Home | ŞTIRI DIN VRANCEA | O zi cu directorul Casei Judetene de Pensii Vrancea

O zi cu directorul Casei Judetene de Pensii Vrancea

Publicat de

Isi iau lefurile din banii care se strang din taxele si impozitele platite de fiecare roman. Sunt cei la care apelam in momentul in care simtim ca un functionar ne face o nedreptate. Pe scurt, sunt sefi ai institutiilor deconcentrate, guvernanti sau parlamentari. Ziarul Corect a demarat un proiect pe parcursul caruia veti afla cum decurge o zi din viata acestor oameni. Astfel in fiecare saptamana in paginile ziarului nostru va vom prezenta ce fac pe parcursul unei zile de lucru cei care conduc judetul sau ne reprezinta in Parlament. Un reporter al ziarului va fi practic „umbra” acestor oameni de la inceputul si pana la sfarsitul programului. In aceasta editie puteti citi un material despre cum decurge o zi de munca a directorului Constantin Guguianu, de la Casa Judeteana de Pensii Vrancea.

 

Este ora 8.30 iar directorul Constantin Guguianu isi face aparitia in institutie. Pe birou il asteapta cafeaua pregatita de secretara si incepe sa consulte mapa cu corespondenta zilei. La ora 9.00 primeste un telefon prin care este anuntat de o sedinta fulger la sediul Consiliului Judetean. Da indicatii secretarei privind audientele din ziua respectiva si pleaca spre sedinta anuntata, in calitate de consilier de aceasta data. La sediul CJ Vrancea sunt reuniti mai multi directori de institutii si primari din judet. Se discuta despre cum pot unitatile deconcentrate sa sprijine primariile pentru a iesi din impasul economic acum in plina recesiune dar si situatia drumurilor judetene si comunale care trebuie reparate. La ora 11.00, directorul Constantin Guguianu revine la sediul CJP pentru a-si relua activitatea. Mapa de corespondenta il asteapta in acelasi loc pe birou si trece la semnarea ei. Problemele sunt multiple, iar directorul acorda o atentie deosebita fiecarei petitii, nescapandu-i nici cel mai mic detaliu. Asta si din cauza faptului ca a fost militar de cariera, iar aceasta si-a pus amprenta pe tot ceea ce intreprinde atat la serviciu cat si in viata sa privata. In mapa se gasesc o serie de documente care il contrariaza: o banca din Focsani ii trimite mai mereu o situatie cu datornici care au diferite imprumuturi si nu si-au platit ratele la termen, iar printre acestia sunt si pensionari. Se solicita in aceasta situatie poprire din pensie dar cum solicitarea nu este insotita de acte doveditoare, legal intocmite, cu copii certificate de pe titlul executoriu, numele si prenumele, adresa si codul numeric personal, cu copii dupa certificatul de imprumut, sunt nule, in opinia directorului Guguianu. Asta il deranjeaza foarte tare pe seful CJP, care isi cheama secretara sa le returneze, vadit contrariat de situatia care se repeta aproape zilnic.

 

Pensionarii vin sa-si spuna pasurile

Din cauza sedintei care a intervenit de dimineata de la sediul CJ, audientele incep cu intarziere. Pensionarii intra pe rand la director pentru ca stiu ca li se vor asculta pasurile cu intelegere. Prima persoana din audienta, prima problema: o pensionara din Focsani, cu ochii in lacrimi povesteste cum, inca de la inceputul anului a fost „depensionata” in urma ultimei expertize medicale, si i se pare ca a fost nedreptatita pentru ca aceasta chiar este bolnava. A facut o contestatie in urma careia pensionara ar trebui sa mearga la Bucuresti la Institutul de Expertiza Medicala pentru a i se analiza de catre o alta comisie boala de care sufera, iar Constantin Guguianu promite femeii solutionarea situatiei. Pentru ca nu este un caz unic, va merge personal la Institutul din Bucuresti sa discute cu directorul de acolo pentru a nu mai pune pensionarii bolnavi pe drumuri. Notandu-si cu atentie toate datele problemei, i se promite pensionarei ca in urmatoarea saptamana sa aiba rezolvarea problemei. Dar audientele nu decurg fluent, sunt intrerupte de personalul care vine cu acte urgente la semnat, telefoane care suna tot timpul pentru solutionarea problemelor CJP. Urmatorul pensionar este Nicolae Saigau caruia i s-a aprobat doua bilete de tratament in statiune, pentru el si sotia lui care sunt suferinzi. Aveau tot dreptul la aceste bilete, iar directorul Guguianu i-a dat avizul. Inca un pensionar care a iesit din biroul sefului foarte multumit. O persoana pensionata pe caz de boala cu o operatie la coloana doreste sa stie daca i s-a calculat pensia corect.Dupa 30 de ani de muncai se pare ca a primit

prea putin, doar 380 de lei. Directorul Casei de Pensii cheama un subaltern si ii traseaza sarcini clare, sa verifice cu atentie calcularea pensiei acestui om.

„Nu suntem agentie de voiaj”

In audiente nu vin numai pensionari cu probleme grave, directorul CJP Vrancea mai are de-a face cu tot felul de situatii chiar hilare uneori. Este si cazul unui pensionar care a venit in audienta pentru a-si schimba cazarea din statiunea de tratament unde urmeaza sa plece impreuna cu sotia, de la vila la sanatoriu. Desi situatia era de-a dreptul ridicola, Guguianu a ascultat nemultumirea pensionarului care sustine ca el impreuna cu sotia au stat mereu la sanatoriu, si din discutiile pe care le-a mai purtat cu alti pensionari, ar fi auzit ca nu este prea mare confort la vile. Cu un calm tipic militaresc directorul incearca sa explice ca acest pensionar este unul din cei privilegiati, ca a reusit sa obtina un bilet de tratament. Sunt alte persoane bolnave care ar vrea sa beneficieze de tratament intr-o statiune dar nu obtin din cauza faptului ca vin prea putine bilete. Numai anul acesta au fost peste 6.000 de cereri pentru circa 2.000 de bielte. Cum omul o tinea pe a lui, o replica a trebiut sa ii aplice si directorul: „Nu suntem agentie de voiaj. Nu stim sa spunem la cate stele se ridica locul de cazare al fiecaruia. Daca ar veni fiecare sa ridice pretentii, ce am face, consider ca cererea este un moft”, au fost vorbele lui Guguianu. Cu toate acestea pensionarului i s-a promis ca cererea lui va fi discutata si analizata. Pantelimon Slutu este un alt pensionar care are programare pentru tratament intr-o statiune din Covasna si solicita o reprogramare din cauza faptului ca in aceeasi perioada pe 18 august este programat la o operatie. Venind cu acte doveditoare, imediat i s-a rezolvat problema, fiind reprogramat pentru o perioada dinaintea operatiei. Audientele se incheie cu o problema care nu tine de competenta Casei de Pensii: lui Dumitru Serban, pensionar din Focsani, i se retine din pensie inca din luna ianuarie 2009 suma de 390 de lei, insemnand datoriile acestuia catre Electrica si Enet. Doreste sa nu i se mai opreasca acesti bani, dar directorul ii explica faptul ca atata timp cat nu-si rezolva problema la aceste institutii, Casa Judeteana de Pensii nu poate face nimic. Cu acest caz s-a incheiat ziua de audiente, care de regula este joia, dar asa cum declara insusi directorul, el primeste in fiecare zi si la orice ora pe oricine doreste sa stea de vorba cu el.

Un director de institutie, fost militar de cariera

La ora 16.30 se incheie lucrul pentru Constantin Guguianu, directorul Casei Judetene de Pensii Vrancea. O zi incarcata cu multe probleme de rezolvat, audiente, petitii. Dar ziua de munca a acestuia nu s-a incheiat, ea continua la firma privata a familiei. Are magazine de piese auto si utilaje pentru prelucrarea lemnului si consumabile. Si la firma sunt probleme de rezolvat, criza financiara din tara a afectat toate institutiile private, inclusiv pe a acestuia. De aceea situatiile de criza se regasesc si aici, si ii ocupa toata dupa-amiaza. La aceasta unitate lucreaza si sotia cu care este impreuna din anul 1978 trecand de-a lungul timpului si prin bune si prin rele. Au doi copii, un baiat casatorit care lucreaza intr-un salon auto din Focsani, si o fata care urmeaza sa se casatoreasca si este stabilita in Bucuresti. Fost ofiter al armatei romane, Guguianu a absolvit liceul militar de la Campulung Moldovenesc, apoi Scoala de Ofiteri de la Sibiu. A activat ca artilerist in cadrul Brigazii 8 Artilerie Mixta Focsani, dupa care s-a transferat in cadrul fortelor aeriene. Dupa ce a iesit din armata a absolvit cursurile facultatii de drept din Iasi. Membru al PSD si consilier judetean, Constantin Guguianu este director al Casei de Pensii de circa doua luni. „Ma inteleg foarte bine cu doamnele din subordine, atata timp cat stiu sa le respect si sa le apreciez munca, nu cred ca vor fi probleme. Eu nu sunt un pretentios, dar nu cer decat corectitudine, si doresc ca fiecare sa-si faca treaba bine la locul de munca. Daca aceste criterii vor fi indeplinite, toata treaba intre mine si subalternii mei va merge struna”, a declarat Constantin Guguianu directorul Casei Judetene de Pensii Vrancea.
 Sursa: Corect

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicate)

total: | afişare:

Spune-ţi părerea despre acest articol!

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Te rog să introduci codul din imagine:

Captcha
  • Trimite unui prieten Trimite unui prieten
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

Informatii Autor

Linda

Articolul este etichetat cu:

Acest articol nu are etichete

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

0