Home | POLITICĂ | Partidul lui Dan Diaconescu e egal cu PDL în sondaje. Opoziția îl ignoră pe președintele țării. Ungureanu se vrea premier și după alegeri

Partidul lui Dan Diaconescu e egal cu PDL în sondaje. Opoziția îl ignoră pe președintele țării. Ungureanu se vrea premier și după alegeri

Publicat de
Partidul lui Dan Diaconescu e egal cu PDL în sondaje. Opoziția îl ignoră pe președintele țării. Ungureanu se vrea premier și după alegeri

Dan Diaconescu suflă în ceafa PDL *** Basescu cere sa se dea inapoi salariile bugetarilor - Opozitia il ignora *** Daniel Constantin: Revenim in Parlament pentru cresterea salariilor *** Adevăruri rostite cu voce tare. Crin Antonescu: CCR și CNA sunt pur şi simplu sub-secţii ale propagandei de partid *** Dan Diaconescu: Am refuzat permanent sa intram in Miscarea Populara *** Sârbu: UNPR nu e interesată de Mișcarea Populară, vrem să ne păstrăm identitatea *** Ungureanu vrea sa fie premier si dupa alegeri. Va candida la Cotroceni? *** Cum reformează Băsescu statul cu oamenii opoziţiei. Şefii serviciilor secrete, premierul, miniştrii de la Justiţie, Interne, Apărare şi Externe provin din PSD şi PNL *** MRU, calcand pe Udrea, pe urmele lui Traian Basescu *** PDL va susţine primarii furaţi de UNPR *** Berceanu, despre UNPR: Sa nu vrea mai mult decat i se cuvine *** UNPR il indeamna pe Berceanu la responsabilitate *** Prioritati in PDL: Accent pe infrastructura si protocolul cu UNPR *** PDL verde vs PDL portocaliu (Opinii) *** Ungureanu, dezinteresat de regulile democraţiei *** Ponta: USL intrerupe greva pentru Tratatul fiscal, nu pentru Basescu *** Nastase: Olandei nu-i poti spune "tiganca imputita" *** Alegerile - intre Traian Basescu si restul *** Berceanu: In 2012, ne dam in cap sistem turneu *** Încăierare între oamenii lui Băsescu. Lăzăroiu despre Sever Voinescu: "Este o caricatură în viața politică!" *** UDMR a obţinut ce a vrut. Secţie în limba maghiară la Universitatea de Medicină din Târgu-Mureş

Dan Diaconescu suflă în ceafa PDL

Partidul Poporului are un scor aproape egal cu cel al PDL, potrivit barometrului „Adevărul“, realizat de IMAS în luna februarie.

USL conduce în preferinţele românilor, întrunind 49,2% din intenţiile de vot ale alegătorilor care s-ar prezenta la urne, potrivit sondajului realizat de IMAS în luna februarie, la comanda ziarului „Adevărul". Alianţa dintre PSD şi PNL a revenit, practic, la scorul pe care îl avea în decembrie 2011, după ce în ianuarie anul acesta ajunsese la 53,4%.

USL nu a reuşit să păstreze trendul crescător înregistrat pe fondul manifestaţiilor populare din ianuarie. Greva parlamentară, anunţată la finalul lunii ianuarie, nu pare să fie un succes de imagine pentru Opoziţie. Liderii USL au acţionat contradictoriu: iniţial au anunţat că nu vor încasa deloc indemnizaţiile, după care au susţinut că le vor dona.

Opoziţia poate, încă, să aibă o majoritate parlamentară în viitorul Legislativ.  În jur de 9% din voturi se duc către partide care nu vor trece pragul parlamentar, iar USL, formaţiunea de pe locul 1, va fi principala beneficiară a redistribuirii mandatelor. În acest fel, Opoziţia poate avea în jur de 53-54% din mandatele din viitorul Parlament.

PDL a crescut cu două procente

De cealaltă parte a baricadei, PDL nu pare să fi profitat prea mult de instalarea lui Mihai Răzvan Ungureanu la Palatul Victoria. Chiar dacă noul premier are o cotă de încredere de 22,3%, intenţia de vot pentru PDL este de 17,8% faţă de 15,8% în ianuarie. O creştere de doar  2% după o mişcare prin care Traian Băsescu intenţiona să relanseze PDL într-un an electoral.

O posibilă explicaţie este faptul că, deşi PDL a venit cu o  listă de figuri noi pentru Guvernul Ungureanu, presa a publicat informaţii potrivit cărora noii demnitari sunt, de fapt, controlaţi de vechea gardă. Cel mai elocvent caz este cel al Elenei Udrea, filmată de televiziuni în timp ce le vorbea alegătorilor din colegiu despre ce proiecte are la Ministerul Dezvoltării condus, oficial, de Cristian Petrescu. În acest fel, democrat-liberalii nu au reuşit să scape de imaginea Elenei Udrea, în care au încredere doar 6,2% din români. Reţinerea românilor faţă de politicienii consacraţi i-a venit ca o mănuşă lui Dan ­Diaconescu, a cărui formaţiune, Partidul Poporului, a egalat, practic, PDL, având 17,4% intenţie de vot.

Diaconescu, senzaţional în sondaje

Partidul lui Diaconescu era cotat în decembrie 2011 cu 11,8%, iar în ianuarie cu 13,9%. În acest fel, formaţiunea a  revenit la nivelul de popularitate pe care îl avea acum un an şi jumătate, la momentul arestării lui Dan Diaconescu: 19,8% în august 2010 şi 17,3% în septembrie 2010.
Experienţa ultimilor 20 de ani arată, însă, că formaţiunile de tipul PPDD,  fără structuri puternice în teritoriu, nu reuşesc să obţină în alegeri rezultatele pe care le au în sondajele de opinie.

Potrivit sondajului, pragul electoral de 5% ar mai fi depăşit de UDMR, formaţiune cotată cu 7% din intenţiile de vot. Partidul condus de Kelemen Hunor a înregistrat o uşoară revenire, după ce în decembrie 2011 avea 5,7%, iar în ianuarie 2012 - 5,8%.

La ultima reuniune a Consiliului Reprezentanţilor Unionali, Kelemen Hunor recunoştea că pentru UDMR va fi dificil să înregistreze acelaşi scor ca în  2008, în condiţiile apariţiei altor două formaţinui ale minorităţii maghiare -  Partidul Civic Maghiar (PCM) şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT). „Vom avem o competiţie fără precedent în comunitatea maghiară, depinde de noi ce rezultate vom atinge", a spus Kelemen Hunor. 

Opţiuni de vot la alegerile parlamentare

Sondajul IMAS a fost realizat în perioada 17-26 februarie 2012, pe un eşantion reprezentativ de 1.039 de persoane. Marja de eroare a sondajului este de +–3%.

Adevarul.ro

Basescu cere sa se dea inapoi salariile bugetarilor - Opozitia il ignora

Presedintele Traian Basescu a tinut, miercuri, un discurs in Parlament, in care a cerut recuperarea sumelor din salarii, pierdute de bugetari, de la 1 iunie, o noua Lege a Sanatatii si reorganizarea administrativa, considerate esentiale pentru reforma statului.

In plus, seful statului a insistat pe aplicarea rezultatelor referendumului din 2009, privind trecerea la un parlament unicameral, cu 300 de parlamentari. O alta idee importanta sustinuta de Basescu a fost cea referitoare la Tratatul fiscal, pe care presedintele spune ca trebuie sa-l adoptam cat mai repede.

Basescu, in Parlament - Romania trebuie sa ratifice tratatul fiscal foarte repede

Basescu cere coalitie ca de la 1 iunie sa revina la salariile initiale ale bugetarilor

Discursul sefului statului a fost tulburat de un scurt protest, al unor invitati care au strigat "Demisia" si "Regele Mihai" de la unul dintre balcoanele Parlamentului.

Discursul lui Basescu, intrerupt de protestatari monarhisti

Opozitia nu a participat la interventia din Parlament a lui Traian Basescu, liderii sai preferand sa aiba, in acelasi timp, o intalnire cu mai multi reprezentanti ai unor sindicate si organizatii.

Sa se revina la salariile din 2010!

Presedintele Traian Basescu a cerut Puterii sa se gandeasca la recuperarea completa, de la 1 iunie, a sumelor taiate din salariile bugetarilor in 2010.

"Va multumesc ca ati acceptat, cu costul popularitatii partidelor din arcul guvernamental, sa adoptati masuri extrem de severe. Niciun politician nu isi poate permite sa gandeasca cu relaxare la reducerea salariilor cu 25%, sau introducerea contributiilor la pensii.

(...)Au fost masuri necesare, menite sa previna un derapaj precum cel din Grecia, nu este nicio exagerare. Ma simt solidar cu dumneavoastra si ma simt solidar cu romanii.

La inceputul anului 2011 parte din sumele taiate din salariile bugetarilor au fost restituite. E datoria mea si a dvs sa gandim si sa gasim solutii ca undeva in jurul datei de 1 iunie sa reintregim salariile bugetarilor, chiar daca in ianuarie am avut un excedent la buget, in februarie insa un deficit de 2 ori mai mare decat excedentul", a declarat Basescu.

Seful statului spune ca, pentru aceasta revenire, statul trebuie sa taie cheltuielile inutile din alte parti.

"Sunt convins ca majoritatea parlamentara si de ce nu si Opozitia, impreuna cu Guvernul, cu premierul, cu ministrul de Finante, privind in bugetul de stat asa cum e el aprobat, si fara a diminua investitiile, dar puteti diminua cheltuieli in alte zone ale bugetului, veti putea gasi resurse ca, la sfarsitul mandatului, sa le puteti spune bugetarilor ca au salarii intregi, asa cum le-ati gasit cand ati venit la guvernare".

Opozitia, cu sindicatele

Liderii USL au refuzat sa participe la discursul lui Basescu si au organizat, asa cum anuntasera de saptamana trecuta, o intalnire cu mai multi reprezentanti ai societatii civile, in special ai sindicatelor.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a propus, in cadrul acestei reuniuni, infiintarea unui consiliu consultativ alcatuit din reprezentanti ai partidelor politice si ai sindicatelor, care sa se reuneasca o data pe luna, pe comisii de specialitate conforme fiecarui domeniu.

"Ideea intalnirii de azi, prima dintr-o serie, a reliefat ca exista, pe de o parte o Putere - presedintele Basescu, premierul Ungureanu - si pe de alta o Romanie diversa, cu sindicate, organizatii, pensionari, care nu are cu cine sa dialogheze", a spus Ponta la final.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a adaugat, referindu-se la discursul presedintelui din Parlament, ca "nu il intereseaza giumbuslucurile lui Traian Basescu".

Al treilea lider al USL, presedintele PC, Daniel Constantin, ne-a precizat ca Opozitia va fi prezenta in Parlament in cazul in care se va supune la vot revenirea la salariile din iunie 2010.

Daniel Constantin: Revenim in Parlament pentru cresterea salariilor

La scurt timp dupa ce Traian Basescu a anuntat, in fata parlamentarilor, ca pensiile si salariile ar trebui sa revina la nivelul din 2010 incepand cu luna iunie, presedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat ca "de majorarea salariilor ar trebui sa vorbeasca primul-ministru, nu presedintele tarii, care nu are nici un rol constitutional in acest sens".

In plus, liderul social democrat considera ca "presedintele Basescu nu se impiedica vreodata de legi sau de Constitutie".

"Pentru domnia sa conteaza deciziile politice de moment si continua ce s-a intamplat cu Guvernul Boc", a mentionat Ponta, intrebat de jurnalisti cum comenteaza anuntul sefului statului.

Daniel Constantin: Revenim in Parlament pentru cresterea salariilor

Presedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, a declarat ca USL isi va intrerupe greva parlamentara pentru a vota o eventuala revenire a salariilor bugetarilor la nivelul din 2010, adusa in discutie de presedintele Traian Basescu, la discursul sau din Parlament.

Basescu cere coalitiei sa se revina la salariile bugetarilor, de la 1 iunie

"Sigur ca da, dar cred ca e doar un anunt demagogic", a spus Daniel Constantin pentru Ziare.com, intrebat daca Opozitia si-ar intrerupe greva parlamentara pentru a vota revenirea la salariile din iunie 2010.

"Doar ca un asemenea gest e imoral, pentru ca se face inainte de alegeri si ilegal, pentru ca nu se respecta principiul din legea responsabilitatii bugetare", a adaugat liderul Partidului Conservator.

Constantin spune si ca cetatenii vor trebui sa aprecieze ce a facut PDL cu salariile lor, in conditiile in care, din 48 de luni de guvernare a actualei Puteri, au avut salariile conforme doar 9 luni.

Presedintele Traian Basescu a anuntat miercuri, cu ocazia discursului sau din Parlament, ca cere Puterii sa se gandeasca la recuperarea completa, de la 1 iunie, a sumelor taiate din salariile bugetarilor.

"Va multumesc ca ati acceptat, cu costul popularitatii partidelor din arcul guvernamental, sa adoptati masuri extrem de severe. Niciun politician nu isi poate permite sa gandeasca cu relaxare la reducerea salariilor cu 25%, sau introducerea contributiilor la pensii. Au fost masuri extrem de dificile pe care toti le-am luat cu inima stransa.

Au fost masuri necesare, menite sa previna un derapaj precum cel din Grecia, nu este nicio exagerare. Ma simt solidar cu dumneavoastra si ma simt solidar cu romanii.

La inceputul anului 2011 parte din sumele taiate din salariile bugetarilor au fost restituite. E datoria mea si a dvs sa gandim si sa gasim solutii ca undeva in jurul datei de 1 iunie sa reintregim salariile bugetarilor, chiar daca in ianuarie am avut un excedent la buget, in februarie insa un deficit de 2 ori mai mare decat excedentul", a declarat Basescu.

Adevăruri rostite cu voce tare
Crin Antonescu: CCR și CNA sunt pur şi simplu sub-secţii ale propagandei de partid
Crin Antonescu: CCR și CNA sunt pur şi simplu sub-secţii ale propagandei de partid
Foto: Timi Slicaru

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat miercuri că actualul Guvern a fost consacrat drept valid, legitim, de către Curtea Constituțională, fără a fi parcurs o procedură parlamentară esențială care marchează un rol al Legislativului.

"Suntem într-un regim în care ni se spun povești despre dialog, democratie, în schimb este consacrat de catre aceasta pseudo-Curte Constitutionala drept valid, drept legitim, un Guvern care nu a strabatut, nu a parcurs o procedura esentiala, elementara care marcheaza un rol Parlamentului", a spus Antonescu, potrivit Mediafax.

El a sustinut totodată că CCR, ca si CNA, este o subsectie a propagandei PDL.

"În vreme ce filosofii împaciuirii povestesc, fac teorii, explica cum ar fi daca ar fi bine, noi suntem într-o tara în care Guvenrul este condus de un sef al serviciilor secrete, Parlametul este desfiintat cu acte în regula, Curtea Constitutionala, ca si atâtea alte institutii, ca CNA, sunt subsectii ale propagandei de partid, de guvernamânt", a declarat liderul liberalilor.

CCR a decis miercuri că hotărârea Parlamentului prin care a fost învestit Guvernul Mihai-Răzvan Ungureanu este constituţională, deși nu s-au respectat toate procedurile parlamentare legale.

Dan Diaconescu: Am refuzat permanent sa intram in Miscarea Populara

Dan Diaconescu, presedintele Partidului Poporului, a declarat, duminica seara, ca PDL a incercat de multe ori sa il atraga in Miscarea Populara, dar ca mereu a refuzat.

"Astazi putem comenta o prima victorie a noastra impotriva lui Traian Basescu, dupa cum stiti proiectul Miscarii Populara a esuat oficial. Este meritul nostru ca ei au inventat aceasta miscarea care seamana si la nume cu partidul nostru pentru a incerca sa ne atraga in ea.

Sa fim seriosi celelalte partide nu aveau niciun fel de zestre. (..) Daca noi am refuzat permanent aceasta oferta, ei nu mai au de ce sa faca aceasta Miscare Populara", a spus Diaconescu la B1 TV, precizand "Cum sa aliez eu cu aia care m-au arestat?".

Liderul PPDD a facut public si urmatorul pas pe care il vor face el si colegii sai: vor incerca sa atraga de partea lor USL.

"O sa vedeti de saptamana viitoare o alta tentativa a noastra de victorie clara. USL se tot lauda ca vrea sa il suspende pe Basescu, tot zic ca fac greva parlamentara. (...) Vrem sa lansam o oferta oficial catre cei din USL sa se intoarca in Parlament ca sa il trantim pe Basescu. L-am incurcat tare pe Basescu", a continuat Diaconescu.

Presedintele PPDD a comentat si sondajele aparute in ultima vreme, adaugand ca el nu a comandat nicodata asa ceva. "Adversarii tot comanda", a spus Diaconescu, care se lauda ca la Botosani PPDD a obtinut chiar si 30%.

Sârbu: UNPR nu e interesată de Mișcarea Populară, vrem să ne păstrăm identitatea

Presedintele UNPR, Marian Sârbu, a declarat, la RFI, ca Uniunea nu este interesata de Miscarea Populara pe care vrea sa o creeze PDL, precizând ca partidul sau nu vrea sa-si piarda identitatea politica de centru-stânga, intrând într-o formatiune de dreapta.Marian Sârbu mentioneaza ca UNPR nu a vorbit niciodata despre ideea apartenentei la o Miscare Populara, care este o miscare de dreapta.

Liderul UNPR crede ca Miscarea Populara este o tema mai degraba de dezbatut în interiorul PDL.

Au existat la începutul lunii trecute discutii cu PDL în legatura cu participarea noastra în sensul acesta, la alegerile locale, însa nu s-a pus niciodata problema unei diminuari a identitatii noastre politice, ideologice. Asadar, este o tema mai degraba de dezbatut în interiorul PDL, în interiorul fortelor de centru-dreapta. UNPR va candida, acolo unde protocolul cu PDL nu va produce efectele scontate, va avea candidati proprii, vom avea liste proprii în majoritatea localitatilor, în majoritatea judetelor. Evident, acolo unde ne vom întelege cu PDL, pâna la urma, acesta este si scopul protocolului posibil, sustinerea unor candidati unici la posturile de primari, urmând însa ca în ceea ce priveste listele pentru alegerile locale sa candidam pe liste separate, explica Marian Sârbu.

El afirma ca "UNPR este foarte interesata în pastrarea identitatii sale politice de centru-stânga".

Ungureanu vrea sa fie premier si dupa alegeri. Va candida la Cotroceni?

Mihai Razvan Ungureanu vrea sa "construiasca, nu sa peticeasca", atunci cand vine vorba despre reformele aplicate Romaniei.

In cadrul unei emisiuni, luni seara, la TVR, premierul a explicat ca nu-si pune problema ca va pleca de la Guvern, dupa alegerile din noiembrie.

"Nu-mi pun problema ca trebuie sa termin treaba in noiembrie. Daca in urma alegerilor din noiembrie vine alt premier, sper sa-i las lucruri clare. Daca m-as gandi ca plec in noiembrie, ar trebui sa peticesc, nu sa construiesc. Am venit sa construiesc, nu sa peticesc. Iau in calcul ca cei care castiga alegerile sa-mi propuna preluarea functiei de premier", a afirmat Ungureanu.

Premierul a mai spus ca nu este interesat de un bilant, la o luna de guvernare si ca intentioneaza ca, dupa 100 de zile petrecute in scaunul de sef al Guvernului, sa se prezinte in fata Parlamentului pentru a-si prezenta realizarile.

"Nu ma intereseaza bilantul pe o luna, care a insemnat, pe de-o parte o acomodare cu guvernarea, pe de alta parte turarea motoarelor. La 100 de zile de guvernare, sper sa am ocazia sa spun Parlamentului ce am reusit sa fac", a afirmat Ungureanu.

"Ma intereseaza ca, in acest rastimp pe care dvs il numiti scurt si pe care eu nu vreau sa-l vad incheiat in noiembrie, sa fac tot ceea ce se poate pentru a accelera procesele esentiale pentru economia Romaniei. Este vorba despre combaterea evaziunii fiscale sau o rata mai mare de absorbtie a fondurilor europene", a adaugat premierul.

Seful Guvernului s-a declarat realist, fara sa-si propuna "revolutii in cateva luni".

"In contextul economic actual, fac exact ceea ce trebuie facut pentru a exista un plus fata de guvernarile precedente. Principiile pe care merg sunt cele de a pastra stabilitatea politica si economico-sociala. Avem cel mai bun program de reforma si ne trebuie consecventa pentru a-l aplica in continuare", a subliniat premierul.

Scaderea CAS-ului si ravasirea florilor prin piete

Vorbind despre posibilitatea ca veniturile romanilor sa creasca, Ungureanu a evitat sa mentioneze mariri de salarii sau pensii.

"Am in vedere scaderea CAS-ului, sigur pentru angajat, poate si pentru angajator, intr-o marja de 3 pana la 5 la suta, in functie de capacitatea noastra de a ne permite asa ceva, care este o data interna, tine de felul in care exista bani la buget, si externa, in functie de conditiile de mediu economic si financiar", a explicat Ungureanu.

Printre tintele de actiune ale actualului Guvern se numara combaterea evaziunii fiscale, iar premierul a subliniat ca sunt domenii in care "interventia organelor fiscale nu se face vizibila".

"In aceasta zona - exemplul ar fi alcoolul sau tigarile - cer performante vizibile. Mai exista o zona, unde s-au facut jocuri in trecut, returnarea TVA-ului. Nu pot sa fiu multumit de o armata de inspectori fiscali care ravasesc florile intr-o piata. Ma intereseaza tonele de legume si fructe care intra in Romania, produsele petroliere, marile evaziuni fiscale", a mai afirmat Mihai Razvan Ungureanu.

"Am nevoie de Opozitie in Parlament"

Legat de blocajul legislativ generat de greva parlamentarilor USL, premierul a subliniat, inca o data, ca este de acord cu "un dialog continuu si sustinut" cu Opozitia.

"Am nevoie de Opozitie in Parlament, nu am nicio problema in dialogul cu Opozitia. Sunt legi care urmeaza sa fie discutate in plen. Ce sunt dispus sa fac? In nici un caz lucruri imposibile, cum ar fi schimbarea Robertei Anastase din funtea Camerei Reprezentantilor. Ceea ce se poate face este un dialog continuu cu Opozitia", a spus Ungureanu.

Cu toate acestea, premierul a subliniat ca nu este de acord cu cererile "imposibile" cum ar fi demiterea Robertei Anastase de la conducerea Camerei Deputatilor.

Despre candidatura la prezidentiale si intrarea intr-un partid

In fata posibilitatii de a candida la prezidentialele din 2014, Ungureanu a refuzat sa spuna daca ia in calcul acest lucru.

"Indiferent de ceea ce as putea eu gandi, nu se poate construi nimic pe aer. Primul lucru pe care trebuie sa-l fac este ca acest guvern sa functioneze bine. Daca se intampla acest lucru si exista efectul social dorit, putem discuta si mai departe", a replicat premierul.

In plus, seful Guvernului nu a exclus posibilitatea sa intre intr-un partid. "Sunt independent atata vreme cat vreau sa fiu independent. Nu inseamna ca nu pot, la un moment dat, sa-mi asum culorile unui partid politic", a afirmat Ungureanu.

Cum reformează Băsescu statul cu oamenii opoziţiei. Şefii serviciilor secrete, premierul, miniştrii de la Justiţie, Interne, Apărare şi Externe provin din PSD şi PNL

7 martie 2012
Fotografie de familie realizata de catre ministrii cabinetului Ungureanu alaturi de presedintele Traian Basescu, dupa depunerea juramantului, la Palatul Cotroceni, in Bucuresti
 Foto: Marin Raica / Intact Images 

De când şi-a început actualul mandat, preşedintele Traian Băsescu nu conteneşte a vorbi despre reforma statului. Şi când a anunţat tăierea salarilor şi pensiilor, tot de reforma statului a vorbit. Şi cu câteva zile înainte să demisioneze Cabinetul Boc, tot de o astfel de reformă vorbea. Şi, de câte ori are ocazia, o ţine tot aşa, cu reforma statului.

"Ce am înţeles amândoi, şi eu, şi primul-ministru, şi membrii cabinetului, am înţeles că trebuie o reformă profundă a statului. Fără această reformă a statului, statul român nu poate fi performant. (...) De aceea a fost nevoie ca, într-o perioadă în care populaţia este dominată de criza economică şi efectele impuse de Guvern asupra populaţie, efecte dureroase, a trebuit ca în paralel să mergem cu un proces de modernizare a statului, a instituţiilor statului. Sigur, nu este un proces terminat, el trebuie continuat. (…) Avem nevoie de instituţii ale statului performante, avem nevoie de o economie a statului performantă şi avem nevoie ca şi politicienii să fie performanţi, măcar înţelegând ce au de făcut ca politicieni în Uniunea Europeană", declara Traian Băsescu pe 2 februarie. Pe 6 februarie, Guvernul Boc şi-a depus mandatul, iar în locul lui a venit Cabinetul Ungu­reanu, despre a cărui componenţă s-a spus şi s-a scris că a venit în plic de la Cotroceni. Şi, aruncând o privire pe componenţa Guvernului Ungu­reanu, se poate lesne observa cum ministere de forţă, cu un rol important în mult trâmbiţata reformă a sta­tului despre care vorbeşte Băsescu, sunt conduse de miniştri care au fost membri ai PNL şi PSD. Iar în fruntea lor, însuşi  Mihai Răzvan Ungu­reanu, prim-ministrul României.

Premierul Mihai Răzvan Un­gu­rea­nu s-a înscris în PNL în 2004, iar în decembrie acelaşi an a fost numit ministru de Externe în Guvernul Tăriceanu. După trei ani în această funcţie, în februarie 2007 premierul Tăriceanu i-a cerut lui Ungureanu demisia din funcţia de ministru de Externe, după ce doi doi muncitori români în Irak au fost reţinuţi sub acuzaţia de spionaj. Premierul a fost deranjat de faptul că el a aflat din presă, după trei luni, de arestarea în Irak a muncitorilor români, în timp ce preşedintele Băsescu fusese informat, la câteva zile după arestare. Un­gureanu a recunoscut că nu l-a informat pe primul ministru cu privire la situaţia celor doi muncitori români arestaţi în Irak şi i-a raportat situaţia preşedintelui Traian Băsescu, care era singurul în drept să decidă, în virtutea subordonării instituţionale. Ungureanu a demisionat de la şefia MAE şi s-a reîntors la funcţia de coordonator adjunct la SECI. În noiembrie 2007, Traian Băsescu l-a propus pe Ungureanu şef la SIE, funcţie rămasă vacantă din martie 2007 în urma demisiei lui Claudiu Săftoiu, fiind validat de Parlament în decembrie 2007.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a fost membru membru al PNL – Aripa Tânără, frecventând întruni­rile politice până în 1992 inclusiv, iar în 1993 formaţiunea şi-a încetat acti­vitatea. Potrivit ziare.com, Predoiu nu a mai făcut oficial parte din PNL până în 2008, însă firma de avocatură Zamfirescu Racoti Predoiu, unde este avocat asociat, a fost principalul consultant pe probleme juridice al grupului Rompetrol, condus Dinu Patriciu. După demisia lui Tudor Chiua­riu din funcţia de ministru al Justiţiei şi refuzul lui Traian Băsescu de a o accepta  pentru acest portofoliu pe liberala Norica Nicolai, în februarie 2008, Cătălin Predoiu a fost numit ministru al Justiţiei în Guvernul Tăriceanu, decizie acceptată de şeful statului. La alegerile parlamentare din 2008, Cătălin Predoiu a candidat din partea PNL pentru un post de deputat în Colegiul 5 din judeţul Buzău, dar nu a câştigat, clasându-se al doilea. După alegeri, Cătălin Predoiu a fost desemnat de către noul prim-ministru Emil Boc pentru continuarea activităţii la conducerea Ministerului Justiţiei. Liderii PNL i-au cerut să părăsească partidul acuzându-l de lipsă de ca­racter şi de lipsă de decenţă politică faţă de partidul care l-a facut mi­nistru şi l-a pus pe listele de deputaţi. În consecinţă, Predoiu s-a autosuspendat în decembrie 2008 din calitatea de membru al PNL, filiala Buzău.

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a intrat în PSD în 2002. Ca membru şi vicepreşedinte al acestui partid, a fost ales senator, numit secretar de stat în MAE şi ministru al Justiţiei. În 2008 a candidat la Primăria Capitalei, iar în 2010 la şefia PSD. Nu a obţinut nici una dintre ele. La Primăria Capitalei s-a clasat al treilea, iar la şefia PSD nu a mai ajuns. Pe 20 februarie 2010, în ziua Congresului PSD, Cristian Diaconescu a anunţat că a decis să se retragă din cursă şi să îl susţină pe Mircea Geoană. Decizia lui Diaconescu a venit după ce apăruseră informaţii că ar exista 36 de pagini de monitorizare a sa, însoţite de imagini compromiţătoare. Pe 24 februarie 2010, Cristian Diaconescu şi-a dat demisia din PSD şi a decis să se alăture grupului de parlamentari independenţi. La scurt timp s-a înscris în UNPR, partid care face parte din coaliţa de guvernământ, deţinând funcţia de preşedinte de onoare.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a intrat în Parlament, în 2008, ca senator, pe listele PNL. După doi ani, în aprilie 2010, Berca a părăsit PNL şi s-a înscris în PDL. Înainte de a fi ales parlamentar, Gabriel Berca a fost trei ani prefect de Bacău (2005-2008) şi şef al Secretariatului General al Guvernului în mandatul lui Tă­riceanu. Berca a intrat în politică în 1999, ca membru al Alianţei pentru România (ApR), iar membru PNL a devenit în 2004.

Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a fost membru PSD din 2003 până în 2009 şi a deţinut funcţia de lider al PSD Ilfov. El a fost pentru trei săptămâni ministru al Administraţiei şi Internelor în Guvernul Boc I, între 22 decembrie 2008 şi 12 ia­nuarie 2009. Oprea a demisionat, după 20 de zile de la numire, de la condu­cerea MAI, după ce PSD i-a retras sprijinul politic întrucât nu s-a consultat cu partidul la numirea secreta­rilor de stat, inclusiv a lui Virgil Ardelean la DGIPI. Pe 14 ianua­rie 2009, la două zile după ce a părăsit funcţia de ministru al Internelor, Oprea a demisionat şi din PSD. Dacă în 2004 Traian Băsescu  spune despre Gabriel Oprea că este "şeful mafiei personale a lui Adrian Năstase", mai târziu, şeful statului şi-a schimbat părerea, decorându-l şi avansându-l la gradul de general cu 4 stele în octombrie 2009. În prezent, Oprea este preşe­dintele executiv al UNPR.

Pe lângă miniştrii enumeraţi mai sus, actuala Putere se reformează şi cu ajutorul unor politicieni proveniţi din rândul Opoziţiei şi puşi în fruntea serviciilor secrete. Cel mai recent exemplu este fostul senator liberal Teodor Meleşcanu, pus director la SIE după precedentul George Maior, numit director al SRI. 

Teodor Meleşcanu, directorul SIE, a fost pe rând şi membru PSD (fost PDSR), şi membru PNL. Ca membru PSD, a fost ministru de stat, ministru al Afacerilor Externe în Guvernul Văcăroiu, iar în noiembrie 1996 a fost ales  senator de Prahova. În iunie 1997 a fondat partidul Alianţa pentru România (ApR)  împreună cu câţiva foşti membri ai PDSR, fiind ales preşedintele acestui partid, funcţie pe care a deţinut-o până în martie 2001. În ianuarie 2002, în urma fuziunii ApR cu PNL, deţine funcţiile de prim-vicepre­şe­dinte şi vice­pre­şedinte al PNL. În 2004, a fost ales senator de Prahova, candidând pe listele Alianţei D.A. În Guvernul Tăriceanu, a mai deţinut  funcţia de ministru al Apărării Naţionale, precum şi de ministru interimar al Justiţiei. Înainte ca Parlamentul să-l valideze în funcţia de director al SIE, Meleşcanu s-a autosuspendat din PNL, însă lide­rul li­beral Crin Antonescu a anunţat că îl va exclude din partid, decizia urmând să fie discutată la 12 martie.

George Cristian Maior, directorul SRI, a fost membru PSD. Este fiul fostului senator, ministru social-democrat, în prezent ambasador în Canada, Liviu Maior. De altfel şi George Maior a fost senator până la numirea în fruntea SRI (2004-2006), precum şi diplomat, primind în august 2004 gradul de diplomatic de ambasador. Prin numirea lui în fruntea SRI, Traian Băsescu a creat precedentul numirii unui reprezentat al Opoziţiei în fruntea unui serviciu secret. "Preşedintele Traian Băsescu a dorit ca postul de director al SRI să revină unui reprezentant al opoziţiei. În acest sens, după consultari cu principalul partid de opoziţie, PSD, şi pe baza propunerii acestui partid, preşedintele Băsescu l-a no­minalizat în funcţia de director al SRI pe domnul George Cristian Maior", se arăta într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. Considerat atunci un apropiat al grupului de la Cluj şi unul dintre susţinătorii lui Mircea Geoană, presa vremii scria că mişcarea şefului sta­tului i-a lăsat în ofsaid pe liberali şi că Traian Basescu a preferat să pro­pună un pesedist, pentru a-şi asigura votul în Parlament, decât un om susţinut de PNL, partenerul de guvernare al PD. Şeful statului a repetat mişcarea şi în cazul numirii lui Teodor Meleşcanu la şefia SIE.

Maior, Onţanu şi Piedone, luaţi în calcul la alegerile din Capitală
Şeful SRI, George Maior, este luat în calcul şi ca posibil candidat al puterii pentru Primăria Capitalei. Acum o săptămână, surse din cercul Puterii ne-au declarat că ultima variantă luată în calcul la Bucureşti pentru bătălia din alegerilor locale este chiar şeful SRI, George Cristian Maior. El s-a aflat în cărţi şi în ceea ce priveşte şefia Guvernului, atât după demisia lui Emil Boc, de fiecare dată când se zvonea de o posibilă demisie a acestuia, precum şi după alegerile parlamentare din 2008. După cum, conform aceloraşi surse, înainte de demisia lui Emil Boc din funcţia de premier, Mihai Răzvan Ungureanu se aflase pe lista scurtă a candidaţilor la primărie doriţi de PDL, alături de doctorul Raed Arafat.

Un alt fost membru al opoziţiei, cu care Puterea ar vrea să câştige în Bucu­reşti, este primarul Sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onţanu. El a fost membru PSD din 1998, iar în martie 2006 a demisionat atât din funcţia de vicepreşedinte al Organizaţiei PSD Bucureşti, cât şi din cea de membru, pe motiv că "sunt foarte multe frământări şi confruntări în PSD şi nu vreau să particip la această păruială generală. Prefer să-mi rezolv problemele din sector în calitate de primar. Am refuzat să intru în acest joc al găştilor din partid". În august 2006, Onţanu, a revenit în PSD. Trei ani mai târziu, în octombrie 2009, Neculai Onţanu a fost exclus din PSD pentru că şi-a declarat susţinerea pentru Traian Băsescu în campania pentru alegerile prezedenţiale. În decembrie 2008, printr-un decret prezidenţial, Neculai Onţanu a fost înaintat în gradul de general de brigadă în rezervă (cu 1 stea) în Ministerul Apărării. În prezent, Onţanu este membru UNPR, fiind liderul organizaţiei Bucureşti.

Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 4 al Capitalei, a fost membru PSD. Ulterior el s-a înscris în PC, iar anul trecut, în septembrie a anun­ţat că demisionează din toate funcţiile deţinute în PC, rămânând doar membru şi că cere organizarea unui Congres "pentru a da posibilitatea tu­turor preşedinţilor de filiale din ţară să îşi exprime punctul de vedere în ceea ce priveşte viitorul partidului, cât şi de a alege o nouă conducere". Pie­done a revenit pentru scurt timp asupra demisiei, pentru ca la  27 oc­tom­brie, să anunţe din nou că demisionează din funcţiile din PC pentru că nu a fost întreprins niciun demers pentru organizarea unui congres extraordinar. El a precizat că decizia sa este irevocabilă. Anul trecut în decembrie, Elena Udrea îl anunţa pe Cristian Popescu Piedone drept coordonatorul campaniei PDL-UNPR Bucureşti pentru alegerile din 2012. El a anunţat că intenţionează să candideze sub sigla UNPR
la alegerile locale din acest an.

Jurnalul.ro

MRU, calcand pe Udrea, pe urmele lui Traian Basescu

L-am ascultat pe Mihai Razvan Ungureanu in primul sau interviu acordat unei televiziuni. Doar masacrul de la Perla a facut sa nu se vorbeasca pe cat ar trebui despre aceasta prima aparitie publica a premierului. Iar daca nu se va vorbi nici dupa ce nebunia sceleratului va fi trecut, inseamna ca Opozitia si-a ratat, din nou, principala misiune si a fost pacalita inca o data.

Initial, as fi fost tentat sa spun ca nu exista nicio legatura intre felul in care se exprima si gandesc alde Emil Boc si Traian Basescu, de exemplu, si actualul prim ministru. Intre discursul vindicativ si mereu in cautarea unor vinovati (imaginari ori nu) pe care il practica presedintele si pe care l-a adoptat si copiat intocmai fosta echipa guvernamentala si mesajul de pace transmis de Mihai Razvan Ungureanu.

As fi fost tentat, pentru ca aparent asta iti sarea in ochi, daca aveai rabdare si nervi sa asculti tot interviul. Si am avut. Acum, daca as fi in locul liderilor USL, as sti ca din acest moment Traian Basescu nu mai exista ca tinta si scop al Opoztiei. Nu pentru ca ar fi renuntat la putere, nu pentru ca i-ar fi acordat-o lui MRU si nici macar pentru faptul ca incearca sa o transfere premierului - ceea ce este cat se poate de adevarat si se desfasoara zi de zi sub ochii nostri prin fiecare actiune in forta a Guvernului.

Pentru M.R. Ungureanu nu exista Opozitie, nu exista dusmani si nici macar adversari politici. Discursul sau este unificator si vrea sa transmita pacea intr-un camp insangerat de ani de zile de lupte haotice. M.R. Ungureanu vrea sa umple golul sperantei romanilor si ar trebui sa fii naiv sa nu te gandesti ca tot capitalul politic pe care il aduna in aceste zile nu il va varsa la momentul potrivit in locul nimerit. Plat si extrem de sters, discursul premierului ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru USL mai mare si mai puternic decat orice atac de pana acum al lui Traian Basescu la adresa lor.

Cine l-a ascultat aseara la TVR pe MRU intelege mai bine ipoteza vehiculata deja cu antrenarea fostului sef SIE pentru alegerile din 2014. "Eu construiesc, nu peticesc, si am de gand sa merg si mai departe cu mandatul de noiembrie 2012", spune MRU. Intrebat daca asa ceva e posibil si in cazul in care USL va castiga alegerile, premierul a recunoscut ca spera sa continue sa guverneze si in eventualitatea in care Opozitia va ajunge la Putere.

Cu Traian Basescu la Cotroceni, nu cred ca acest scenariu este chiar atat de imposibil pe cat pare la prima vedere. Placi tectonice importante se misca si Mihai Razvan Ungureanu a lasat sa se intrevada ce dimensiuni uriase au ele. S-a laudat cu o libertate deplina de actiune, garantata de PDL, dar cred ca mai degraba girata si asigurata de Cotroceni. Insa abia de aici incepe frumusetea acestei noi strategii, pusa la cale de Traian Basescu si MRU, de care nu sunt convins ca pedelistii stiu prea multe. Ba am chiar dubii ca ar intui-o pe de-a-ntregul.

Ne dam seama mai bine despre ce este vorba daca citim atent sageata aruncata inspre doamna Udrea si domeniul pastorit de fosta vistiera a bugetului Romaniei. "Eu nu cred ca suntem o tara de inotatori. Am o apetenta mai mica pentru piscine in toata tara", a spus Mihai Razvan Ungureanu, la TVR, lasand sa se inteleaga chiar ca ar urma si niste anchete si investigatii in legatura programele ministerului Dezvoltarii si Turismului derulate sub mandatului Elenei Udrea.

Rezultatele, a promis MRU, le vom vedea in zilele care urmeaza. Ce sa spunem, abia asteptam sa vedem pana unde se va intinde "libertatea absoluta" de care facea parada, modest, premierul. Dar si daca se va intampla sa aiba atata "sange in instalatii" sa trimita nota de plata pentru prostiile si "investitiile trasnite" facute de Elena Udrea, piesa de rezistenta a lui Traian Basescu in Guvernul Boc, asta inseamna ca un lucru esential este pe punctul de a se petrece. Ceva dincolo de despartirea lui Traian Basescu de PDL.

Ceva al carui sens ar trebui cautat pe undeva intre declaratia de dragoste a lui Victor Ponta pentru actualul Guvern, la inceputul mandatului sau, si increderea lui MRU in viata de premier si dupa alegerile din noiembrie 2012. Ceva al carui contur ar putea fi intuit doar daca ne imaginam actuala asezare politica total bulversata si intoarsa pe dos, fara totusi ca asta sa insemne si schimbarea lui Traian Basescu sau Mihai Razvan Ungureanu.

O rocada intre partide, lideri si ideologii, fara ca totusi regele sa isi piarda locul. Iar pentru asta, se pare ca sunt pregatite sa fie sacrificate toate reginele si toti nebunii palatului.(Iulian Leca)

Ordin de la Oprea sau frica de USL?
PDL va susţine primarii furaţi de UNPR

PDL va susţine primarii furaţi de UNPR

PDL a oficializat acum ceea ce UNPR anunţa încă din 10 ianuarie a.c. Cele două partide vor avea candidaţi comuni la mai multe primării. Protocolul PDL-UNPR obligă PNL şi PSD să extindă USL şi la nivel de comune.

Este oficial: candidaţi comuni PDL-UNPR

„Acolo unde UNPR are primari în funcţie aceştia urmează să se bucure de susţinerea PDL şi acolo unde sunt primari democrat-liberali vor fi susţinuţi de UNPR". Această declaraţie este una oficială, făcută de purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, luni, după încheierea lucrărilor Biroului Permanent Naţional.

Această declaraţie dată pe 5 martie o confirmă pe cea a liderului UNPR, Gabriel Oprea, publicată pe 10 ianuarie a.c. de către cotidianul.ro şi pe care o redăm integral: „Coaliţia va avea candidaţi comuni, cei mai bine plasaţi oameni. Nu trebuie irosite voturi". Ţinând cont de cronologia declaraţiilor, am putea spune că Gabriel Oprea (nimeni altul decât „fostul şef al mafiei personale a lui Adrian Năstase", reevaluat de către Traian Băsescu) a ordonat, iar PDL s-a conformat. Şi acest lucru reiese foarte clar din sintagma „susţinerii reciproce". PDL, teoretic, nu are nici un avantaj pentru propriii candidaţi la primării, din partea acelui 1% cât are UNPR, în schimb, primarii grupării lui Oprea sunt cert favorizaţi de voturile care vin de la PDL. Pentru că, fără ele, cel puţin 70% dintre mercenarii racolaţi nu ar avea nici o şansă să-şi păstreze primăriile.

Unde vor fi susţinuţi mercenarii UNPR-iştii şi „problema" Craiova

Conform afirmaţiilor lui Gabriel Oprea, UNPR a înregimentat în jur de 250 de primari migratori. Cele mai cunoscute nume sunt următoarele: în Bucureşti, în sectorul 2, Neculai Onţanu (ex PSD) şi în sectorul 4, Piedone Popescu (ex PC); în municipiile Călăraşi şi Deva, foştii liberali Nicolae Dragu şi Mircia Muntean vor candida sub culorile UNPR. În municipiul Caracal, social-democratul Gheorghe Anghel este dat şi el la UNPR. Dintre oraşe, în Voluntari (Ilfov) UNPR îl are pe ex PSD-istul Florentin Pandele şi, se pare că şi în Olt, în oraşele Potcoava, Scorniceşti şi Piatra Olt, UNPR i-a racolat pe primarii în funcţie.

Grosul mercenarilor UNPR îl reprezintă ex primarii PSD, PNL, PNG şi PRM din mediul rural. Aici cei care au optat pentru UNPR au şanse să fie realeşi în comunele în care la alegerile din 2008 pe locul 2 în cursa pentru primărie s-au clasat candidaţi ai PDL. Acolo unde actualii UNPR-işti au câştigat la mustaţă în faţa unui PSD-ist sau PNL-ist, este greu de crezut că îşi vor conserva postul, iar în cazul în care adversarii vor merge sub cupola USL, atunci şansele sunt zero pentru UNPR-işti. Oricum, protocolul PDL-UNPR obligă PSD şi PNL să meargă sub formula USL în localităţile conduse actualmente de mercenari UNPR.

Există – cel puţin la nivel de declaraţii – o „problemă". Este vorba de Primăria Craiovei. Aici, Radu Berceanu nu agreează susţinerea fostului PDL-ist Antonie Solomon, trecut la UNPR. Berceanu îşi argumentează oficial refuzul prin faptul că Solomon are probleme cu Justiţia. Dar, se ştie, în Dolj există două aripi ale PDL, însă este dificil în acest moment să estimăm care dintre tabere va fi cea care se va impune. Oricum, fără sprijinul voturile PDL, Solomon nu ocupă nici măcar locul trei în cursa pentru primăria capitalei Băniei.

Cristian Pîrvulescu: Vor să demonstreze că electoratul nu sancţionează Coaliţia

Cotidianul.ro l-a întrebat pe analistul politic Cristian Pîrvulescu (preşedinte Asociaţia ProDemocraţia) de ce PDL preferă un protocol în situaţia în care partenerul politic vine doar cu o zestre de 1, maxim 2%. Iată ce spune Cristian Pîrvulescu. „În primul rând, cele două partide îşi conservă primarii în funcţie, în special cei care au obţinut scoruri foarte bune în 2008. Legea alegerii primarilor într-un singur tur de scrutin îi ajută foarte mult. Ceva probleme o să fie la primarii UNPR, nu la cei din PDL. Prin rezultatele care le vor obţine la primării – se ştie, atunci când se fac bilanţuri, numărul de primari este scos în faţă –, cei din PDL şi UNPR vor să demonstreze că electoratul nu a sancţionat Coaliţia aflată la guvernare. Deci este vorba de o lovitură de imagine. În al doilea rând, susţinerea reciprocă la primării şi rezultatele obţinute vor crea premiza constituirii oficiale, la nivel naţional, pentru alegerile parlamentare, a Mişcării Populare, cu UNPR al doilea partid. Fără rezultate bune, este greu să explici constituirea Mişcării Populare cu un partid, UNPR, declarat clar de stânga". (Lucian Gheorghiu)

Cotidianul.ro

Berceanu, despre UNPR: Sa nu vrea mai mult decat i se cuvine

Presedintele PDL Dolj, Radu Berceanu, considera ca o alianta cu UNPR la alegerile locale nu se poate realiza, din cauza faptului ca acest partid deja a anuntat ca nu vrea asa ceva.

Intr-o declaratie pentru Ziare.com, Berceanu spune ca si un protocol de colaborare pe plan local e problematic, in conditile in care UNPR are 0,25% in unele locuri, asa ca nu ar trebui sa puna conditii.

"Nu neaparat m-am opus unei aliante cu UNPR. Nici n-a fost vorba de vreo alianta cu UNPR, precum stiti, inainte de Colegiul nostru Director, UNPR a declarat ca va candida pe liste proprii si asa mai departe. Cum sa faci alianta cu unii care au declarat acum o saptamana ca ei nu fac aliante cu nimeni? Dar a fost vorba de un protocol cu UNPR, care urmeaza sa fie negociat, iar in legatura cu termenii de negociere, eu am spus, ca unul care sunt de vreo 20 si ceva de ani si am mai tot avut experienta unor negocieri, lucrurile trebuie sa fie echilibrate, sa tina cont de marimea partenerilor si potentialul partenerilor. Daca noi ii sprijinim intr-un numar de locuri unde ei au candidati de primari sau consiliu judetean, cu cei 25% ai nostri, iar in locurile unde ei n-au o varianta buna si avem noi o varianta bine plasata, ne sprijina ei cu cei 0,25% ai lor, e o chestiune usor dezechilibrata", ne-a declarat Berceanu.

Senatorul PDL de Dolj spune ca UNPR trebuie sa primeasca sprijin la candidaturi in functie de procentele sale si de candidati.

"Atunci trebuie sa gasim in cadrul negocierilor formula care sa fie corecta. Eu cred ca UNPR a sprijinit si sprijina guvernarea si e foarte bine ca o face, dar niste negocieri inseamna o chestiune "win-win", in care ambele parti sa aiba de castigat, in conformitate cu ponderea lor, cu valoarea lor, cu procentele, cu candidatii.

Asta a fost ceea ce am subliniat eu si am atras atentia ca in cadrul negocierilor ce urmeaza trebuie avute in vedere o seama intreaga de argumente care tin de acest echilibru. Nici noi nu vrem de la UNPR mai mult decat ni se cuvine intr-o situatie corecta, echilibrata, si nici UNPR nu trebuie sa vrea de la noi mai mult decat li se cuvine.

Cand ajungem la parlamentare, vorbim.

Intrebat despre o eventuala alianta cu UNPR la parlamentare, Berceanu a spus ca partidele ar trebui sa se pronunte dupa locale, cand vor observa ce scoruri au.

"Sa stiti ca in legatura cu alegerile locale, lucrurile sunt dintodeauna foarte variabile, depinde foarte multe de la judet la judet sau chiar de la municipiu sau oras la municipiu sau oras, sunt lucruri schimbatoare, e foarte greu sa stabilesti reguli sau concluzii general valabile. Cel mai bine e sa lasam in alegerile locale ca organizatiile locale sa ia cele mai bune decizii. Noi am sustinut si sustinem descentralizarea si cred ca inclusiv in acest domeniu trebuie sa functioneze descentralizarea

(...) Cand ajungem la parlamentare, vorbim. Dar dupa locale vom putea vorbi de parlamentare avand in vedere rezultatele de la locale si atunci vom sti ceva care nu mai sunt sondaje sau pareri sau impresii, ci lucruri concrete din alegeri. Atunci vom sti - UNPR inseamna atat, USL inseamna atat, PDL atat si vom sti din alegeri, nu din pareri", a conchis Berceanu.

UNPR il indeamna pe Berceanu la responsabilitate

UNPR reactioneaza fata de afirmatiile sefului PDL Dolj, Radu Berceanu, la adresa lui Antonie Solomon, primar al Craiovei, si ii transmite acestuia ca atacurile la persoana ajuta Opozitia si il indeamna sa isi cantareasca vorbele cu responsabilitate si decenta.

"UNPR considera ca declaratiile taioase si atacurile la persoana, indiferent de numele celui care le lanseaza, nu servesc scopului comun al Coalitiei, ci ajuta in mod indirect Opozitia. Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei a intrat la guvernare intr-un moment dificil pentru Romania si a stat la greu langa partenerii sai.

UNPR a dat dovada de loialitate si de seriozitate, iar relatiile din Coalitie s-au bazat pe dialog, responsabilitate si pe buna credinta a partenerilor. Tocmai de aceea, UNPR respinge declaratiile ofensive ale domnului Radu Berceanu la adresa unui coleg de Coalitie. Nu este prima data cand Radu Berceanu lanseaza in presa atacuri catre membri ai Uniunii, folosind un limbaj care il descalifica", se arata intr-un comunicat remis NewsIn.

Ofense si limbaj neacceptat

UNPR ii atrage atentia lui Berceanu ca nu permite "ofensele si limbajul de neacceptat si absolut inadecvat pentru un senator", la adresa colegilor sai de Coalitie si il sfatuieste pe acesta sa isi "cantareasca vorbele cu responsabilitate si decenta".

"Antonie Solomon este un primar foarte apreciat de comunitate si reprezinta, la nivelul Municipiului Craiova, intreaga Coalitie de guvernare, nu numai UNPR. Mai mult, candidatura lui Antonie Solomon pentru un nou mandat de primar nu este doar o propunere a UNPR, ci este o dorinta a craiovenilor, rezultata foarte clar din toate cercetarile sociologice din ultimii ani, in care primarul orasului figureaza cu o cota de peste 70% de incredere. UNPR il sustine total pe Antonie Solomon pentru un nou mandat si suntem convinsi ca acesta va fi in continuare primarul craiovenilor", conchide documentul Uniunii.

In cadrul sedintei Colegiului Director National al PDL de duminica, au fost si cateva persoane, printre care si Radu Berceanu, care au respins idea ca partidul sa candideze la alegerile locale, chiar si puctual, sub sigla Miscarii Populare.

Radu Berceanu a declarat pentru "Gandul" ca, desi actualul primar al Craiovei Antonie Solomon ar putea fi favorit, PDL Dolj nu-l va sustine niciodata, indiferent de protocolul care se va semna la nivel national, si va avea propriul candidat, pe actualul viceprimar Dinica Marinica, validat in acest sens de organizatie.

"In niciun caz nu-l vom sustine pe Solomon. Am si spus. Puteti sa semnati 132 de protocoale, veniti sa le aplicati la Dolj. Am declarat in nenumarate randuri, pentru mine Antonie Solomon este un puscarias", a afirmat el.

Prioritati in PDL: Accent pe infrastructura si protocolul cu UNPR

Biroul Permanent National al PDL a decis in sedinta de luni sa le propuna partenerilor din coalitia de guvernare o prioritizare a lucrarilor de infrastructura, iar celor de la UNPR demararea discutiilor pentru semnarea protocolului de colaborare in alegeri.

Purtatorul de cuvant al PDL, deputatul Sever Voinescu, a declarat ca liderii coalitiei de guvernare au discutat si in sedinta de luni, dar vor discuta si in sedinta de marti, prioritizarea lucrarilor de infrastructura, in conditiile in care sunt foarte multe proiecte incepute, dar nu exista fondurile necesare pentru continuarea tuturor acestora.

Totodata, PDL a decis ca va pune un accent deosebit pe continuarea proiectelor de reabilitare termica cu bani europeni.

In ceea ce priveste protocolul pe care PDL il va semna cu UNPR, Sever Voinescu a anuntat ca din echipa care va purta negocieri cu partenerii progresisti fac parte Gheorghe Flutur, Ion Oltean, Vasile Blaga, Roberta Anastase, Sorin Frunzaverde, Elena Udrea si Anca Boagiu.

De asemenea, el a precizat ca discutiile vor porni de la principiul ca acolo unde exista primari UNPR in functie acestia sa candideze si sa se bucure de sprijinul organizatiei locale a PDL, si reciproc, acolo unde PDL are primari sau presedinti de Consilii Judetene in functie in prezent, acestia sa se bucure de sprijinul membrilor UNPR.

PDL verde vs PDL portocaliu (Opinii)

Varza cu inima verde a Elenei Udrea a fost lipita cu saliva de capra portocalie si coada in sus a tripletei BVB, printr-o solutie caprovarzista mai degraba periculoasa decat pacifista a conducerii PDL.

Ca sa nu supere nici o tabara, nici pe cealalta, Emil Boc a optat pentru o solutie pe care, probabil, si-o imagineaza inteleapta: "PDL nu va incheia la nivel national niciun fel de alianta electorala pentru alegerile locale. PDL lasa la latitudinea organizatiilor judetene sa decida daca incheie aliante electorale judetene sau locale cu formatiunile politice cu care colaboreaza la nivel locale (...) Alianta va avea denumirea de Miscarea Populara pentru judetul respectiv, sigla inima si culoarea verde".

La nivel national va exista doar un protocol de colaborare cu UNPR, protocol ce urmeaza sa fie negociat in perioada urmatoare de reprezentanti ai ambelor tabere democrat liberale.

Singurul rezultat cert al acestei decizii este ca fisura din PDL se vede de-acum si din avion, iar pana la alegeri va fi probabil vizibila si de pe Marte. Cele doua tabere sunt intr-o confruntare preelectorala interna foarte dura, iar pe linia frontului scrie UNPR.

Elena Udrea nu vrea sa renunte in ruptul capului la acest partid de care este legata prin profunde interese cel putin politice. In virtutea relatiei speciale pe care o are cu generalul Oprea, pentru d-na Udrea UNPR este un fel de partid suplimentar, care ii sporeste puterea in raport cu restul greilor PDL. Un scor cat mai bun al UNPR, inseamna o putere mai mare a acestui partid si, implicit, o putere mai mare a Elenei Udrea. De aceea domnia sa este dispusa sa faca absolut orice pentru a maximiza sansele acestei formatiuni, chiar daca pretul este sa o atarne ca pe o ghiulea de piciorul si asa schiop al PDL.

De partea cealalta, tripleta greilor, in plina revenire de forma, are toate motivele sa refuze oferta Elenei Udrea. PDL nu are absolut nimic de castigat din alianta preelectorala pe care o propune d-na Udrea. Dimpotriva, a lua in spinare niste parteneri care nu iti aduc un aport electoral mai mare de vreo 5% in total si mai au si probleme de imagine majore reprezinta o forma ciudata de generozitate electorala pe care partidul chiar nu si-o permite in acest moment.

Practic PDL ar face cu UNPR si Gigi Becali cam ce au facut pe rand PSD si PNL cu partidul de buzunar al lui Dan Voiculescu, diferenta fiind ca acolo exista macar o contraprestatie mediatica. In cazul Miscarii Populare, singura avantajata ar fi Elena Udrea. In plus, e de inteles iritarea tripletei, obligata cu ceva vreme in urma sa faca un pas inapoi in numele reformarii PDL. Foarte corect, dar nu atat timp cat pasul inapoi al BVB a insemnat pasul inainte al Elenei Udrea si a grupului sau de influenta.

Miscarea Populara ar fi avut un rost, gandit probabil de Traian Basescu atunci cand si-a pus fiica sa inregistreze marca la OSIM, daca ar fi adus ceva cu adevarat nou in politica romaneasca. Adica o noua forta politica, ce sa preia ofensiva dreptei, sa devina calul cel tanar si puternic al unei noi constructii, din care sa faca parte si un PDL uzat de guvernare la vreme de criza, dar mai ales de propriile erori si metehne. Si in aceste conditii, Miscarea Populara, animata de figuri noi putea veni cu solutii noi, cu abordari noi si cu un suflu nou.

Miscarea Populara care se profileaza acum este cu totul si cu totul altceva. Adica o hora care sa-i infrateasca pe Gigi Becali cu Miki Spaga, pe generalul Oprea cu Piedone, in spatele unui gard vopsit din portocaliu in verde, sub bagheta Elenei Udrea care sa-si vada activate toate parghiile puterii politice. Iar electoratul ar trebui sa fie suficient de tampit ca sa nu vada in spatele acestui gard aceleasi figuri jalnice carora pana acum a refuzat sa le acorde o minima incredere.

PDL se afla pe un drum extrem de periculos si nu foarte lung, la captul caruia s-ar putea afla ruptura. Daca lucrurile vor ramane asa cum au fost decise duminica, PDL se va imparti la nivel national intre cele doua mari tabere, in functie de zonele de influenta ale fiecareia. Tabara Udrea se va inverzi si va lua in brate UNPR, tabara BVB va ramane portocalie si se va lupta cu candidatii UNPR. Ce va urma a prefigurat deja Radu Berceanu care nu s-a sfiit sa-l califice drept infractor pe Antonie Solomon si sa ameninte ca prefera sa demisioneze din toate functiile decat sa-l sustina la locale.

Cum va arata in campania electorala acest partid cu doua strategii, cu doua discursuri? Ce imagine vor oferi atacurile dintre tabara verde si cea portocalie a PDL si cat de credibil poate fi un astfel de partid? Cat va costa mesajul ca PDL insusi a ajuns sa se rusineze cu sigla si culoarea lui traditionale si incearca trucuri ieftine de pacalire a electoratului? Sunt raspunsuri la care democrat liberalii ar putea afla raspunsuri dureroase cu un pret politic imens.(Ioana Ene)

Ungureanu, dezinteresat de regulile democraţiei

Aflat de o lună în funcţie, premierul nu pare deranjat că Parlamentul nu funcţionează
6 martie 2012
Sedinta Parlamentului in care urmeaza sa fie dat votul pentru invesitrea Guvernului, in Bucuresti
 Foto: Karina Knapek / Intact Images 

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu pare să mimeze preocuparea privind dialogul cu opoziţia şi îngrijorarea că Parlamentul, puterea legislativă a ţării, nu funcţionează în condiţiile grevei parlamentare a USL. Deşi li­derul deputaţilor PDL, Mircea Toa­der anunţa la 1 martie că premierul Ungureanu va trimite o invitaţie la dialog partidelor din opoziţie pentru deblocarea activităţii Parlamentului, acest lucru nu s-a întâmplat. Însuşi premierul Ungureanu a susţinut că este de datoria sa să discute cu opoziţia, pentru ca aceasta să revină  în Parlament. "E o datorie a premierului de a discuta cu opoziţia. Sunt dispus să fac aşa ceva. Mi se pare normal într-o democraţie ca jumătatea goală a sălii Parlamentului să fie ocupată, cu atât mai mult cu cât vor urma proiecte legislative foarte serioase, care au nevoie de dezbatere", a declarat premierul Ungu­reanu, vineri seară, la Iaşi. Mai mult, el a susţinut că "avem nevoie de vocea critică şi de ochi care să citească din perspectiva partidelor din care fac parte textele pe care le supunem spre aprobare. Nu sunt doar avocatul unui asemenea dialog, ci e important ca el să se şi producă". Şeful Executivului a mai spus că discuţiile cu reprezentanţii opoziţiei vor avea loc cel mai probabil în această săptămână, fără a preciza însă ziua în care acestea vor avea loc. De la declaraţiile premierului au trecut patru zile, iar copreşedintele USL, Victor Ponta, a declarat ieri că Ungureanu nu i-a adresat nici o invitaţie la dialog. "Nu, nici nu mi-a scris, nici nu m-a sunat, nu există nici un fel de contact în acest sens. Oricum, eu îmi continuu astăzi relaţia epistolară cu premierul Ungureanu, pentru că văd că altfel e mai complicat", a declarat ieri Ponta.

Atât el, cât şi ceilalţi doi lideri ai USL, Crin Antonescu şi Daniel Constantin, au anunţat că nu refuză o invitaţie la dialog din partea premierului Ungureanu. "Mi se părea normal ca unui premier nou şi preocupat de regulile democraţiei şi de rolul Parlamentului să-i fie prima grijă asta. Când sunt învestit fără audieri legale în comisii, cu o jumătate de sală goală, când am din prima zi a mandatului o grevă parlamentară a opoziţiei, ar fi trebuit ca dialogul pe acest subiect să-i fie prima preocupare. Deplâng întârzierea cu care acest lucru are loc, ceea ce nu înseamnă că refuz vreun dialog", a spus Antonescu.

USL nu renunţă la protestul parlamentar
Pe de altă parte, Victor Ponta a anunţat că va propune USL conti­nuarea protestului parlamentar al opoziţiei. El a spus că  greva opoziţiei va fi oprită, prin excepţie, doar la dezbaterea şi votul în Parlament asupra proiectului de lege sau memorandumului prin care România ratifică Tratatul de guvernanţă fiscală adoptat în cadrul Uniunii Europene. Ponta a spus că protestul opoziţiei va continua până la satisfacerea celor patru condiţii cerute de USL: renunţarea de către Guvern la asumarea răspunderii şi la legiferarea prin ordonanţe de urgenţă, un angajament public din partea puterii că va recunoaşte Parlamentului dreptul de a cenzura Guvernul prin moţiune de cenzură, înlocuirea de la conducerea Camerei Deputaţilor a Robertei Anastase, acuzată de fraudarea votului la legea pensiilor şi rediscutarea modificării abuzive a Regulamentului, care "a recunoscut în Parlament un partid care nu a candidat niciodată", respectiv UNPR.

Indemnizaţiile de parlamentar, donate
Parlamentarii social-democraţi, aflaţi în protest parlamentar, trebuie să aducă la partid dovada că şi-au donat indemnizaţia cuvenită de la Parlament. Purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Şova, a spus că parlamentarii PSD trebuie să facă, într-o săptămână, dovada scrisă, pe care s-o depună la partid, a faptului că şi-au donat indemnizaţia. Şi vicepre­şe­dintele PNL Mihai Voicu a a anun­ţat ieri că parlamentarii liberali îşi vor dona indemnizaţiile pe care le vor primi în cursul zilei.

Copreşedintele USL Crin Antonescu a declarat ieri că va dona indemnizaţia sa de parlamentar unei fundaţii care se ocupă de copiii orfani. El a precizat că în cazul parlamentarilor cu situaţii speciale problemele se vor rezolva cu ajutorul partidului şi a subliniat că principiul care rămâne valabil este că indemnizaţiile se donează. Antonescu a arătat că nu va cere liste prin care parlamentarii PNL să facă dovada donaţiilor lor, arătând că are încredere în aceştia.

Anastase taie în stânga şi în dreapta
Preşedintele Camerei Deputa­ţi­lor, Roberta Anastase, a anunţat ieri că le va tăia diurnele de şedinţă tutu­ror parlamentarilor care au lipsit, in­di­fe­rent dacă sunt de la opoziţie sau de la putere. "Se aplică aceste tăieri (ale diurnelor – n.r.) tuturor celor care au lipsit. Nu vorbim despre grupuri politice, ci vorbim despre acei parlamentari care au lipsit (...) Nu se fac discriminări între parlamentari. Toţi acei parlamentari care au lipsit vor avea diurnele tăiate", a precizat Roberta Anastase. Ea a  explicat că şi în cazul în care absenţele vor fi motivate, aceste motivaţii vor fi verificate. "Am rezerve să cred că vreun grup parlamentar va încerca să-i motiveze pe cei care au absentat, cu excepţia cazurilor me­dicale", a afirmat Anastase. Ea a mai spus că se consideră că un deputat dintr-o comisie lipseşte atunci când comisia este convocată şi nu se prezintă la şedinţă şi când este program de comisii. Secretarul general al Camerei Deputaţilor, Gheor­ghe Barbu, a declarat că suma de bani care rezultă după tăierile diurnelor parlamentarilor care au lipsit rămâne ca economii în bugetul Camerei la capitolul bunuri şi servicii. Barbu a spus că nu există încă un calcul defi­nitiv al acestor bani.

Şi preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a anunţat ieri că îşi vor putea primi indemnizaţia şi diurna numai senatorii care au semnat lista de prezenţă şi au participat la şedinţele de plen sau la comisiile permanente de specialitate, precum şi senatorii care au absentat motivat.

Ponta îi cere lui Ungureanu să îl demită pe Blejnar
Copreşedintele USL, Victor Ponta, a anunţat ieri că îi va trimite premierului Mihai Răzvan Ungureanu o scrisoare în care îi cere demiterea şefului ANAF, Sorin Blejnar, pe care îl acuză că a folosit cu scop politic instituţia pe care o conduce. Ponta a spus că îi trimite premierului şi documentele primite de la Agenţia Naţională de Integritate, care demonstrează că nu a avut nici un avantaj necuvenit din activitatea de pilot de raliuri. "Îi voi spune premierului că are în subordine un funcţionar care a comis abuzuri şi pe care cred că domnul Ungureanu, dacă doreşte cu adevărat şi are pu­terea, va trebui să îl schimbe", a afirmat preşedintele PSD. Ponta a precizat, răspunzând unei întrebări, că nu îi va solicita lui Sorin Blejnar despăgubiri în procesul pe care îl va intenta împotriva şefului ANAF. "Eu nu îi cer nimic lui Blejnar, ci îi cer premierului Ungureanu, care nu a fost implicat în tot felul de matra­pazlâcuri ale acestuia, pentru că Blejnar a fost acoperit de Boc, a fost acoperit de Udrea. Premierul Ungureanu are ocazia să demonstreze că într-adevăr s-a schimbat ceva", a mai spus Ponta. Anul trecut în noiembrie, Blejnar a declarat că "domnul Ponta, atât direct, cât şi indirect, a beneficiat de sponsorizarea activităţii sau hobbyului pe care dumnealui îl are referitor la pilotaj. Şi-a luat aşa de vreo 10 mi­liarde de lei vechi, vreo 300 de mii de dolari, în trei ani de zile a beneficiat de maşini plătite de la domnul Robert Negoiţă, de la domnul Umbrărescu, iacă de la domnul Vîntu". Potrivit şefului Fiscului, acest club de raliuri al lui Ponta este, de fapt, un SRL care aparţine pilotului de curse al acestuia, Edwin Keleti

Jurnalul.ro

Ponta: USL intrerupe greva pentru Tratatul fiscal, nu pentru Basescu

Presedintele PSD, Victor Ponta, a anuntat luni, dupa sedinta BPN, ca alesii USL isi vor intrerupe greva parlamentara pentru a participa la dezbaterea Tratatului de guvernanta fiscala, insa nu si pentru discursul din Parlament al presedintelui Traian Basescu, programat pentru 7 martie.

"Vom continua greva - exista o singura exceptie - momentul in care in Parlament va veni Tratatul de stabilitate, coordonare si guvernanta", a spus Ponta.

Liderul PSD a adaugat ca aceasta revenire temporara in Parlament nu inseamna ca parlamentarii USL vor participa si la discursul lui Traian Basescu, preferand sa se vada cu reprezentantii sindicatelor si cu alti membri ai societatii civile.

Linie dreapta pentru alegeri

Liderul social-democrat spune ca o alta decizie luata in BPN e ca toti parlamentarii aflati in functie sau care vor candida in colegiile detinute de cei din PDL sau UNPR trebuie sa se implice in campania electorala.

"Vreau sa anunt ca toti parlamentarii nostri care sunt in functie si vor candida in colegiile lor sau in colegiile detinute de pedelisti si "traseisti" (cum ii numeste Ponta pe cei din UNPR - n.red) trebuie sa se implice total in campania locala", a anuntat Ponta.

Intrebat despre definitivarea candidaturilor USL la locale, Ponta a precizat ca acestea sunt stabilite in 15 judete si ca se ajunge la intelegeri in cate 2-3 pe zi.

MRU sa-l demita pe Blejnar

Victor Ponta i-a cerut premierului Mihai Razvan Ungureanu, intr-o scrisoare, sa-l demita pe seful ANAF, Sorin Blejnar, despre care spune ca l-a atacat ilegal folosind institutiile statului.

Ponta spune ca seful Guvernului nu l-a contactat in legatura cu deschiderea unui dialog Putere-Opozitie pentru revenirea in Parlament.

"Nici nu mi-a scris, nici nu m-a sunat. Azi imi contuinui relatia episolara cu premierul - ii trimit documentele de la ANI, ANAF (...)are un functionar, domnul Blejnar. Pe care, daca are puterea necesara, il va schimba din functie (...) Blejnar si-a folosit institutia intr-o batalie publica, ceea ce e total ilegal", a mai afirmat Ponta.

Intrebat de presa "cat ii cere" lui Blejnar intr-un proces, Ponta a raspuns: "Mi-am adus aminte de vremurile cand eram procurorsi ceream pedeapsa cu executarea. Nu-i cer nimic, ii cer premierului Ungureanu, care nu fost implicat in matrapaz lui Blejnar sa nu-l acopere pe acesta", a conchis Ponta.

Nastase: Olandei nu-i poti spune "tiganca imputita"

Fostul premier Adrian Nastase critica modul in care face politica Traian Basescu si spune ca acesta duce la izolarea Romaniei in exterior.

"Trebuie sa stii ca exista o diferenta intre fictiune si realitate in viata internationala. Si ca lectura "Fermei animalelor" trebuie inclusa si in bibliografia celor care se ocupa de politica externa.

Si pentru ca aceste lucruri nu au fost intelese de Traian Basescu si de echipa lui, nu am reusit sa intram in Spatiul Schengen si ne mana, de la spate, cu nuielusa MCV, Comisia europeana. E clar, nu intram in in Spatiul Schengen pentru ca nu avem basca. Dar, oricum, in diplomatia europeana, nu poti sa-i spui Olandei "tiganca imputita (...), scrie pe blog Adrian Nastase.

Desi presedintele Consiliului National al PSD considera ca Romania trebuia sa transmita un mesaj Serbiei, care trateaza incorect minoritatea romaneasca, dar ca a ajuns atat de izolata incat nimeni nu i-a sustinut decizia.

"Sa fie clar - nu apar lipsa de diplomatie si gafele lui Traian Basescu de la Bruxelles. Intr-un moment important nu faci "giumbuslucuri", adaugand data la o semnatura, pe un document care are la finalul textului, in mod obligatoriu, data semnarii. Poti, in felul asta, cel mult, sa dovedesti ca nu ai citit textul... In plus, dupa ce vezi felul in care au semnat vecinii tai, sa persisti in intentie si, in plus, sa pui si data gresit, mi se pare de un penibil pe care nu vreau sa-l mai comentez.

Pe de alta parte, acest episod arata cat de izolata este Romania in acest moment in plan european. Ar fi fost important sa obtinem, in timp, o masa critica de sustinere din partea aliatilor pentru un interes al nostru, care este si un interes european - asigurarea standardelor generale europene SI pentru minoritatea romaneasca din Serbia. Nu trebuia sa se ajunga la momentul Conferintei si sa para ca Romania impune o formula de tipul "do ut des". Genul asta de abordare pe care Basescu il foloseste in tara, genereaza in exterior tensiuni diplomatice si, in final, izolare. Sugestiva mi s-a parut imaginea lui Basescu, dupa semnarea Tratatului, mergand singur, pe langa perete...", mai scrie Nastase.

Alegerile - intre Traian Basescu si restul

In Romania, sa fim seriosi, nu s-au votat niciodata doctrine. Nici viziuni politice, programe sau strategii pe termen lung. Au fost alesi, in schimb, lideri, personaje mai mult sau mai putin carismatice, ori s-a pus stampila ca o pedeapsa pe chipul nesuferit al "celuilalt" doar pentru a scapa de "actualii", oricine ar fi fost aceia. Dar aceste pacate au fost contrabalansate, pana in 2009, de o schimbare constanta a Puterii o data la patru ani.

Nici rotirea permanenta a partidelor, din mandat in mandat, nu e tocmai sanatoasa, din foarte multe motive, dar, din nefericire, majoritatea sunt valabile doar pentru democratiile consolidate. Acolo unde, un program si o viziune politica a unei ideologii anume isi poate produce efectele doar daca are timpul necesar pentru a fi pusa in practica. Nu este deloc si cazul Romaniei, unde singura doctrina e capatuirea personala, programul politic este calendarul clientelei, iar strategia de baza o reprezinta manualul pentru sifonat banul public repede si mult.

Pentru ca traim in tara unde cea mai pura ideologie a politicienilor are ca fundament principiile de baza ale curvasariei, schimbarea traseistilor reevaluati si reevaluatori este mana cereasca. Sa-i lasi tocmai pe astia mai mult de un mandat la butoane e sinonim cu a-ti da foc la casa tocmai cand ti-a expirat asigurarea. Asadar, in lipsa unei clase politice mature, responsabile si care sa lucreze si cu valori, nu doar pentru sine, nu ne-a ramas decat sa ne taram de-a busilea, din patru in patru ani ani, implinind cu chiu cu vai, in doua trei decenii, obiective pe care altii le-au bifat in doar cativa ani.

Alegerile din 2008 si 2009 doar aparent au facut exceptie. Daca punem egalitate intre PSD si PDL la ultimele alegeri parlamentare, al doilea mandat al lui Traian Basescu a fost un cadou facut presedintelui de prostiile, gafele interminabile si neghiobiile lui Geoana & comp. PSD. Daca Geoana ar fi fost mut si tinut in casa la ultimele alegeri, astazi am fi avut un alt film decat cel in alb si negru care ruleaza de doi ani de zile.

Liderii partidelor din Opozitie au sesizat pericolul ca presedintele sa isi formeze tot majoritatea pe care si-o doreste, dincolo sau dincoace de vointa alegatorilor, si s-au inscris la tribunal. In momentul acela ar fi trebuit ca dusmanul lor principal sa nu se mai numeasca Traian Basescu. Oricine altcineva, numai un presedinte fara puteri executive nu. Nu-i vorba ca si Basescu a facut tot ce a putut pentru a fi perceput ca liderul cu mana forte al Puterii. Dar nici USL nu a stiut sa-l reduca la locul sau minor acordat de Constitutie.

Ba dimpotriva, a identificat in presedinte principalul dusman al unei societati care nu poate vota decat pe baza de afinitati elective. Si tocmai acum cand, inainte de a pune stampila, se intreaba la ce bun sa-i mai schimb ca oricum sunt la fel cu totii. In fata unei societati obosite de atatea rocade si permutari, USL s-a gasit sa isi aleaga ca principala tinta tocmai personajul care, cum, necum, a primit din partea ei a doua sansa consecutiv.

Uitand de propriile greseli din 2009, alea care l-au facut din nou presedinte pe un Traian Basescu epuizat si falimentat politic, USL repeta aproape milimetric aceleasi erori de parcurs. Vorbeste cand trebuie sa taca, face nefacute si, mai ales, isi alege gresit principalul adversar de lupta. In loc sa il lase pe Traian Basescu sa se infranga singur in razboiul cu Schengen si morile de vant din Olanda, Opozitia ii valideaza razboiul.

Iar cand Crin Antonescu ia o pauza de la infierarea "principalului dusman politic", se trezeste Victor Ponta sa ii ofere sprijinul lui Razvan Mihai Ungureanu. Oare lor chiar trebuie sa le aduca cineva aminte ca, totusi, urmatoarele alegeri sunt cele locale si parlamentare si nu prezidentiale?(iulian Leca)

Berceanu: In 2012, ne dam in cap sistem turneu

Presedintele PDL Dolj, Radu Berceanu, a declarat ca ar fi fost mult mai bine pentru Romania sa aiba alegeri comasate, intrucat, in 2012, politicienii "isi dau in cap sistem turneu" si intregul an va fi blocat.

Senatorul a mai spus, pentru Ziare.com, ca PDL "a intrat tarziu in logica de campanie, unii au intrat acum un an, cum ar fi USL".

"Totdeauna in Romania rezultatele de la locale influenteaza decisiv rezultatele de la parlamentare. La noi, spre deosebire de alte tari, unde sunt la doi ani unele de altele, la noi sunt la 4-5 luni unele de altele si sigur ca le influenteaza foarte tare. Asta e, e un dat. Noi am vrut sa facem alegerile comasate, in continuare cred ca ar fi fost o varianta buna, din motivul ca suntem intr-un an foarte dificil si Romania nu e vreo tara care sa poata sa-si permita sa spuna "nu ne intereseaza un pic de criza". Noi suntem intr-o situatie foarte dificila, care a fos gestionata foarte bine pana acum, dar nu inseamna ca va fi si de acum incolo.

Noi incepand de la 1 martie si pana la sfarsitul anului ne tinem de alegeri. Acum avem tot felul de discutii si de meciuri si de probleme legate de alegerile locale. Pana la 25 iunie se termina cu alegerile locale, intram intr-o vacanta de o luna jumatate-doua, dupa care de la 1 septembrie intram in alte dispute si ne smulgem parul din cap pentru alegerile parlamentare, care se incheie de Craciun", ne-a declarat Radu Berceanu.

Fostul ministru al Transporturilor a adaugat ca alegerile comasate ar fi insemnat ca in 2012 "mai si muncim".

"Intr-un an foarte dificil din punct de vedere economic, noi ne tinem de alegeri un an de zile, ne dam in cap toti la toti, sistem turneu. Ar fi fost mult mai inteligent pentru natiunea romana sa spuna "facem alegerile la sfarsitul lui decembrie si mai si muncim, ne vedem de locurile de munca, de economie". Nu s-a dorit si facem balciul generalizat tot anul si o sa ne miram ca si in alti ani ca nu ne e bine. Noua, in general, nu ne e bine fiindca facem ceea ce facem", a mai spus Berceanu.

Asociere cu MRU? Ca la tango

Intrebat daca o asociere electorala cu premierul Mihai Razvan Ungureanu ar fi un lucru bun pentru PDL, Berceanu a precizat ca e posibil ca una din parti sa nu doreasca asta.

"Asocierile sunt o chestiune de doi, e ca un tango. S-ar putea ca noi sa vrem sa ne asociem si sa nu vrea domnul Ungureanu sau sa vrea domnul Ungureanu si sa nu vrem noi. Momentan e prea devreme pentru a discuta prea concret si aplicat problematica asta. Eu cred ca intre PDL si domnul Ungureanu e deja o sinergie, altfel n-ar fi acceptat.

Cum o sa evolueze aceasta relatie ramane de vazut", a incheiat Berceanu.

Ziare.com

Încăierare între oamenii lui Băsescu
Lăzăroiu despre Sever Voinescu: "Este o caricatură în viața politică!"

Sebastian Lăzăroiu a acordat un interviu ziarului „Adevărul" în care răspunde criticilor formulate la adresa sa de pedelistul Sever Voinescu.

Voinescu a spus recent despre Lăzăroiu că „are ceva mai degrabă specific show-businessului decât analizei politice".

„Aşa cum Lady Gaga şochează cu câte ceva la fiecare apariţie şi a devenit superstar în domeniul ei, analistul politic va trebui să propună cele mai năstruşnice şi colorate ipoteze ca să devină superstar în domeniul lui. În prezent, însă, dl Lăzăroiu pare un pic excentric", a spus Voinescu cu referire la un interviu dat de Lăzăroiu ziare.com în februarie în care acesta afirma că Traian Băsescu este dispus să demisioneze din funcţie dacă i se oferă la schimb revizuirea Constituţiei şi mutarea alegerilor parlamentare în 2013, odată cu scrutinul prezidenţial.

Ce spune acum Lăzăroiu

„Înţeleg că Voinescu e de altă părere, a adus şi argumente, dar de ce mă atacă personal? Nu sunt nici măcar prieten cu Voinescu. Este o caricatură în viaţa politică. Este o caricatură în poziţie importantă. E caricatură-vector de imagine. Puteţi s-o puneţi pe bandă! E primul şi singurul răspuns pe care i-l dau. Ştiu ce spun şi cel puţin o jumătate din colegii lui parlamentari vor fi de acord cu mine. Lumea îl ştie pe Sever Voinescu. E o caricatură. Reuşită! Asta reiese din activitatea lui, din discurs, din caracter", a declarat Lăzăroiu pentru sursa citată.

UDMR a obţinut ce a vrut
Secţie în limba maghiară la Universitatea de Medicină din Târgu-Mureş
Secţie în limba maghiară la Universitatea de Medicină din Târgu-Mureş

Coaliţia de guvernare a decis aseară înfiinţarea unei secţii de limbă maghiară în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

Acest lucru se va face printr-o ordonanţă de guvern a anunţat vicepreşedintele UDMR Laszlo Borbely care a mai spus că în zilele următoare se va stabili textul acesteia.

Decizia a venit la scurt timp de la declaraţia vicepremierului Marko Bela care susţinea că, dacă nu se va găsi o soluţie cu privire la situaţia Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş până săptămâna viitoare, personal , se gândeşte să renunţe la prezenţa sa în Guvern.

Cotidianul.ro

Subscribe to comments feed Comentarii (2 publicate)

avatar
Nyanna 02/06/2016 14:42:24
muchachos yo tengo ese afiche justo enganche al muchacho q los pegaba en la calle asi q lo tengo limpito ademas tengo una foto firmada por los 4 las vendian en el show creo q eran 30 fotos nada mas y yo TENGO LAS 2 COSAS ESCUCHO OFSASRTSSSE….
avatar
Rent a car Bucuresti 29/06/2016 16:06:46
Nu exista diferente prea mari intre cele doua partide, ambele lasa de dorit.
total: 2 | afişare: 1 - 2

Spune-ţi părerea despre acest articol!

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Te rog să introduci codul din imagine:

Captcha
  • Trimite unui prieten Trimite unui prieten
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

Informatii Autor

Administrator

Articolul este etichetat cu:

Acest articol nu are etichete

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

5.00