati lunar".

"Mi-e greu sa vorbesc pe cifre, e mai bine sa ramanem la faza principiala, in saptamanile urmatoare se vor cunoaste mai multe detalii, dar, teroretic, exista aceasta posibilitate si incurajez acest lucru, mai ales ca FMI a fost un sustinator al relaxarii salariale", a conchis Tanasescu.

Recent, presedintele Traian Basescu a anuntat ca Guvernul ar trebui sa gaseasca solutii pentru "reintregirea" salariilor. El a precizat ca, de la 1 iunie, indemnizatiile bugetarilor ar trebui sa revina la nivelul celor de la 2010, cand acestea au fost micsorate cu 25%.

De asemenea, premierul Mihai Razvan Ungureanu s-a intalnit cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, pentru a gasi solutii pentru cresterile salariale.

O gafa uriasa a lui Victor Ponta

Cand ma pregateam sa inteleg mai bine paradoxurile maririlor de salarii lansate de actuala Putere, mai enigmatice si incredibile decat paradoxul mincinosului al cretanului Epimenide, Victor Ponta m-a iluminat. Cand aproape terminasem de contabilizat realizarile pedeliste, care vor figura in ghidul de mesaje conceput de Flutur pentru campania electorala, si blestemam iarna care nu-i ca vara si care ne-a adus iarasi recesiunea, tehnic vorbind, pe cap, presedintele PSD a trebuit sa deschida gura, sa striveasca corola de minuni a PDL.

Ce s-a intamplat, de fapt? Dupa ce Traian Basescu a reevaluat si ultima idee ramasa ne-re-re-evaluata, populismul desantat al majorarilor salariale, pedelistii si-au spalat creierele si au produs cele mai fantastice justificari si explicatii ale necesitatii "intregirii" veniturilor bugetarilor. Culmea a fost atinsa de omul cu broasca in gat, Ioan Oltean, aceasta eminenta cenusie a PDL cu mentalitate de tractorist, care a lovit in esenta lucrurilor - faptul ca maririle vor avea loc inainte de alegeri "e doar o coincidenta cereasca". Spre "ghinionul" Opozitiei si "norocul" bugetarilor. Halal gandire de parvenit al puterii!

Dupa ce culmea argumentatiei pentru cresterea salariilor a fost atinsa de secretarul general al PDL, s-a trezit si ministrul Economiei sa anunte ca vine recesiunea. Tehnica. In acelasi timp, Mihai Razvan Ungureanu il instiinta pe guvernatorul BNR ca va "reintregi" veniturile oamenilor angajati la stat. O sfanta reevaluare realizata si de "independentul" MRU care, cu doar cateva zile inainte ca presedintele sa anunte maririle in Parlament, negase in interviul de la TVR posibilitatea de a mari salariile. Sa maresti salariile in plina recesiune, asa ceva mai rar in lume! Nu poate oricine, SUA, Germania si Franta ar putea sa ia notite de la echipa lui Basescu.

Doar cei mai responsabili si competenti guvernanti din Univers ar putea reusi astfel de misiuni imposibile. Totusi, pentru Flutur nu e mare branza. Omul care pana acum aducea Lumina de Paste de la Ierusalim, a promis ca va aduce si ghidul sfant pentru mantuirea pedelistilor si alegerea lor dintre puturosii Opozitiei. Pentru ca exista atat de multe realizari ale guvernarii Basescu-Boc-Ungureanu, omul care desena odata cu oi pe dealuri vrea acum sa convinga electoratul cu minunile realizate de Udrea & comp.

Printre ele ar trebui sa nu uite sa treaca si taierea salariilor cu 25% (unica in lume), impozitarea pensiilor, cresterea TVA (cel mai mult in Europa) si multe alte reduceri, taieri, desfiintari si concedieri. Alte realizari unice in lume cu care PDL se poate lauda ar fi tentativa de comasare a alegerilor, piscinele din catunele parasite, terenurile de fotbal in panta, parcurile din paduri si telecabinele care duc in bloc. Si, si, cand credeam ca Puterea aproape s-a sinucis, apare Ponta la televizor si vorbeste.

"Noi, in 2013, ca ramane domnul Basescu la putere sau ca venim noi, practic trebuie sa venim sa le taiem salariile inapoi la oameni. E o mare pacaleala!" - Victor Ponta, Realitatea Tv.

Uau! Cu asa Opozitie, ma tem ca ne mananca de vii actuala Putere. Inteleg, desigur, ce a vrut sa spuna Ponta. Dar oamenii vor ramane fix cu atat - "daca vin aialalti, ne taie din nou salariile, macar astia ne dau banii inapoi acum". Atat si nimic mai mult va ramane in urma declaratiei lui Ponta. Nimeni nu va avea rabdare sa citeasca sau sa-l asculte ce a spus si dupa:

"Daca se majoreaza acum salariile, si nu se iau celelalte masuri care inseamna mai multe locuri de munca, venituri suplimentare la buget, in 2013 practic nu ai de unde sa le platesti. De aceea venim si spunem 'sa dea Dumnezeu sa fie acesti bani, n-o sa se opuna Opozitia la asta'" - V. Ponta. Lumea ramane cu titlul stirii, niciodata cu explicatiile de dupa si cu rationamentele din spatele unei formulari tari. O fi Ponta tanar, dar inca mai are de invatat prea multe se pare.

Daca dupa momentul asta iar vine si mai retracteaza o data ce a spus - "ca nu s-a inteles bine, ca a fost interpretat gresit" si tot asa -, mai bine se lasa de treaba. Pentru ca asa cum a gafat cand s-a repezit sa spuna ca USL se va intoarce in Parlament ca sa voteze maririle salariilor, la fel a comis-o si cu taierile din 2013. Cat de proasta si irationala trebuie sa-i fie logica, sa-l faca sa spuna ca intrerupe greva parlamentara, ca sa voteze "reintregirea" veniturilor, dar apoi le taie cand vine la putere?

Daca mai exista vreun motiv pentru care Traian Basescu a anuntat "reintregirea" in Parlament, pe langa cumpararea de voturi, atunci in astfel de gafe si iesiri necontrolate in decor trebuie cautate. In pierderea controlului si a propriei consecvente, pentru ca principalul scop al presedintelui este ori distrugerea USL, ori compromiterea ei prin intinderea unor astfel de capcane populiste.

Pentru Ponta aceasta este a doua mare gafa, dupa anuntarea sprijinului pentru Guvernul lui MRU. Acum, a spune ca tai din nou salariile in 2013, dupa ce astia le "refac", e acelasi lucru. In cazul asta, oricine isi poate spune ca e chiar inutil sa mai voteze. La a treia gafa de proportiile astea, isi poate lua adio de la visul sau de-o viata.(Iulian Leca)

Ponta: Daca se va fura mai putin, putem avea salarii marite si CAS redus

Co-presedintele USL, Victor Ponta, afirma pe blog ca, din punctul de vedere al Opozitiei, este nevoie atat de marirea salariilor bugetarilor, cat si de reducerea CAS si ca ambele masuri pot fi posibile daca "se fura mai putin".

"Vreau sa clarific o pozitie a noastra, a celor din USL, fata de o tema falsa construita de cei de la putere in aceste zile - anume, ce alegem intre marirea salariilor si reducerea CAS? Raspunsul nostru - ambele! Pentru ca, daca se fura mai putin, se poate si una si alta.

Sustin ca nu putem face una fara cealalta! De ce? Pentru ca anul viitor avem de platit enorm la FMI, pentru ca bugetul are nevoie de surse suplimentare de venit, si acestea nu se obtin decat daca stimulam cresterea economica si consumul. Adica - ambele!", noteaza seful PSD.

"Ca sa sustinem si pensiile, si plata salariilor, si plata datoriilor (catre FMI), avem nevoie de o economie care sa inceapa iar sa produca. Si avem nevoie de cetateni care sa aiba o putere mai mare de cumparare. Deci, avem nevoie de ambele - iar cei care vorbesc continuu ca se poate face doar una dintre actiuni (Basescu vrea salarii marite, Ungureanu vrea CAS taiat) sunt doar demagogi", argumenteaza Ponta.

Cresteri de 40% pentru salariile bugetarilor

Mai mult, sugereaza el, bugetarilor li s-ar cuveni mai mult decat recastigarea drepturilor pierdute acum doi ani.

"Daca vrem sa fim seriosi, sa avem o crestere reala si sanatoasa, trebuie sa stimulam si locurile de munca, dar si puterea de cumparare a cetatenilor. Si nu doar cu o revenire de 5-10% la salarii, pentru ca asta nu acopera inflatia, sporurile taiate, salariul al 13-lea, taxele marite. Fiecare bugetar a pierdut in jur de 40% din venituri. Trebuie sa reparam situatia asta, pana la capat", spune social-democratul.

"Traian Basescu s-a sucit, si acum spune ca vrea marirea salariilor, dupa ce atata timp a spus ca nu sunt bani pentru asta. In timp ce toata lumea avertizeaza ca ar putea fi recesiune, el spune ca acum sunt bani. Parerea mea - sunt bani, dar doar daca se opreste masinaria de furat a PDL, cea care a atras cheltuieli tot mai mari, suportate de cetateni", a conchis Ponta.

Presedintele Traian Basescu apreciaza ca solutia majorarii salariilor este de preferat celei de reducere a CAS si ar trebui adoptata, pentru a se diminua deficitul structural al bugetului de pensii.

Basescu: Majorarea salariilor bugetarilor este preferabila reducerii CAS

"Majorarea salariilor a fost un punct de vedere exprimat in Parlament. Nu a fost o decizie, ci un punct de vedere adresat de seful statului majoritatii parlamentare, pe care am chemat-o sa analizeze aceasta posibilitate", a precizat presedintele, intr-un interviu acordat cotidianului Evenimentul Zilei.

Seful statului a precizat ca a propus aceasta solutie dupa o analiza temeinica din care a reiesit ca o reducere a CAS nu inseamna decat o adancire a deficitului structural al bugetului de pensii.

Basescu: Majorarea salariilor bugetarilor este preferabila reducerii CAS

Traian Basescu apreciaza ca solutia majorarii salariilor este de preferat celei de reducere a CAS si ar trebui adoptata, pentru a se diminua deficitul structural al bugetului de pensii.

"Majorarea salariilor a fost un punct de vedere exprimat in Parlament. Nu a fost o decizie, ci un punct de vedere adresat de seful statului majoritatii parlamentare, pe care am chemat-o sa analizeze aceasta posibilitate", a precizat presedintele, intr-un interviu acordat cotidianului Evenimentul Zilei.

Basescu, in Parlament - Romania trebuie sa ratifice tratatul fiscal foarte repede

Seful statului a precizat ca a propus aceasta solutie dupa o analiza temeinica din care a reiesit ca o reducere a CAS nu inseamna decat o adancire a deficitului structural al bugetului de pensii.

"O majorare de salarii inseamna ca o parte din bani se transfera in fondul de pensii si reduc deficitul", a explicat presedintele.

Totodata, trebuie luat in calcul si faptul ca pentru a doua parte a anului se prefigureaza intrarea in recesiune e zonei euro, unde Romania are cea mai mare parte a exporturilor.

"Nu recesiune tehnica, ci recesiune de productie.(...)Cu ce poti compensa scaderea exporturilor? Cu o usoara stimulare a cresterii consumului intern, ca sa protejezi locurile de munca si sa mentii tinta de crestere economica", a mai explicat seful statului de ce ar fi necesara o usoara crestere a salariilor bugetarilor.

Traian Basescu a sustinut miercuri un discurs in Parlament in care a prezentat principalele probleme economice, politice si sociale cu care se confrunta Romania si a lansat o serie de propuneri, printre care reintoarcerea la salariile bugetarilor de dinainte de taierea cu 25% sau ratificarea cat mai urgenta a tratatului fiscal, pentru ca Romania sa poata lua parte la deciziile importante care se iau in zona euro.

Mandinga cu "Zaleilah" va reprezenta România la Eurovision (VIDEO)

11 martie 2012 – 00:01

Foto: mandinga.roFoto: mandinga.ro

Aşa cum Jurnalul Naţional a anticipat, reprezentanţii României la concursul Eurovision 2012 vor fi cei de la trupa Mandinga. Piesa "Zaleilah", într-un registru latino cu care Mandinga şi-a obişnuit fanii, este deja pe primele poziţii în topurile din România şi a intrat chiar şi în topuri din alte ţări. Prin Mandinga, după ani de străduinţe, manelistul Costi Ioniţă ajunge şi în finala internaţională Eurovision, fiind compozitorul melodiei "Zaleilah".

Şansele României de a se clasa cât mai sus în finala Eurovision vor depinde, în bună măsură, de îmbunătăţirea reprezentaţiei live a Mandinga, capitol la care trupa nu a strălucit în selecţia naţională (a se vedea prestaţia Elenei Ionescu, solista Mandinga, prin comparaţie cu cea a tizei Elena Vasile, de la Electric Fence - vocea celei din urmă sună la fel de bine ca în înregistrări, în timp ce a "Ellei"... ei bine, ca să n-o descurajăm, să zicem că mai are de lucru la ea).  

Nici selecţia naţională din acest an n-a fost lipsită de incidente, compozitorul Lucian Viziru făcând chiar plângere la DNA împotriva juriului, după ce n-a reuşit să treacă de preselecţie.

Pe poziţia a doua în selecţia naţională au ieşit cei de la Electric Fence cu "Şun-ta", podiumul fiind completat de Cătălin Josan cu un "Call my name" care aduce -cel puţin stilistic- cu un hit al lui Michael Buble.

Concursul Eurovision se va desfăşura la Baku, Capitala Azerbaidjanului, în zilele de 22 şi 24 fiind programate semifinalele, iar pe 26 finala.

Video: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=l3ukcxou2xI

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=J32xwAiD_yA

Profetul care a prezis Apocalipsa de trei ori până acum transmite oamenilor UN NOU MESAJ

de Ionela Samoila Postat la: 10.03.2012

Profetul favorit al Americii, Harold Camping, cel care a prezis Apocalipsa în mod eronat de trei ori până în prezent, îşi cere scuze printr-o scrisoare deschisă adresată pe site-ul postului de radio creştin pe care îl conduce.

Profetul favorit al Americii, Harold Camping, cel care a prezis Apocalipsa în mod eronat de trei ori până în prezent, îşi cere scuze printr-o scrisoare deschisă postată pe site-ul postului de radio creştin pe care îl conduce şi spune că nu va mai lansa nicio previziune pe viitor, scrie Newser.

Camping admite doar greşeala celei de-a doua profeţii, care fixa sfârşitul lumii pentru data de 21 mai 2011, dar nu face nicio precizare legată de cea de-a treia şi cea mai recentă previziune eronată. Ultima profeţie i-a determinat pe mii de oameni să aştepte cu sufletul la gură a doua venire a lui Isus, pe data 21 octombrie 2011, şi să-şi doneze în grabă averile strânse de-o viaţă, pentru a mai îndulci Judecata de Apoi.

"Am învăţat din această lecţie dureroasă că tot ce înseamnă creaţie stă în mâinile lui Dumnezeu şi că El va sfârşi timpul la vremea Lui, nu la vremea noastră! Recunoaştem că Dumnezeu nu ne spune nouă data la care Christos se va întoarce, la fel cum nu ne poate spune fiecăruia în parte care este data la care vom pieri fizic", scrie Harold Camping pe site-ul Radio Family.

Totuşi, profetul crede că a fost voia lui Dumnezeu ca el să păcătuiască şi să prezică că Apocalipsa va veni pe 21 mai, deoarece profeţia sa i-a făcut pe mulţi oameni să se întoarcă spre Dumnezeu şi i-a determinat pe foarte mulţi necredincioşi să-şi îndrepte atenţia către cuvintele din Biblie. "Dumnezeu S-a folosit de păcatul nostru pentru a-Şi atinge scopul de a-i familiariza pe necredincioşi cu Sfânta Scriptură", a explicat profetul.

Deşi e hotătât să nu mai prezică venirea sfârşitului, Harold Camping spune în finalul scrisorii că se lasă în mâinile Domnului şi că Îi va duce misiunea la bun sfârşit, indiferent de ceea ce va urma.

Harold Camping a prezis pentru prima oară sfârşitul lumii pentru anul 1994, dar nu şi-a cerut scuze nici atunci pentru eroarea comisă, ci a precizat doar că va continua cercetările şi studierea indiciilor din Biblie.

Gandul.info

FBI pe urmele lui Băsescu! Se confirmă acuzaţiile : "Trafic de arme"? In
acest timp, economia României se prăbuşeşte...

 *Presedintele este considerat "un scut pentru retelele teroriste" * Obama
a fost informat despre traficul de armament pe care-l face Romania cu tari
arabe indizerabile * Reteaua pune in pericol integritatea viitorului scut
antiracheta din Europa * Joe Biden catre Basescu: "Barack Obama va vorbi cu
viitorul presedinte al Romaniei!" * Tradus din limbaj diplomatic asta
inseamna: "Pa!" * In cele ce urmeaza - lista agentilor acoperiti arabi ce
actioneaza nestingheriti pe teritoriul Romaniei, care a ridicat suspiciuni
intre congresmenii SUA * O retea care colaboreaza strans cu agentii SRI si
despre care Comunitatea de Informatii n-a facut vorbire niciodata * Filiera
cu legaturi in zona Omar Hayssam, cap de pod al retelelor teroriste***
*Nota* - *Amintim ca informatiile despre traficul cu arme patronat prin
filiera Basescu au fost facute publice, in premiera, de catre Agentia de
Investigatii Media, pe data de 26.10.2009, orele 18.45 , cu o zi inainte de
declansarea scandalului mediatic. In supratitlul articolului avertizam

despre "Culisele unui scandal diplomatic gata sa explodeze". Iata ca aexplodat! ***
*Download raport
UNIDIR*<http://www.agentia.org/img_editor/userfiles/file/undirraport.pdf>
*rezentam in cele ce urmeaza culisele unui scandal diplomatic. Explicatia
de ce n-a fost primit Traian Basescu la presedintele SUA, Barack Obama.
Fapt uimitor, pentru ca la inceputul mandatului sau, Basescu se declarase
un sprijinitor al axei Washington-Londra-Bucuresti. Nu scandalul "marelui
licurici" a fost cel care i-a pus bete-n roate. La recenta vizita in
Romania a lui Joe Biden, dupa vizita de la Cotroceni, vice-presedintele SUA
a declarat: "Barack Obama se va intalni cu viitorul presedinte al
Romaniei!". Un mesaj clar: SUA nu-l doresc pe Basescu presedinte, ci
prefera pe cineva din opozitie. Sursele Agentiei spun ca n-ar fi vorba de
Mircea Geoana - in ciuda faptului ca actualul presedinte al PSD a fost
ambasador in SUA -, ci preferatul ar fi Crin Antonescu.**Conform
documentelor Agentiei, Raportul UNIDIR (care poate fi descarcat mai sus si
care a fost trimis si Ambasadei Romaniei din Washinghton, vezi scrisoarea
de mai jos),Traian Basescu este considerat de administratia americana unul
dintre sustinatorii, indirecti, ai terorismului. Concluzia consta in faptul
ca 50 de membri ai Camerei Reprezentanţilor au trimis o scrisoare către
preşedintele Barack Obama, considerand invazia de arme romaneşti ca un
pericol major pentru securitatea SUA. Si faptele vorbesc de la sine. Doi
directori FBI s-au deplasat, in aceasta toamna la Bucureşti. Astfel,
directorul Biroului de Relaţii Internaţionale al FBI, Sean Joyce, şi cu
directorul Diviziei de Criminalitate Informatică din cadrul FBI, Shawn
Henry s-au intalnit cu procurorul general, Laura Codruţa Kövesi. Desi nu a
transpirat mare lucru din intalnirea acestora, AIM a aflat ca unul din
subiectele discutate a fost contrabanda de arme romaneşti. Neoficial, inca,
s-a mentionat faptul că regimul Băsescu a devenit "un scut pentru
terorismul internaţional". Iar de la acest scut, la Scutul Antiracheta din
Europa sunt incompatibilitati majore.*
*Siria si Palestina, tari prietene*
Acum un an, Traian Basescu vizita Siria. Din delegatia oficiala lipseau si
premierul si ministrul de externe, fiind in schimb prezenta sotia sa,
Maria. Deplasarea viza restabilirea contactelor economice. Este stiuta
relatia de bun parteneriat dintre Romania si Siria, din punctul de vedere a
exportului, respective importului de arme. Izolată multă vreme pe plan
diplomatic, Siria a revenit în ultimul timp în atenţia statelor Uniunii
Europene după ce preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, l-a invitat pe
omologul sau al-Assad, in ciuda criticilor opiniei publice, la Ziua
Franţei. La festivităţile de pe 14 iulie de pe Champs Élysées, al-Assad a
fost asezat de protocolul francez alături de Traian Băsescu. Tot atunci,
seful statului roman a declarat că a avut o scurtă intalnire bilaterală cu
omologul sau sirian, fara a preciza subiectul discuţiei. Presa
internationala a relevant faptul ca  Bashar al-Assad conduce la Damasc, un
regim autoritar. Mai mult, asupra sa planeaza si suspiciuni in legatura cu
implicarea Siriei in atentatul terorist asupra fostului premier libanez
Rafic Hariri.Nu cu mult timp in urma, presedintele Traian Basescu s-a
intalnit, in timp ce se afla la Ramallah, cu liderul palestinian Mahmoud
Abbas. In cadrul discutiilor, presedintele si-a exprimat disponibilitatea
Romaniei de a oferi burse pentru studentii palestinieni, pentru a ajuta la
reconstructia teritoriilor palestiniene. Se doreste astfel, revenirea in
masa a studentilor palestinieni in Romania, ca pe vremea lui Ceausescu,
atunci cand, acestia aveau si baze de antrenament pentru lupta terorista.
*Omar Hayssam eliberat sa nu vorbeasca*
O alta legatura a lui Basescu cu terorismul este faptul ca acesta a jucat
un rol important in scenariul rapirii jurnalistilor romani in Irak. Chiar
Omar Hayssam, urmarit international pentru o condamnare de 20 de ani,
sustine ca in timpul crizei s-a intalnit de doua ori cu presedintele
Romaniei. Doctorul Mohamad Yassin fiind cel care a intermediat intalnirea.
Omar a declarat ca a fost pus de presedinte sa trimita niste bani in Irak.
Sirianul mai spune ca a fost interogat, in aprilie 2005, de SRI, la o
locatie din Padurea Baneasa, loc in care a mai fost dus din arestul
penitenciarului Rahova (in timpul arestului sau), la ordinul presedintelui
Basescu. Atunci i s-a cerut sa declare ca face spionaj in Romania in
favoarea Siriei. Se stie ca Haysam a fost ajutat de serviciile secrete sa
paraseasca Romania, precum si faptul ca al doilea terorist din cazul
rapirii jurnalistilor, Munaf, a fost predat de ambasadorul nostru in Irak,
Mihai Stuparu, medaliat de doua ori de seful statului.
*Traficul de arme, politica de stat*
Ziaristul roman, care traieste la New York, Robert Horvath, a scris un
material documentat, sub titlul “Basescu, umbrela pentru teroristii arabi”,
care scoate la iveala faptul ca presedintele este “un bun prieten” al
teroristilor. Mai mult, acesta sustine ca exista un adevarat “clan” Basescu
care se ocupa de spargerea embargourilor si sanctiunilor ONU. Astfel,
cantitati uriase de arme au curs spre Sudan, Nigeria, Libia, Palestina,
Iordania etc. Nu trebuie sa mai spunem, se stie deja, ca fratele
presedintelui, Mircea Basescu a fost amestecat in traficul de armament,
dezvaluire furnizata de jurnalistul Sorin Rosca Stanescu (amanunte se pot
citi pe siteul acestuia - *www.sroscas.ro* <http://www.sroscas.ro/>).
Actualmente, SRI a luat la puricat activitatea lui Mircea Basescu,
asteptand rezultatul alegerilor din noiembrie, pentru a sti cum sa se
pronunte. Cu putin timp in urma Traian Basescu declara ca: "Uitati-va cum
se vorbeste despre stat, uitati-va ca sunt ticalosi care si-au permis sa-l
acuze de terorism pe seful statului, numai pentru ca primesc doi bani de
afara sau dinauntru. Uitati-va ca vedeti in fiecare seara aproape la
talk-showuri: "Mi-e scarba de Romania, de stat, de institutii". Cu toata
aceasta imensa “scarba”, Basescu s-a grabit sa mai candideze pentru inca un
mandat la Cotroceni. Bani multi, pentru campania electorala a actualului
presedinte, provin din traficul de arme si de tigari. Amintim aici nume
precum, Stanisoara, Videanu, Berceanu si Blaga. Fara a mai vorbi de oameni
din esaloanele 2 si 3 ale partidului lui Basescu.
*Amnesty International a acuzat Romania de trafic cu arme*
Anul trecut, un raport al Amnesty International acuza Romania, de  livrari
de arme catre Coasta de Fildeş şi Irak. Raportul, intitulat "Blood at the
Crossroads: Making the case for a global Arms Trade Treaty", scotea in
evidenta faptul ca ţara noastră ar fi vandut patru elicoptere Puma 330, in
tara africana, şi diferite arme in Irak, in 2005. În introducerea
raportului, Amnesty International (A.I.) se vorbeşte despre "practica
iresponsabila a transferurilor de echipamente militare si de securitate",
care afecteaza vietile a milioane de oameni, militand pentru incheierea
unui tratat global pentru reglementarea comertului cu arme. Trebuie spus ca
orice export de armament trebuie aprobat de CSAT si Agentia Nationala
pentru Controlul Exporturilor (ANCEX). Dupa cum se stie, seful CSAT este
presedintele statului, Traian Basescu. Iar in perioada incriminata, acesta
se afla la Cotroceni.
*Mihnea Talau*
*To: AMBASADA ROMANIEI*
Washington,DC
*Cristian GAGINSKY*
Ministru-Consilier
22 OCTOMBRIE 2009
*ROMANIA*
Illicit brokering of SALW in Europe: lacunae in Eastern European arms
control and verification regimes
THE MONZER AL KAASSAR – BASESCU CONNECTION (DEA Agent William Brown
affidavit) EU member states are required to exercise “due diligence” when
interpreting the Code of Conduct on Arms Exports. How was a notorious arms
trafficker able to make deals with Bulgarian and Romanian defence
companies, when these two countries had sought, and been accepted for,
membership of the European Union—membership that carries as an obligation
the strict observance of the EU Code.
*US Drug Enforcement Agency*
REPORT
Monzer al Kassar was sentenced on 25 February 2009 in the US District Court
for Southern New York for agreeing to supply weapons to the banned
terrorist organization FARC. He was convicted after a long sting operation
conducted by the DEA, in which he was paid substantial sums of money to
procure weapons, including sophisticated surface-to-air missiles. The
weapons were to be purchased from the Romanian state arms company, Romarm,
which, as far as the written records show, did not obstruct the sale. DEA
Agent William Brown states in an affidavit that: al Kassar ultimately
received more than $400,000 for the weapons deal, in funds represented to
be FARC drug proceeds, but which in fact came from DEA undercover bank
accounts al Kassar had repeated contact with his long-established arms
suppliers in Bulgaria and Romania and he traveled to both countries to
finalize arrangements to procure the weapons for the FARC.3 He continued by
observing that the FARC allegedly wished to purchase the following items
from al Kassar: 4,350 AKM assault rifles; 3,350 AKMS assault rifles; 200
RPK assault rifles; 50 Dragunov sniper rifles; 500 Makarov pistols;
2,000,000 rounds of 7.62mm x 39mm ammunition; 120 RPG grenade launchers;
1,650 PG-7V grenade rounds and 2,400 RGO-78 hand grenades.4
These items were notionally covered by an end-user certificate issued by
the Nicaraguan government and were notionally for delivery by sea to a port
in Suriname.5 Substantial sums of money began to be sent by the undercover
agents of the DEA to bank accounts controlled by al Kassar and it is clear
from the US court documents that al Kassar, in turn, successfully
negotiated with Romarm and others to add surface-to-air missiles, including
SA-7, SA-16 and SA-18, to the order.6 The Brown affidavit continues:
Al Kassar told [us] that he was in Bulgaria and traveling the following day
to Romania in connection with the weapons deal.he would meet with the
weapons manufacturers in Romania on May 11th. …I have confirmed through
airline records that al Kassar … in fact entered Romania on May 10, 2007”.7
During his journey to Romania and Bulgaria al Kassar received quotations
for prices from two defence companies: Armitrans8 (Bulgaria) and Romarm
(Romania).9 Brown makes it clear that “some of the weapons had been
procured by al Kassar from Romarm, a weapons manufacturer in Bucharest,
Romania”.10 According to Brown, at one point “al Kassar indicated that he
was in Romania, and that the weapons manufacturer was upset because al
Kassar had promised them … money for the deal”.11 The DEA undercover agent
“told al Kassar that the FARC had 3.5 million Euros in Romania to provide
to the weapons manufacturer. Al Kassar indicated that the Romanian arms
manufacturer would not be willing to receive the cash, so something else
had to be arranged. because of the delay in payment, al Kassar himself had
paid some of his own money to the weapons manufacturer”12 and emphasized
that “he did not want to hurt his reputation with the weapons
manufacturer”.13 Al Kassar also offered to provide an additional end-user
certificate for the surface-to-air missiles “at a cost of 15 to 20 per cent
of the total cost of the weapons listed on the certificate”.14 Illicit
brokering of SALW in Europe three 2009. 37 Presumably to mislead Romanian
government officials, al Kassar used an intermediary to procure the guns
and ammunition from Romarm. This was Milan Djurovich of Trawl Services
Limited, a company registered in the United Kingdom, but apparently with
offices in Belgrade, Serbia. Paperwork found in the possession of al Kassar
indicates that Milan Djurovich also used a company named Transtrade GmbH.
It is from the Transtrade fax number that al Kassar received a fax with a
Trawl letterhead for a meeting on 11 May 2007 in Bucharest.15 Romanian
export licence C32.7515 of 16 May 2007 issued to Romarm reports Trawl
Services Ltd as the broker.16 A copy of a contract between Trawl Services
and Romarm was also found in al Kassar’s possession.17 The handwritten
notes on the back of the document give an indication of the profit that al
Kassar was intending to make. Djurovich planned to buy a variety of assault
rifles (2,000 AKM and 2,250 AKMS), machine guns (200 RPK) and sniper rifles
(50 Dragunov) from Romarm for US$ 607,000, which he would sell to Abu
Munawwar (al Kassar18) for US$ 920,000. Al Kassar would sell these weapons
to the FARC for US$ 2,005,000.
*Sursa<http://www.agentia.org/teoria-conspiratiei/de-ce-nu-l-mai-vrea-marele-licurici-pe-actualul-presedinte-88.html>*
*Pe langa cele prezentate mai sus, informatiile din surse anonime confirma
faptul ca scandalul traficului de arme este departe de a se fi incheiat...
toate acestea pe fondul unei prabusiri a economiei si o scadere dramatica a
rezervelor valutare... (click pe linkuri pentru informatii suplimentare):*
*Informatorul*<http://tricolorul.wordpress.com/2011/03/03/f-b-i-vrea-sa-blocheze-cele-3-conturi-bancare-pe-care-le-are-traian-basescu-in-sua-150-000-000/>
* spunea...*
Traian Băsescu nu poate ocoli întîlnirea cu directorul FBI Sean Joyce.
Informaţii de ultimă oră arată că FBI este la un pas de blocarea conturilor
acestuia, aflate în bănci americane. Aici sînt depuse aproximativ 150 de
milioane de dolari. Surse din Serviciile Secrete ne-au dezvăluit că
ameninţarea subtilă a americanilor, privind posibilitatea blocării
conturilor deţinute de Traian Băsescu la bănci de pe teritoriul SUA, i-a
creat o stare de nervozitate accentuată Pacientului Naţiunii, care a fost
supărat, irascibil şi panicat toată ziua de marţi. După ce a avut o
discuţie secretă cu Florian Coldea, ce a durat mai bine de două ore,
Chiriaşul de la Cotroceni a luat hotărîrea de a-i acorda oficialului
american audienţa dorită, urmînd ca, de comun acord, să fie fixat şi
momentul acesteia. În acest sens, pe canale discrete, Băsescu şi-a făcut
cunoscută deja disponibilitatea de a răspunde cererii americanilor, urmînd
ca aceştia să-i propună un interval în care directorul FBI va fi în
România. Conform informaţiilor noastre, una dintre concluziile pe care
Traian Băsescu şi le-a însuşit după discuţia avută cu Florian Coldea a fost
aceea că, dacă nu dă curs cererii, s-ar putea trezi cu blocarea
respectivelor conturi, iar dacă va contesta decizia, cel mai probabil va
izbucni un scandal internaţional.
Este vorba de 3 conturi, care, împreună, însumează cca. 150 de milioane de
dolari, o sumă mică în raport cu banii lui Traian Băsescu depuşi în alte
ţări. Conturile au fost deschise în SUA, în perioada 1995-1997, şi au fost
alimentate de-a lungul timpului, pînă în 2004, din diverse surse, în
principal comisioane din afacerile oneroase patronate atîta timp cît a
ocupat funcţiile de ministru al Transporturilor şi primar al Capitalei.
3 martie 2011, 02:17
<http://wikileaks-ro.blogspot.com/2010/12/conexiunea-criminala-basescu-bout-reyes.html?showComment=1299147433249#c660981835522764389>
*Acesta e începutul sfîrşitului pentru Clanul Basescu, AMERICANII AU
DESCOPERIT CONTURILE BANCARE PE CARE TRAIAN BĂSESCU LE ARE ÎN
SUA!*<http://tricolorul.wordpress.com/2011/03/02/acesta-e-inceputul-sfirsitului-pentru-piaza-rea-a-romaniei-americanii-au-descoperit-conturile-bancare-pe-care-traian-basescu-le-are-in-sua/>
* spunea...*
Anchetatorii FBI vor o nouă discuţie privată cu Traian Băsescu. Conform
unor surse din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, directorul FBI pentru
relaţii internaţionale, Sean Joyce, vrea ca Traian Băsescu să îl primească
în cursul celei de-a doua jumătăţi a lunii martie într-o audienţă privată.
Subiectul discuţiei îl vor constitui, de această dată, mai multe conturi
bancare descoperite de anchetatorii de peste Ocean în bănci americane pe
numele lui Traian Băsescu şi care sînt considerate suspecte. Chiriaşul de
la Cotroceni a fost înştiinţat de aceasta chiar de ambasadorul SUA la
Bucureşti, Mark Gittenstein, care l-a contactat telefonic marţi dimineaţă,
în jurul orelor 10,30. La scurt timp după această veste, Traian Băsescu a
intrat mai bine de două ore într-o discuţie secretă cu Florian Coldea, pe
care l-a convocat de urgenţă în biroul prezidenţial. Nu există informaţii
despre felul în care a decurs discuţia dintre cei doi mafioţi, dar noi am
aflat că, pînă la sfîrşitul săptămînii, Băsescu va trebui să transmită
ambasadorului american o propunere de dată în care îl poate primi pe Sean
Joyce....
3 martie 2011, 02:48
<http://wikileaks-ro.blogspot.com/2010/12/conexiunea-criminala-basescu-bout-reyes.html?showComment=1299149286895#c8525073739025341476>

*Pentru vinderea navei Feteşti, la un preţ de batjocură, MIRCEA BĂSESCU A
PRIMIT ŞPAGĂ CCA. 50.000.000 DE
DOLARI*<http://tricolorul.wordpress.com/2011/03/03/pentru-vinderea-navei-fetesti-la-un-pret-de-batjocura-mircea-basescu-a-primit-spaga-cca-50-000-000-de-dolari/>
* spunea...*
Jefuirea flotei româneşti începută de Traian Băsescu a fost încheiată în
urmă cu trei zile de fratele acestuia, Mircea Băsescu. Ultima navă, din
fosta flotă de transport a României, a fost prăduită printr-o „inginerie“
financiară asemănătoare celei aplicate în celebrul Dosar Flota. În spatele
întregii afaceri s-a aflat, la fiecare pas, Mircea Băsescu, care a bătut
palma cu un influent armator sud-american, acţionar majoritar al
puternicului concern austriac Voestalpine. Bulk – carrierul Carmen Silva
(fostă Feteşti, fostă Kavo Matapas), avînd ca proprietar compania Petromin
SA, cu capital majoritar de stat, este un exemplu simptomatic pentru ceea
ce s-a întîmplat şi cu majoritatea celorlalte vapoare româneşti după
decembrie 1989, cînd flota a încăput pe mîna lui Traian Băsescu. Ultimele
două nave româneşti, rebotezate Carmen Silva şi Ileana, recuperate din
Pireu de Petromin, în vara anului 2007, au intrat într-un proces de
reabilitare tehnică şi reclasificare-reînregistrare, pe baza unui contract
de finanţare, încheiat cu Voestalpine. Contractul prevedea decontarea
cheltuielilor de reparaţii, pe bază de facturi emise de prestatori, de
către grupul în cauză, în limitele unui cuantum de 6 milioane de dolari,
pentru ambele nave. Petromin urma să plătească această finanţare prin
închirierea celor două nave pentru exploatare comercială, pe o perioada a 2
ani, către finanţator. Practic, Petrominul asigura managementul tehnic
(echipaj şi funcţionare), iar creditorul Voestalpine făcea armarea şi
navlosirea. Operaţiunile au demarat cu nava Carmen Silva, care a intrat în
reparaţii la Şantierul Naval Constanţa, fiind deja andocată în SNC
Constanţa. Totul se derula conform contractului, când, în ianuarie 2008, a
fost numit în funcţia de director general al companiei Mihai Andrei, un
apropiat al clanului Băsescu. Din acest moment, programul de reabilitare a
navei în discuţie a sărit de la 6 milioane de dolari, pentru repararea
ambelor vapoare, la 12 milioane de dolari pentru una singură şi facturile
au fost umflate chiar la 13 milioane de dolari! Sursele noastre spun că
dacă Mircea Băsescu a fost creierul afacerii, Mihai Andrei şi
vicepreşedintele de atunci al AVAS Bucureşti, Emil Benţoiu, au fost
uneltele. Fără a mai lungi povestea, vă putem spune că după reparaţia unei
singure nave, finanţatorul a pus sechestrul asigurator pe navă, al cărei
proprietar a devenit de scurt timp, pentru o datorie de 13 milioane de
dolari, din care deja şi-a recuperat aproximativ 5 milioane, în procesul de
exploatare care se afla în derulare.
Găinăria este evidentă. Chiar vîndută la fier vechi, nava ar fi valorat cel
puţin 25 de milioane de dolari, iar ca petrolier în stare de funcţionare,
operabil, valoarea de piaţă este în jurul sumei de 150 de milioane de euro,
avînd în vedere faptul că este construită după 1990. Sursele spun că avînd
în vedere că nava a intrat în proprietatea Voestalpine la mai puţin de 10%
din valoarea de piaţă, şpaga luată de Mircea Băsescu este de cel puţin 50
de milioane de dolari, bani din care, la rîndul său, i-a răsplătit şi pe
cei care au fost puşi în funcţii pentru a finaliza escrocheria.
3 martie 2011, 02:51
<http://wikileaks-ro.blogspot.com/2010/12/conexiunea-criminala-basescu-bout-reyes.html?showComment=1299149491185#c7157586054327055973>
*ALARMANT: Rezerva valutara scade dramatic. Economia se
prabuseste!*<http://www.agentia.org/opinii/alarmant-rezerva-valutara-scade-dramatic-economia-se-prabuseste-8425.html>
* spunea...*
In luna februarie, rezervele valutare la Banca Naţională a României se
situau la nivelul de 32.068 milioane euro, faţă de 32.689 milioane euro la
31 ianuarie 2011. Ceea ce inseamna o scadere de 621 de milioane de euro in
numai o luna de zile. Analistii economici apreciaza ca este o cifra destul
de alarmanta, chiar daca puterea actuala afirma ca economia romaneasca este
pe crestere. Scaderea rezervelor valutare arata ca economia romaneasca este
in prabusire.
Deși au avut loc intrări de 750 milioane euro din administrarea rezervelor
internaţionale, din seiful BNR au ieșit în februarie 1.371 milioane euro,
reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de
instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice
externe directe şi garantate de stat, plăţi din contul Comisiei Europene şi
alte plăţi.
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor
preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3.399 milioane
euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 28
februarie 2011 au fost de 35.467 milioane euro, faţă de 35.947 milioane
euro la 31 ianuarie 2011. Plăţile scadente în luna martie 2011 în contul
datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor
Publice, însumează 140,85 milioane euro.
3 martie 2011, 04:25
<http://wikileaks-ro.blogspot.com/2010/12/conexiunea-criminala-basescu-bout-reyes.html?showComment=1299155138661#c3735841649723930864>
Cititi si urmatoarele materiale:
*Basescu la un pas de inculpare
pentru....*<http://wikileaks-ro.blogspot.com/2011/02/basescu-la-un-pas-de-inculpare-pentru_10.html>
*Denunt penal impotriva presedintelui
Romaniei*<http://wikileaks-ro.blogspot.com/2011/02/denunt-penal-impotriva-presedintelui.html>
*Basescu si Al-Quaeda?!*<http://wikileaks-ro.blogspot.com/2010/12/wikileaks-legaturile-lui-basescu-cu-al.html>
*Datoria reala a Romaniei: 140 miliarde
euro!*<http://wikileaks-ro.blogspot.com/2010/12/datoria-reala-romaniei-140-miliarde.html>
*Basescu a trimis arme ilegal catre
Iran*<http://wikileaks-ro.blogspot.com/2010/12/wikileaks-basescu-trimis-arme-ilegal.html>
*Basescu a trimis ilegal arme catre Iran
(update)*<http://wikileaks-ro.blogspot.com/2010/12/wikileaks-basescu-trimis-arme-ilegal_07.html>
*Traian Basescu a luat bani de la
FNI*<http://wikileaks-ro.blogspot.com/2010/12/traian-basescu-luat-bani-de-la-fni.html>
*Date oficiale: Guvernul Boc a distrus economia
Romaniei*<http://wikileaks-ro.blogspot.com/2010/12/date-oficiale-guvernul-boc-distrus.html>
*FMI i-a condamnat pe romani la foame, pe baza unor date
FALSE!<http://wikileaks-ro.blogspot.com/2010/12/fmi-i-condamnat-pe-romani-la-foame-pe.html>
*
*Traian Basescu pus sub acuzare pentru trafic de
arme*<http://wikileaks-ro.blogspot.com/2010/12/traian-basescu-pus-sub-acuzare-pentru.html>
*WikiLeaks: Cablu: Basescu si
terorismul*<http://wikileaks-ro.blogspot.com/2010/12/wikileaks-cablu-basescu-si-terorismul.html>
*WikiLeaks: Cablu: Basescu si terorismul
(II)*<http://wikileaks-ro.blogspot.com/2010/12/wikileaks-cablu-basescu-si-terorismul_14.html>
*Conexiunea criminala:
Basescu-Bout-Reyes*<http://wikileaks-ro.blogspot.com/2010/12/conexiunea-criminala-basescu-bout-reyes.html>
*Conexiunea criminala: Basescu-Bout-Reyes
(II)*<http://wikileaks-ro.blogspot.com/2010/12/conexiunea-criminala-basescu-bout-reyes_19.html>
*Raport secret CIA: Traian Basescu spion
rus*<http://wikileaks-ro.blogspot.com/2010/12/raport-secret-cia-traian-basescu-spion.html>
*Traian Basescu si traficul de
arme*<http://wikileaks-ro.blogspot.com/2010/12/traian-basescu-si-traficul-de-arme.html>
*Blaga ameninta ca va face publice conturile lui
Basescu*<http://wikileaks-ro.blogspot.com/2010/12/blaga-ameninta-ca-va-face-publice.html>
*Cable 09STATE15881: implicarea lui Băsescu in acte de
terorism!*<http://wikileaks-ro.blogspot.com/2010/12/cable-09state15881-implicarea-lui.html>
*Musamalizarea dosarelor de spionaj - Dosarul din biroul lui
Basescu<http://wikileaks-ro.blogspot.com/2010/12/traian-basescu-sri-si-parchetul-general.html>
*
*Basescu si echipa terorista de la World Trade
Center<http://wikileaks-ro.blogspot.com/2010/12/basescu-si-echipa-terorista-de-la-world.html>
*
*Din nou despre afacerile cu arme ale lui Traian
Basescu*<http://wikileaks-ro.blogspot.com/2010/12/din-nou-despre-afacerile-cu-arme-ale.html>
*Contrabanda internationala de arme, Noua Ordine si
Romania*<http://wikileaks-ro.blogspot.com/2011/01/contrabanda-internationala-de-arme-noua.html>
*Inca o dovada: Basescu si traficul de
arme*<http://wikileaks-ro.blogspot.com/2011/01/inca-o-dovada-basescu-si-traficul-de.html>
*WikiLeaks.ro documente<http://wikileaks-ro.blogspot.com/2010/12/documente.html>
Serviciile secrete americane se implică in răsturnarea Regimului Băsescu?
 *Material preluat de pe Surse.org <http://www.surse.org/>***
*De câteva zile pe mai multe siteuri ale unor publicatii online, cât si pe
diverse bloguri circulă următorul material, in forme aproape identice.
Materialul este postat la comentarii si pe siteul nostru
AICI.<http://www.surse.org/2012/01/dezvaluirile-locotenentului-mapn.html?showComment=1327950309970#c1799678277869317400>
 Vă prezenătm unul din exemple:*
*Leone Storlato
says:*<http://spunesitu.adevarul.ro/Politic/Dezbateri/Suspendarea-lui-Basescu-da-o-gura-de-aer-puterii-sau-separa-apele-in-opozitie-9680#comentarii>
*Serviciile secrete americane se implică in răsturnarea Regimului Băsescu?*
Intr-un comentariu din data de 16.01.2012 aparut pe siteul publicatiei
online *"The New York Times":*
*Linkul aici:*
*http://www.nytimes.com/2012/01/16/world/...........*<http://www.nytimes.com/2012/01/16/world/europe/romanians-protest-austerity-measures.html?_r=1&scp=3&sq=romania&st=cse>
un anume Leone Storlato fost agent CIA si atasat la ambasada SUA din
Budapesta intre anii 1999-2004 face cateva referiri interesante la
protestele din Capitala Romaniei dar si din celelalte orase importante ale
tarii, - proteste generate de masurile excesive de austeritate luate de
Regimul Basescu, - regim considerat corupt si "mafiot", cu tendinte
dictatoriale.
Cine este acest "Leone Storlato"? Respectivul a figurat pe listele unor
agentii americane cu atributiuni "speciale" in Europa de Est si Federatia
Rusa. Il regasim la "Consiliul Cultural American" din Bielorusia ( Belarus)
intre anii 2005-2009 sub numele de ... Rewiczky Sándor ( Alexander) pe
siteul caruia publica unele materiale de analiza culturala a "conexiunii
est-vest", dar mai ales articole cu caracter de analiza sociala si chiar
militara. Fotografiile atasate acestor articole si care se refera la
autorul lor sunt identice cu cele publicate pe siteul unui ONG din Utah
numit "East West Cultural Institute " ... numai ca acolo autorul se numeste
... Storlato Leone! Din ce in ce mai interesant, nu-i asa?
*Iata un link interesant:*
*http://www.eastwestcenter.org/popular-uprisings-and-military..........*<http://www.eastwestcenter.org/popular-uprisings-and-military-support-to-future-movements-in-eastern-europe>
Revenind la analiza evenimentelor violente din Bucuresti, - respectivul
spune ( traducere):
"Tensiunea in armata romana este un grav motiv de ingrijorare pentru
cancelarile vestice, o  revolta in Balcani ar fi o lovitura pentru NATO. Nu
demult peste capul Departamentului de stat Presedintele Obama a semnat un
ordin secret catre CIA numit "Stabilizarea Romaniei" care trebue citit
invers.... Documentul emis in ianuarie 2011 spune ca << Politica de
dezbinare a lui Basescu in loc sa atenueze tensiunile in zona fostilor
militari dar si a celor activi, le accentueaza. Prezenta militarilor in
uniforma, chiar in rezerva in mijlocul unor largi manifestatii ale
populatiei profund nemultumite va pune pecetea finala pentru acest regim,
in viitorul apropiat>>."
Nota lui Leone Storlato ( sau Rewiczky Sándor ?) continua cu un comentariu
referitor la "Mafia Armamentului" si la "Conexiunile Basescu-Kassar-Bout":
"Cea mai puternica mafie din Romania este cea a armamentului. Ea are ca
baza contrabanda de arme desfasurata in jurul lumii. Pe langa aceasta sunt
comisioane fabuloase obtinute prin contracte militare. In varful acestei
mafii extrem de puternice se gaseste Traian Basescu. Fiecare export de arme
conform legislatiei poarta semnatura comandantului suprem. Aceasta mafie
avand la dispozitie sume enorme a cumparat intreaga structura a democratiei
Romanesti. Justitia. servicile secrete, armata, parlamentul sunt in mana
mafiei armelor care actioneaza nestingherit. Despre aceasta mafie nu se
aude mai nimic in mass-media".
Materialul acestui "analist politico-militar" se incheie cu remarca:
*"O revolta este iminenta in Romania anului 2012. Este foarte posibil ca
elemente ale armatei sa participe la aceste miscari ce vor duce in final la
prabusirea regimului presedintelui Basescu si instaurarea unui regim
militar provizoriu"*
*Nimic de comentat....*
*Cititi si:*
*Soarta lui Basescu s-a decis
deja?*<http://www.romanialeaks.org/2012/01/soarta-lui-basescu-s-decis-deja.html>
 *Cat costa mentinerea la Putere a lui Traian
Basescu?*<http://www.romanialeaks.org/2011/04/cat-costa-mentinerea-la-putere-lui.html>
*Surse: Americanii ii dicteaza lui Basescu numele inlocuitorului lui
Boc*<http://wikileaks-ro.blogspot.com/2011/03/surse-americanii-ii-dicteaza-lui.html>
 *FBI pe urmale lui Basescu! Se confirma acuzatiile "Trafic de arme"? In
acest timp....*<http://wikileaks-ro.blogspot.com/2011/03/fbi-pe-urmele-lui-basescu-se-confirma.html>
 *WikiLeaks.ro documente<http://wikileaks-ro.blogspot.com/2010/12/documente.html>
*Comentariul "galben " este al celui care mi-a trimis materialul . In
rest ... cum va place ...Sau , cu alte cuvinte , credeti fiecare ce vreti .
*  INTERESANT... MA INTREB DIN CE TABARA FAC PARTE CEI CARE AU
CONCEPUT MATERIALUL SI CINE PROFITA.*
*  ESTE DESTUL DE CLAR CA DEFINITIA INDEPENDENTEI DE STAT A DISPARUT DIN
VOCABULARUL CELOR CARE*
*  TRATEAZA TARILE DOAR CA 'UNITATI ECONOMICE' GENERATOARE DE PROFIT SAU DE
PIERDERE. FAPTUL CA*
*  "UNITATILE ECONOMICE" MAI SUNT SI LOCUITE ESTE O PROBLEMA... REZOLVABILA
SIMPLU, DACA SE PASTREAZA*
*   IN CALCUL DOAR ELEMENTELE ACTIVE SI SE ELIMINA (PRIN METODE SPECIFICE
SI EFICIENTE) "PIESELE" DEPASITE MORAL, *
*   "ASISTATII SOCIAL" - PENSIONARII SI BATRANII.   EXISTENTA "ASISTATILOR
SOCIAL SI CONSUMATORI DE FONDURI",*
*   BLOCHEAZA "INVESTITIILE  DE DEZVOLTARE" SI NU SUNT PROFITABILE.
ASEMANARILE CU SITUATIA OAMENILOR DIN*
*  ROMANIA... NU SUNT INTAMPLATOARE!
*Conspiratia pentru distrugerea Romaniei*
Analiza datelor si informatiilor provenite pe linia unor surse ce fac parte
din masoneria româna a scos în evidenta unele aspecte de interes operativ
care explica situatia grea în care se gaseste România la ora actuala, atît
din punct de vedere economic, cît si din punct de vedere politic.
Practic, România se afla în prezent în jocul de interese al celor doua mari
puteri militare mondiale, Rusia si SUA, care cauta prin orice mijloace
sa-si adjudece suprematia în aceasta zona strategica a Europei. În cei 20
ani trecuti de la evenimentele din decembrie 1989, razboiul din umbra
purtat de cele doua superputeri a adus pe esichierul politic personaje
studiate în timp, cu grave carente comportamentale, usor de compromis,
tocmai pentru a fi dirijate în sensul dorit de ei. Cu ajutorul acestora s-a
reusit sa se distruga economia româneasca, sa se anihileze Serviciile
Secrete, sa se puna în stare de inoperativitate Armata si, nu în ultimul
rînd, sa se zdruncine unitatea Poporului Român. Prin încalcarea voita a
sigurantei nationale, factorii decizionali apartinînd celor doua tabere
care s-au perindat la putere din 1989 încoace au privatizat dupa bunul
plac, au vîndut strainilor capacitati de productie rentabile, unele dintre
ele de importanta strategica, asa cum sînt industria cimentului, industria
metalurgica feroasa si neferoasa, industria chimica si petrochimica,
industria energetica si sistemul financiar bancar. Au vîndut, totodata, si
bogatia cea mai de pret a Poporului Român, si anume pamîntul tarii, aflat
acum în mare parte în proprietatea unor mafioti arabi, italieni, evrei,
greci si unguri.
Printre protagonistii vietii politice românesti care au conlucrat pentru a
aduce România în starea precara în care se gaseste astazi si care se afla
în cele doua tabere rivale se numara  Traian Basescu, Calin
Popescu-Tariceanu, Dinu Patriciu, Bogdan Olteanu, Adrian Nastase, Mugur
Isarescu, Emil Boc, Elena Udrea si grupul economic din spatele acesteia,  –
ca sa-i amintim pe cei mai reprezentativi. Acestia sînt cei care au creat
un „curent contraorganizational al mediului vietii colective”, care a dus
la formarea „subspatiilor neguvernabile”. Agregarea acestor subspatii, în
timp, a determinat actualul „razboi subnational” dintre carteluri si
institutiile statului national. Asa s-a ajuns la o veritabila deriva
institutionala, formelor de organizare politica imputîndu-li-se lipsa de
legitimitate, ceea ce pune în primejdie atît Statul, cît si Natiunea.
Trasaturile dominante ale acesteia sînt schimonosite si falsificate de
uzurpatorii Statului Român, a caror tinta este demolarea efigiilor si a
reperelor identitatii noastre nationale. Ei au constituit „structuri
alternative”, formînd retele de „colegii invizibile”, pentru a captura
centrul Puterii în România. Cadre recrutate din zone periferice au fost
plasate în toate partidele, la toate publicatiile, în toate guvernele,
dobîndind astfel accesul sau chiar controlul în institutii-cheie ale
României, de la Ministerul Afacerilor Externe la Presedintie, de la Guvern
la Parlament si, nu în ultimul rînd, în „societatea civila”, devenita vîrf
de lance al manipularilor puse la cale. Lansarea în spatiul public a
politicii grupului de interese a reprezentat o mutatie majora, un eveniment
care a modificat fundamental peisajul politic al României. Pîrghiile
statului au fost preluate si sînt folosite de carteluri si mafii organizate
într-un complicat mecanism al infractiunilor, care a reusit crearea unei
baze a organizatiilor negre ale societatii românesti. Are loc o lupta pe
viata si pe moarte pentru conversia puterii politice a statului în putere
financiar-politica a unui grup hegemonic, transpartinic si vadit
antinational. Obtinerea controlului României nu este însa o întreprindere
particulara, privata, ci este un obiectiv geopolitic al unor importante
puteri mondiale. Practic, acest obiectiv este pe cale sa se realizeze în
prezent, fiind consecinta conditiilor în care au actionat gruparile
respective. În aceste cazuri, influenta externa a fost extrem de puternica,
iar ea a fost exercitata prin Serviciile de Informatii din tarile lor de
origine - CIA, Mossad, FSB. Miza: afaceri extrem de profitabile pe
teritoriul României.
Cei care pun totul la bataie pentru uriasele profituri de miliarde de euro
pe care le estimeaza sînt personaje extrem de controversate din lumea
afacerilor si a masoneriei, care cumpara tot ce se scoate pe piata: ciment,
produse metalurgice, aluminiu, petrol, gaze, energie etc. Unul dintre
aceste personaje este Marc David Reich, nascut în decembrie 1934 în orasul
Anvers, din Belgia, provenind dintr-o familie evreiasca din clasa mijlocie.
Pentru a evita persecutia nazista, familia lui a emigrat în SUA, în 1942.
Tot din cauza fascismului, familia viitorului afacerist si-a schimbat
numele din Reich în Rich. S-a ridicat prin afaceri internationale
tenebroase si este conectat la Mossad, serviciul israelian de spionaj. Are
tripla cetatenie: israeliana, spaniola si elvetiana. Rich are resedinta în
Zürich, Elvetia, iar vila sa este pazita non-stop de garzi israeliene
înarmate pîna-n dinti. Cu toate ca a fost condamnat în SUA la ani grei de
închisoare pentru diverse escrocherii - în ianuarie 2001, fostul presedinte
american Bill Clinton l-a gratiat pe Rich în ultima zi de mandat. Demersul
Casei Albe s-a datorat finantarii campaniei electorale a democratului Al
Gore. Ziarele „New York Post” si „New York Times” au dezvaluit ca printre
cei care au facut presiuni pentru gratierea lui Rich s-au numarat Shabtai
Shavit, fostul sef al Mossad, ex-premierul Israelului, Ehud Barak, dar si
actualul prim-ministru Ehud Olmert, pe atunci primar al Ierusalimului.
Într-o scrisoare catre Bill Clinton, Shavit îi transmite acestuia în
termeni conventionali ca Marc Rich „a oferit consultanta agentiilor de
spionaj israeliene, înregistrînd rezultate dincolo de asteptari”. La rîndul
sau, Ehud Barak a elogiat contributiile lui Rich la securitatea nationala a
Israelului. Ulterior, Casa Alba a confirmat oficial ca fugitivul este
considerat de Tel Aviv „un aliat de importanta critica”. Toate acestea
completeaza un raport MI 6 (serviciul britanic de spionaj) devenit public,
în care se semnaleaza apartenenta lui Rich la Mossad. Numele de cod „Mega”,
folosit de Rich, a fost aflat de englezi în februarie 1997 prin
interceptarea unei convorbiri telefonice dintre un ofiter Mossad,
încartiruit la Ambasada Israelului din Washington, si superiorii sai din
Tel Aviv. Mai mult, ziarele din Statele Unite, preluate de „Jerusalem
Post”, au vehiculat si apropierea lui Marc Rich de CIA. Rich e activ pe
pietele petrolului, aluminiului, metalurgiei, agriculturii si, mai nou, pe
cea imobiliara. Implicat în retele transfrontaliere de spalare de bani si
contrabanda, Marc Rich s-a remarcat si în scandalul furnizarii de
pasapoarte israeliene catre mafia rusa. Împreuna cu membrii acesteia a
derulat afaceri ilegale de mare amploare cu armament în Orientul Mijlociu,
avîndu-l drept complice pe celebrul terorist palestinian Abu Nidal. De
asemenea, într-un document al Departamentului american al Trezoreriei se
arata ca Rich a încalcat embargoul impus Iugoslaviei la începutul anilor
‘90, livrînd regimului Milosevici cupru si petrol. Conform publicatiei
specializate”„Oil Daily”, în afacere a fost implicata si România, unde Marc
Rich a procesat petrolul destinat Iugoslaviei. Acest adevarat maestru al
combinatiilor internationale a capusat cît a putut si Statul Român. Fiecare
schimb comercial se ridica la zeci de milioane de dolari, iar Rich
raspundea prompt comenzilor. La esaloanele inferioare ale Puterii,
afaceristul a utilizat oameni din comertul exterior. Imediat dupa 1989, el
a fost reprezentat în România de Florian Stoica, fost director în
Ministerul Comertului Exterior si ex-ambasador în Sudan. Cea mai importanta
companie a lui Rich este Casa de Comert Marc Rich & Co AG (Zug). Ulterior,
firma si-a schimbat numele în Glencore International AG, iar în România a
actionat prin firma Glencore România, coordonata de australianul Steven
Frank Kamlin, nimeni altul decît vicepresedintele companiei-mama Glencore
International AG din Zug. Desi Marc Rich a fost o prezenta constanta pe
piata din România dupa 1989, unde avusese niste afaceri si mai înainte, mai
mereu tranzactiile în care a fost implicat au fost învaluite în mister. În
decembrie 1990, guvernul condus de Petre Roman aproba o hotarîre privind
„cooperarea cu firma Marc Rich & Co (n.n.: care a devenit apoi Glencore
International) pentru modernizarea unor instalatii din cadrul societatii
comerciale Petromidia SA”.
Detaliile contractului au fost secretizate. În vremurile tulburi de atunci,
întelegerea dintre controversatul magnat urmarit de FBI si guvernul român
s-a realizat fara licitatie. Oferta facuta de Marc Rich în aprilie 1990 în
biroul lui Petre Roman a fost urmata de un contract adoptat printr-o
hotarîre de guvern în 8 decembrie 1990, cînd Theodor Stolojan era deja
ministru plin la Finante. În 1993, cînd s-a terminat contractul pentru
modernizarea rafinariei, Rich a vrut sa o cumpere, dar s-a opus Guvernul
Vacaroiu, ca si sindicalistii, care se temeau ca îsi vor pierde locurile de
munca. În mod absolut surprinzator, pentru ca rafinaria se modernizase,
acesta a fost momentul de la care a început acumularea de pierderi. Înainte
de privatizare, datoriile ajunsesera la ametitoarea suma de 300 milioane de
dolari. În final, cursa pentru achizitionarea Petromidiei a fost cîstigata
de Rompetrolul lui Dinu Patriciu (si nu pentru ca ar fi avut o oferta mai
buna, ci datorita faptului ca a beneficiat de o sustinere mai puternica,
asa cum se va vedea mai departe), iar în 2004 Glencore a ratat si Petromul,
care a revenit austriecilor de la OMV. Glencore România a derulat afaceri
si în domeniul transporturilor si comertului, prin Rombarge Transport si
Barter Port Operator. Glencore a fost ani de zile unul dintre principalii
furnizori de titei catre RAFO Onesti si Petrom si a primit contracte de
stat si la Termoelectrica, pentru picura. În ultimii ani, reprezentanti ai
Glencore în România au mai fost Alexandru Bittner si Yoav Stern, sotul
realizatoarei de Televiziune Oana Cuzino. Tot Marc Rich l-a adus în România
pe Igor Ziuzin, omul de afaceri rus care a preluat COS Tîrgoviste si
Industria Sîrmei SA Cîmpia Turzii. Ambele privatizari au fost facute de
Guvernul Adrian Nastase. Acelasi Rich este legat ombilical de Vitali
Machitski si Oleg Deripaska, cei care au preluat întreaga industrie de
aluminiu din România în urma unor procese de privatizare controversate,
unul dintre ele (ALRO Slatina) fiind investigat de procurorii anticoruptie.
În 1997, reprezentantii Glencore International AG au exprimat public
intentia de a împrumuta asociatia salariatilor pentru achizitionarea a 80%
- 90% din actiunile fabricii de aluminiu. Compania dorea sa i se garanteze
aprovizionarea cu alumina. Ulterior, la privatizarea ALRO în favoarea
grupului Marco International detinut de oligarhul Vitali Machitski,
Glencore a protestat în mod formal fata de modul în care s-a facut
privatizarea. În realitate, cel care conducea Marco, Alan Kestenbaum,
fondase firma în 1983, împreuna cu Marc Rich. Autoritatile române fusesera
avertizate de firma americana AIG, si ea interesata de ALRO, ca în spatele
Marco se afla Rich. Un alt personaj care a fost în jocul de interese din
jurul ALRO este Mihail Cernoi, exponent al mafiei ruse si fost partener al
lui Deripaska, venit tot pe filiera Marc Rich si aflat în spatele
privatizarii rafinariei Rafo Onesti, care a beneficiat de importante
facilitati fiscale acordate de Statul Român. Acestora li se adauga Mikhail
Fridman, influentul magnat care detine Alfa Group, finantatorul celor mai
importanti oameni de afaceri rusi cu interese la noi.
Faptul ca obtinerea controlului României nu este o tinta privata, ci un
obiectiv geopolitic îl demonstreaza cu prisosinta istoria sectorului
financiar-bancar de dupa 1989. În fruntea acestuia a ajuns în septembrie
1990 Mugur Isarescu, un economist care, dupa absolvirea facultatii, a
lucrat exclusiv la Institutul de Economie Mondiala, timp de 19 ani,
perioada în care a intrat în vizorul american cu prilejul cursurilor pe
care le-a urmat în Statele Unite. Dupa evenimentele din 1989, a mai
efectuat un scurt stagiu în SUA, ca reprezentant comercial la Ambasada
României de la Washington, pentru ca imediat dupa aceea sa devina
guvernatorul Bancii Nationale a României. În anul 1993 a devenit si membru
al Clubului de la Roma, a fost ales presedinte al Asociatiei Române a
Clubului de la Roma, iar în 1999 a fost reales în aceasta functie.
Longevitatea lui Mugur Isarescu în functia de guvernator al Bancii
Nationale a României se datoreaza exclusiv comenzilor ocultei financiare
internationale. Exista informatii ca Mugur Isarescu a fost recrutat de
catre Council on Foreign Relations (CFR) în 1990, la New York, pe cînd se
afla la post. Conducerea CFR (organizatie controlata de familiile
bancherilor evrei Rockefeller si Rothschild, sustinuti de J.P. Morgan) a
recrutat destui specialisti, potentiali înlocuitori ai celor care guvernau
la vremea respectiva în tarile est-europene. Controlul din start al
pietelor est-europene era un scop bine determinat, în functie de
indicatiile „specialistilor” CFR. Acest CFR actioneaza pe baza pîrghiilor
financiare de care dispune organizatia, controlînd inclusiv Federal Reserve
Bank, banca investita cu coordonarea rezervei federale a SUA si emiterea
dolarului ca moneda, precum si principalele organisme financiare mondiale,
FMI si Banca Mondiala. Pentru îndeplinirea obiectivelor propuse, pe tot
parcursul anilor 1990-1992 s-a purtat un imens razboi mediatic de
dezinformare în toate emisiunile economice, subliniindu-se greseala facuta
de România prin plata datoriei externe si exemplificînd prin tari care au
mari împrumuturi, dar un nivel de trai mai crescut, sugerîndu-se ca o tara
se poate dezvolta prin împrumuturi înrobitoare. De altfel, principala forma
de control al unei tari este cea financiara - specialitatea CFR. Pasul cel
mai important facut de Mugur Isarescu, în conformitate cu dispozitiile CFR,
a fost devalorizarea masiva a monedei nationale si împrastierea la o rata
derizorie a tuturor creantelor României (ex.: Egipt, Irak), pas sustinut si
de prim-ministrul impus de mass-media, de fapt de oculta financiara,
Theodor Stoiojan, rasplatit ulterior cu un post la Banca Mondiala. Pentru
îndepartarea eventualilor investitori necontrolati de CFR, în 1991 Stolojan
a nationalizat valuta aflata în banci, ceea ce a dus la un adevarat recul
pentru investitiile straine, scapate de sub controlul si manipularea
ocultei de la New York. Un alt aspect demn de mentionat l-au constituit
jocurile interbancare „permise si încurajate” de Mugur Isarescu, derulate
prin bancile aflate sub tutela CFR (Chase Manhattan Ro, ING Barings, ABN
AMRO), prin intermediul carora importante fonduri valutare au parasit
România. Ca nu si-a deziluzionat stapînii în postura de guvernator al
Bancii Nationale a României, pozitie-cheie, de altfel, pentru finantele
României, o dovedeste faptul ca este singurul român membru al renumitei
Comisii Trilaterale. Acest organism, considerat de multi Guvernul Mondial
din umbra, a fost înfiintat în 1972 de David Rockefeller împreuna cu
Zbigniew Brzezinski. Tot împreuna, cei doi au ales aproximativ 300 de
membri din America de Nord. Europa si Japonia, pe care îi considerau
„semeni”. Acesti oameni se aflau la vîrtul piramidei în profesia lor, fie
ea de natura Corporatista, Academica, Politica sau Mass-Media. Un exemplu
al modului în care lucreaza acest organism îl reprezinta accederea lui
Jimmy Carter la functia de presedinte al SUA, în 1976. O data instalat în
functie, Carter a adus nu mai putin de 18 membri ai Comisiei în cabinetul
de vîrf si în agentii guvernamentale. Cea mai buna descriere a Trilateralei
apartine probabil reporterului Jeremiah Novak, în „Christian Science
Monitor” (7 Februarie 1977): „Astazi, un nou val de economisti, lucrînd
într-o organizatie cunoscuta sub numele de Comisia Trilaterala, se afla pe
punctul de a crea un nou sistem economic international, unul proiectat de
oameni la fel de inteligenti precum Keynes si White (n.n.: este vorba de
autorii sistemului înfiintat în urma Conferintei de la Bretton Woods, din
iulie 1944. ce a dus la crearea Fondului Monetar International si a Bancii
Mondiale, ambii economisti de profesie). Numele lor nu sînt bine cunoscute,
dar acesti gînditori moderni sînt la fel de importanti pentru vremurile
noastre, pe cît au fost Keynes si White pentru ale lor. În plus, acesti
economisti, precum si omologii lor din timpul ceiui de-al II-lea razboi
mondial, lucreaza împreuna cu înalti demnitari guvernamentali. Si ce se
discuta acum la cel mai înalte niveluri ale guvernului, atît în Statele
Unite, cît si în strainatate, este crearea unui nou sistem economic mondial
- un sistem ce va afecta slujbele în America si oriunde altundeva,
preturile pe care consumatorii le platesc, libertatea indivizilor, a
corporatiilor si natiunilor, de a intra într-un sistem economic cu adevarat
planetar”. Sub conducerea lui Mugur Isarescu, Banca Nationala a României
s-a facut vinovata de faptul ca nu a luat nici un fel de masuri, desi
legislatia (care îi conferea obligatia de control si interventie) o
impunea, în cazul marilor fraude bancare, de genul Columna Bank, Credit
Bank. Banca Dacia Felix, Banca Internationala a Religiilor. De asemenea,
desi BNR are o Directie de Supraveghere si Control Valutar, nu a luat
masuri pentru repatrierea valutei, care, obtinuta în urma tranzactiilor,
externe, nu a mai intrat în tara (cazul firmelor Pepsi, Qudrant, Coca-Cola,
NAPPA, afacerile cu tutun, bumbac si industrie usoara). Faptul ca Isarescu
a fost recrutat de CFR se poate sustine si prin imposibilitatea schimbarii
sale din functie, indiferent de interesele politice, în pofida incidentei
penale a unora dintre afacerile familiei sale cu cetateanul Heinrich
Schorsch, banuit a fi agent dublu. Au existat presiuni în favoarea sa
inclusiv din partea FMI si Bancii Mondiale, care au amenintat cu sistarea
oricarei creditari în cazul schimbarii acestuia. Trebuie aratat ca numirea
lui Mugur Isarescu ca prim-ministru al României, la sfîrsitul anului 1999,
a contribuit la desavîrsirea marilor infractiuni desfasurate la Fondul
Proprietatii de Stat, îndeosebi cele derulate cu infractorii israelieni,
cum este cazul afacerilor lui Sorin Shmuel Beraru si privatizarii Hotelului
Bucuresti (infractori Eliahu Rasin si Robert Badner, alaturi de Radu
Sîrbu). Astfel, privatizarea Hotelului Bucuresti era anchetata la sfirsitul
anului 1999 de Corpul de Control al primului-ministru Radu Vasile, sub
conducerea secretarului de Stat Ovidiu Grecea, cînd presedintele României,
Emil Constantinescu, da o adevarata lovitura de stat, destituindu-l pe
premierul Radu Vasile si înlocuindu-l cu Mugur Isarescu. Imediat,
secretarul de Stat Ovidiu Grecea a fost destituit Ia rîndul sau, iar
controlul efectuat la FPS, care trebuia sa conduca la destituirea
presedintelui Radu Sîrbu, a fost brusc stopat si Raportul inspectorilor
guvernamentali s-a pierdut prin sertarele noului prim-ministru al României,
în timp ce dubioasele afaceri de la FPS si-au urmat, nestingherite, cursul.
Conducerea Bancii Nationale a României a cunoscut exact si la timp
situatia, care devenea din ce în ce mai critica, de la Bancorex, dar nu a
întreprins nimic. Pierderile Statului Român nu au constat numai în cele 2
miliarde de dolari care au disparut din România, desi BNR poseda toate
pîrghiile necesare pentru a preveni scurgerile financiare din tara.
Acestora li s-au adaugat sumele reprezentînd echivalentul creditelor
clientelare oferite de Bancorex diverselor grupari mafiote si pe care BNR
le-a acoperit prin cererile de preluare la datoria publica. În realitate,
BNR, sub guvernarea lui Mugur Isarescu, a „protejat” falimentul
Bancorexului, o banca mult prea puternica pentru gusturile marii finante
mondiale, care trebuia sa dispara daca nu putea fi cumparata, caci România
trebuia sa intre si ea pe fagasul globalizarii. Pentru aceasta,
proprietatea de stat trebuia sa treaca în cea particulara, dar nu oricum,
ci conform criteriilor, cerintelor si intereselor globale promovate de
asa-numitul Grup Bilderberg. Tot ce s-a întîmplal în România
post-decembrista poarta amprenta inconfundabila a conceptiei care sta la
baza actiunilor acestei structuri suprastatale si care îi apartine unuia
dintre fondatori, David Rockeffeller: „Sîntem în pragul unei transformari
globale. Trebuie sa declansam o criza majora (economica, militara,
politica, sociala, educativa, religioasa) si toate natiunile vor accepta
Noua Ordine Mondiala”. De altfel, organizarea Grupului Bilderberg în 1954 a
fost direct sprijinita de catre societatile secrete sioniste si
mondialiste, de catre CIA, dar în primul rînd de catre Consiliul Afacerilor
Externe (Council on Foreign Relations - CFR), cea mai puternica organizatie
secreta oligarhica din SUA înfiintata înca din 1921, care activa deja
pentru mondializare (sustinuta totodata de aceiasi doi bancheri evrei,
Rockeffeller si Rothschild, co-fondatori ai Grupului). Grupul Bilderberg
este coordonat de un comitet de conducere, compus din 39 de membri, care
apartin si altor organizatii secrete mondialiste sau sioniste (Illuminati,
marile loji masonice etc). Telurile principale ale organizatiei au fost
formulate de la început de catre Printul Bernhard al Olandei - un guvern
mondial pentru începutul Mileniului III, globalizarea economica mondiala (o
lume unica) si o armata globala prin ONU. Cel mai puternic brat al grupului
este însa Comisia Trilaterala (Europa Occidentala, America de Nord si
Japonia), structura din care face parte, asa cum aratam mai sus, un singur
român: Mugur Isarescu. Si astfel constatam ca cercul se închide, în sensul
ca ne întoarcem la guvernatorul BNR si întelegem de ce aceasta banca nu a
luat masurile care se impuneau în sistemul financiar-bancar românesc:
pentru ca ar fi contravenit astfel intereselor structurilor globaliste, în
care Mugur Isarescu a fost cooptat tocmai pentru a se actiona, prin el,
asupra României. Asa se face ca, în 1997, la conducerea celei mai mari
banci românesti, Bancorex, este numit evreul Andrei Florin Ionescu. Prima
grija a acestuia a fost aducerea în functia de sef al Directiei Plasamente
Bancare a evreicei Rachel Sargent, prin transfer de la Directia Securities
a bancii ABN AMRO Rotschild, permitîndu-i-se astfel sa faca plasamente din
capitalul bancii românesti de stat pe pietele externe. Pîna la falimentul
bancii, cerut insistent Statului Român tot de organismele internationale,
Rachel Sargent a avut grija sa disperseze banii bancii si, totodata, sa
spioneze intens banca. Serviciul de securitate al Bancorex a tras serioase,
dar inutile, semnale de alarma asupra urmatoarelor aspecte: Rachel Sargent
a introdus în Bancorex, dupa orele de program, chiar si sîmbata si
duminica, numerosi cetateni straini, a cerut si obtinut fisele tuturor
marilor clienti, pe care le lua si acasa, a cerut si obtinut fisele bancii
pe grupe de activitati, nu a prezentat rapoartele de deplasare în
strainatate (lunar cîte 5 zile la Londra), a încercat sa intre în posesia
datelor Directiei de Operatii Speciale (fise si conturi MI, SI, SRI, MApN,
SPP, Transmisiuni Speciale etc). Trebuie aratat ca evreica Rachel Sargent
nu a actionat singura în interiorul Bancorex, ci împreuna cu cel care chiar
i-a semnat angajarea, vicepresedintele bancii, Dragos Andrei, care si el
venea prin transfer tot de la banca ABN AMRO. Dragos Andrei a aprobat
materiale si, totodata, a emis hotarîri ilegale (fiind presedintele
Comitetului de Credite, ca urmas al lui Florin Andrei Ionescu, a dat
multe/mari credite fara garantii sau, din contra, a sufocat firmele
neprotejate politic); n-a recuperat nici unul din creditele neperformante;
a stopat executarea unor creante neperformante; a încalcat normele Bancorex
de angajare si promovare, laudîndu-se ca e prieten cu fiul presedintelui de
atunci al României, Dragos Constantinescu, si cu seful SIE, Catalin
Harnagea; a agreat ca Rachel Sargent sa angajeze straini pentru diverse
expertize nefinalizate, cu tariful de 230 de lire sterline pe ora. A
pierdut 40% din clientii bancii, inclusiv prin redirijare catre ABN AMRO
BANK. La schimbarea din functie, Razvan Temesan lasa Bancorexului un volum
de afaceri de 14.195 miliarde de lei, cu o pondere a creditelor restante de
7,9 miliarde, cu provizioane specifice de risc de 1.168,6 miliarde de lei.
Banca era cotata de catre Thompson Bank Watch INC cu rating pe termen lung
BBB si pe termen scurt A2, iar conducerea bancii era „bine vazuta” (well
regarded). Analiza activitatii lui Florin Andrei Ionescu atesta, în schimb,
ca 74% din creditele aprobate de el au fost neperformante; 68% din creante
date la particulari; finantarea importurilor de petrol a fost preluata de
bancile straine, Bancorex pierzînd numai în acest caz cam 60 milioane de
dolari pe an prin demolarea acestei afaceri; a fortat lichidarea datoriilor
pe care le avea Compania Nationala de Petrol; a primit de la buget 4.500
miliarde de lei, cu care a cumparat datoriile lui George Constantin
Paunescu, încerecînd sa-l bage în faliment si transformîndu-l dintr-un bun
platnic într-un rau platnic; Florin Andrei Ionescu n-a platit cele 507
milioane de dolari la extern, ba, mai mult, Bancorex a ramas si fara cele
10 rafinarii românesti, pe care le putea vinde cu aproximativ 2 miliarde de
dolari, sau le putea exploata, ca banca, în contul Statului Român. Toate
acestea s-au petrecut, evident, cu stirea si sub obladuirea lui Mugur
Isarescu. Lovitura finala asupra Bancorex a fost data tot de Dragos Andrei,
fostul angajat al bancii lui Rothsehild, el contribuind direct (împreuna cu
Banca Mondiala si cu Fondul Monetar International) la închiderea bancii. În
urma presiunilor emisarilor FMI si ai Bancii Mondiale, Statul a declarat
falimentul celei mai mari banci românesti si l-a îndepartat pe Vlad Soare,
noul presedinte numit între timp si care întocmise deja un plan de salvare
a bancii. Banca Nationala a României l-a numit ca secretar general al
Bancorex pe Alexandru Puscaciuc, al carui trecut esle legal de un alt evreu
american, Gerald (Gerry) Guterman, cu care se combinase anterior, într-o
tentativa de privatizare a Bancii Dacia Felix. Asa cum mentionam înca de la
începutul acestei analize, o alta forta cu interese mondialiste care a
patruns în societatea româneasca cu intentia de a o modela potrivit
propriilor scopuri este masoneria de diferite rituri si apartenente. Un
exemplu al modului de actiune al acesteia îl reprezinta ascensiunea a doua
dintre figurile proeminente ale României de astazi, Dinu Patriciu si Calin
Popescu-Tariceanu. În ceea ce îl priveste pe Dinu Patriciu, anul 1990 îl
gaseste ca arhitect, cu o experienta de 15 ani în materie, amplificata de
proiectarea de palate în Emiratele Arabe Unite pentru magnatii petrolului
din zona. Prima afacere pe care a pornit-o în primavara lui 1990, o firma
de arhitectura si decoratiuni interioare, nu a avut nici un temei legal,
dar avea în spate sprijinul masoneriei, prin socrul sau, ca si Calin
Popescu-Tariceanu, al carui tata vitreg era Dan Amedeo Lazarescu. Ambii au
fost sprijiniti sa acceada în sferele de vîrf ale afacerilor si politicii,
cu alte cuvinte ale Puterii din România. Este evident astazi pentru toata
lumea ca, în pofida esecurilor electorale repetate, cei doi liberali au
cazut mereu în picioare din punct de vedere al afacerilor. Activ în
afacerile cu petrol înca din 1996, Dinu Patriciu a preluat controlul asupra
grupului Rompetrol în 1998, cu sprijinul lui Sorin Ovidiu Vântu, care i-a
transferat la momentul oportun, conform întelegerii, actiunile pe care
acesta le achizitionase chiar de la PAS - asociatia salariatilor, care i-au
cedat actiunile cu speranta ca astfel aveau sa fie protejati de atacul lui
Patriciu. Rompetrol era „nava amiral” a comertului exterior românesc, fiind
singurul contractor specializat în petrol si gaze care activa cu succes pe
piata mondiala. Ani de zile, a adus în tara milioane de dolari rezultati
din lucrarile de foraj si constructii-montaj în domeniul petrolier,
executate în diverse tari ale lumii. Afacerea Rompetrol a fost conceputa
din start ca baza a unei strategii de destructurare a economiei nationale,
caci ea a reprezentat începutul unei serii de lovituri succesive, care au
dus la lichidarea întregului patrimoniu petrolier al României, una dintre
averile strategice ale tarii fiind înstrainata prin jaf. Tandemul de astazi
OMV - Rompetrol este expresia unui periculos monopol în industria
petrolului, creat prin contributia decisiva a „elitelor” mondiale. Intrat
de mai multe ori sub incidenta legii, dar niciodata condamnat, Dinu
Patriciu continua sa fie obiectul scandalului Petromidia, izbucnit în 2004,
fiind acuzat, din nou, de evaziune fiscala si spalare de bani într-un dosar
deschis si în prezent. Astazi nu mai este un secret ca Dinu Patriciu si-a
adjudecat Petromidia cu sprijinul PSD, dar legaturile dintre PSD si
Patriciu au fost cimentate de înalte fete ale masoneriei românesti si nu
numai. Astfel, sotia Marelui Maestru al Marii Loje Nationale din România,
Eugen Ovidiu Chirovici, este directoarea financiara a holdingului patronat
de Dinu Patriciu, iar multi dintre cei care conduc masoneria româna sînt
angajatii lui (de exemplu Marele Trezorier, Ion Tanasie). Dupa cum se stie,
Chirovici a fost un apropiat al PSD vreme îndelungata, fiind chiar ministru
în cabinetul Nastase, iar în 2004 a trecut de partea lui Dan Voiculescu. În
medii bine informate se sustine ca Patriciu este un apropiat al masoneriei
rusesti si ca din aceasta postura ar fi mediat, alaturi de Eugen Ovidiu
Chirovici, întîlnirea Marelui Secretar al Marii Loje Nationale a Rusiei,
Alexandr Kondyakov, cu Calin Popescu-Tariceanu, în iunie 2006, în cadrul
careia au fost discutate probleme economice care vizeaza în principal piata
energetica. Alexandr Kondyakov a venit de mai multe ori în România,
începînd cu 2003, anul constituirii Marii Loje Nationale, apoi în iunie
2006 si din nou în aprilie 2007. În sprijinul afirmatiilor referitoare la
apropierea lui Dinu Patriciu de masoneria rusa vine si faptul ca la scurt
timp de la întîlnirea româno-rusa, departamentul de Stat al SUA si-a dat
acceptul pentru audierea unor martori în dosarul Rompetrol, redeschis în
tromba, chiar pe teritoriul american, în interiorul Ambasadei României din
Washington. Declaratiile acestora au fost folosite în probarea fraudarii
Statului Român prin încasarea ilegala, de catre holdingul lui Patriciu, a
creantei din Libia. Informatiile atesta faptul ca un al doilea scop al
vizitelor repetate ale lui Alexandr Kondyakov în România, poate chiar mai
important decît cel de natura economica, a fost cel de natura militara.
Generalul GRU urmarea sa ia pulsul vechii retele a spionajului militar rus,
pentru ca România nu este numai o miza economica, ci si una militara de
mare importanta strategica, deoarece bazele americane instalate în tara
noastra vor închide o linie care va „îndigui” avanpostul rusesc. România
poate fi comparata cu un portavion fix, de pe care vor putea fi lansate
atacuri pe o raza care se întinde din Caucaz pîna la Muntii Iranului. De
aceea GRU, cu o insertie mult mai puternica decît KGB în spatiul românesc,
vizeaza reactivarea cît mai multor cadre recrutate în perioada anilor ‘60
în timpul stagiilor de pregatire la Academiile sovietice, caci acestea au
condus mari unitati si au avut în legatura un numar important de ofiteri
din sistem. Ulterior, GRU si-a îmbogatit, în anii ‘80, structura
informativa si a agentilor de influenta prin preluarea „dizidentilor”,
„cresterea” acestora si plasarea lor în spatiul politic, dupa 1989. În
aceste conditii, pentru a-si proteja interesele militare, este posibil ca
Moscova sa întinda o „mîna” energetica Executivului de la Bucuresti, cu
conditia sa obtina imunitate pentru oamenii sai. Constiinta înaltului
sprijin de care beneficiaza i-a permis lui Dinu Patriciu sa înfrunte si
chiar sa sfideze acuzele de tradare politica provocate de dezvaluirile
aparute în presa cu privire la sponsorizarile masive facute în campania din
2004 catre PSD, aproape 2 miliarde de lei, conform propriilor declaratii.

Nota Jurnalului de Vrancea:dați click, în dreapta paginii, la Fișiere atasate, pe: undirraport.pdf

Bogdan Dragoi: Tehnic, Romania poate intra in recesiune

Romania ar putea inregistra o scadere economica in primul trimestru din acest an, pe fondul conditiilor meteorologice foarte proaste, dupa ce, in trimestrul al patrulea din 2011 a existat o scadere de 0,2 procenta comparativ cu trimestrul anterior, a precizat ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi.

"Pentru luna februarie a fost o scadere a veniturilor, dar inca nu vreau sa estimez cifrele de pe trimiestrul I. Efecul vremii se va simti. Tehnic, Romania ar putea intra in recesiune", a precizat ministrul Finantelor, in cadrul unei conferinte de presa de vineri.

"Noi trebuie sa ne uitam la capacitatea economica pe tot anul 2012 de a crea crestere economica", a subliniat Dragoi.

Cat va costa statul reducerea CAS si majorarea salariilor?

Majorarea salariilor bugetarilor, incepand cu luna iunie, ar costa statul 2 miliarde de lei, in timp ce reducerea obligatiilor pentru asigurari sociale, din aceeasi luna, ar avea un impact bugetar de 2,3 miliarde de lei, a mai spus ministrul Finantelor.

"Avem toate variantele de crestere a veniturilor populatiei, dar, mai intai, vrem sa vedem rezultatele pe primul trimestru. Scopul nostru este o crestere sustenabila. Plecand de la aceasta premisa, noi facem scenarii. Lucram la ele de anul trecut, dar vrem sa vedem cat vom avea crestere economica. Totul este conditionat de acest lucru", a declarat Dragoi.

Ministrul a precizat ca cifrele sunt pe jumatatea de an incepand cu luna iunie. "Prioritatea, ca sa ne putem permite acest lucru, este o crestere a veniturilor. Nu vom lucra pe partea de reducere a cheltuielilor. Noi trebuie sa vedem care sunt rezultatele primului trimestru. Din acel moment, putem discuta care varianta si in ce forma o putem aplica", a adaugat Dragoi.

Care sunt prioritatile ministerului Finantelor?

Ministrul Finantelor a anuntat si prioritatile ministerului pentru anul 2012: prioritizarea investitiilor, cresterea colectarii si absorbtia fondurilor europene.

In privinta prioritizarii, se va discuta cu fiecare minister in parte, astfel incat resursele financiare sa fie alocate proiectelor cu un grad mare de finalizare.

"Proiectele care au grad de finalizare de peste 80% vor avea prioritate. Acestea vor avea un efect in cresterea economica mult mai mare decat unul care doar se mentine. Este important ca banii sa fie tintiti spre proiectele care se vor finaliza", a spus Dragoi.

In privinta colectarii, ministerul are la dispozitie 60 de zile in care sa majoreze veniturile din colectare. In Romania, veniturile reprezinta 32% din produsul intern brut, in timp ce media europeana este de 40 la suta. In acest sens, Romania beneficiaza si de asistenta tehnica din partea Bancii Mondiale.

Pe fonduri europene, Dragoi considera tinta de 6 miliarde de euro ca fiind realista, din care 3,5 miliarde de lei reprezinta fonduri de coeziune, iar 2,5 miliarde de lei fiind pentru agricultura. "Vizam o scurtare a procesului, in momentul in care un beneficiar depune proiectul, tot parcursul nu trebuie sa dureze peste 45 de zile. S-au creat posturi noi, pentru asigurarea resurselor umane", a precizat ministrul.

Criza declansata de populismul presedintelui

Se poate ca Traian Basescu sa isi imagineze ca poate cumpara voturile cu tehnica de la Leana Ceausescu citire - "mai da-le Nicule o suta de lei!". E drept ca omul flamand uita de toate nenorocirile pe care le-a indurat, cand isi vede burta plina.

Ne-am convins de-a-lungul timpului si care este organul cu care gandesc masele. Fie ca e vorba de romani, nemti sau francezi. Dar mai cu seama la romani, unde pomana pare sa aiba un caracter aproape religios.

Teza ca pomana inainte de alegeri salveaza o Putere putreda si falita nu cred ca mai poate avea niciun efect azi. Nu pentru ca suferintele au fost prea dure sau pentru ca oamenii au memorie. Oricum, n-au! Ci pentru ca o astfel de intorsatura, o asemenea schimbare este de o iresponsabilitate care nu are cum sa nu sara in ochi oricui manifesta si cel mai mic interes fata de viata si activitatea politica.

Daca Opozitia nu poate sau nu va fi in stare sa articuleze esenta fraudei si minciunii, presa are datoria sa vorbeasca sau macar sa aminteasca publicului principalele coordonate ale vietii economice. In conditiile astea, sa auzi acum din nou ca se vor face alte imprumuturi pentru a da spaga si mita electorala (acte penale) - cand timp de doi ani singura teza propovaduita de coalitia de guvernare si de catre presedinte a fost cea a austeritatii si reducerii cheltuielilor statului - inseamna a asista la cea mai mare cacealma din ultimii 22 de ani.

"Reintregirea" salariilor inainte de alegeri, adica cresterea lor, cand nu exista bani - a spus-o in repetate randuri acelasi Traian Basescu, luna de luna - nu e nimic altceva decat o batjocorire a sacrificiilor populatiei din ultimii ani. Inseamna ca au fost degeaba si ca acum, pentru a-si salva pielea la alegeri, guvernantii sunt in stare de orice ilegalitate si minciuni, aruncand bani in cel mai iresponsabil mod. De fapt, lumea nu ar trebui sa uite ca acelasi lucru s-a intamplat si in 2009, iar plata a venit la taierile din mai 2010. Au ascuns criza in 2009, au mintit - asa cum au recunoscut si Traian Basescu, si Radu Berceanu, si Vasile Blaga si Sebastian Vladescu - apoi au fost nevoiti sa taie tot de la populatiei ca sa plateasca alegerile.

Va spunea Vladescu despre taieri? Ca daca ar fi fost luate din timp, ar fi fost mult, mult mai reduse. Acelasi lucru se pregateste si acum. Se ignora realitatea economica si se pregatesc sa arunce cu bani pentru a se salva. Acelasi scenariu, aceiasi actori si jucatori. Pentru a sublinia de ce este atat de grava o astfel de schimbare a politicii, acum inainte de alegeri, sa il ascultam inca o data chiar pe presedinte in momentul pretins de maxima responsabilitate.

"Solutia corecta pentru Romania este continuarea programelor de restructurare si consolidare fiscala pe care le-am inceput. In interiorul acestor programe, prioritara trebuie sa fie continuarea politicilor de reducere a cheltuielilor de functionare a statului. Reducerea deficitelor diferitelor fonduri trebuie sa fie o prioritate majora pe termen mediu. Aceste deficite reprezinta bani pe care Romania trebuie sa-i imprumute. Ii imprumuta, ii pune in bugetul de stat si ii transfera catre fondurile deficitare. De aceea AFIRMATIILE CU MARIRI nu inseamna altceva decat marirea volumului de bani pe care trebuie sa il imprumutam" - Traian Basescu, 9 august 2011, declaratie de presa Cotroceni.

Oare ce s-o fi schimbat intre timp, ce explozie brusca a economiei Romaniei a avut loc in doar cateva luni, pentru a justifica indemnul lui Traian Basescu din Parlament din 7 martie 2012? Ce relansare economica urmeaza sa se intample, cand presedintele tocmai a avertizat (tot in Parlament) ca urmeaza in a doua jumatate a anului o revenire a crizei? Intrebari pe care romanii ar trebui cel putin sa le auda, daca nu sa primeasca si raspunsuri la ele.

"Este adevarat, la inceputul anului 2011, parte din sumele taiate din salariile bugetarilor au fost restituite. Cred ca este o datorie a mea si a dumneavoastra sa gandim si sa gasim solutii pentru ca, undeva in jurul datei de 1 iunie, sa reintregim salariile bugetarilor. Din acest punct de vedere veti avea tot suportul meu, dar suportul meu nu este suficient daca talentul dumneavoastra si al Guvernului nu va fi pe masura momentului si pe masura nevoii de a restabili veniturile bugetarilor" - Traian Basescu, 7 martie 2012, discursul din Parlamentul Romaniei.

Poate ca acest indemn are loc acum doar pentru ca premier nu mai este Emil Boc, compromis total ca imagine, ci Mihai Razvan Ungureanu, in dreptul caruia ar putea sa se capitalizeze eventualele mariri si spagi electorale. Pentru ca lumea va crede ca noul premier, datorita ingeniozitatii sale, a facut deodata rost de bani. Dar, si in acest caz extrem, o intrebare de minim bun simt ramane - cine si de ce l-a tinut atunci atat timp pe incompetentul (in acest caz) Emil Boc in functie? PDL? Sau Traian Basescu.

Oricare ar fi raspunsul nu ramane decat o urata complicitate intre aceiasi jucatori de dragul puterii si al banilor castigati in timp ce taiau veniturile roamnilor. Pentru ca acum sa le creasca la loc doar pentru a ii mai pacali inca o data dupa aceeasi reteta.(Iulian Leca)

Stolojan: O majorare a salariilor de peste 5% ar fi posibila

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan considera ca salariile bugetarilor ar putea fi majorate cu mai mult de 5% in 2012, precizand insa ca puterea de cumparare a populatiei a scazut in ultimii trei ani cu 15%-16%.

Majorarile salariale, spune Stolojan la RFI Romania, pot fi facute "daca Guvernul isi indeplineste programul avut in vedere in momentul in care a facut reducerea cu 25% a salariilor din tot ce inseamna sector finantat sau activitati finantate din bugetul statului".

"Va reamintesc ca atunci cand s-a facut reducerea cu 25%, s-a spus asa: facem aceasta reducere cu 25% absolut in toate sectoarele finantate din buget, pentru ca nu avem timp acum sa facem reforma administratiei publice, reforma invatamantului, reforma sanatatii, reforma Politiei, reforma in Armata, sa eliminam ceea ce inseamna personal excesiv angajat pana la sfarsitul lui 2008, iar la personalul care ramane, sa revenim cu salariile la nivelul dinainte de taiere, care insemna ca la 1 ianuarie 2011 trebuia facut acest lucru.

Din pacate, insa, reformele acestea in zona sectoarelor finantate din bugetul statului nu merg atat de usor, pe cat si-au imaginat unii la vremea respectiva si iata, in sectorul sanatatii, nici astazi nu este de fapt publicat proiectul Legii Sanatatii", a declarat democrat-liberalul.

Theodor Stolojan mai spune ca "in privinta reducerii contributiei de asigurari sociale, aici lucrurile pot fi puse in miscare, daca se accepta o serie de masuri, de exemplu cresterea salariului minim, care ar genera resurse suplimentare pentru acoperirea scaderii veniturilor, ca urmare a reducerii cotelor de contributii de asigurari sociale si sigur, vazut in continuare cine nu plateste inca CAS in economie".

Democrat-liberalul estimeaza ca ar fi posibila o majorare cu 5% a salariilor.

"Ar fi posibila. Salariile trebuie aduse la nivelul dinainte de reducerea cu 25%, ceea ce nu inseamna insa ca salariatii sau cei care sunt angajati in activitatile finantate din bugetul Romaniei vor avea aceeasi putere de cumparare. Sa nu uitam ca intre timp a avut loc in Romania o inflatie cumulata de peste 15%-16%, in cei trei ani de zile.

Deci, practic, noi spunem asa astazi: da, revenim cu salariile la nivelul dinainte de taiere, pensiile sunt inghetate, dar puterea de cumparare a acestor venituri si intr-un caz si-n altul e scazuta cu peste 15%-16%, cat este efectul cumulat al inflatiei timp de trei ani de zile", afirma eurodeputatul PDL.

Citeste mai multe despre Stolojan: O majorare a salariilor de peste 5% ar fi posibila pe RFI Romania.

O majorare incorecta dupa o taiere incorecta (Opinii)

Reintregirea salariilor bugetarilor ar trebui sa fie o veste buna. In primul rand pentru cei care au pierdut un sfert din venituri in urma cu doi ani, dar si pentru mediul privat. Bani mai multi inseamna consum mai mare, iar consumul mai mare impinge inainte economia. Dar in povestea aceasta a majorarii sunt atat de multe inadvertente incat pare mai degraba motiv de ingrijorare decat de bucurie.

De la prima vedere contrariaza razgandirea lui Traian Basescu. La sfarsitul lui ianuarie ii ioniza iritat pe reprezentantii coalitiei care incepusera sa vorbeasca despre majorari salariale in 2012. Spunea pe atunci presedintele ca nu a identificat niciun loc in buget de unde sa se poata taia pentru a se pune mai mult la lefuri. Iata ca dupa nici trei luni, Traian Basescu nu numai ca accepta, dar cere chiar domnia sa revenirea salariilor la nivelul pe care il aveau cand actuala coalitie a luat puterea.

Sa intelegm ca a identificat sursele pentru aceasta majorare? Si, cel putin la fel de important, este ea sustenabila pe termen lung? Pentru ca o majorare electorala in iunie, urmata de o noua taiere la inceputul lui 2013, dupa alegeri, ar fi doar o sinistra farsa. Poate ca nu va fi asa, dar ma intreb prin ce miracol va gasi Romania resurse pentru majorari sustenabile, cat timp intreaga Europa intra oficial in recesiune.

In urma cu numai cateva zile, in interviul de la TVR, premierul Mihai Razvan Ungureanu s-a aratat mai mult decat rezervat in privinta majorarilor salariale, vorbind apasat doar despre reducerea CAS cu un procent inca incert. Stie presedintele ce nu stie premierul despre datele economice sau a trasat o sarcina pe care premierul trebuie sa o execute, indiferent de mersul economiei ? Dezolante ambele variante.

Apoi, daca exista resurse, oare nu ar fi mai inteleapta revenirea in primul rand la nivelul anterior al TVA? O asemenea masura, care sa se rasfranga asupra intregii populatii, bugetare sau nebugetare, ar fi un stimul foarte important pentru consum si, implicit, pentru relansarea economica.

Dar sa zicem ca exista resurse pentru reintregirea salariilor. Este firesc pentru o guvernare care se pretinde de dreapta sa faca din nou o majorare otova de sus pana jos, independent de orice criteriu de eficienta si competenta? Puterea pretinde ca este vorba despre o masura reparatorie, in oglinda cu aceea aplicata in 2010. Cu alte cuvinte, daca s-a luat la fel de la toata lumea, trebuie sa se dea inapoi la fel la toata lumea. Adica sa corectam o prostie cu o alta prostie.

Luata pe picior, masura de acum doi ani a provocat imense nedreptati. Au pierdut la fel din leafa clienti politici incompetenti si inutili, cu lefuri deja cu mult peste valoarea lor, si medici deja subapreciati, care s-au trezit cu venituri sub limita subzistentei, motiv pentru care multi au parasit sistemul sanitar si chiar tara.

Nu vad niciun motiv rational si principial pentru care macar acum, daca sunt intr-adevar resurse de majorare, sa nu facem o ierarhizare in sistem, acordand majorari diferentiate, conditionate de performanta si competenta. De ce sa primeasca la fel si profesorul care pregateste olimpici internationali si cel ai carui elevi pica pe capte la toate examenele? De ce sa punem in nou semnul egalitatii intre medicul asaltat de pacienti pentru rezultatele lui exceptionale si cel care o tine din prostie in prostie?

Pentru ca si voturile lor sunt egale. Logica electroala va fi, ma tem, singura valabila in 2012, cu orice pret. Costurile precedentilor ani de acest fel, in 2008 si 2009, au fost teribile.(Ioana Ene)

De ce nu sunt bani de salarii și pensii
Blejnar a făcut o gaură de 10 miliarde de lei statului
Blejnar a făcut o gaură de 10 miliarde de lei statului
Sorin Blejnar, omul care apără evazioniștii

 

În 2011 ponderea veniturilor statului în PIB a fost de doar 31,3% din PIB şi nu de 33,1% aşa cum fusese estimat.  Deci statul nu a putut strânge 10 miliarde de lei la buget. De vină pentru această situație este Sorin Blejnar, șeful Fiscului.

Guvernul Boc și președintele Traian Băsescu au tot anunțat în ultimii ani că luptă cu evaziunea fiscală. Adevărul este altul. Practic statul a colectat mai puțini bani la buget, iar șeful Fiscului, Sorin Blejnar, continuă să rămână în funcție.

Statistica a anunţat ieri un PIB de 578 miliarde de lei, mai mare cu 31 miliarde de lei decât PIB-ul pe care fusese construit bugetul. Rezultă că ponderea veniturilor în PIB a fost doar 31,3% din PIB şi nu de 33,1% aşa cum fusese estimat. Statul nu a putut strânge 10 miliarde de lei la buget, scrie zf.ro.

Din bugetul pentru 2011 lipsesc 10 miliarde de lei (aproximativ 2,3 miliarde de euro) pentru că statul nu a reuşit să colecteze bani din economie în acelaşi ritm cu creşterea economică de anul trecut.

Executivul şi-a construit bugetul pe un PIB de 547 de miliarde de lei şi un grad de colectare a veniturilor la bugetul consolidat - care include atât bugetul de stat, bugetele de asigurări sociale, ale instituţiilor autofinanţate, cât şi bugetele locale - de 33,1% din PIB, deci venituri de 181 miliarde de lei.

În realitate însă, România a încheiat 2011 cu un Produs Intern Brut de 578 miliarde de lei, după cum arată datele publicate ieri de Institutul de Statistică, iar în conturile statului ar fi trebuit să ajungă până la sfârşitul anului trecut 191 de miliarde de lei dacă s-ar fi păstrat gradul de colectare a banilor la buget de 33,1%. Au ajuns însă doar 181 miliarde de lei, după cum indică datele privind execuţia bugetară ale Ministerului Finanţelor.

Mihai Răzvan Ungureanu: "Nu am primit nicio ofertă concretă de a intra în PDL"

5 martie 2012
Premierul desemnat Mihai Razvan Ungureanu face declaratii dupa sedinta Parlamentului in care a primit votul pentru invesitrea Guvernului, in Bucuresti
 Foto: Karina Knapek / Intact Images 

În prima apariţie televizată de instalarea ca prim-ministru, Mihai Răzvan Ungureanu a vorbit la TVR despre priorităţile mandatului pe care speră să îl ducă mai departe şi după alegerile parlamentare din noiembrie.

Premierul speră că va prezenta în Parlament un bilanţ al primelor 100 de zile de guvernare şi spune că nu va ezita să schimbe din funcţie un funcţionar de stat, "de la ministru, la şef de deconcentrate". 

Ungureanu se consideră în continuare independent politic, dar nu exclude varianta înregimentării sale, "atunci când voi simţi că este momentul".

Nu am niciun motiv să nu am încredere în susţinerea partidelor de guvernământ pentru aplicarea programului economic.

Pe 9 martie se împlineşte o lună de guvernare Ungureanu. Sper ca la 100 de zile de guvernare să pot spune în Parlament ce am făcut, ce facem şi ce vom face. Sper ca bilanţul meu să nu se încheie în noiembrie.

Nu garantez revoluţii în câteva luni. Fac tot ce se poate ca în câteva luni să existe un plus faţă de guvernarea anterioară.

Principiile pe care merg este de păstrare a stabilităţii economico-financiare. Programul adoptat cu FMI este cel mai bun program de reforme.

Sper ca în două săptămâni să infiinţez un consiliu consultativ de business.

Vi se pare că nu am tăria de a schimba şefii de deconcentrate? Aveţi exemplul de la POSDRU...

Pe mine mă interesează efectiv doar cum un înalt funcţionar de stat performează. Nu am niciun fel de frână politică. De la ministru la şef de deconcentrate voi acţiona chirurgical. Nu voi ezita să schimb conducerea CNAS sau ANAF.

Solicit o activitate susţinută în domeniul combaterii evaziunii fiscale.

Am în vedere o scădere a CAS de 3-5 la sută, în funcţie şi de evoluţiile externe.

Mă interesează averile care scapă netaxării ori produsele petroliere. Nu mă încălzeşte cu nimic să văd nişte funcţionari răvăşind florile într-o piaţă.

Nu am primit nicio o ofertă concretă de a intra în PDL. Sunt independent atâtat timp cât simt nevoia. Nu exclud posibilitatea de a mă înrola politic la un moment dat.

Până la alegerile prezidenţiale din 2014, trebuie să facem să funcţioneze guvernarea. Dacă asta se va întâmpla, vom discuta.

Nu am fost membru de partid. Nici măcar în UASCR. Am fost doar un elev bun.

Relaţia României cu Rusia poate fi văzută individual sau ca o relaţie a Uniunii Europene, din care facem parte, cu Rusia. Pe mine mă interesează reluarea dialogului bilateral, care a fost cam îngheţat în ultimul timp. Aş vrea să văd cât de curând o întâlnire între afaceriştii români şi ruşi. Aş vrea să văd o întâlnire între premieri. Există teren de joc.

Jurnalul.ro

Evazionistii arunca bugetul in aer, guvernul se fereste de bombe

Romania este raiul evazionistilor, aproape la tot pasul lovindu-ne direct in fata diverse forme comerciale de fentare a bugetului de stat. In aceasta perioada, asa-numita a Sarbatorii Femeii, statul pierde sume imense de bani din cauza vanzatorilor de martisoare, flori sau cadouri pentru mame, fiice si neveste.

N-am vazut ca vreun guvern postdecembrist sa nu-si fi propus, ca tinta primordiala in cadrului programului de guvernare, eradicarea macar partiala, daca nu totala, a evaziunii fiscale. La inceputul anului, Emil Boc, fost premier, declara ca refresh-ul bugetului de stat va fi faurit prin recuperarea unor mari sume provenind din banii negri care se invart in economie.

Din nefericire pentru visteria statului, Emil Boc a plecat de la Palatul Victoria, fiind inlocuit cu domnul Ungureanu. Insa nici acesta nu pare a abdica de la rolul de agent recuperator de creante.

Nu trecuse mult timp de la investire, nici macar nu apucase sa se instaleze fostul sef al SIE in fotoliul de premier, ca a si promis ferm o lupta dura pe care Executivul o va purta cu evazionistii. Domnul MRU si al sau Cabinet si-au propus sa aduca la bugetul statului in jur de 2 miliarde euro, aproximativ 1,5 la suta din PIB, bani care vor proveni din tratarea cu duritate si o constanta a controlului revarsate asupra sectorului evazionist din Romania. In maximum doua luni, conform premierului, gradul de colectare si combatere a evaziunii trebuie sa atinga aceste cifre.

Un gest laudabil, un punct pozitiv in activitatea oricarui guvern, dar atat de greu de pus in practica. N-am inteles niciodata de ce, in Romania, e atat de dificil sa lupti cu evaziunea fiscala. Nu vorbim aici de marea evaziune, executata la alte nivele inaccesibile noua, oamenilor de rand, ci de mica ciupeala, pe care comerciantii de care ne lovim zi de zi, o executa fara pic de teama de o eventuala pedeapsa penala venita din partea autoritatilor statale.

Pentru a avea un tablou si mai sumbru, trebuie sa facem cateva referiri concrete, nu inainte de a aminti, insa, de un episod cel putin hilar, petrecut in perioada de inceput a Guvernului Boc.

Dupa ce premierul Boc clama intensiv nevoia de a pune stavila scurgerii banilor negri catre buzunarele private ce nu sunt conectate deloc si la conducta de alimentare a bugetului de stat, presa a dezvaluit un amanunt care arata, de fapt, cat de mult le pasa ministrilor Executivului de aceasta lupta antievaziune si cat de mult cred ei in aceasta lupta, care, pana la urma, nu face decat sa aduca putina bunastare in Romania.

In timp ce Emil Boc soma comerciantii sa intre in legalitate, neuitand sa foloseasca case fiscale de marcat, la bufetul aflat la parterul sediului Guvernului nu se stia cum arata un bon fiscal, daramite o casa de marcat. Emil Boc si echipa sa mancau mai mereu in acest local, dar niciodata nu-si puneau intrebari despre casa de marcat care lipsea de la tejghea.

Totul se negociaza

Sa revenim la realitatea imediata si sa punctam cateva constatari pe care le poate face orice om cu putina responsabiliate si respect fata de lege. A trecut Sfantul Valentin, s-a dus si Dragobetele, iar acum ne confruntam cu inghesuiala de pe trotuare provocata de comerciantii de flori, martisoare sau cadouri personalizate.

Lumea cumpara, evident, dar absolut nimeni nu primeste bon fiscal. Comerciantii vand in draci, oamenii cara pungile cu cadouri mai ceva ca sacosele cu paine pentru masa de Craciun, dar nici unul nu-si pune intrebarea de ce nu a primit si un amarat de bon fiscal de la negustorul care i-a pus cadoul in brate.

De foarte mult timp, florariile sunt cele care atrag atentia la o prima vedere. Intr-un astfel de magazin intri, nu vezi preturi la vedere, iar daca intrebi de pret, totul se negociaza. Evident, nici precupeata de la magazinul de flori nu stie cum arata o casa de marcat sau de ce ar trebui sa elibereze un bon fiscal catre client.

Si acum vine intrebarea: e chiar atat de greu sa pui cu botul pe labe, cum ar zice romanul, astfel de oameni care, pana la urma, nu fac tranzactii fictive in paradisuri financiare, nu se ascund, ci isi vand marfa la vedere! Cat m-am plimbat in aceste zile prin diverse piete, nu am vazut un agent al ANAF care sa incerce a-i speria macar putin pe acesti comercianti.

In Romania se discuta, la un moment dat, ca evaziunea fiscala sa fie drastic pedepsita de lege, fiind alaturata unor infractiuni grave care sa te duca la puscarie pentru cativa ani buni. In China, de exemplu, poti fi condamnat la moarte pentru evaziune fiscala, in schimb, in Romania cetatenii chinezi sunt pe locurile fruntase cand vine vorba de astfel de matrapazlacuri.

Poate ca tocmai de aceea China a ajuns atat de departe din punct de vedere economic iar Romania isi trimite premierul la Afumati, la inaugurarea China Town, un loc care nu poate aduce Romaniei altceva decat afaceri dubioase si multa evaziune fiscala si marfa de calitate indoielnica. Pai, nu stim ce se intampla in asa-zisul targ Europa sau in Dragonul Rosu?(Liviu Anghel)

"Bolile" economice ale Romaniei. Cand vom reduce TVA-ul?

Romania este una dintre tarile Uniunii Europene cu cea mai mare taxa pe valoare adaugata. Din cele 27 de tari membre, doar Ungaria, Danemarca si Suedia ne intrec la acest capitol, in conditiile in care in Romania, nivelul de trai este mult mai scazut decat in aceste tari.

60% din populatia tarii are venituri mai mici de 1.500 de lei pe luna, adica sub 400 euro, in conditiile in care "costurile inevitabile ale vietii au crescut cu peste 50% in anii de criza", potrivit unei analize Golden Mind & Spirit.

Potrivit aceleiasi analize, reducerea TVA la nivelul precedent de 19% ar aduce ieftiniri de pana la 15-20% la produsele de consum. Cu toate acestea, Guvernul a dat de inteles ca o asemenea masura este putin probabila in acest an.

"In acest moment, nu avem pe agenda vreo reducere a TVA. Singurele lucruri discutate la nivel fiscal ar fi reducerea contributiilor de asigurari sociale. Ma bucura ca si cei din opozitie sustin reducerea CAS", a declarat in luna februarie, fostul ministru de Finante, Gheorghe Ialomitianu.

Cu toate acestea, patronatele continua sa solicite astfel de masuri, deorece mediul de afaceri este sufocat de taxele impovaratoare. Alianta Confederatiilor Patronale din Romania considera ca reducerea presiunii fiscale ar trebui sa fie o prioritate nationala.

Citeste mai multe despre "Bolile" economice ale Romaniei. Cand vom reduce TVA-ul? pe Business24

De ce va castiga Traian Basescu toate alegerile

Veti putea descoperi in randurile de mai jos toate motivele pentru care presedintele, in ciuda oricarei realitati, va reusi in continuare sa obtina numai victorii in toate confruntarile electorale in care va participa, direct sau indirect.

Sunt dovezi irefutabile, argumente desprinse chiar din strategia secreta a lui Traian Basescu, care nu isi vor pierde niciodata actualitatea sau eficienta.

"Nu ai cum sa revii integral cu salariile bugetarilor la nivelul din 2010 cand inca ai un excedent de 200.000 de salariati si nici cu cresterea ajutoarelor sociale, ci dimpotriva, e nevoie de o diminuare radicala a acestora.

Guvernul s-a credibilizat prin masurile luate in 2010, dar s-ar putea decredibiliza - si asta ar putea fi socul pe care Romania ar putea sa-l primeasca - prin neindeplinirea obligatiilor asumate in acordul cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

O eventuala abandonare a programului cu institutiile internationale ar fi pentru Romania mult mai rea decat o eventuala revenire la recesiune" - Traian Basescu, 18 septembrie 2011, Pro Tv.

"Indiferent care este rezultatul la Curtea Constitutionala (al contestarii deciziei de inghetare a pensiilor si salariilor la stat in 2012 - n.red.), bani nu exista. Daca ar exista, s-ar plati. Putem trai imprumutand bani pentru Guvern - dar ar fi usor sa facem pe generosii, condamnand tara pentru anul viitor.

Am mai trait experienta asta in 2007 si 2008. (...) Imi pare rau de fiecare pensionar, de fiecare functionar public, dar criza economica nu-ti da nicio sansa sa ramai in afara cifrelor, daca vrei sa fii responsabil" - Traian Basescu, 16 noiembrie 2011, Radio Romania Actualitati.

Cand Sorin Frunzaverde anunta, la sfarsitul lui ianuarie, ca premierul Emil Boc a fost mandatat de partid sa negocieze cresterea pensiilor si salariilor cu 5%, din aprilie, Traian Basescu le raspundea asa jurnalistilor curiosi sa afle mai multe asa:

"Insistati pe un lucru pe care nu presedintele poate sa-l spuna. Cei care ieri faceau declaratii sa va spuna de unde si cu siguranta Guvernul, Parlamentul vor aproba. Eu nu am identificat in buget un loc din care sa taiem si sa dam bani. Nu am competenta politicienilor care ieri dadeau solutii" - Traian Basescu, 31 ianuarie 2012.

Si, dupa doar o luna si cateva zile, ca si cum tot ce fusese afirmat era deodata sters din istorie, Traian Basescu se prezinta in Parlament ca sa isi expuna noua revelatie economica, bazata pe aceleasi cifre.

"Este adevarat, la inceputul anului 2011, parte din sumele taiate din salariile bugetarilor au fost restituite. Cred ca este o datorie a mea si a dumneavoastra sa gandim si sa gasim solutii pentru ca, undeva in jurul datei de 1 iunie, sa reintregim salariile bugetarilor. Din acest punct de vedere veti avea tot suportul meu, dar suportul meu nu este suficient daca talentul dumneavoastra si al Guvernului nu va fi pe masura momentului si pe masura nevoii de a restabili veniturile bugetarilor" - Traian Basescu, 7 martie 2012, discursul din Parlamentul Romaniei.

Inainte de a patrunde si mai in profunzime in strategia politica a presedintelui, de mare responsabilitate si de un inalt patriotism, care lupta constant cu demagogia si populismul Opozitiei, sa vedem cateva dintre primele efecte ale unei astfel de posibilitati.

In cazul in care ar deveni realitate, "reintregirea" veniturilor bugetarilor la mijlocul lui 2012 ar veni in contradictie in primul rand cu Legea responsabilitatii fiscale, care interzice astfel de majorari cu sase luni inainte de alegeri.

Insa acest detaliu nesemnificativ va lucra cum nu se poate mai bine pentru planul invincibil al presedintelui. Singura explicatie va fi ca nu sunt cresteri, ci "intregiri de venituri". Iar cine se va opune se va fi transforma automat, singur, in dusmanul poporului care nu vrea binele Romaniei.

De asta si este sigur Traian Basescu... ca nimeni nu i se va opune. Pe asta a si mizat de altfel. Opozitia deja a salutat masura, ba chiar a promis sa se intoarca in Parlament ca sa voteze cresterile. Doar nimeni nu vrea sa rateze o astfel de pomana electorala.

Dar ceea ce pentru Opozitie vrea sa fie o participare la pomana porcului din ajunul alegerilor, pentru presedinte si coalitia de guvernare e mita electorala in toata regula, care ar trebui sa fie pedepsita nu doar conform principiilor bunei guvernari, ci potrivit unei legi care inca nu a fost nici scrisa, nici votata - a responsabilitatii in fata colapsului si falimentului indus de incompetenta, iresponsabilitatea si populismul politicienilor.

Are cineva macar o idee despre ce inseamna "reintregirea" veniturilor tuturor bugetarilor la valoarea lor dinainte de taierea cu 25%?

Paradoxal, in a doua parte a discursului sau din Parlament, dupa ce a ordonat revenirea la vechile salarii, Traian Basescu a avertizat ca in a doua parte a anului va urma o revenire a crizei. Dar noi sa stam linistiti ca suntem pregatiti pentru ea. Cum? Marind salariile actuale cu 16%, pentru ca angajatii nu si-au recuperat pana acum decat 11 puncte procentuale dupa marirea cu 15% de la inceputul lui 2011.

Daca criza economica era tratata in 2010 - an dupa alegeri - cu taieri bugetare, vedem ca in 2012 aceeasi criza e tratata - in an electoral - cu mariri desantate ale veniturilor angajatilor din sistemul public.

Aici se ascunde un alt punct al strategiei castigatoare a lui Traian Basescu - nimeni nu tine minte nimic, iar realitatea e fabricata de Putere.

Pentru cine se iluzioneaza ca incoerenta prezidentiala e fumata de popor si nu mai are efect, sa isi aminteasca de vehementa cu care Traian Basescu il acuza pe Tariceanu, in 2008, ca nu vrea sa mareasca salariile profesorilor cu 50%. Asta dupa ce el promulgase legea si se jura in fata tuturor romanilor ca sunt bani. Pentru ca apoi sa il acuze direct pe Tariceanu de subminarea economiei nationale.

Sau am putea sa ne amintim de momentul cand acelasi Basescu se lauda in acelasi Parlament cu cele mai mari cresteri de salarii si pensii din primul sau mandat. Pentru ca apoi... sa urmeze ce a urmat.

A castigat alegerile, iar romanii au platit pretul celei mai incoerente politici din lume. Nimic nu s-a schimbat intre timp, iar poporul e acelasi. Urmeaza alegerile si inca o runda in care jucatorul care va trisa cel mai mult va lua tot potul. (Iulian Leca)

Partidul lui Dan Diaconescu, mai apreciat decat PDL in Moldova si Muntenia

Partidul Poporului este pe locul trei la nivel national in topul intentiilor de vot, dar ocupa locul doi in Moldova (24,3%) si in Muntenia (16,3%), potrivit barometrului IMAS pe luna februarie.

USL conduce la nivel national, cu 49,2%, dar a pierdut din cauza grevei parlamentare 4 procente dupa ce urcase, datorita protestelor, la 53,4% in ianuarie, scrie Adevarul.

"Grosul" voturilor USL provine din Muntenia, unde Opozitia ar obtine 57,1%, scor explicabil prin faptul ca PSD si PNL detin 13 dintre cei 16 sefi de consilii judetene din aceasta regiune, iar lideri cu vechime din PSD, cum ar fi Liviu Dragnea (seful CJ Teleorman) sau Constantin Nicolescu (seful CJ Arges), se bucura de o mare putere.

Partidul Poporului ocupa locul doi, cu 16,8% din voturi. PDL se claseaza pe locul trei, cu 15,5% din optiunile muntenilor care s-ar prezenta la urne.

In Moldova, USL ar castiga cu 48,7% din voturi, in scadere fata de scorul de 52,4% din ianuarie. Partidul Poporului este cotat cu 24,3%, cel mai ridicat procent la nivel national. PDL are doar 17,5% din intentiile de vot ale moldovenilor.

Transilvania este regiunea istorica unde USL are rezultatele cele mai slabe. Opozitia este cotata in februarie cu 38,9%, un picaj serios fata de luna ianuarie, cand ar fi obtinut 45,4%. Social-democratii nu au fost niciodata preferatii transilvanenilor, in timp ce PNL nu are structuri teritoriale suficient de puternice pentru a atrage voturi. O alta explicatie a scorului USL este ponderea UDMR, care ar obtine 19,4%, in conditiile in care alegatorii de origine maghiara sunt grupati in aceasta regiune.

In aceasta regiune istorica PDL e cotat cu 19,2%, cu putin peste media nationala de 17,8%. Partidul Poporului are 15% din voturile alegatorilor din Transilvania.

In Bucuresti, USL ar obtine 56,2% din voturi, iar PDL e cotat la 22,6%, un scor mult peste media nationala de 17,8%. Partidul Poporului e apreciat de doar 14% dintre bucuresteni.

Victor Ponta vrea descentralizare si autonomie pentru Transilvania

Presedintele PSD, Victor Ponta, isi doreste descentralizarea si dezvoltarea regionala a Transilvaniei, dar si autonomie pentru aceasta regiune.

"Mai multa autonomie pentru Transilvania este in favoarea Transilvaniei si a Romaniei. Oamenii de aici au un spirit mai european si nu exista nicio rivalitate intre Transilvania si restul tarii", a afirmat liderul social democrat, intr-o conferinta de presa sustinuta, vineri, in Cluj-Napoca.

El s-a declarat adept convins al ideii de descentralizare si de dezvoltare regionala a Transilvaniei, acestea fiind "lucruri care definesc Transilvania si care nu trebuie impiedicate si stricate in nicun fel de guvernul central".

"Nu trebuie sa decida guvernul de la Bucuresti ce sectii sau ce facultati se fac in Transilvania. Bucurestiul are prea multe atributii si prea multe puteri. Acestea anchilozeza societatea romaneasca", este de parere Victor Ponta.

Totodata, el a spus ca tot ce tine de propunerea liderilor USL din Transilvania pentru programul de guvernare trebuie sprijinit, dar si ca dezvoltarea pentru aceasta regiune se face mai bine din Transilvania.

"Nu inteleg de ce banii din taxele din Transilvania trebuie sa se duca la Bucuresti si sa revina in Transilvania doar pe baza a cine are relatii mai bune cu prim-ministrul sau cu un ministru", a explicat presedintele PSD.

Clujul este sinonim cu coruptia

El a mentionat ca judetul Cluj fost mult timp in atentia opiniei publice nationale, pentru ca politicienii si edilii de aici "sunt sinonimi cu coruptia" si ca este un lucru nemeritat pentru Cluj si pentru Transilvania, dar ca "este o realitate".

"Este un sistem de fraudare si de coruptie de care, chiar daca nu juridic, si fostul prim-ministru Emil Boc, si primarii din localitatile din Transilvania sunt profund vinovati", a mai declarat Victor Ponta.

El crede ca USL trebuie sa vina cu propuneri si cu candidati care, din acest punct de vedere, sa dovedeasca o schimbare reala.

Victor Ponta: Eu, ca prim-ministru, m-am obligat...

"Ca prim-ministru, m-am obligat sa nu folosesc niciodata banii din fondul de rezerva al prim-ministrului pentru a finanta primari ai partidului sau ai uniunii noastre", a afirmat presedintele PSD.

El a spus ca edilii din Transilvania nu trebuie sa astepte bani de la premier si ca Sorin Apostu si Emil Boc si-au pierdut functiile in urma scandalurilor de coruptie.

"Dincolo de vinovatia celor care au incalcat legea si a celor care i-au sprijinit sa incalce legea, trebuie sa venim cu oameni care sa nu poata fi acuzati", a completat Victor Ponta.

Constantin (PC): Daca PDL castiga alegerile, Boc va fi premier, nu Ungureanu - Interviu Ziare.com

Presedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, a declarat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca stie din surse "apropiate de Palatul Cotroceni" ca Emil Boc va fi numit din nou premier, in cazul in care PDL castiga alegerile parlamentare din 2012.

Constantin a mai spus ca, in lunile ramase pana la alegerile parlamentare, cat Mihai Razvan Ungureanu ramane premier, PDL "isi va lua mainile de pe resursele statului", dar ca se incearca doar "pacalirea" populatiei.

Pe de alta parte, liderul PC a adaugat ca e foarte greu ca USL sa piarda alegerile si ca "nici nu vrea sa se gandeasca" la un scor sub 50% la scrutinul parlamentar.

Intrebat despre o declaratie mai veche a sa, din ianuarie 2012, in care a promis "anchetarea" de catre USL a sefilor Politiei si Jandarmeriei pentru modul cum au tratat protestele din Piata Universitatii, Constantin a dezvaluit ca aceasta se poate face pe 3 cai - anchete interne ale Ministerului de Interne, anchete generate de Corpul de Control al primului ministru sau comisii de ancheta la nivelul Parlamentului.

Presedintele PC a raspuns si unei intrebari legate de eventuala ocupare a postului de ministru al Agriculturii, in cazul in care USL castiga alegerile, spunand ca "e o varianta pe care o ia in calcul", dar care s-ar discuta, eventual, dupa alegeri.

Citeste interviul acordat Ziare.com de presedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin:

Domnule Constantin, se apropie definitivarea candidaturilor USL la alegerile locale, are PC vreo candidatura cu sanse la sefii de CJ si primarii de mari orase?

Cu siguranta. Un exemplu il constituie Consiliul Judetean Maramures. Vreau sa spun ca nu s-a schimbat nimic de la negocierea pe care cele 3 partide din USL au avut-o in august-septembrie 2011. Atunci, daca va amintiti, am iesit si am prezentat rezultatul negocierilor. Cu exceptia Iasiului, la care lucrurile erau separate, nu s-a schimbat nimic.

Partidul Conservator de atunci a spus ca va avea candidaturi la un consiliu judetean, unul care poate fi castigat. Actualul presedinte al Consiliului Judetean n-a facut lucruri semnificative pentru judet, din contra, banii judetului au fost cheltuiti pe criterii imorale, sa spunem doar atat.

Va avea 5 candidaturi la primarii-resedinta de judet - la Deva, la Arad, la Piatra-Neamt, la Targoviste si la Sibiu.

Ca sa fiu absolut realist, Partidul Conservator si-a propus sa castige Consiliul Judetean Maramures fara niciun fel de discutie si va duce o batalie puternica in celelalte orase, avand in vedere ca venim cu alt tip de candidati si o sa vedeti in Sibiu lucrul acesta, in Piatra Neamt, Hunedoara.

Pe langa vechiul tip de baroni locali, Partidul Conservator vine cu oameni relativ tineri, care au avut o experienta personala si care acum au decis sa intre in politica pentru a schimba ceva. Iar electoratul trebuie sa aleaga - mergem pe acelasi tip in continuare, de om de partid care s-a dus cu interesul personal inaintea interesului cetatenilor, sau mergem cu o alternativa tanara, om care a demonstrat ceva in cariera profesionala si care vine acum sa-si puna cunostintele in slujba cetatenilor, un om curat, ca sa fiu mai direct.

S-a adoptat Legea Lustratiei, va fi afectat si domnul Dan Voiculescu, presedintele fondator al partidului dvs, credeti ca e indreptata si spre dansul?

Vizavi de domnul Voiculescu, nu vad cum ar putea fi indreptata impotriva dansului, dansul nu va candida la niciun post de ministru, chiar daca au incercat, prin propaganda Puterii, s-o duca impotriva dansului. Nu e afectat cu absolut nimic. Daca va uitati in cariera domnului Voiculescu, a avut doar functii alese, iar electoratul a ales in cunostinta de cauza.

A stiut si lucrurile care i s-au pus in spate, chiar daca majoritatea au fost neadevarate.

Cred ca se incearca, prin aceasta lege si mai ales prin modul in care a fost adoptata, sa se creeze un subiect de campanie electorala. Citeam si in Deutsche Welle acum doua trei zile, e de-a dreptul rusinos modul in care premierul Ungureanu a fost scos din zona celor afectati de aceasta lege. Deutsche Welle spunea ca e rusinos pentru un premier care incearca sa arate ca e "altceva", sa fie ajutat de Partidul Democrat Liberal sa iasa de sub influenta lustratiei.

Mai poate pierde USL alegerile, avand in vedere avansul din sondaje?

In momentul de fata, putem sa pierdem aceste alegeri doar daca facem greseli foarte mari. Oamenii si-au dat seama de capacitatile, de lucrurile pe care le putem face si ce vor sa vada sunt pasii pe care ii vom face cand vom ajunge la guvernare.

Cred ca, daca nu vom face greseli, alegerile nu au cum sa fie pierdute, din doua motive - oamenii au vazut ca avem solutii si, pe de alta parte, s-au saturat de presedintele Traian Basescu.

Conditia ca sa castigam aceste alegeri e sa ajungem in formula Uniunii Social Liberale la alegerile parlamentare. In acest moment, nimeni nu-si asuma esuarea unui astfel de proiect, pe care l-am inceput in urma cu un an de zile. E cel mai important proiect politic din 1990 si, chiar daca mai sunt mici tensiuni in teritoriu, datoria noastra e sa trecem peste ele si sa vedem obiectivul major pe care il avem - sa ajungem la guvernare si sa schimbam modul in care e administrata aceasta tara.

Ar fi un esec pentru USL sa ia, sa zicem, 47-48% la parlamentare?

Nici nu vreau sa ma gandesc la un asemenea scor! Obiectivul nostru e sa luam peste 50% si nu vad cum n-am putea sa luam un asemenea scor, cand suntem la aproape 60% in increderea si in intentia de vot a populatiei. Ar insemna sa facem greseli majore, nu cred ca lucrul asta se va intampla. Mai ales ca vor fi doua perioade de campanie electorala in care, stiti foarte bine, electoratul se va radicaliza, proiectele noastre vor iesi la suprafata, se va vorbi de ele foarte mult si acest procent poate fi mult mai mare.

Ati spus dumneavoastra, la un miting in ianuarie, ca ii veti "ancheta" pe sefii Politiei si Jandarmeriei - cum ar putea face USL lucrul acesta si la ce va refereati, mai exact?

Am facut aceasta declaratie la mitingul pe care l-am facut in solidaritate cu cei din Piata Universitatii si-mi mentin aceasta afirmatie - ii vom ancheta pe cei care au administrat extrem de prost evenimentele care au avut loc la Piata Universitatii - va amintiti actele de violenta, sunt foarte multe filmari, foarte multe lucruri care credem ca au depasit cadrul legal. Ne referim in special la sefi, ei au dat ordinele, jandarmii din Piata Universitatii n-au facut decat sa execute.

Mi se pare ciudat ca, la 2 luni de la acele evenimente, sa nu vorbim de nicio ancheta, trebuiau sa fie in desfasurare. Ne angajam sa declansam acele anchete.

Anchete ale Ministerului de Interne?

Sunt trei posibilitati - anchete interne ale Ministerului de Interne, anchete generate de Corpul de Control al primului ministru sau comisii de ancheta la nivelul Parlamentului, care sa transparentizeze toate aceste aspecte.

Cred ca sefii Politiei au depasit cadrul legal si s-au implicat si in comenzile politice care au fost in acea vreme.

In cazul in care veti castiga alegerile parlamentare, ati putea fi ministru al Agriculturii, asa cum spuneau mai multi lideri ai USL? Vizati acest post?

Vizez un singur lucru: sa castigam alegerile si Uniunea Social Liberala sa guverneze. M-a intrebat multa lume daca voi fi ministrul Agriculturii, intrebarea e legitima - am lucrat aproape 10 ani in acest domeniu - am fost consilier de integrare europeana, am coordonat grupul de consilieri care s-a ocupat cu integrarea Romaniei pe capitolul VII Agricultura, in 2002-2006, dupa aceea m-am ocupat de atragerea fondurilor europene, dupa aceea am fost director la APIA, cea mai importanta structura de atragere a banilor europeni, in 2008-2009.

Avand experienta in spate si spunand in nenumarate randuri ca profesionistii trebuie sa-si gaseasca locul lor, discutia e legitima. Nu m-am gandit la asta, nu s-a discutat in USL. Nu sunt singurul din Uniune care ar putea ocupa acest post, sunt foarte multe persoane si sigur ca va fi o competitie in momentul acela, dar vorbim de toamna.

Sa inteleg ca n-ati refuza?

Este o varianta pe care o iau in calcul, dar nu e singura. Sunt mai multe posibilitati - eu am doua calificari - meseria de baza in agricultura si fondurile europene. In aceste doua domenii vreau sa profesez in continuare.

Despre greva parlamentara ce spuneti, poate dura pana in noiembrie?

Cu siguranta, daca lucrurile nu se vor schimba. Noi am cerut numai lucruri minimale. Chiar daca presa si oamenii politici au vorbit doar de demisia Robertei Anastase, nu s-a vorbit de ce vorbim - fiindca in cel mai important for democratic din Romania sa se practica furatul de voturi. Pe de alta parte, daca Parlamentul va fi in continuare o anexa a Guvernului, nu avem de ce sa ne intoarcem.

Pe de alta parte, dialogul este cel care nu exista, de 3 ani, chiar daca acum Puterea clameaza ca vor sa deschida dialogul.

De ce nu ati inceput greva parlamentara atunci cand a fost incidentul cu numararea voturilor de catre doamna Roberta Anastase?

A fost un cumul de evenimente care s-au intamplat si totul a culminat cu protestele din Piata Universitatii. Atunci am dorit sa ne solidarizam.

Era un cumul de lucruri care s-au intamplat si care au ajuns la "maturitate". Dar chiar daca suntem in greva, pe anumite chestiuni putem sa ne intoarcem, in interesul cetatenilor, sa votam - pe maririle de salarii, pe deblocarea posturilor din Sanatate, sunt lucruri punctuale. Dar doar sa fim partasi si sa fim bataia de joc a celor de la Putere nu putem sa permitem.

Ce parere aveti despre mutarile pe care le-a facut Puterea in ultimul timp, incepand cu schimbarea premierului si a tuturor ministrilor PDL?

E foarte simplu. Domnul Ungureanu si toata echipa pusa au un singur obiectiv - acela de a pacali electoratul - "uitati ca noi venim cu o adevarata schimbare". Domnul Ungureanu e pus acolo doar sa faca lucruri bune pentru cetateni. Parca domnul Boc a venit si a jucat trei ani intr-un film de groaza pentru romani si vine domnul Ungureanu si joaca, desi ar trebui sa joace intr-un film de actiune in care face bine si e supererou, joaca intr-o comedie.

Domnul Ungureanu e putin naiv. Vreau sa va dau si o veste - un lucru pe care il stiu din apropierea Cotrocenilor - domnul Basescu si PDL au clarificat lucrurile - daca vor castiga alegerile, tot domnul Boc va fi premier si dupa 2012.

Ce fel de surse v-au putut spune asta?

Dumneavoastra stiti foarte bine ca sunt anumite surse care nu pot fi dezvaluite - sunt surse din apropierea Cotrocenilor. Domnul Ungureanu e doar un om de fatada care 6 luni de zile trebuie sa se faca si el ca guverneaza, trebuie sa spuna ca Romania a iesit din perioada grea si vin vremuri glorioase, iar domnul Boc va fi din nou prim-ministru si va lucra asa cum a lucrat pana acum, in interesul partidului, nu al cetatenilor.

Nu credeti ca e o mutare fara logica pentru Putere?

Logica e urmatoarea - 6 luni isi iau mainile de pe resursele statului, dupa care revin cu domnul Boc. S-a vazut ca toti cei care au interese mari in PDL au avut acces la resursele statului. E o incercare de pacalire a populatiei.

In scenariul asta mi s-a parut si discursul presedintelui. Mi s-a parut ca a fost ca o decernare a premiilor Oscar pentru cele mai bune filme de groaza. In loc de "Taierea mieilor", a fost "Taierea salariilor", sau "Un fleac, i-am ciuruit pe toti romanii". E un singur regizor - Traian Basescu si o singura casa de productie - Partidul Democrat Liberal.

Despre revenirea salariilor bugetarilor ce spuneti, de unde credeti ca vor lua banii?

Lucrurile se bat cap in cap. Premierul Ungureanu a spus ca doreste reducerea CAS, un efort de 800 de milioane de euro, marirea salariilor ar insemna de asemenea tot un efort de 800 de milioane de euro. Amandoua nu se pot face. E interesant de vazut care va fi pozitia domnului Ungureanu - isi va mentine pozitia sau va face tema data de Traian Basescu. Ambele nu se pot face.

Sunt convins ca, din interes electoral pentru PDL, salariile vor reveni. Noi vom sustine revenirea salariilor, e normal sa sustinem. Am spus din 2010 ca erau masuri alternative care puteau fi luate, nu trebuia sa reducem salariile la oameni. La fel cred ca nici nu trebuia sa marim TVA la 24%. Erau surse alternative.

Exista un risc major ca banii pentru salarii sa se ia de la investitii, ceea ce ar fi dezastruos.

Va fi la fel de rau, daca nu mai rau, daca ne vom imprumuta pentru salarii, ar insemna sa depasim deficitul structural pe care l-am convenit prin aderarea la Pactul fiscal. Daca sunt de acord cu ceva din Pactul fiscal, e sa nu depasim deficitul structural, sa nu ne imprumutam pentru pensii si salarii.

Decizii cruciale ale liderilor statelor care au zguduit lumea in ultimul secol (Video)

De-a lungul istoriei, liderii cei mai importanti din lume sunt pusi in situatia de a lua niste decizii teribile, care provoaca razboaie, victime si pagube materiale enorme. Dintre hotararile cruciale ale ultimului secol, mentionam bombardamentul nuclear asupra oraselor japoneze Hiroshima si Nagasaki, atacul de la Pearl Harbor sau Razboiul din Vietnam.

Deciziile liderilor statelor lumii nu provoaca, de obicei, distrugeri la nivelul unui continent. Insa exista si hotarari pe care acestia le-au luat si s-au produs adevarate catastrofe, in secolul al XX-lea, potrivit Listverse.

Va prezentam mai jos o lista a celor mai catastrofale decizii ale liderilor lumii din ultimul secol.

Atacurile nucleare de la Hiroshima si Nagasaki

Desi Harry Truman a fost pus sub presiune ca sa incheie razboiul si sa reduca pierderile de vieti ale soldatilor americani, totusi decizia sa de a arunca doua bombe atomice pe 6 si 9 august 1945 a fost o eroare.

"Cu bombele nucleare sau fara ele, japonezii erau deja pe punctul de a intra in colaps", a declarat generalul Henry Arnold, din armata americana. "Japonezii erau pregatiti sa se predea si nu era necesar sa se recurga la aceasta solutie teribila", spunea fostul presedinte Eisenhower in revista Newsweek.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Gjqxegu2n8k

Razboiul din Vietnam

Secretarul american al Apararii de la acea vreme, Robert McNamara, nu i-a dat un sfat intelept presedintelui Johnson si trupele americane au atacat Vietnamul, la mijlocul anilor '60. Statul asiatic dispunea de o populatie destul de mare, care putea riposta armatei americane, mai ales ascunzandu-se in jungla deasa.

Statele Unite au pierdut in acel razboi peste 58.000 de soldati.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=E1nBeH0a1gY

Razboiul din Irak

Razboiul din Irak a fost condus de Statele Unite si a dus la detronarea, capturarea si uciderea lui Saddam Hussein. In luptele din Irak au fost ucisi peste 4.800 de soldati americani.

http://www.youtube.com/watch?v=Bz8j6vo74BA&feature=player_embedded

Atacul de la Pearl Harbor

Atacul de la Pearl Harbor s-a desfasurat pe 7 decembrie 1941 si a fost initiat de catre japonezi. Amiralul Yamamoto a condus atacul impotriva bazei americane din insula Hawaii.

In lupta din Hawaii, americanii au pierdut 4 cuirasate, 2 distrugatoare, 188 de avioane si 2.345 de militari.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Nt13c3olXkU

Aşa am înţeles noi, neamul nostru: o dâră de foc sfânt, pierdută în negura vremurilor ce vor să vie

 

În 1947 grupările de partizani anticomunişti se retrăgeau în munţi. Inamici ai sistemului, vânaţi de autorităţi şi iubiţi de românii simpli, partizanii au parte de un destin exemplar. Va prezentam un scurt pasaj din trairea unor tineri care au inteles perfect destinul si frumusetea neamului romanesc. Un testament gandit din dragoste suprema pentru generatiile de astazi si pentru cele ce vor urma. Testamentul este conceput si intocmit de Gavrila Ogoranu, comandantul unui grup de rezistenta romanesc care s-a opus distrugerii Romaniei de catre comunisti. Povestea lor e mult mai inaltatoare. Dați click pe http://soim.ro/story.php?title=-un-film-cenzurat-de-autoritatile-romane-portretul-luptatorului-la-tinerete-romania

Alcătuit de Grupul Carpatin-Făgărăşan în primăvara anului 1954, în muntele Buzdugan (ciorna acestui testament a fost găsită de Securitate la profesorul Remus Budac).

Pe potecile munţilor, acest grup de tineri n-a purtat numai arme. Alături de onoarea, mândria şi conştiinţa libertăţii neamului nostru, alături de durerea ceasului de faţă, în inima şi creierul nostru, am purtat ca o povară scumpă: visuri, doruri şi gânduri pentru vremile ce vor să vie. Visuri, doruri şi gânduri, izvorâte şi călite în dragoste pentru neamul nostru.

Şi aşa am înţeles noi, neamul nostru: o dâră de foc sfânt, pierdută în negura vremurilor, în care din loc în loc strălucesc sori şi luceferi, într-o ploaie de stele, şi care izvorăşte din hăul trecutului, de dincolo de vremea dacilor nemuritori. Iar înaintea noastră, în continuarea dârei de foc, printre crestele de brazi, vedem aceeaşi dâră de lumină, din ce în ce mai puternică, terminată în visul nostru la picioarele Domnului Hristos în Ziua cea Mare.

Şi-n această dâră de foc, din urma şi dinaintea noastră, noi, câţiva fii ai acestui neam, pe care destinul ne-a adunat pe aceste creste, ne aducem aportul nostru de foc, candela iubirii noastre de neam, jertfa noastră.

Vrem să aducem pe altarul patriei tot ce se va găsi mai bun în slaba noastră fiinţă pământeană: libertatea noastră, tinereţea noastră, renunţările la o viaţă tihnită. Şi de candela ce-am aprins-o va cere, pentru a lumina, însăşi viaţa noastră, nu vom ezita să o sacrificăm. Nu am luat arma în mână să luptăm pentru ambiţii deşarte de mărire omenească, nici din spirit de aventură, nici din ură pentru nimeni.

Cu atât mai mult suntem departe de meschinele probleme materiale, de pofta de îmbogăţire în viitor. Nici unul din noi nu avem averi de apărat, nici interese de clasă. Niciodată, nici noi, nici părinţii noştri, nu am exploatat munca şi viaţa nimănui. Din contră, suntem din rândul acelor care în viaţă au cunoscut mai mult foamea şi lipsurile, decât tihna şi belşugul.

Ceea ce ne-a mânat aici, a fost dragostea de acest neam, liberă de orice meschinărie. Am învăţat să privim neamul nostru, ca de altfel orice în lume, prin prisma dragostei. EXIŞTI ÎN MĂSURA ÎN CARE IUBEŞTI; ŞI TE ÎNALŢI ÎN MĂSURA ÎN CARE TE JERTFEŞTI PENTRU ACEASTĂ IUBIRE.

Noi nu admirăm neamul nostru, nici nu căutăm să-l înţelegem şi să-l studiem în virtutea nu ştiu cărui principiu scornit de mintea omenească. Noi îl iubim. Aşa cum e. Aşa cum îşi iubeşte copilul părinţii lui. Şi nu l-am schimba cu oricare altul, nici în gând, cum nici o mamă din lume nu şi-ar schimba copilul ei. În inima şi mintea noastră, n-au încolţit niciodată visuri şi gânduri de emigrare prin nu ştiu ce ţări fericite. Voim să rămânem aici părtaşi ai durerilor şi bucuriilor neamului, al destinului său, în valul căruia voim şi noi să ne contopim soarta noastră.

Noi nu admirăm şi nu lăudăm în cuvinte deşarte pe Ştefan cel Mare. Nici nu-i folosim numele ca soclu, pe care să înălţăm statuia nimicniciei noastre, noi îl iubim cu iubirea oşteanului care s-a jertfit sub comanda domnului, pentru libertatea Moldovei, la Valea Albă. Şi ne plecăm spinarea alături de aprodul Purice, ca domnul să încalece. Auzim ca o adiere dulce cuvintele de mulţumire ale lui Ştefan. Întindem o mână de frate peste veacuri, apărătorilor Sarmizegetusei, arcaşului lui Ştefan, oşteanului în opinci de la Rovine, pandurului lui Tudor şi moţilor lui Horea şi Iancu. Comunicăm de la suflet la suflet cu orice român de totdeauna, focul sfânt şi cald al familiei româneşti.

În aceşti ani am găsit în suflete de români, adesea umili şi nebăgaţi în seamă, atâta nobleţe şi atâta frumuseţe, încât nu o viaţă, dar şi o mie de vieţi de ai avea, merită să le jertfeşti. Ne-am lovit însă şi de atâta răutate, ipocrizie, interese, ambiţie prostească, zgârcenie şi mai ales nepăsare, încât ni s-a umplut sufletul de durere, amărăciune şi dezgust. A trebuit să primim pe obrazul nostru, nu odată, sărutul scârbos a lui Iuda şi, nu odată, otrăviţi cu roadele amare ale josniciei omeneşti, am ajuns în pragul deznădejdii. Ne-am coborât atunci în adâncuri şi din istorie ne-am luat din nou seva dătătoare de viaţă. Ne-am cuminecat din jertfa tuturor câtor şi-au dat viaţa pentru acest neam. Iar voi dragi camarazi căzuţi din rânduri, ne-aţi legat prin jertfa voastră cu putere, în lupta din care nu putem să ieşim decât biruitori sau morţi.

Şi mai ales am simţit în ceasurile negre mâna lui Dumnezeu, atunci când slabele noastre puteri omeneşti ne-ar fi dus la moarte şi deznădejde. Aici, pe crestele munţilor, am simţit cuvintele Domnului, care ne-a spus că fără El nu putem face nimic. Şi noi, prin suferinţa noastră, am învăţat să-L iubim. Căci până nu vei suferi tu însuţi, măcar o palmă sau o înjurătură pe nedrept, până atunci nu vei putea înţelege, drama de pe Golgota. Aceste gânduri, adânc frământate în nopţi lungi de iarnă, îngropaţi în zăpezi pe crestele Carpaţilor sau în ceasurile de veghe cu arma-n mână, vi le închinăm vouă, tineri din sate şi oraşe, ca semn al dragostei ce v-o purtăm, ca unora ce le va fi dat, când noi nu vom mai fi, să vadă şi să desăvârşească marea şi strălucita biruinţă românească.

Grupul carpatin-făgărăşan, muntele Buzduganu, Săptămâna Mare, anul 1954.

Agentia.org

Topul celor mai demonici bărbați din istorie. Un român ocupă locul al patrulea

Adolf Hitler

Adolf Hitler

 

Un site care se ocupă cu unele dintre cele mai ciudate topuri a realizat un clasament al celor mai răi oameni din toate timpurile. Lista nu a fost însă întocmită în funcție de număr crimelor pe care aceștia le-au realizat, ci în funcție de brutalitatea acțiunilor.

Autorul materialului de pe site-ul listverse a inclus și un român în top, Vlad Țepeș ocupând locul al patrulea. Iată mai jos topul:

Josef Stalin

Cel mai diabolic om al istoriei este văzut Stalin, de numele căruia se leagă între 10 și 60 milioane de morți.

Adolf Hitler

Hitler este responsabil de moartea a peste șase milioane de evrei din întreaga lume, dar și de uciderea a altor câteva zeci de milioane de persoane, din cauza urei sale rasiale.

Ivan cel Groaznic

Este primul domnitor al rusiei care s-a intitulat țar și a ucis mai multe persoane, printre care și pe propriul său fiu.

Vlad Țepeș

Cei de la listverse îl caracterizează pe Țepeș ca fiind cel care a constituit muza romanului Dracula. Mai mult, autorii materialului afirmă că Vlad Țepeș este privit în România ca un prinț cu un bun simț al justiției și este cunocsut pentru legendele pedepselor sale crunte.

Pol Pot

Liderul khmerilor roșii ocupă locul al 5-lea, fiind acuzat de asasinarea a două milioane de cambodgieni.

Adevarul.ro

Estul Libiei se declară regiune autonomă

Liderii mai multor triburi şi miliţii din estul Libiei au proclamat, marţi, autonomia acestei regiuni petrolifere, unde a început în urmă cu un an revolta prin care a fost înlăturat de la putere Muammar Gaddafi, potrivit AFP, citată de antena3.ro.

"Regiunea alege sistemul federal", spun liderii triburilor, care menţionează de asemenea alegerea lui Ahmed Zubair la conducerea entităţii denumite Cirenaica, ce se întinde de la frontiera egipteană până la Sirte, regiunea natală a colonelului Gaddafi.

Mii de persoane au asistat la această ceremonie, în cadrul căreia a fost numit şi un Consiliu responsabil cu gestionarea afacerilor acestei regiuni, marginalizată în timpul regimului de 42 de ani al colonelului Muammar Gaddafi.

Ahmed Zubair este un văr al fostului rege Idriss al-Senoussi, înlăturat de la putere de Gaddafi, în 1969. Zubair este şi membru al Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT) aflat la putere.

Noile autorităţi libiene s-au pronunţat de mai multe ori împotriva federalizării ţării.

Consiliul naţional de tranziţie, guvernul central interimar, şi-a afirmat în mod repetat opoziţia faţă de crearea unei regiuni de est, avertizând că aceasta ar putea duce la destrămarea statului nord-african.

Libia a fost cândva divizată în trei regiuni administrative: Cirenaica, Tripolitania şi Fezzan. Sistemul federal a fost suprimat în 1963.

Ziare.com

Subscribe to comments feed Comentarii (7 publicate)

avatar
wall murals 29/03/2012 03:49:56
This is another great article with very useful tips. I am hoping to pick up more blogging work, too!
avatar
Gilbert Anderson 29/03/2012 05:44:30
Buna ziua Domnule / Doamna,
Noi oferim credite private, comerciale şi de personal, cu foarte mici
Ratele dobânzilor anuale care ar fi redus la 3% în decurs de 1 an la 50 ani de rambursare
Perioada de la orice parte a lumii.
Ne da împrumuturi variind de la 5.000 dolari la $ 10,000,000 USD.
Creditele noastre sunt bine asigurate pentru securitate maximă este prioritatea noastra Eşti
pierde dormi la noapte îngrijorătoare despre cum să obţineţi un împrumut Legit Creditor? esti
Musca unghiile la rapid? În schimb, bătut,
Contactati-ne acum specialişti Gilbertfunds@gmail.com~~HEAD=NNS de creditare, care ajută
Istorie de rău de credit se va opri pentru a descoperi o soluţie win-win, care este al nostru,
Misiune.
* Eşti financiar stors?
* Nu va căuta fonduri pentru a achita creditele şi datoriile?
* Nu va căuta finanţare pentru afacerea ta?
* Eşti în nevoie de împrumuturi private sau de afaceri pentru diferite scopuri?
* Nu vă căuta credite pentru derularea de proiecte de mari dimensiuni?
* Nu ai de finanţare căutări pentru procese de diverse alte?
* Dacă aveţi oricare dintre problemele de mai sus, pot fi de ajutor la
Tu, dar vreau să înţelegeţi că voi da împrumuturi mele cu un interes
Rata de 3%.

Cel mai bun Regard

Nume de contact: Gilbert Anderson

E-mail: Gilbertfunds@gmail.com
avatar
broker financiar 18/06/2014 04:44:09
Ai nevoie de un împrumut pentru a clarifica datoriile sau de a începe o nouă afacere! Nu mai face griji ca Canada firmă împrumut este aici. oferim împrumut la rata dobânzii de 2%. contacta prin: canadaloanservice@gmail.com
avatar
broker financiar 18/06/2014 04:45:05
Ai nevoie de un împrumut pentru a clarifica datoriile sau de a începe o nouă afacere! Nu mai face griji ca Canada firmă împrumut este aici. oferim împrumut la rata dobânzii de 2%. contacta prin: canadaloanservice@gmail.com
avatar
Jameror 30/10/2017 12:01:13
Amoxicillin And Gram Negative Using Rogaine With Propecia Uas Pharmacy Online <a href=http://costofcial.com>cialis</a> Price Canada Buy Propecia
avatar
TosUndunk 01/02/2018 05:04:50
Viagra From Usa Pharmacy Glucophage Canadian Pharcharmy Online <a href=http://tadalaffbuy.com>cialis</a> Prix Du Cialis Pharmacie
avatar
MatSoagma 16/04/2018 09:33:27
Viagra Rezeptfrei Arzt Acquistare Viagra Pfizer <a href=http://brandciali.com>cialis</a> Pastillas Cialis Barato How Do I Ask My Doctor For Cialis Sans Ordonnance Amoxicillin Pharmacie Distribuer Produits
total: 7 | afişare: 1 - 7

Spune-ţi părerea despre acest articol!

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Te rog să introduci codul din imagine:

Captcha
  • Trimite unui prieten Trimite unui prieten
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

Informatii Autor

Liviu Ioan Stoiciu
Liviu Ioan STOICIU s-a nãscut la 19 februarie 1950, în comuna Dumbrava Rosie (Canton CFR) – Piatra Neamt. Prenumele tatãlui: Ioan. Copilãrie la Cantonul 248 – Halta CFR Adjudu Vechi (la 2 kilometri de comuna Adjudu Vechi si la 4 kilometri de orasul Adjud), mutat cu pãrintii aici din 1951 (în acest an, pe 21 iunie, îi va muri mama, Ioana Sandu; dupã recãsãtoria tatãlui, va fi crescut de mama adoptivã, Elena Berescu si va avea un frate si trei surori). Scoala primarã si elementarã (pânã în clasa a VI-a), în comuna Adjudu Vechi.

Articolul este etichetat cu:

Acest articol nu are etichete

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

5.00