Home | POLITICĂ | Crin Antonescu: "România este, azi, într-un feudalism neacceptabil”. PDL mână în mână cu UNPR la alegeri, UDMR merge singură. Mișcarea Populară n-are viitor

Crin Antonescu: "România este, azi, într-un feudalism neacceptabil”. PDL mână în mână cu UNPR la alegeri, UDMR merge singură. Mișcarea Populară n-are viitor

Publicat de
Crin Antonescu: "România este, azi, într-un feudalism neacceptabil”. PDL mână în mână cu UNPR la alegeri, UDMR merge singură. Mișcarea Populară n-are viitor

PDL va incheia un protocol de sustinere, nu alianta electorala, cu UNPR *** Crin Antonescu si Proiectul Pentru Natiune: Vezi ce isi propune *** Strategia PDL pentru locale: candidam si sub sigla PDL, si sub sigla Miscarii Populare *** UDMR nu face aliante la alegerile electorale *** Ponta despre grandomania lui Basescu si lipsa de curaj a lui Ungureanu *** Oltean se declară împotriva Mişcării Populare *** Macovei: UDMR si UNPR nu au ce cauta in Miscarea Populara *** Crin Antonescu: Guvernele trec, tara ramane *** Harta dezacordurilor din USL *** Ciuhandu s-a despartit definitiv de USL - vezi din partea cui candideaza *** Ce rau n-a facut Elena Udrea? (Opinii) *** Frunda, despre "problema Coalitiei" si manipularile nationaliste *** Vadim, catre Becali: Gigi, trezeste-te la realitate! Locul tau este la pieptul meu vanjos! *** Cristian Preda nu vrea Miscarea Populara, ci alianta cu PNL *** Concurs de ipocrizii in Parlament (Opinii) *** Doua revolutii pentru Miscarea Populara (Opinii) *** Crin Antonescu: Daca USL nu va castiga alegerile, voi demisiona *** Romanii nu-si dau seama, dar USL conduce Romania

PDL va incheia un protocol de sustinere, nu alianta electorala, cu UNPR

Democrat-liberalii au decis duminica, in cadrul Colegiului Director National, ca PDL sa incheie cu UNPR un protocol de sustinere reciproca la alegerile locale din vara, a anuntat Emil Boc, la finalul sedintei.

"Avand in vedere relatia privilegiata cu UNPR in actul de guvernare, PDL va incheia un protocol de sustinere, cu UNPR", a declarat presedintele democrat-liberal.

Emil Boc a insistat asupra faptului ca nu este vorba de o alianta electorala.

"Este un protocol de sustinere reciproca la locale, in conditiile pe care conducerile celor doua partide le vor discuta in perioada urmatoare", a spus acesta, intrebat cum vor fi stabiliti candidatii.

Crin Antonescu si Proiectul Pentru Natiune: Vezi ce isi propune

Co-presedintele USL Crin Antonescu a prezentat cinci directii principale ale asa-numitului Proiect Pentru Natiune: depolitizarea, descentralizarea, debirocratizarea, reprezentantivitatea si asocierea elitelor.

"Inseamna o batalie care se duce cu noi insine, un proiect de durata. Sansa ca el sa fie realizat, daca vom asuma si vom avea atata vointa, tine de faptul ca, in fond, USL va putea juca rolul unui guvern de uniune nationala. El reuneste partidul mai mare de stanga cu partidul autentic de dreapta - poate incheia un nou pact intre clasa politica si cetateni, care sa se poata prelungi chiar daca, dupa 4 ani, ne despartim", a explicat Crin Antonescu, la Antena 3.

In privinta primului punct, depolitizarea, seful PNL sustine ca este vorba de a scapa de mentalitatea ca, de cate ori un partid ajunge la guvern, incepe o invazie a politicului nepermis de mare in societate.

"Vorbim de retragerea politicului in teritoriul ei legitim, despre faptul ca justitia trebuie scoasa de sub influenta politica. Retragerea grupurilor clientarale din economie. Economia nu este cu adevarat libera atat timp cat contractele se dau dupa relatia unor grupuri cu partidele. Retragerea criteriului partizan, inclusiv a adminsitratiei. Da, se candideaza cu programul unui partid politic. Dar vorbim de sfarsirea obiceiului nenorocit cu alocarea banilor publici pe criterii strict partizane", a explicat liderul liberal.

De asemenea, el a precizat ca si mass media trebuie depolitizata, mai ales in cazul televiunii nationale, care ar trebui sa ramana o institutie standard.

"Trebuie sa punem capat acestor proceduri si nu sa ne substituim. Stiu ca, in activul nostru politic, exista oameni care ar vrea doar atat: sa-i dam la o parte pe astia, ca sa avem si noi acelasi mecanisme de imbogatire. Eu spun ca acest lucru nu poate sa continue", a afirmat Antonescu.

Debirocratizarea se refera la faptul ca, indiferent de partidul de la putere, in Romania exista prea multa organizatii birocratice, iar birocratia inseamna coruptie. "Niciunul din partidele din Romania, nici PNL, nu a luptat cu birocratia, pentru ca exista tentatia de a folosi aceste organizatii. Trebuie sa vedem pe cine trebuie sa multumim mai intai: pe oamenii din propriul partid sau pe romani", a spus co-presedintele USL.

In cazul descentralizarii autentice, Antonescu a facut referire ca, in Romania, in multe din localitati, exista o multime de oameni a caror soarta depinde de primar, prefect sau presedintele Consiliului Judetean.

"Romania este, azi, intr-un feudalism neacceptabil pentru locul si secolul in care ne aflam. Noi vorbim in Bucuresti, in Cluj, Timisoara, Constanta, dar in Romania indepartata e foarte greu sa te ai rau cu primarul, prefectul etc. Sunt niste pachete de votanti a caror soarta depinde de primar, prefect, indiferent de culoarea politica", a declarat Antonescu.

Reprezentantivitatea in politica si institutiile romanesti s-ar putea face, sustine acesta, prin modificarea legislatiei si a constitutiei, astfel incat sa se delimiteze mai clar, de exemplu, atributiile presedintelui. Astfel, acesta ar trebui sa aiba mai mult un rol de reprezentare si negociere la nivel international, avand in vedere ca, in mod normal, un presedinte este deasupra intereselor politice.

Nu in ultimul rand, asocierea elitelor face referire la colaborarea cu experti din afara partidelor politice, in momentul realizarii unor programe sau legi.

"In Romania, deciziile politice si guvernamentale se iau in doua moduri: dupa interesele grupurilor cu care este aliat partidul care guverneaza - da o hotarare de guvern legat de energie, pentru ca avem niste prieteni care trag folos de aici - sau se elaboreaza pornind de la studiile pe care comisiile de specialitate ale partidelor respective le fac. Nu este de ajuns. Exista romani ultracalificati", a spus liderul liberal.

Acesta a adaugat ca partidele politice trebuie sa aiba dialog cu experti de diverse varste, optiuni politice, din Romania sau romani din afara tarii.

Strategia PDL pentru locale: candidam si sub sigla PDL, si sub sigla Miscarii Populare

Presedintele PDL Emil Boc a anuntat, duminica seara, dupa reuniunea Colegiului Director, ca partidul va candida sub sigla Miscarii Populare doar la nivel local sau judetean, decizia in acest sens urmand sa fie luata de fiecare organizatie judeteana in parte.

"PDL nu va incheia la nivel national niciun fel de alianta electorala pentru alegerile locale. PDL lasa la latitudinea organizatiilor judetene sa decida daca incheie aliante electorale judetene sau locale cu formatiunile politice cu care colaboreaza la nivel locale", a declarat Boc.

Fostul premier a explicat ca astfel se incearca "maximizarea rezultatelor la alegerile locale". Totodata, el a aratat ca cei care vor alege Miscarea Populara vor avea sigla inima si culoarea verde.

"Alianta va avea denumirea de Miscarea Populara pentru judetul respectiv, sigla inima si culoarea verde", a mai explicat Boc.

Intrebat de ce lasa fiecare organizatie sa-si aleaga sub ce formatiune politica porneste la alegeri, Boc a spus ca atat timp cat alegerile sunt locale, decizia este luata tot la nivel local.

"Alegerile sunt locale si e o vorba, 'all politics is local' si e firesc ca la nivel judetean sa lasam organizatiile noastre sa decida", a mai spus presedintele PDL.

Berceanu, împotriva protocolului cu UNPR: "Nu-l vom susţine pe Solomon. Pentru mine e un puşcăriaş. Am şi spus: puteţi să semnaţi 132 de protocoale"

de Clarice DINU Postat la: 04.03.2012

Decizia încheierii unui protocol la nivel naţional între PDL şi UNPR nu i-a entuziasmat pe toţi democrat-liberalii.

Decizia încheierii unui protocol la nivel naţional între PDL şi UNPR nu i-a entuziasmat pe toţi democrat-liberalii. Şeful PDL Dolj, senatorul Radu Berceanu, s-a opus în şedinţa Colegiului Director de astăzi unei astfel de înţelegeri care presupune susţinerea unor candidaţi comuni la locale, invocând atât situaţia specială din judeţ unde ex-pedelistul Antonie Solomon vrea să candideze la Primăria Craiova din partea UNPR, dar şi faptul că Uniunea lui Gabriel Oprea a racolat până acum mai mulţi democrat-liberali.

Senatorul PDL a explicat, pentru gândul, că o înţelegere la Dolj cu UNPR nu va fi posibilă dacă se va decide ca Antonie Solomon să fie candidatul la Primăria Craiova.

Surse democrat-liberale au declarat, pentru gândul, că liderii partidului vor încerca să ajungă la un compromis cu UNPR în situaţiile speciale, cum ar fi cea de la Craiova, astfel încât să nu fie promovaţi candidaţi care ridică probleme mai ales cum ar fi cele de integritate.

"Sunt unii care fac sindrom de milă"

"Le-am şi spus că trebuia să reacţioneze  la nivel naţional în momentul în care UNPR a început să ia oameni de la PDL. Când ai o alianţă cum e cea de la guvernare nu zice să luăm oameni unii de la alţii chiar dacă unii îi dau afară. Acest lucru nu s-a respectat", a declarat, pentru gândul, Radu Berceanu, precizând că aceasta este obiecţia "de principiu" pe care a ridicat-o în faţa colegilor de partid. 

Cum în calculele pedeliştilor în relaţia cu UNPR se are în vedere susţinerea candidaţilor care sunt bine plasaţi în sondaje, Radu Berceanu spune că, deşi actualul primar al Craiovei Antonie Solomon ar putea fi favorit, PDL Dolj nu-l va susţine niciodată, indiferent de protocolul care se va semna la nivel naţional, şi va avea propriul candidat, pe actualul viceprimar Dinică Marinică, validat în acest sens de organizaţie.

"În niciun caz nu-l vom susţine pe Solomon. Am şi spus. Puteţi să semnaţi 132 de protocoale, veniţi să le aplicaţi la Dolj. Am declarat în nenumărate rânduri, pentru mine Antonie Solomon este un puşcăriaş. După ce îşi rezolvă problemele cu justiţia, după aia să candideze", a spus Berceanu.Liderul PDL a precizat că o cotă ridicată în sondaje nu înseamnă că este vorba şi de cel mai potrivit candidat, în "situaţia deosebită" de la Craiova, cota lui Solomon fiind mai degrabă una emoţională datorată lunilor de arest ale primarului. 

"Sunt unii care fac sindrom de milă. Spun că a făcut aia şi aia şi nu ştiu cât a îndatorat oraşul. Ei cred că e harnic şi gospodar şi nu a băgat mâna şi el", a comentat senatorul democrat-liberal.

gandul.info

UDMR nu face aliante la alegerile electorale

Deputatul european Iuliu Winkler a castigat, sambata, in cadrul Conferintei Judetene de Alegeri care s-a desfasurat la Deva, un nou mandat de doi ani in functia de presedinte al Organizatiei Judetene Hunedoara a UDMR.

La conferinta de alegeri au fost prezenti 98 de delegati dintre care 94 si-au exprimat votul. Iuliu Winkler a obtinut pentru functia de presedinte al Organizatiei Judetene Hunedoara a UDMR 89 de voturi, alte trei voturi au fost impotriva si doua nule.

Cu acest prilej, Iuliu Winkler a anuntat ca organizatia judeteana va merge singura in alegerile locale.

Presedintele UDMR Hunedoara a anuntat cu aceasta ocazie ca va avea liste proprii la alegerile pentru consiliile locale in toate localitatile in care UDMR are filiale, precum si lista proprie pentru Consiliul Judetean.

"Nu vom incheia aliante electorale cu nici un partid politic, vom avea liste proprii. Vom acorda sprijinul nostru acelor candidati uninominali in alegerile locale unde UDMR nu va avea candidat propriu. Pentru ca apele politicii din judetul Hunedoara sunt foarte tulburi, noi nu ne vom grabi cu nominalizari si nu vom decide prea repede ce candidat vom sustine", a declarat liderul judetean al UDMR Hunedoara.

Conferinta de alegeri a UDMR Hunedoara a fost deschisa de secretarul general al UDMR, Kovacs Peter. In discursul sau, el a vorbit despre evolutiile politice din sanul comunitatii maghiare din Romania si despre importanta apropiatelor alegeri locale. Kovacs Peter a aratat ca pastrarea dialogului sincer cu electoratul este esentiala, cu atat mai mult cu cat UDMR va avea de infruntat de aceasta data nu doar unul, ci doua partide care doresc sa obtina votul maghiarilor din Romania.

"Cei care traiesc din critica UMDR desconsidera pana si realizari importante cum a fost recenta acreditare a universitatii particulare Sapientia de catre Parlament, desi ei ar trebui sa stie ca aceasta institutie de invatamant superior n-ar mai exista fara sprijinul UDMR", a precizat secretarul general al Uniunii.

Iuliu Winkler a afirmat ca importanta UDMR in judetul Hunedoara depaseste cu mult cota demografica a comunitatii.

"Suntem prezenti in institutii importante, dar trebuie sa comunicam mai bine si sa aratam realizarile noastre. (...) In acelasi timp, multiculturalismul si spiritul transilvan sunt parte a realitatilor noastre de zi cu zi. Atunci cand un act de restitutie culturala si istorica, cum a fost amplasarea monumentului principelui transilvan Acatiu Barcsay Akos a fost atacata de unii politicieni maghiari, dar si de unii romani, asta inseamna ca noi, majoritatea initiatorilor romani si maghiari, am facut o fapta buna", a subliniat liderul judetean al UDMR.

Deputatul european a trecut in revista o parte din realizarile mandatului sau precedent, amintind de succesul de care se bucura programul comun cu judetele Covasna si Harghita, model preluat si implementat deja si in alte judete din Transilvania.

Ponta despre grandomania lui Basescu si lipsa de curaj a lui Ungureanu

Presedintele PSD, Victor Ponta, copresedinte al USL, si-a exprimat regretul fata de faptul ca intrarea tarii noastre in spatiul Schengen a fost din nou amanata, apreciind ca unul dintre motive este legat de faptul ca seful statului "este deja un personaj politic considerat nefrecventabil de liderii europeni".

Victor Ponta spune ca s-a bucurat de faptul ca cele mai clare si puternice voci care s-au ridicat in favoarea Romaniei au fost cea a lui Martin Schulz, presedintele social democrat al Parlamentului European, si cea a doamnei Helle Thorning-Schmidt, premierul social democrat al Danemarcei.

"Fac aceasta afirmatie pentru ca poate crapa de rusine obrazul (daca cumva exista) unui europarlamentar intelectual al PDL care tot afirma ca socialistii se opun!", a adaugat Ponta intr-o postare pe blogul personal.

El a explicat care sunt motivele pentru care, in opinia sa, Romania nu a fost primita in Schengen.

"In primul rand, pentru ca s-a opus Olanda. O actiune la fel de incorecta si bazata doar pe interese de politica interna ca si cea a Romaniei fata de Serbia! Ce tie (pozitia Olandei) nu-ti place, Serbiei nu-i face! Nu cred ca poti invoca ceva rau facut de un partener daca si tu procedezi la fel. Iar consecintele pe termen lung pentru tara noastra cred ca sunt negative. (...).

Traian Basescu este deja un personaj politic considerat nefrecventabil de liderii europeni, cum era Berlusconi inainte de demisie, iar gestul cu Serbia si declaratiile vadimiste cu Portul Rotterdam nu fac decat sa confirme aceasta impresie.

Sunt convins ca participarea la acest Consiliu European a premierului Ungureanu in locul lui Basescu ar fi ajutat foarte mult. Pacat ca grandomania unuia si lipsa de curaj a celuilalt au stopat aceasta rocada benefica pentru tara", a spus liderul social-democratilor.

Un al treilea motiv este, in opinia presedintelui PSD, faptul ca liderii europeni nu "au fost pacaliti de circul din Romania".

"Ar trebui sa fim naivi sa credem ca circul regizat in Romania la inceputul anului 2011 a pacalit pe cineva din Europa. Partenerii europeni stiu foarte bine ca, din cei 231 politisti de frontiera si vamesi cercetati si arestati in direct, azi se mai afla in inchisoare fix - ati ghicit! - ZERO.

Si ca de fapt totul este la fel ca inainte. Iar, cat timp Sorin Blejnar si tot sistemul politic de control al vamilor a ramas neatins, este un gest temerar sa pui SIS (Sistemul de Informatii Schengen) la dispozitia tocmai acelor persoane care gestioneaza contrabanda si evaziunea fiscala in tara noastra.

In fiecare zi vedem pasapoarte romanesti eliberate ilegal prin coruptie, masini furate inmatriculate fara probleme, tiruri cu produse olandeze blocate in vami intr-un tip de represalii stupide. Nu cred ca ignorarea acestor realitati ne va ajuta in viitor, dimpotriva!", a apreciat Victor Ponta.

Presedintele PSD a subliniat, in concluzie, ca poate doar sa constate ca "cele doua obiective europene (MCV si Schengen) ramase in sarcina Guvernului Basescu-Boc sunt ratate in mod constant".

"Sigur ca e usor sa dai vina pe Europa. Eu insa cred ca viitorul guvern USL trebuie sa abandoneze strategiile acestea perdante, sa fim realisti si pragmatici, iar rezultatele nu o sa intarzie sa apara", a conchis liderul USL.

Oltean se declară împotriva Mişcării Populare

Secretarul general al PDL, deputatul Ioan Oltean, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că personal crede că PDL trebuie să candideze la alegerile locale cu denumirea şi simbolurile pe care le are, şi nu sub cupola Mişcării Populare, a cărei constituire nu o vede oportună anul acesta.
Ioan Oltean a fost întrebat ce punct de vedere are faţă de constituirea Mişcării Populare, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Personal, nu am crezut şi nu cred în Mişcarea Populară ca o construcţie politică pentru alegerile din 2012. Probabil că în şedinţa noastră de duminică (a Colegiului Director al PDL - n.r) vom pune capăt, într-un fel sau altul, acestui proiect politic care a ieşit în opinia publică, în mass-media, fără ca PDL să aibă o construcţie proprie în această privinţă. Eu cred că PDL trebuie să se prezinte la alegerile din 2012, cu denumirea pe care o are, cu sigla pe care o are, cu culoarea pe care o are fiindcă nu am făcut absolut nimic care să ne determine în momentul acesta să avem reţineri faţă de însemnele PDL", a declarat Ioan Oltean.
Întrebat cine îi mai împărtăşeşte acest punct de vedere legat de Mişcarea Populară, Ioan Oltean a spus că în orice formaţiune politică serioasă există curente şi opinii contrare.

Macovei: UDMR si UNPR nu au ce cauta in Miscarea Populara

Eurodeputatul PDL Monica Macovei a declarat sambata ca, din punctual sau de vedere, UDMR si UNPR nu ar trebui sa faca parte din Miscarea Populara, insa o asemenea miscare trebuie sa existe.

"Eu cred ca Miscarea Populara trebuie sa existe, acum sau mai tarziu, si sa inglobeze segmentele de dreapta, inclusiv pe cele civice. Dar trebuie sa lucram la ea inainte de a o comunica, pentru ca daja de aproape un an se vorbeste de asta, s-a tocit si intelesul si formularea. Lumea nu cred ca mai intelege ceva. Dar o grupare de dreapta trebuie sa existe in Romania", a afirmat Macovei, sambata.

Intrebata daca UNPR ar trebui sa faca parte din Miscarea Populara, europarlamentarul PDL a raspuns ca "nu, pentru ca este partid declarat de stanga".

La intrebarea daca UDMR ar trebui sa faca parte din Miscarea Populara, Macovei a raspuns concis: "In ce ma priveste nu, si nu pentru ca nu este de dreapta".

Intrebarea a fost pusa in conditiile in care, cu cateva minute inainte, Monica Macovei a declarat ca propunerea din Legea Lustratiei prin care se interzice fostilor procurori sa fie numiti in functii publice a fost facuta de UDMR, ca "o plata" pentru ca a criticat "acele proiecte de lege prin care UDMR vroia sa modifice Codul Penal si sa scoata, de pilda, parlamentarii de la infractiunea de luare de mita".

Oltean: Nu cred in Miscarea Populara, PDL sa-si pastreze denumirea, sigla si culoarea

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat vineri ca nu este de acord cu participarea PDL la alegeri sub forma unei Miscari Populare si ca partidul ar trebui sa isi pastreze insemnele.

Crin Antonescu: Guvernele trec, tara ramane

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca "guvernele trec, tara ramane", vorbind in contextul vizitei pe care a facut-o in Germania, unde a prezentat imaginea Romaniei.

"Nu ne ducem in aceste intalniri si le spunem cat de rau e Guvernul si cat de rau e presedintele. Nu le spunem tot adevarul. De ce? Pentru ca discuti cu un om politic german, britanic, francez, pentru care daca un guvern face ce face in Romania este descalificant pentru tara", a spus liderul liberal, invitat la Antena 3.

El a precizat ca este o pozitie delicata pentru romani, deoarece "nu este usor sa spui despre tara ta ca este mai corupta decat oricand si ca isi bat joc de oameni".

Antonescu crede ca, daca autoritatile din Romania transmit in Occident ca "am facut reforme, ne-am echilibrat bugetar, la noi este bine, nu ca la greci", nimeni nu isi va imagina cum este situatia din Romania.

Presedintele PNL a sustinut, joi, o conferinta de presa pe tema vizitei sale de doua zile in Germania.

Ce a facut Crin Antonescu in Germania

Liderul liberalilor a anuntat ca a avut o serie de intalniri cu lideri din conducerea partidului liberal din Germania, FDP, printre care Philip Rosler, care este si vicecancelar, cu secretarul general al partidului si cu alti lideri liberali germani.

Romanii din Germania, preocupati de Romania

Crin Antonescu a mentionat ca s-a intalnit cu reprezentanti ai foarte multor romani din Germania, care locuiesc de mai multi ani in aceasta tara, care sunt "de foarte buna calitate" si "preocupati de ce se intampla in Romania si de soarta nostra".

"Ei palesc la propriu cand aud ca s-a taiat 25% la salarii, ca a crescut TVA, care este pensia, care este venitul mediu in Romania", a dezvaluit presedintele PNL, care spune ca oamenii din Germania sunt "oameni seriosi", preocupati de tema Greciei si despre ce crede opinia publica din Romania despre problema asta.

Totodata, liderul liberal a marturisit ca a vorbit despre programele USL si despre inentiile uniunii, atunci cand va ajunge la guvernare, dar si despre ce pot face Romania si Germania, impreuna, dupa acel moment.

El a mai spus ca "coruptie, ca acum, in Romania nu a fost niciodata" si ca veniturile oamenilor obisnuiti au scazut drastic, condamnand faptul ca nu exista cu adevarat o reforma a statului, in tara noastra.

Antonescu a mentionat ca, dupa vizite in Anglia si Germania, s-a convins ca "mediile politice de acolo estimeaza ca in toamna va avea loc o schimbare in Romania, cel putin la nivel guvernamental".

Exemplul Germaniei

Seful PNL continua sa dea exemplul german, unde "nu se apuca sa afecteze venitul salariatului obisnuit si al pensionarului pana nu se reduc cheltuieli birocratice si pe cele de la varf".

El crede ca Puterea din Romania a mintit in legatura cu realitatile din tara si cu ce face guvernarea si ca Opozitia a fost prezentata drept o urmasa a Partidului Comunist.

"Aceste lucruri trebuie spuse. Acesti oameni trebuie sa ne cunoasca, sa nu aiba sentimentul, manipulati de propaganda lui Basescu, ca a avut loc in Romania o intoarcere in timp", a subliniat Antonescu.

Prim-ministrul roman si vicecancelarul german

Liderul liberal a spus ca vicencancelarul german a organizat aceasta vizita cu o luna inainte, "pe 28 februarie, la ora 3, la Berlin", nu ca prim-ministrul Mihai Razvan Ungureanu, "care spune 'cred ca saptamana viitoare am sa-i chem la dialog pe cei din opozitie'".

Antonescu a mentionat ca este deschis oricarui dialog anuntat ferm de catre premier si ca orice dialog este binevenit, cu conditia sa fie real si serios.

Totodata, el crede ca Mihai Razvan Ungureanu ar fi trebuit sa fie prezent la summitul de la Bruxelles, in problema semnarii tratatului fiscal, in locul presedintelui Traian Basescu. Ungureanu este numit "un personaj nou si nesemnificativ, asezat in fata".

Cererile USL, realoded

Presedintele PNL a tinut sa reaminteasca faptul ca USL cere demisia Robertei Anastase din fruntea Camerei Deputatilor si rediscutarea statutului grupurilor parlamentare UNPR, care "nu au intrat prin vot, ca orice partid, in Parlament", pentru ca Opozitia sa revina in Parlament.

"Nu poti in politica sa-ti bati joc de scaunul pe care a strat Nicolae Iorga. Trebuie sa te gandesti la asta cand te duci in Camera Deputatilor. Iorga nu smenarea voturi", a declarat liderul liberal, referindu-se la Roberta Anastase.

Nu in ultimul rand, Crin Antonescu a tinut sa critice si jurnalistii pe care ii considera propagandisti ai PDL, punctand ca "nu, baieti, nu reusiti asa, nu cedez".

El a marturisit ca este o batalie in care nu are voie sa cedeze.

"Toate aceste tensiuni sunt nimic fata de vointa noastra de a termina politic cu cei care ne conduc politic astazi. Vrem sa-i nimicim din punct de vedere politic pe acesti oameni care ne conduc azi si care sunt dusmanii nostri politici, nu adversarii nostri", a conchis presedintele PNL.

Harta dezacordurilor din USL

Autor:  Marius Vulpe

Filialele PSD şi PNL mai au doar două săptămâni pentru definitivarea listelor de candidaţi la locale. În unele judeţe s-ar putea candida separat.

La alegerile locale din iunie, din cauza divergenţelor, PSD şi PNL ar putea, în câteva judeţe importante, să nu candideze sub sigla USL, ci separat.

Problemele sunt cauzate fie de dispute personale ale liderilor locali de la PSD şi PNL, fie de principiul parităţii pe liste. EVZ a făcut un prim inventar al locurilor unde USL nu se naşte nici cu forcepsul.

 • BUZĂU. Liberalii sunt nemulţumiţi de pasivitatea lui Victor Ponta faţă de pretenţiile social-democraţilor locali. Aceş tia din urmă, în frunte cu primarul Constantin Boşcodeală, au anunţat că vor merge pe liste separate la locale şi-l vor susţine pe Victor Mocanu pentru un nou mandat la şefia Consiliului Judeţean, împotriva liberalului Cristian Bâgiu.
 • BACĂU. Primarul PNL Romeo Stavarache nu vrea să audă în niciun fel de Viorel Hrebenciuc. În plus, surprinzătoarea candidatură ca independent a fostului primar DumitruSechelariuesteper cepută de PNL drept o manevră de intimidare a PSD-ului.
Advertisement

Ciuhandu, curtat intens de PSD

 • TIMIŞOARA. Cireaşa de pe tort a constituit-o apropierea subită a PSD de primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu. PSD şi PNL conveniseră iniţial să susţină candidatura preşedintelui PNL Timiş, rectorul Nicolae Robu. Zilele trecute, atât liderul organizaţiei locale a PSD, Titu Bojin, cât şi Victor Ponta, nu au exclus iniţierea unor negocieri cu aripa Ciorbea-Ciuhandu a PNŢCD, scenariu privit cu multă îngrijorare la ultimul BPC al PNL, susţin surse liberale.
 • CARAŞ-SEVERIN. PSD a imitat modelul de la Buzău. Liderul organizaţiei locale, Ion Mocioalcă, nu a reuşit să-şi convingă în niciun fel colegii de partid să accepte o paritate de 1:1 cu liberalii pe liste comune mai ales în cazul consilierilor locali.
 • BUCUREŞTI. Disputele dintre PSD şi PNL se concentrează pe primăria sectorului 6, considerată singura cu şanse reale de a fi smulsă de la PDL. Disputa e complicată mai nou de pretenţiile lui Dan Voiculescu, care vrea să impună candidatul din rândurile PC. Conservatorul Ştefan Florescu aruncă pe piaţă sondaje la con curenţă cu liberalul Rareş Mănescu. Nici PSD nu se lasă, împingându-l pe senatorul Gabriel Mutu.

DEZORDINE

Antonescu, confruntat cu revolte în PNL VÂLCEA.

Şi Crin Antonescu are probleme cu disciplinarea propriilor colegi de partid. Liberalii vâlceni sunt pe punctul de a merge pe varianta candidaţiilor proprii la alegerile din iunie.

"Dacă există un interes pentru candidaturi din partea fiecărui partid component al USL, atunci există şanse ca PNL să aibă candidaţi proprii în fiecare localitate din judeţ. Aici avem în calcul şi faptul că o mare parte din organizaţiile din teritoriu ale PSD şi PC au declarat că-şi doresc candidat propriu la alegeri", a declarat recent deputatul Cristian Buican, preşe dintele filialei PNL.

De altfel, în ultimele săptămâni, cele două tabere şi-au disputat fără niciun compromis candidaţii pentru municipiul Drăgaşani şi alte oraşe din judeţ.

PRAHOVA.

Conducerea PNL mai are de gestionat şi conflictul intern din Prahova. Liderul interimar al organizaţiei este contestat de liberali.

La nivelul PNL Prahova, s-au produs deja primele hemoragii: 200 de membri din organizaţia de tineret şi-au dat demisia alături de membri din fosta conducere, care făceau echipă cu Adrian Semcu.

Citiţi

EVZ.ro

Ciuhandu s-a despartit definitiv de USL - vezi din partea cui candideaza

Primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, si vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu nu au ajuns la o intelegere in negocierile pe tema candidaturilor USL in judetul Timis, negocieri incheiate cu declaratii razboinice din partea ambelor tabere.

"Au existat discutii, provocate nu de mine, ci de acesti domni, in care eu le-am spus din start ca nu vreau sa fiu interpretat ca doresc neaparat un an cincilea mandat ca sa provoc schisme sau spasme in USL. Sunt foarte degajat fata de aceasta afirmatie pe care am facut-o si se pare ca nici ei nu prea ma doresc din moment ce domnul Rusanu face asemenea afirmatii si atunci e corect ca fiecare sa mearga pe calea lui", a declarat Gheorghe Ciuhandu, citat de Timis online, precizand ca saptamana trecuta a fost invitat la discutii de catre PNL.

Prezent miercuri la Timisoara, Rusanu, responsabil in partid de zona de vest a tarii, declarase ca liberalii au trait o experienta nu tocmai placuta cu taranistul Gheorghe Ciuhandu in 2008, cand au format Alianta pentru Timisoara, iar edilul nu si-a respectat promisiunile pentru ca liberalii nu au primit functia de city-manager in Timisoara.

"A iesit primar cu voturile nostre si ale Forumului Democrat German. Daca nu erau acele voturi se intra in turul doi, cand nu se stia ce scor ar fi avut. Promisiunile facute atunci nu le-a respectat, dar din patru in patru ani isi aduce aminte de PNL. Si acum si-a amintit", a declarat Rusanu, precizand ca, in aceste conditii, candidatul USL la Primaria Timisoara va fi presedintele PNL Timis, Nicolae Robu.

Gheorghe Ciuhandu a replicat: "Nu m-am dus acolo sa ma milogesc pentru al cincilea mandat, le-am spus foarte clar sa-si spuna candidat la primarie, la judet, noi vrem sa mergem pe PNTCD si cu asta basta".

Pe de alta parte, insa, situatia in PNTCD este complicata. Ciuhandu este presedintele filialei Timis, dar la nivel central continua razboiul intre aripile conduse de Victor Ciorbea si Aurelian Pavelescu, desi acesta din urma a castigat definitiv in instanta sefia partidului.

Cum Gheorghe Ciuhandu si Aurelian Pavelescu fac parte din tabere diferite, exista riscul ca actualul primar al Timisoarei sa nu fie trecut pe lista oficiala a candidatilor PNTCD. "Noi mergem pe PNTCD si cred ca domnul Pavelescu are tot interesul sa scoata voturi aici. Noi putem candida si ca independenti", a declarat Gheorghe Ciuhandu.

Contactat de Ziare.com, Aurelian Pavelescu a declarat ca este o perioada complicata, in care se poarta negocieri, asa ca nu poate comenta acest subiect si nici nu poate oferi detalii despre discutiile care poarta pe tema constituirii Miscarii Populare.

Ce rau n-a facut Elena Udrea? (Opinii)

Cand in urma cu cateva luni s-a vorbit pentru prima data articulat despre Miscarea Populara, ca platforma electorala de centru dreapta, ideea a fost ingropata rapid in scandalul creat prin asocierea cu noul proiect a unor nume mai mult decat controversate, precum Gigi Becali si Dan Diaconescu. Usa le-a fost deschisa larg de Elena Udrea si, cel putin patronul Stelei, s-a napustit hahaind pe ea.

Episodul s-a repetat si saptamana aceasta. Iar s-a vorbit despre Miscarea Populara si iar l-a introdus Elena Udrea in ecuatie pe Gigi Becali. Dupa cum era de asteptat pentru cineva cu o memorie un dram superioara celei a carasului, ilustra asociere a devenit principalul subiect, iar proiectul a fost dinamitat din nou. Dar Elena Udrea a pus si alte bombe, inca neexplodate, la temelia acestui proiect politic. Si cea mai mare se numeste UNPR.

Cooptarea acestui partid de stanga in MP, anuleaza orientarea de centru dreapta, facand din start aceasta alianta un borhot doctinar similar USL. Si cine este UNPR? Cu tot respectul pentru solitarul Cristian Diaconescu, este un partid de traseisti, in parte penali, partid care a evoluat de la o plomba a guvernarii intr-un detinator de ministere foarte importante. Una este sa coabitezi circumstantial cu o asemenea adunare, pentru a mentine o majoritate chinuita, si alta este sa defilezi cu ea de mana, voios si tantos, in campania electorala. Si adevarul e ca unde are loc Miki Spaga, de ce nu ar avea loc si Gigi Becali? Credeti ca un asemenea monstru electoral va aduce la vot majoritatea demobilizata tocmai din cauza concesiilor morale si legale ale PDL? Democrat liberalii se afla intr-o situatie suficient de grea pentru a nu-si mai agata de picior inca un bolovan.

Si de ce sa faci o asemenea alianta cu acte in regula inainte de testul localelor? Pentru a salva UNPR de la un dezastru electoral? Alta explicatie nu exista si nici nu e necesara cat timp Elena Udrea si stransa ei prietenie cu generalul Oprea sunt la originea ascensiunii total nefundamentate electoral a UNPR. O ascensiune care a creat mari tensiuni in PDL si care ar putea crea mari probleme in campania electorala.

Sunt lucruri pe care Elena Udrea pare a nu le putea intelege. Si daca ar fi doar acestea tot ar fi bine pentru democrat liberali. Din nefericire pentru ei insa, de cand a intrat in politica Elena Udrea nu a provocat decat pierderi de imagine majore si pentru partid, dar si pentru Traian Basescu, a carui cea mai mare eroare cu putinta o intruchipeaza.

Elena Udrea nu avea nici imaginea, nici competenta, nici anturajul, nici mariajul potrivite unui partid care a castigat randuri de alegeri promovand anticoruptia si denuntand clientelismul. De cand a aparut pentru prima oara in spatiul public, cu decolteuri pana spre buric, cu rochii mulate si pletele in vant, nu a facut decat sa-l decredibilizeze pe Traian Basescu, fiind sursa unor barfe sordide si, din pacate, sustinute de ascensiunea sa politica inexplicabila.

Ca prin minune a devenit ministru, primind, inclusiv spre stupoarea UE, cel mai bogat portofoliu. Elena Udrea, sotia lui Dorin Cocos, amica unor oameni de afaceri mai mult decat controversati, acuzati candva chiar de presedinte ca ar face parte din mafia lui Adrian Nastase, a ajuns sa controleze un sfert din bugetul Romaniei. A fost puntea catre seful mafiei lui Adrian Nastase, generalul Oprea, este amica lui Marian Vanghelie, l-a propulsat entuziasta pe Cristian Popescu Piedone, venit direct de sub aripa lui Dan Voiculescu. Pana si vrajitorul, pardon! parapsihologul, Aliodor Manolea, tot de ea este legat.

Cu izul sau intepator de clientelism a impins in derizoriu discursul pe aceasta tema al partidului si a aruncat o suspiciune grea asupra fiecarui contract al ministerului pe care l-a condus. Cu opulenta si ostentatia sa total nepotrivite unui politician, cu pictorialele sale, socante daca n-ar fi fost ridicole, Elena Udrea a vulnerabilizat foarte grav imaginea PDL si a guvernului din care a facut parte.

A fost cel mai detestat ministru al Cabinetului Boc, iar premierul a platit scump incapacitatea de a scapa de ea. Cand totusi a fost nevoita sa plece, a tarat dupa ea si ministrii care ar fi meritat sa ramana in guvern pentru a-si continua proiectele reformiste. N-a avut liniste pana n-a trecut, o vreme, pe linie moarta tripleta BVB, dar nu dintr-o laudabila pornire reformista, ci pentru a pune mana pe butoanele controlate de greii democrat liberali, care vor la randul lor sa-i faca de petrecanie politica. A ajuns, spun multi democrat liberali, o Dana Nastase a PDL si a creat astfel o falie adanca si vizibila in PDL.

N-a avut liniste pana cand nu l-a inlaturat din fruntea PDL Bucuresti pe Liviu Negoita, mutiland onorabilitatea ogranizatiei, dar si anuland sansa, poate singura, ca partidul sa aiba un candidat onorabil si cu sanse reale la primaria Capitalei. Acum da din colt in colt si nu este in stare sa propuna un nume cat de cat acceptabil. Dupa ce Raed Arafat a refuzat-o fara drept de apel (potrivit unor voci din PDL, doctorul ar fi fost dispus la negocieri daca partidul ar fi trimis la el un alt emisar), se pregateste sa ni-l ofere pe Silviu Prigoana, altfel reprezentativ pentru ceea ce a ajuns PDL Bucuresti sub conducerea sa.

Daca te uiti in urma, nu poti decat sa te intrebi daca exista vreun rau pe care Elena Udrea nu l-a facut in general politicii romanesti si in special partidului din care face parte, dar si mentorului sau de la Cotroceni. Nu o suspectez ca asta a urmarit. Dar aceasta este ea. Atat intelege, atat poate. De vina sunt cei care i-au permis sa faca tot acest rau.(Ioana Ene)

Frunda, despre "problema Coalitiei" si manipularile nationaliste

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat ca principala problema pentru care nu se semneaza protocolul Coalitiei de guvernare e cea referitoare la invatamantul in limba maghiara de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu-Mures.

Frunda a explicat faptul ca cererea UDMR nu se refera la introducerea invatamantului in limba maghiara la acea institutie de invatamant, intrucat acesta exista deja, ci institutionalizarea lui.

"Lunea trecuta au avut loc niste discutii, vor continua lunea viitoare, la care punctul cel mai important e situatia universitatii de medicina din Targu Mures, unde, trebuie sa precizez, exista invatamant in limba maghiara si a existat tot timpul, chiar si pe vremea comunistilor. Aici nu se cere invatamant in limba maghiara, care exista, ci se cere institutionalizarea invatamantului in limba maghiara", a spus Frunda pentru Ziare.com.

"Asta inseamna ca infiintezi o linie de predare maghiara, recunosti statutul juridic al acestui lucru, ceea ce inseamna ca profesorii de limba maghiara vor avea propriul lor statut. O serie de profesori romani care pe hartie predau la sectia maghiara sau care sunt acolo formal si nu stiu limba maghiara isi pierd slujba. De asta e incrancenarea aceasta a unor profesori romani din Targu Mures.

Potrivit legii, Senatul universitatii trebuie sa reflecte compozitia sau proportia studentilor. La UMF Targu Mures, studentii romani si unguri sunt cam 50-50 la suta, iar in Senat studentii romani sunt doua treimi, "taie felia de paine cum vor ei" au majoritatea calificata. Or, daca linia aceasta maghiara se aplica, numarul profesorilor maghiari in Senat va creste si va trebui sa gasesti solutii mai fine, mai convingatoare", a adaugat senatorul.

Problema va fi manipulata nationalist

Gyorgy Frunda crede ca aceasta chestiune va fi exploatata in mod nationalist in 2012, fiind an electoral, si ca sunt multe manipulari in presa referitor la subiect.

"Sunt dezinformati cei care spun si presa prezinta ca si cum acum ar incepe sau s-ar duce acum lupta pentru predarea in limba maghiara la Targu Mures.

Intr-un an electoral, problema aceasta va fi manipulata intr-un sens nationalist. In fiecare an am avut atacuri impotriva comunitatii maghiare", a mai spus Frunda.

"Probabil ca si impactul electoral e luat in calcul, dar si alte lucruri. Unii nici nu stiu, chiar sunt convinsi de ceea ce sustin, dar adevarul e ca in Romania s-au facut multe inspre o convietuire normala.

La Cluj, Universitatea Babes Bolyai, care era mult mai incrancenata si mai neelastica, mai rigida la problema invatamantului in limba maghiara, iata ca a aplicat noua lege, destul de usor, fara probleme si s-a dat drumul. Nici acolo nu sunt facultati in limba maghiara, asta ar fi finalitatea normala, sa avem aceleasi facultati si in romaneste si in ungureste la Cluj si la Targu Mures. Dar la Targu Mures, unde am avut invatamant in limba maghiara, deci nu a trebuit sa-l infiintam acum, exista acea opozitie. Din punctul meu de vedere, se datoreaza in primul rand unor interese materiale ale unor profesori", a incheiat Frunda.

UDMR a anuntat ca ar putea iesi din coalitia de guvernare daca partenerii nu sunt de acord cu conditiile pe care le-a pus, una dintre ele fiind cea referitoare la linia de invatamant in limba maghiara de la UMF Targu Mures.

Vadim, catre Becali: Gigi, trezeste-te la realitate! Locul tau este la pieptul meu vanjos!

Corneliu Vadim Tudor l-a sfatuit pe Gigi Becali sa nu isi alieze partidul cu PDL, ci sa se alature PRM, sfatuindu-l pe seful PNG sa se intoarca la "pieptul sau vanjos".

"Gigi, daca simti nevoia sa faci o alianta, vino acolo unde te trage ata. Nu veni cu dusmanii neamului romanesc. (...) Gigi, trezeste-te la realitate, ce Dumnezeu. (...) Bine, Gigi, bate palma cu taticul tau. Daca vrei, stau si in poarta la Steaua in locul lui Tatarusanu, oricum apar mai bine ca el. Vino la mine cand te chem, Gigi. Locul tau este la pieptul meu vanjos", a spus Vadim la Romania TV.

Gigi Becali a ramas ferm pe pozitie si nu s-a lasat induplecat de rugamintile lui Vadim. Acesta este hotarat sa faca parte din Miscarea Populara.

"Parerea mea este ca, daca se va face aceasta Miscare Populara, aceasta se va face numai cu persoane care nu sunt compromise politic si moral, oameni si cunoscuti, si mai putin cunoscuti, si necunoscuti. Daca se va face asa cum trebuie facuta, la momentul optim, poate depasi PSD-ul la alegerile parlamentare. Parerea mea este ca nu se va face la locale. (...) Eu in aceasta miscare intru in orice fel de conditii", a spus Becali.

Vadim nu s-a lasat mai prejos si l-a atacat inca o data pe presedintele Traian Basescu pe care l-a numit "sinucigas".

"Basescu e terminat politic, a facut praf o tara. Este sinucigas cine se aliaza acum cu PDL, intr-o forma sau alta, fie ca s-ar numi Miscarea Populara", a continuat liderul PRM .

Cristian Preda nu vrea Miscarea Populara, ci alianta cu PNL

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat ca isi doreste o aliante cu PNL, dupa alegerile parlamentare, in schimb nu vrea o "Miscare Populara" care sa contina personaje ca Gigi Becali.

"Miza trebuie definita in functie de aceste constrangeri europene - sunt momente dificile, e o repunere in discutie a statului social, se cauta solutii pe termen lung - de la asta trebuie plecat, nu de la dorinta de a-l aduce pe Dan Diaconescu de la OTV la Guvern sau pe Becali din tribuna de la Steaua in tribunele Parlamentului", a spus Preda pentru Ziare.com.

"Daca intelegem asta, intelegem ca aceasta constructie politica trebuie facuta dupa alegerile legislative. Se califica PDL si PNL sau oameni din PDL si PNL. Trebuie construita o guvernare inteligenta care sa raspunda acestor obiective europene. Cred ca susceptibili sa intre in aceasta guvernare sunt PDL si PNL, in mare masura PNL. Cine vrea din PNL sa construiasca socialismul, sa ramana in Opozitie, nu e o urgenta construirea socialismului in Romania.

De aceea cred ca, dupa alegeri, o guvernare inteligenta si coerenta sa fie construita cu sprijinul acestor partide", a adaugat Preda.

Nu pentru suspendarea lui Basescu sau pentru DD

"Discutia trebuie sa porneasca de la obiectivele guvernarii, care trebuie construite pornind de la exigentele unei guvernari europene. Asta mi se pare reperul fundamental, trebuie construita o coalitie care sa sustina un guvern pro-european, asta e miza fundamentala.

Daca pornim de la ideea cum sa injghebam o guvernare doar ca sa avem o majoritate, nu rezolvam nicio problema, suntem intr-un politicianism destul de precar. Spun asta cu gandul la cei care vor sa construiasca o guvernare doar ca sa-l suspende pe Basescu, varianta USL, sau la cei care cred ca a guverna inseamna a-i aduce aproape pe Dan Diaconescu, Becali si alte personaje din acestea", s-a mai aratat de parere Preda.

Concurs de ipocrizii in Parlament (Opinii)

Opozitia este blocata in capcana grevei parlamentare din care nu stie cum sa iasa si din care nu are nimic de castigat din punct de vedere electoral. Romanii au oroare de politicienii care incaseaza bani si nu fac nimic, iar parlamentul are o cota de credibilitate egala cu marja de eroare a sondajelor de opinie.

Nu stiu cata lume are rabdare sa-i asculte atent pe Victor Ponta sau pe Crin Antonescu si sa mediteze la motivele supararii lor. Vazute din strada, faptele sunt mai simple: niste oameni incaseaza niste bani fara sa se duca la munca, fapta pentru care orice om simplu ar fi dat afara de la serviciu fara cine stie ce comentarii.

Si apoi, cum sa crezi in onestitatea grevei lui Crin Antonescu, in conditiile in care si cand nu e in greva, nu calca, cu sesiunile, pe la Parlament?

In timp ce Crin Antonescu motaie visand la ziua cand garda ii va da onorul la Cotroceni, Victor Ponta incearca miscari spectaculoase de legitimare a protestului opozitiei. Ultima gaselnita este conditionarea iesirii din greva de plecarea Robertei Anastase de la conducerea Camerei Deputatilor.

Nu mi-e catusi de putin simpatica Roberta Anastase, dimpotriva. Mi se pare un personaj mediocru, care poarta o palarie cu mult prea mare pentru capul ei, din gura careia nu am auzit nimic interesant. Nu mi-a iscat nici macar o vaga suspiciune de viziune sau inteligenta politica, dar a calcat in toate strachinile care i-au iesit in cale.

Dar profilul jalnic al d-nei Anastase nu legitimeaza cererea lui Victor Ponta in termenii regulilor parlamentare firesti. Daca atunci cand era la putere si detinea presedintia camerelor, PSD s-ar fi confruntat cu o greva a opozitiei si cu o solicitare similara in privinta lui Adrian Nastase sau a lui Nicolae Vacaroiu, cum ar fi raspuns?

S-ar fi grabit sa ii inlocuiasca pentru a face pe plac adversarilor? Sa fim seriosi! Pe vremea cand Mircea Geoana nu fusese inca mazilit, PSD a luptat la baioneta pentru a-l mentine la sefia Senatului in pofida asaltului sustinut al puterii.

Da, furtul comis de Roberta Anastase la votul pe legea pensiilor este indubitabil si dupa o asemenea gafa a unui politician este discreditat. Dar pretul este unul politic. Atat politicianul in cauza. cat si partidul sau il deconteaza la vot daca nu au macar demnitatea pasului inapoi.

In plus, sa ne aducem aminte inca un detaliu. Desi secretarul Camerei din partea Opozitiei s-a aflat in sala in momentul controversatului vot, Opozitia nu a suflat o vorba despre cele intamplate pana cand un reporter nu a avut curiozitatea (indusa sau nu) sa numere deputatii filmati in sala in momentul votului.

Ulterior s-a aflat si cu cat a platit Puterea non combatul Opozitiei la aceasta lege. Si daca nu se intampla ghinionul cu presa, fiecare parte ar fi fost multumita cu propria parte din intelegere.

Pur si simplu, Victor Ponta dezgroapa aceasta poveste veche, dar cu impact public cert si incearca sa-si relegitimeze protestul prin ofensiva impotriva unui personaj important, dar impopular. Se numeste ipocrizie si inca una cam ieftina.

Roberta Anastase nu se lasa mai prejos si contraataca tot cu o tema cu succes public garantat: parlamentarii in greva nu vor mai primi diurna. E drept ca parlamentarii USL au promis sa doneze acesti bani, dar si donatia aceasta aduce un castig de imagine pe bani nemunciti.

As crede in sinceritatea demersului justitiar al Robertei Anastase daca ar aplica aceeasi masura si parlamentarilor puterii care chiulesc de la sedinte. Daca ar fi cu totii in par la sedinte, problema cvorumului nu ar exista si puterea ar avea chiar motive sa multumeaca pentru sansa de a-si trece legile rapid si fara bruiaje. Dar sunt gata sa pun capul ca Roberta Anastase nu se va atinge de niciun leu al niciunui parlamentar al majoritatii.

Dupa cum nu vad ce o impiedica pe d-na Anastase sa promoveze o modificare a regulamentului camerei dupa modelul parlamentului european, unde pentru absente repetate se taie nu doar din diurne, ci din leafa lunara.

De-abia daca ar face asa ceva cred ca solicitarea lui Victor Ponta ar avea sanse reale sa fie satisfacuta. Dar, niciun pericol, n-o va face (Ioana Ene)

Doua revolutii pentru Miscarea Populara (Opinii)

Miscarea Populara a castigat competitia. Este pe primul loc in clasamentul celor mai importante lucruri care nu exista. De departe. Poate se face, poate nu se face. Dar ideea e asta - Miscarea Populara presupune revolutie. Ba nu, revolutii.

Pentru a nu fi o constructie spoita, care sa insemne vechiul PDL, cu vechile metode, denumit altfel si caruia i se vor fi alipit cateva entitati care nu exista nici ele cu adevarat.

Care sunt cele doua revolutii? Prima ar trebui sa fie la nivelul conducerii. A doua tine de program. Fara ele, Miscarea Populara nu are nicio sansa.

Oameni noi

Fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu imi spunea, intru-un interviu, ca Miscarea Populara nu ar trebui sa fie, pur si simplu, o suma a conducerilor partidelor care o compun, ci sa fie alcatuita din oameni noi. Primul nume care iti vine in minte pentru asta e premierul Mihai Razvan Ungureanu.

Fie ca Lazaroiu e implicat in vreun fel in construirea proiectului asta, fie ca, fiind sociolog, stie cum functioneaza structurile umane si cum sunt ele percepute, ideea e corecta. O schimbare radicala de conducere politica ar fi probabil una din putinele lucruri care ar aduce credibilitate adevarata Miscarii Populare. In schimb, o conducere colectiva alcatuita din Emil Boc, vreun lider al PNTCD, probabil Aurelian Pavelescu, si asa mai departe nu ar aduce mai nimic.

Doar ca simpla prezenta a unui sau unor oameni nu inseamna pur si simplu imagine. Inseamna si putere de decizie . Si ar putea insemna si decizie asupra candidaturilor. A unei mari parti din ele, caci se stie ca nu le poti impune chiar orice puternicilor lideri locali.

Unde ar fi problema, aici? In faptul ca tocmai liderii alesi din PDL ar avea de pierdut, pentru ca li s-ar suprapune o structura venita de nicaieri.

Cel mai important lucru

Liderii sunt importanti, dar la fel de important e ce propun. Cu alte cuvinte, fara sa vina cu lucruri adevarate, cu reforme adevarate, pot sa faca Miscarea Populara cu ce alcatuire vor ei. Va da chix.

Dar ar fi altceva daca ar veni cu o propuneri adevarate, care sa faca Romania mai cinstita, mai buna. Cu o modalitate adevarata de a verifica toate cheltuielile publice. Cu una desteapta de a reduce birocratia. Cu un sistem mai bun, ca sa te asiguri ca tara nu ramane fara medicamente sau inzapezita, spre exemplu. Cu legi mai clare, care sa nu dea posibilitatea risipei de orice fel. Exemplele sunt infinite. Ai de unde alege.

Partea buna e ca, avand componentele ei la guvernare, o eventuala Miscare Populara ar putea sa si implementeze o parte din programul asta, nu doar sa vorbeasca despre el in campania electorala. Doar ca, asa cum spuneam si mai sus, chiar unii din oamenii despre care vorbeam ar putea sa aiba ceva de pierdut.

Oricum, ca sa aiba succes, o miscare populara trebuie sa vina cu multe lucruri noi. Daca nu, va fi doar ceva ce va obtine cu 3-4 procente mai mult decat ar lua PDL singur. Adica ar fi mai mult degeaba.

Parerea mea: e greu de facut o Miscare Populara asa cum trebuie, cu toate cele enumerate. Foarte greu. Dar cred ca multi oameni din PDL ii vad logica.(Lucian Lumezeanu)

Care e cel mai important eveniment politic al saptamanii?

Saptamana care se incheie a fost bogata in evenimente politice importante, cu impact atat la nivel intern, cat si asupra relatiilor externe ale Romaniei.

Unele dintre aceste evenimente sunt doar etape ale unor procese cu adevarat relevante, altele sunt premiere politice demne de remarcat.

Ziare.com va invita sa realizam impreuna topul evenimentelor politice din saptamana care abia s-a incheiat:

Senatorul PNL Teodor Melescanu a devenit noul director al Serviciului de Informatii Externe

Senatorul PNL Teodor Melescanu a fost propus luni de presedintele Traian Basescu drept succesor al lui Mihai Razvan Ungureanu la sefia SIE, dupa ce acesta din urma a demisionat pentru a putea deveni premier.

Propunerea presedintelui i-a luat prin surprindere pe liberali si a starnit furia liderului lor, Crin Antonescu, acesta anuntand ca Teodor Melescanu va fi exclus din PNL la prima sedinta a conducerii.

Vechi liberal, fost ministru de Externe si al Apararii, Teodor Melescanu a fost votat in unanimitate de membrii comisiilor parlamentare, in absenta colegilor sai de opozitie din PSD, PNL si PC. De asemenea, el a trecut fara emotii de votul plenului Parlamentului, tot in lipsa senatorilor si deputatilor USL, aflati in greva. Dupa nici 48 de ore, Melescanu si-a preluat atributiile de nou director al SIE.

Teodor Melescanu, propus de presedintele Basescu la sefia SIE

Crin Antonescu: Teodor Melescanu va fi exclus din PNL

Melescanu este noul director al SIE

Dupa 22 de ani, Legea Lustratiei este votata din nou in Parlament

Marti, a fost randul jurnalistilor sa fie luati prin surprindere. La aproape 22 de ani de la Revolutie si la aproape 2 ani de cand a fost retrimisa la Parlament de Curtea Constitutionala, Legea Lustratiei a fost votata in regim de urgenta, dupa ce in seara precedenta, in mare graba si la presiunea revolutionarilor, primise un raport favorabil de la comisiile de specialitate.

Aparuta brusc pe agenda publica, Legea Lustratiei a fost intampinata cu suspiciune si ironie, ba chiar insistent criticata de reprezentantii PSD si PNL, care au lipsit de la vot, fiind in protest parlamentar.

Ramane de vazut daca ea va fi promulgata de presedinte sau contestata mai intai la Curtea Constitutionala, in conditiile in care un amendament introdus pe ultima suta de metri ar parea sa lustreze o intreaga categorie profesionala, cea a procurorilor, lucru nepermis de Constitutie.

Legea Lustratiei a fost votata de Parlament - Vezi noile restrictii

Iliescu: Legea Lustratiei este o rusine, nu exista in niciun regim democratic!

Mircea Diaconu: Legea Lustratiei e anticonstitutionala

Legea Lustratiei nu vizeaza toti procurorii - autorii amendamentului controversat

Parlamentarii chiulangii, lasati fara diurne

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis ca parlamentarii care nu figureaza in luna februarie pe listele de prezenta si pe cele de la voturile in plen sa nu primeasca banii de diurna, fie ca sunt de la Putere, fie din Opozitia aflata in protest de o luna de zile, iar o decizie similara a fost luata si de Senat.

Desi poate parea minor, evenimentul trebuie marcat tinand cont ca presa a semnalat in repetate randuri faptul ca senatorii si deputatii chiulangii isi primesc totusi banii, de multe ori fiind semnati pe listele de prezenta de alti colegi.

Zeci de parlamentari USL figureaza prezenti marti in Parlament, desi au fost 2-3

Ramane de vazut in ce masura ea va fi si pusa in practica, si, in plus, daca ii va convinge pe senatorii si deputatii USL care nu au alte surse de venit sa renunte la protest si sa se intoarca la lucru, asa cum a urmarit Puterea.

Parlamentarii chiulangii raman fara diurne

Anastase lasa parlametarii chiulangii fara diurne - reactii

Crin Antonescu a efectuat prima vizita externa - in Germania

Dupa vizita lui Victor Ponta in SUA de la inceputul aceste luni, a venit randul celui de-al doilea co-presedinte USL sa faca o prima vizita importanta peste hotare. Crin Antonescu a avut o serie de intalniri la Berlin cu reprezentanti de vaza ai liberalilor, in cadrul unei vizite de doua zile in care a fost insotit de seful Departamentului de Analiza Politica, Dan Mihalache.

Ce a facut Crin Antonescu in Germania si in ce privinta e de acord cu Guvernul

Sub presiunea unui veto, Serbia a acceptat sa semneze protocolul cu Romania

Romania a "jucat dur" cu Serbia in aceasta saptamana, dupa cum s-au exprimat cancelariile occidentale. Pentru a nu face uz de dreptul sau de veto fata de primirea de catre Serbia a statutului de tara candidata la aderarea in UE, Romania a pus piciorul in prag. A obtinut, dupa negocieri aspre desfasurate pana in miez de noapte la Bruxelles, asigurari ca drepturi importante ale minoritatii romane din tara vecina vor fi, in sfarsit, respectate.

Ca si in alte ocazii, cum ar fi Insula Serpilor sau scutul antiracheta, negociatorul din partea Romaniei a fost Bogdan Aurescu, dar protocolul a fost semnat de ambasadorii celor doua tari la UE, Mihnea Motoc si Roksanda Nincici.

Cine a jucat incorect in relatia Romania-Serbia si presiunea pe Schengen - Interviu Ziare.com

Diaconescu: Romanii din Serbia vor avea drepturi cum au maghiarii din Romania

Protocolul Romania - Serbia: Ce recunosc sarbii si ce nu

Romania a semnat tratatul de guvernanta fiscala

Romania a semnat vineri, alaturi de alte 25 de state membre UE, tratatul inter-guvernamental de stabilitate si guvernanta fiscala. Marea Britanie si Cehia au fost singurele exceptii.

Semnarea tratatului este importanta, desigur, dar este doar un prim pas. Pentru ca el sa produca efecte este nevoie ca cele 25 de guverne care l-au semnat sa il ratifice si sa introduca prevederile lui in Constitutii sau in legi de acelasi nivel.

In Romania subiectul este extrem de delicat. Victor Ponta si Crin Antonescu au refuzat sa participe la consultarile de la Palatul Cotroceni pe aceasta tema si sa semneze protocolul initiat pe aceasta tema, alaturi de partidele din coalitia de guvernare.

Mai mult, exista numerosi lideri importanti ai PSD si PNL care se opun revizuirii Constitutiei in acest scop, dar chiar si ratificarii tratatului, justificand ca el ar frana dezvoltarea Romaniei.

Ramane de vazut cat de onorabil se vor achita politicienii romani de angajamentul luat vineri la Bruxelles.

Summit-ul european: Tratatul fiscal a fost semnat

Basescu, la Bruxelles: Olanda face un abuz fara limite

S-a fixat un termen pentru aderarea intarziata a Romaniei la Spatiul Schengen

La un an de la data la care Romania si Bulgaria trebuiau sa fie admise in Spatiul Schengen, cele doua tari au ajuns sa se bucure de o promisiune, si anume ca in luna septembrie li se va da un raspuns, pozitiv sau negativ.

Chiar si aceasta promisiune a fost obtinuta dupa negocieri intense, situatia fiind de-a dreptul scandaloasa. Din punct de vedere al acquis-ului Schengen, tara noastra a respectat, fara niciun dubiu, toate conditiile si la timp. Singura tara care se opune cu indarjire intrarii noastre in Schengen este Olanda. Oficial, motivul este coruptia din Romania si nevoia de a vedea un nou raport pe Justitie in cadrul MCV. Neoficial, guvernul olandez este sustinut de un partid extremist care pur si simplu nu ne doreste in Schengen.

Serbia, candidat oficial la UE, Romania asteapta toamna pentru Schengen

Sedinta istorica de guvern Romania - Republica Moldova

In ajunul implinirii a 200 de ani de cand, prin semnarea Tratatului de pace de la Bucuresti, Basarabia a fost cedata pentru prima data Rusiei Tariste, la Iasi a avut loc o sedinta comuna a guvernelor Romaniei si Republicii Moldova.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu si premierul Vlad Filat s-au reintalnit in aula Universitatii Al.I.Cuza, pe care au absolvit-o amandoi, pentru a evalua situatia actuala a relatiei dintre cele doua state si pentru a semna noi angajamente ferme de colaborare in variate domenii, de la economie, energie, infrastructura si munca, pana la educatie, turism si mediu.

Ungureanu si Filat: Am avut in diferite situatii nevoie unii de ceilalti

Unul dintre cele mai importante proiecte vizeaza finalizarea in acest an a gazoductului Ungheni-Iasi, investitie de 19 milioane de euro sustinuta atat de Uniunea Europeana, cat si de Federatia Rusa. Prin aceasta conducta Romania va putea sa importe si sa exporte gaze naturale.

Crin Antonescu: Daca USL nu va castiga alegerile, voi demisiona

Presedintele Partidului National Liberal, Crin Antonescu, a declarat intr-un interviu acordat AGERPRES ca, in cazul in care USL nu va castiga alegerile parlamentare, va demisiona de la conducerea PNL.

Antonescu sustine, insa, ca USL va castiga scrutinul general cu un scor considerabil si care va fi cu 10% mai mare fata de cel pe care Uniunea il va obtine la locale. El a admis ca in negocierile privind desemnarea candidatilor comuni la alegerile locale exista "ciocniri de interese" si a afirmat ca problemele vor fi rezolvate astfel incat la 15 martie sa fie anuntati candidatii.

Liderul PNL a mai sustinut ca priveste cu "umor" posibila constituire a Miscarii Populare, in contextul in care discutiile despre aceasta constructie sunt dintre cele mai indelungate.

- Domnule presedinte, de curand s-a implinit un an de la constituirea Uniunii Social Liberale. Ce rezultate a avut acest demers?

- Cea mai importanta reusita a acestui demers este conturarea unei alternative la actuala guvernare. In general, in mod traditional, electoratul roman este obisnuit sa judece binar, adica intre Puterea existenta si o Opozitie unita. Asa s-a intamplat in 1996, in 2004, asa se va intampla si in 2012 si cred ca cea mai mare reusita este ca USL ca alternativa s-a asezat in mentalitatea publica.

- Considerati ca USL a avut si esecuri?

- Nu as spune propriu-zis esecuri pentru ca nu au fost examene sau competitii pe care sa le treaca pentru a putea evalua in victorii si esecuri. Cred ca are, in continuare, foarte multe probleme dificile de rezolvat. O alianta de felul acesta, asa cum am spus de la constituire, este o alianta cum nu a mai fost in Romania, ea are cateva particularitati care o fac unica pana acum.

In primul rand, este vorba de alaturarea a doua partide - PNL si PSD - care, vreme de aproape 20 de ani, au fost de fiecare data adversare politice. In al doilea rand, este vorba de asocierea a doua partide care din punct de vedere al identitatii doctrinare sunt foarte bine conturate, un partid de stanga - PSD, un partid social-democrat -, un partid de centru-dreapta - PNL.

In 2004 am avut ceva asemanator in sensul ca PD era atunci tot un partid social-democrat, insa PD nu a avut niciodata o identitate de stanga atat de bine conturata cum a avut-o si o are PSD. In al treilea rand, este vorba de o alianta de partide care au un numar foarte foarte mare de alesi locali in functie, de parlamentari in functie. A armoniza toate aceste pozitii care exista deja si toate aspiratiile si toate dorintele de a candida in diferite pozitii, in diferite locuri din tara, nu e o misiune deloc usoara.

In ce conditii s-ar putea rupe USL

- In ce conditii s-ar rupe USL?

- Eu nu iau in calcul o asemenea ipoteza pentru ca acesta ar fi intr-adevar un mare esec pentru partidele care il compun, pentru liderii acestor partide si cred ca ar fi o mare dezamagire pentru o buna parte a electoratului roman. Eu nu iau in calcul o asemenea varianta pentru ca sunt convins ca liderii nationali si locali ai acestor partide sunt suficient de experimentati pentru a intelege ca, de fapt, soarta alegerilor viitoare sta tocmai aici.

Singura sansa a actualei Puteri de a se mentine si dupa urmatoarele alegeri este o rupere a USL. Singura posibilitate prin care USL nu castiga aceste alegeri este aceea de a se destrama si de aceea nu cred ca asa ceva se va produce.

- In momentul de fata USL este in protest parlamentar. Ce rezultate a avut acesta in conditiile in care Puterea a reusit sa-si atinga toate obiectivele si vorbesc, aici, de Legea lustratiei, noi membri la CNA, validarea domnului Melescanu la SIE?

- Puterea si-a atins obiectivele incepand cu investirea Guvernului Ungureanu, dar si investirea Guvernului Ungureanu si validarea domnului Melescanu la SIE au fost facute cu incalcarea, din punctul nostru de vedere, procedurilor parlamentare, iar sensul acestui protest parlamentar este de a face foarte clar opiniei publice ca noi nu suntem asociati in niciun fel la ceea ce actuala Putere face.

Cred ca, avand o majoritate constituita, asa cum stim ca s-a constituit, pastrata, asa cum stim ca se pastreaza, Puterea poate, din punct de vedere aritmetic, sa-si rezolve aceste puncte de parcurs. Cred insa ca ea va plati un pret politic foarte mare si in sensul acesta cred ca protestul parlamentarilor USL trebuie sa continue pana cand isi atinge obiectivele pentru a zice foarte clar tuturor ca exista lucruri pe care nu le mai putem accepta, ca exista lucruri pe care nu le putem juca si ca in Romania atunci cand vom avea alegeri fiecare va trebui sa faca o optiune foarte clara pentru o varianta sau alta, ca intre ceea ce este si ceea ce face actuala Putere si noi nu exista nicio cale de compromis.

- Cum vad oamenii din teritoriu protestul dumneavoastra?

- Cei care sunt membri ai partidelor noastre, cei care sunt sustinatori ai partidelor noastre inteleg care este sensul protestului si il sustin. Avem chiar semnale privitoare la un protest mai radical. Noi am optat pentru aceasta forma de protest pentru a putea avea o actiune unitara. Au fost si voci care cereau plecarea definitiva din Parlament.

Pentru marele public probabil ca exista inca si confuzii, exista o noua batalie propagandistica pe care Puterea a pornit-o, dar care din punctul meu de vedere nu are sanse, pentru ca Puterea nu trebuie sa demonstreze oamenilor ca Opozitia este rea sau ca greseste facand greva parlamentara, ci trebuie sa demonstreze oamenilor ca ei guvernand rezolva marile probleme ale acestor oameni, ori despre asta ei nici macar nu discuta, cu atat mai putin nu rezolva.

(...)

Absenta de la votul pentru Legea lustratiei - pozitia PNL

- In ceea ce priveste Legea lustratiei, mai multi democrat-liberali spun ca PNL nu a participat la dezbateri pentru ca nu sustine acest proiect si, mai mult, ca dumneavoastra l-ati acoperi cumva pe Dan Voiculescu.

- Asta este o propaganda ieftina a celor de la PDL. Cei preocupati de subiectul lustratiei ar trebui sa-si aminteasca faptul ca in 1997 nu s-a putut adopta Legea lustratiei din cauza opozitiei PD, ar trebui sa-si aminteasca faptul ca in 2005 presedintele Basescu si Partidul Democrat s-au opus numirii lui Ticu Dumitrescu ca presedinte al CNSAS.

Cred ca pozitia PNL a fost destul de clara in tot acest timp. Discutia pe care au facut-o ei foarte repede asupra Legii lustratiei nici nu a dat timp PNL sa se pronunte, am facut-o dupa. Noi ne aflam in acest protest parlamentar, nu a existat nicio propunere ca pentru un astfel de subiect sa ne reunim sa-l discutam si sincer cred ca nimeni nu cade in capcana demagogiei PDL-iste pentru ca Legea lustratiei nu mai rezolva nimic.

PD-istii au reusit cu aceasta lege a lustratiei sa faca un demers demagogic, avand grija sa fereasca personaje care li s-au alaturat, de tipul domnului Ungureanu sau domnului Melescanu, de eventuale efecte ale unei asemenea legi. Nu vad legatura intre Legea lustratiei si senatorul Dan Voiculescu in sensul in care si pe legislatia de pana acum Dan Voiculescu se afla in niste procese. Este problema domniei sale. Nu are niciun fel de legatura asta cu PNL sau cu USL.

- Dupa domnul Ungureanu, la sefia SIE avem tot un liberal, pe domnul Melescanu. Ce credeti ca vrea sa faca Traian Basescu prin aceste numiri?

- Nu pot sa dau eu socoteala de intentiile lui Traian Basescu. Pot sa spun ce cred. Cred ca incearca, pentru a nu stiu cata oara, fara succes, sa dezbine PNL. Nu va reusi. Teodor Melescanu va fi, dupa toate probabilitatile, exclus pe 12 martie din PNL in urma optiunii pe care domnia sa a facut-o.

Cred ca incearca sa arate cui il mai crede ca iata ca este dispus la dialog cu Opozitia, de parca Opozitia sau cineva din Opozitie i-ar fi cerut conducerea unui serviciu secret. Cred, de asemenea, ca incearca sa-si vanda, eventual si in afara, imaginea unui presedinte care este deasupra jocului partidelor, ceea ce nu cred ca are niciun fel de succes sau de credibilitate.

Dialogul cu Puterea

- Domnul Ungureanu si-a manifestat intentia de a avea un dialog cu Opozitia. Ati spus ca sunteti intr-o anumita masura dispus sa acceptati un astfel de dialog daca o sa primiti o invitatie. Ce asteptati de la un asemenea dialog? Ce asteptati sa va spuna premierul?

- Noi am spus foarte clar ca oricand este vorba de un dialog real suntem gata sa-l purtam. Nu are rost sa discutam pe exprimarea unor intentii ale premierului. Cand va exista o propunere concreta de dialog vom da un raspuns. Ce asteptam am spus in mai multe randuri, atunci cand am declansat protestul parlamentar, a spus-o si Victor Ponta in discursul de la investirea Guvernului Ungureanu.

Candidatii USL la alegerile locale

- In 15 martie urmeaza sa anuntati candidatii la alegerile locale. Cum decurg negocierile? Aveti pe undeva probleme?

- Exista probleme in multe locuri pentru ca nu este simplu sa pui cap la cap si sa stabilesti circa 40.000 de candidati. Sunt partide care au oameni in functie, care au oameni foarte buni, exista multe ciocniri de interese in multe locuri, dar pot sa va spun ca lucrurile inainteaza in fiecare zi, ca toate aceste dificultati vor fi depasite si ca ne vom incadra in acest calendar fara niciun fel de problema.

Unde credeti ca nu aveti prima sansa in raport cu Puterea?

- Cred ca, daca ne vom organiza bine, daca toti actorii sau protagonistii acestei batalii pana la nivelul ultimei comune vor fi cat se poate de intelepti si de hotarati, nu exista loc unde sa nu avem sanse. Nu exista batalie dinainte pierduta.

Daca vorbim de alegerile locale, exista comunitati unde primarul nu pentru ca apartine PDL, ci pentru ca are sustinere sa nu poata fi batut. Dar, cu cat ridicam nivelul eu cred ca nu exista niciun judet, cu exceptia judetelor cu populatie preponderent maghiara, sa nu avem o sansa sa nu castigam si cred ca batalia pentru toate resedintele de judet se poate da.

Primarii in functie sunt avantajati de votul intr-un singur tur. Votul intr-un singur tur este una dintre marile probleme ale democratiei romanesti astazi, este nedemocratic, nereprezentativ. Eu nu cunosc alte tari in care primarul sa fie ales dintr-un singur tur. Nu este normal sa fie ales dintr-un singur tur primarul, dupa parerea mea nici presedintele Consiliului Judetean nu este normal sa fie ales dintr-un sigur tur.

Toate aceste alegeri uninominale trebuie sa-i confere castigatorului o majoritate, ca e din primul tur, ca e din al doilea tur el trebuie sa aiba o majoritate, indiferent de numarul celor prezenti la vot, pentru a putea fi reprezentativ. Votul intr-un singur tur da sansa unor primari PD sa-si mentina locul, dar cred ca victoria USL si la alegerile locale va fi covarsitoare, iar la alegerile generale datele vor fi cu totul altele si estimez un decalaj de cel putin 10 procente intre scorul USL la alegerile locale si cel la parlamentare. Adica la parlamentare vom avea cu circa 10 procente mai mult decat la locale.

- In ceea ce priveste primariile de sector. Pe ce formula mergeti? Unde va avea PNL primari desemnati?

- Nu am incheiat inca acesta negociere. Vrem categoric sa avem candidati comuni USL pe toate sectoarele. Sunt discutii. PNL are drept prioritate de negociere sectoarele 1 si 6 si vom vedea care va fi formula pe care vom merge toate cele trei partide prin consens.

O alianta cu UDMR - exclusa?

- Spuneati ca excludeti o alianta cu UDMR in ipoteza in care ati mai avea avea nevoie de un procent mic ca sa ajungeti la guvernare...

- Acestea sunt lucruri care nu pot fi excluse niciodata. Eu am spus doar ca imi doresc si sunt convins ca USL va castiga aceste alegeri cu un scor considerabil peste 50%, ca nu va avea nevoie de o alianta cu altcineva si cu UDMR si ca nu-mi mai doresc o alianta cu UDMR. UDMR a guvernat de multi ani in Romania cand cu unii, cand cu altii. Este, cred, bine si pentru aceasta formatiune politica sa mai treaca in Opozitie. Eu sper ca USL, cu programul ei, cu oamenii ei, sa nu aiba nevoie nici de UDMR si nici de altcineva.

- Daca, totusi, intr-un scenariu pesimist nu obtineti un procentaj suficient va ganditi la un alt partid?

- O sa discutam chestiunea asta atunci cand se va intampla. Eu nu am de ce sa accept scenarii pesimiste. Daca USL este o alianta politica cu scoruri cuprinse intre 55 - 60% in orice sondaj, 47 - 49% in cele mai pesimiste sondaje, clar comandate de actuala Putere, nu vad de ce noi ar trebui sa ne ocupam de scenarii pesimiste. Cred ca cei care ar trebui sa dezvolte scenarii pesimiste sunt cei de la Putere.

- In cazul alegerilor prezidentiale din 2014 credeti ca Mihai-Razvan Ungureanu va fi contracandidatul dumneavoastra?

- 2014 este foarte departe si mie mi-e greu sa stiu si daca eu voi candida, daramite daca domnul Ungureanu va candida sau altcineva. Cred ca toate posibilitatile sunt deschise. Cred ca domnul Ungureanu are aceasta optiune daca va dori, daca va fi sustinut de niste formatiuni politice sau de o formatiune politica, dar daca este vorba de anul 2014 este greu de facut pronosticuri. Daca alegerile prezidentiale ar avea loc, dintr-un motiv sau altul, mai devreme nu este problema mea. Cred ca pot sa va asigur ca Mihai-Razvan Ungureanu nu va fi candidatul USL.

- In ce scenariu v-ati depune mandatul?

- In ce scenariu as demisiona de la conducerea PNL? Pai in scenariul in care USL nu castiga alegerile parlamentare. Intelegand prin castigarea alegerilor parlamentare formarea urmatorului Guvern.

- Cum priviti posibila constituire a Miscarii Populare?
- Cu umor.

- De ce spuneti asta?

- Pentru ca niciodata in Romania sau in alta parte nu am vazut discutii mai indelungate si mai complicate despre ceva ce nu a aparut inca si nici nu apare. Cred ca politica este un teren pe care este binevenita imaginatia, dar in care primeaza faptele, realitatile. Noi discutam despre Alba-ca-Zapada, Miscarea Populara, Fetita cu chibrituri de un an de zile si realitatea este destul de crunta pentru fauritorii acestui proiect.

Nu are cu cine sa se formeze Miscarea Populara. Sigur ca maine PDL il poate lua pe domnul Pavelescu, sa zicem, pe care sa-l intituleze PNTCD si cu care impreuna sa formeze ceva care sa se numeasca Miscarea Populara. Toata lumea stie ca asa ceva nu este mai mult sau nu este altceva decat PDL. PDL poate sa-si consacre cardasia cu UNPR si sa-si intituleze aceasta alianta Miscarea Populara, aici este inconvenientul pentru ca miscarile populare se revendica la dreapta spectrului politic, iar cei din UNPR sustin cat se poate de vocal ca sunt un partid de stanga. In rest, nu prea vad cu cine s-ar putea face Miscarea Populara si de fapt nu este important daca se face sau nu, important este ca ea nu poate reprezenta ceva nou pe scena politica romaneasca. Si de aceea, eu personal cred ca nu merita atata discutie.

(...)

- Ce politician de la Putere apreciati dumneavoastra?

- Niciunul. Imi pare rau foarte rau sa o spun. Sigur ca exista nuante intre unul si altul, sigur ca toti oamenii sunt diferiti, dar din peisajul actualei Puteri nu cred ca exista un om, un personaj, o personalitate care intr-un moment sau altul sa fi adoptat o pozitie pentru care sa merite respectul sau aprecierea mea.

Regret acest lucru, pentru ca in general sunt un om care cred ca valorile sunt impartite, ca nu sunt unii albi si unii negri, ca in general exista oameni cu constiinta, caracter, personalitate peste tot. Regimul Basescu a facut ca tabara Puterii sa se dizolve, sa nu mai avem personalitati care sa se manifeste si sa avem de fapt o serie de inganari ale discursului liderului maxim, ceea ce mie imi taie posibilitatea sa remarc in acest moment sau sa apreciez pe cineva din tabara Puterii.

Agerpres

Romanii nu-si dau seama, dar USL conduce Romania

In acest moment, PDL pare a nu mai fi considerat o forta politica de prim rang, un partid de prima mana, capabil sa aduca in fruntea tarii oameni profesionisti cu o imagine publica impecabila.

Pana si presedintele Basescu, cel care a cautat mereu sa nu lase in afara guvernarii partidul sau de suflet, da semne ca nu mai mizeaza pe democrat-liberalii care l-au adus in functia de sef al statului.

Recenta numire a lui Teodor Melesscanu in fruntea SIE nu demonstreaza decat imposibilitatea lui Traian Basescu de a gasi persoana potrivita pentru o asemenea functie in randul unui partid macinat de cazuri scandaloase de coruptie sau conflicte interne, care au reusit sa erodeze iremediabil increderea electoratului in formatiunea condusa de Emil Boc.

Cum sa mai ai incredere intr-un partid care clameaza nevoia de austeritate si curatenie in randul revolutionarilor, dar se demonstreaza ca un demnitar al formatiunii, secretarul de stat Costin, isi lucra pe la spate colegii de partid, incarcand artificial sistemul cu revolutionari inventati si doar de el stiuti.

Dupa parerea mea, este falsa teoria conform careia Melescanu ar fi fost numit in fruntea SIE pentru a tulbura apele in USL si pentru a-i vaduvi pe acestia de inca un vot in Senat. Nu te mai poti gandi la un vot in minus sau in plus, cand deja Parlamentul Romaniei a devenit locul in care traseismul, care schimba majoritati, este ridicat la rang de virtute.

Basescu nu s-a gandit, probabil, la nevoia de a ciunti voturile USL din Parlament. A preferat un om cu o larga experienta politica, un personaj caruia in perioada postdecembrista nu i s-au alipit etichete legate de coruptie sau scandaluri mediatice grave.

Traian Basescu a preferat un tip care a reprezentat Romania la cel mai inalt nivel, atat din pozitia de ministru al Apararii, cat si din cea de interimar la Justitie. Un ins care s-a tinut departe de mahalaua politica, un tip cu discurs echilibrat, membru marcant al PNL.

De ce nu a putut gasi presedintele Basescu un astfel de profesionist in randurile PDL, formatiunea faurita dupa asemnarea sa si care ar trebui sa-i multumeasca exclusiv presedintelui pentru privilegiul de a fi condus tara? Ma gandesc ca pana si Basescu s-o fi saturat s-o incaseze din cauza unor "branconaje" pedeliste. Sau poate nu mai doreste sa vada un alt demnitar care iese in fata multimii si asteapta ca discursul sa-i fie suflat de un banal secretar de stat, aflat in planul secund al manifestarii publice.

De fapt, PDL a avut existenta guvernamentala numai si numai datorita nazuintelor catre puterea absoluta, manifestate de presedintele Basescu. Totodata, PDL s-a lafait in scaunele din Palatul Victoria si multumita unor penelisti, pesedisti sau pecisti de frunte, care au lasat balta dorintele alegatorilor, si-au abandonat propriile partide pentru a da o mana de ajutor in cladirea unei false stabilitati politice.

In acest moment, institutii cheie ale statului si cateva ministere sunt conduse de oameni veniti din alte partide, prezentate ca fiind ostile PDL si stabilitatii politice a tarii.

Auzim, tot mai des, sintagma folosita de nucleul dur al alegatorilor PDL: "sa nu vina USL la putere ca-i de rau". In regula, sa nu vina, dar tara este condusa in aceasta perioada partial de USL. Actualul guvern se sprijina pe majoritatea parlamentara sau din teritoriu, creata de fosti membri cotizanti ai PSD, PNL sau PC. Mihai Razvan Ungureanu se afla acum in fruntea Executivului si datoirta voturilor lui Micky Spaga sau sustinerii din teritoriu acordate de Culita Tarata sau celebrul "Stefan Pinalty", cunoscuti pentru afacerile "curate" din timpul guvernarii Nastase sau Tarciceanu.

Sa mai amintim ca, momentan, PDL se bazeaza pe Neculai Ontanu si Piedone, fosti soldati ai PSD respectiv Motanului Felix, in incercarea de a acapara doua primarii bucurestene de sector.

Sa nu omitem nici faptul ca PDL nu a fost in stare sa ofere tarii nici macar un alt premier, dupa plecarea lui Boc, presedintele Basescu fiind nevoit sa aduca in fata un nume de independent care, candva, a cochetat cu liberalii lui Tariceanu. Este de mentionat ca pana si Gigi Becali, care declara candva ca, atunci cand apare Basescu la televizor, el arunca flegme pe ecranul monitorului tv, a ajuns sa fie o tinta pentru PDL, care a trimis-o pe Elena Udrea in vizita la Palat. Lipsa crasa de personal calificat la democrat-liberali.

Trebuie amintit ca si la SRI regasim numele unui George Maior, membru autosuspendat din PSD sau la Justitie unde dam peste un fost membru al Cabinetului Tariceanu, Catalin Predoiu. Sa nu ne mai miram, deci, si nici sa nu avem teama ca USL va veni la putere, iar tara va cadea in haos.

USL este acum la putere, intr-un fel sau altul, Basescu stie acest lucru, dar are cu totul alt discurs public atunci cand vine vorba de Opozitie. Vorbeste de USL ca-i un conglomerat imatur si fara vlaga, dar nu ezita sa "fure" din personalul "uslasilor".

Pana la proba contrarie, impresia generala este ca PDL a fost trecut in planul secund al politicii de stat inca de pe acum, poate si pentru se putea obisnui cu locurile din spate, rezervate Opozitiei. (Liviu Anghel)

Ziare.com

Subscribe to comments feed Comentarii (5 publicate)

avatar
Espn 02/06/2016 13:06:53
I have an odd fascination with Kaiser Wilhelm IIBoy, you never know what the readers of this blog will be interested in...But I do know, la belle, that you'd love the museum we visited yesterday. The Kusgenewerbtmuseum (museum of applied arts) is an exquisite collection of mostly European craft objects -- the late 19th and early twentieth century stuff is mindblowing. As is, in fact, the medieval stuff -- but we were too ignorant and overwhelmed to really take it in. Still, I can imagine how wonderful it must have been, Kathrynn, to be a child in Heidelberg.
avatar
Jayhawk 07/06/2016 08:33:45
This is a neat <a href="http://gqjlpwukgvu.com">sumamry.</a> Thanks for sharing!
avatar
Addriene 07/06/2016 15:32:07
The accident of finding this post has breghtenid my day http://wbwjqt.com rpwxintcmv [link=http://gqqtyd.com]gqqtyd[/link]
avatar
Dina 09/06/2016 04:27:22
Finding this post has <a href="http://cscrlx.com">aneerswd</a> my prayers
avatar
Morrie 10/06/2016 09:38:14
In awe of that anrwse! Really cool! http://uaqtenlqb.com usaedvp [link=http://fkopcxtlein.com]fkopcxtlein[/link]
total: 5 | afişare: 1 - 5

Spune-ţi părerea despre acest articol!

 • Bold
 • Italic
 • Underline
 • Quote

Te rog să introduci codul din imagine:

Captcha
 • Trimite unui prieten Trimite unui prieten
 • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
 • Versiune text Versiune text

Informatii Autor

Administrator

Articolul este etichetat cu:

Acest articol nu are etichete

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

0