Home | ŞTIRI DIN VRANCEA | 35 de ani de la cutremurul devastator din 4 martie. Protestele împotriva Guvernului Ungureanu și a lui Băsescu continuă la Focșani

35 de ani de la cutremurul devastator din 4 martie. Protestele împotriva Guvernului Ungureanu și a lui Băsescu continuă la Focșani

Publicat de

Vrâncenii continuă protestele din Piaţa Unirii, împotriva Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu. Oamenii s-au adunat şi vineri seara, în număr mare şi şi-au strigat ofurile în faţa Prefecturii. Aceştia au strigat cât i-a ţinut gura. Mai mulţi protestatari vrânceni au participat, pe 1 Martie, la manifestaţiile din Piaţa Universităţii din Bucureşti. Aceştia şi-au anunţat participarea la protestele din Capitală, în urmă cu câteva zile. Protestatarii vrânceni au purtat pancarte pe care scria: „Ungureanu UTC-ist, comunist şi securist! Vrancea nu te vrea“, „Jos Guvernul Securist “, „Jos Băsescu“, „Alegeri anticipate“ şi „Vrancea este cu voi“ *** CIFRE ŞI CUTREMURE. Duminică, 4 martie, se împlinesc 35 de ani, de la cutremurul devastator din 1977. Seismul s-a produs la ora 21.22 şi a avut o magnitudine de 7,5 grade pe scara Richter. La nivel naţional au fost înregistraţi 1.570 morţi, 11.300 răniţi, 32.900 locuinţe prăbuşite sau grav avariate, iar 35.000 familii au rămas fără adăpost. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, în urma mişcărilor seismice din 1977, în judeţul Vrancea au fost avariate grav 301 imobile. Alte 113 clădiri au fost uşor avariate. N-au scăpat de avarii nici bisericile, fiind afectate, numai în Focşani, 19 astfel de edificii. La cutremurul din 4 martie 1977, 1.281 de familii din Vrancea au rămas fără locuinţă *** „Cimentul din curte se ondula precum valurile“ *** Apartamente modificate şi mansarde ilegale, la 35 de ani de la CUTREMURUL din 1977 VIDEO ÎN PREMIERĂ ŞI ÎN EXCLUSIVITATE OBŢINUT DE LA ARHIVELE STATULUI VRANCEA *** Oprisan ataca Guvernul pe deszapeziri, in Power Point

„Vrem mâncare că ne este foame“

Protestul din Piaţa Unirii

De Camelia Taftă

Vrâncenii continuă protestele din Piaţa Unirii, împotriva Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu. Oamenii s-au adunat şi vineri seara, în număr  mare şi şi-au strigat ofurile în faţa Prefecturii. Aceştia au strigat cât i-a ţinut gura: „Vrem mâncare că ne este foame“ , „Jos dictatorul“ şi alte lozinci. 
    Totodată, protestatarii nu au lăsat acasă nici pancartele inscripţionate cu diferite mesaje. 
Oamenii spun că vor ieşi în stradă până când preşe-dintele ţării şi guvernanţii îi vor auzi. „Ieşim în stradă de multă vreme şi vom ieşi în continuare. Nu ne-am săturat să ne cerem drepturile şi vom face acest lucru până când preşedintele ţării va înţelege care este mesajul nostru. Niciunul dintre cei care ne guvernează nu este bun şi vrem să plece odată şi să ne lase în pace pentru totdeauna. Vrem să trăim decent, nu în lux. Vrem să nu ne facem griji pentru locul de muncă şi nici pentru pâinea pe care ar trebui să o punem zilnic pe masă. Este păcat că unii stau la balcoane şi se uită la noi deşi le este greu şi lor. Ar face bine să ni se alăture. Cu cât suntem mai mulţi cu atât va fi mai bine“, a spus Alin, unul dintre protestatari. 
   Oamenii nu şi-au pierdut speranţa şi aşteaptă schimbarea. În opinia lor, nimic şi nimeni pe lumea asta nu le va mai putea face atâta rău cât le-a făcut actuala guvernare. „Noi nu-l mai vrem pe acest preşedinte, dar văd că el se face că nu ne înţelege mesajele. Îi promitem că nu vom renunţa la proteste până când nu va pleca. Dacă el îşi dă demisia, restul nu mai contează pentru că nu au de ales şi vor pleca toţi. Pedeliştii aceştia spun că vor să creeze locuri de muncă. Noi nu înţelegem pentru cine fac asta. Probabil pentru ai lor, că pentru noi nu. Eu sunt şomer demult şi nu mi-am găsit loc de muncă chiar dacă m-am chinuit din răsputeri. Aş vrea ca fetele lui să trăiască cum trăiesc copiii mei, chinuiţi, şi apoi să-l văd ce va face“, a precizat şi Nicolaie. 
   Autorizaţia pentru desfăşurarea protestelor în Piaţa Unirii din Focşani a fost prelungită până pe data de 31 martie, iar începând cu 12 martie, este autorizat şi marşul până la sediul PDL Vrancea. 

Demonstranţii din Vrancea în Piaţa Universităţii din Bucureşti

   Mai mulţi protestatari vrânceni au participat, pe 1 Martie, la manifestaţiile din Piaţa Universităţii din Bucureşti. Aceştia şi-au anunţat participarea la protestele din Capitală, în urmă cu câteva zile. Protestatarii vrânceni au purtat pancarte pe care scria: „Ungureanu UTC-ist, comunist şi securist! Vrancea nu te vrea“, „Jos Guvernul Securist “, „Jos Băsescu“, „Alegeri anticipate“ şi  „Vrancea este cu voi“.

Video: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=YeXJdcroUUo

monitorulvn.ro

Protestele vor continua la Focşani pe tot parcursul lunii martie

"Asociaţia pentru Mediu, Organizare Regională şi Formare Profesională" a obţinut autorizaţie de la Primăria Focşani pentru a organiza acţiuni de protest în Piaţa Unirii până pe 31 martie. Asociaţia este condusă de consilierul judeţean PSD Laurenţiu Marin.

Potrivit autorizaţiei, acţiunile de protest se vor organiza între orele 17.00 şi 19.00 în Piaţa Unirii, iar începând cu 12 martie va fi organizat şi un marş de protest la sediul PDL.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vrancea va asigura ordinea şi liniştea publică pe timpul protestului.

adevarul.ro/locale/focsani/

CIFRE ŞI CUTREMURE

 

   
Duminică, 4 martie, se împlinesc 35 de ani, de la cutremurul devastator din 1977. Seismul s-a produs la ora 21.22 şi a avut o magnitudine de 7,5 grade pe scara Richter. 

   La nivel naţional au fost înregistraţi 1.570 morţi, 11.300 răniţi, 32.900 locuinţe prăbuşite sau grav avariate, iar 35.000 familii au rămas fără adăpost. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, în urma mişcărilor seismice din 1977, în judeţul Vrancea au fost avariate grav 301 imobile. Alte 113 clădiri au fost uşor avariate. N-au scăpat de avarii nici bisericile, fiind afectate, numai în Focşani, 19 astfel de edificii. La cutremurul din 4 martie 1977, 1.281 de familii din Vrancea au rămas fără locuinţă. 
   Ultimele cutremure semnificative au avut loc în anii 1940 (magnitudine de 7,7 pe scara Richter, în domeniul de adâncime 150 - 180 de kilometri), 1977 (magnitudine de 7,5 pe scara Richter, la adâncime de 90 - 110 de kilometri), 1986 (magnitudine de 7,2 pe scara Richter, la 130 - 150 de kilometri adâncime) şi 1990 (magnitudine de 6,9 pe scara Richter, la adâncime de 70 - 90 de kilometri).
De la începutul anului şi până în prezent, în Vrancea au fost înregistrate 34 de cutremure. Acestea au fost de mică intensitate şi majoritatea nu s-au resimţit în rândul populaţiei. Seismul cu cea mai mare magnitudine s-a produs pe data de 10 ianuarie a.c. şi a avut o intensitate de 4,3 grade pe scara Richter.
„Cimentul din curte se ondula precum valurile“„Cimentul din curte se ondula precum valurile“
Amintiri de la seismul din 1977

Duminică se împlinesc 35 de ani de la unul dintre cele mai puternice cutremure care au lovit România în ultimul secol.
   Într-un buletin informativ din 8 martie 1977, al Comitetului Judeţean al PCR se arată: „Conducerea Sucursalei ADAS informează că s-au avizat următoarele daune: 2.657 case de locuit, din care în Focşani 635, Panciu 139, Odobeşti 178, Adjud 92, Mărăşeşti 16, iar 1.598 în comunele judeţului“.   
   Păncenii îşi amintesc şi astăzi clipele de spaimă prin care au trecut în urmă cu trei decenii şi spun că acele momente le-au marcat întreaga existenţă. Inginerul Valentin Popescu, preşedintele Asociaţiei „Vitis” povesteşte că, în seara de 4 martie 1977, se afla singur în casă şi că şi-a dat seama că e cutremur în momentul în care lustra din sufragerie a început să se clatine. „Mă uitam la un film, unul unguresc sau bulgăresc, nu mai reţin exact. Era seara, după orele 21.00. Era o vreme plăcută şi stăteam cu uşa de la casă deschisă. Când a început cutremurul, primul lucru pe care l-am văzut a fost lustra, care a început să se mişte. Imediat, am ţâşnit din sufragerie direct în curte”, îşi aminteşte acesta. 
   Ceea ce a văzut, apoi, în curte, l-a înfricoşat şi mai tare. „Cimentul din curte se ondula precum valurile, iar copacul de la poartă se clătina, aplecându-se până la pământ, ca la o furtună puternică, iar câinele urla. Cerul era roşu-complet şi păsările din cuibar se agitau, băteau din aripi. Peste toate, se auzea un zgomot, un vuiet nefiresc, ce nu părea să vină nici din pământ, nici din cer”, ne-a mai spus inginerul.
   De tabloul cu cerul roşu-sângeriu îşi aminteşte şi Dumitru Andronic. În 1977 acesta lucra la fosta IRTA Panciu, iar în seara cutremurului era chiar de serviciu. „Mă aflam în hala care avea vreo 60 de metri lungime şi alţi 40 lăţime. Când pământul a început să se mişte, mă temeam să nu-mi cadă acoperişul în cap. Am ieşit repede afară, gândindu-mă, însă, la fochistul care rămăsese înăuntru, dar care după câteva secunde a ieşit şi el după mine. Era sinistru, cerul era roşu, animalele erau agitate, copacii se clătinau. Acelaşi lucru l-am mai văzut doar la cutremurul din 1986, când un nuc s-a aplecat până aproape de pământ, atât de puternic a fost şi atunci cutremurul”, ne-a povestit Dumitru Andronic.

Nimeni nu îndrăznea să pună mâna pe conserve 

   Dumitru Andronic îşi mai aminteşte că, în dimineaţa care a urmat cutremurului, în faţa magazinului alimentar de pe Strada Mare (actuala Nicolae Titulescu) se aflau mormane de conserve aruncate, prin peretele care se prăbuşise din cauza undei de şoc. „Mă uitam la ele şi nu-mi venea să cred. Culmea era că nimeni nu îndrăznea să pună mâna pe acele conserve”, ne-a mai spus acesta.
   Cutremurul din 4 martie 1977 a afectat şi multe clădiri, în special cele cu structura de rezistenţă slabă. Valentin Popescu îşi aminteşte că fosta clădire a Întreprinderii Agricole de Stat s-a ales cu toţi pereţii crăpaţi ori fisuraţi, ca şi imobilul în locul căruia s-a construit, în anii 80, actualul Magazin universal. „Şi clădirile din paiantă au avut mult de suferit. Dar cel mai mult a contat că, în cutremurul din 1977 nu au murit pănceni, ca în cel din 1940, când oraşul a fost ras de pe faţa pământului”, a mai declarat Valentin Popescu.

Clădiri şubrezite de lucrări neautorizate

   În anii care au urmat, întreaga arhitectură a oraşului Panciu s-a modernizat. Au apărut blocuri noi despre care, la vremea respectivă, se spunea că pot rezista la cutremure de magnitudine 9 pe scara Richter. După 1990, acestea au beneficiat, însă, de lucrări de reamenajare din partea proprietarilor, însă nu întotdeauna acestea au respectat normele din construcţii. Din acest motiv, chiar dacă imobilele nu au fost în mod oficial expertizate de specialiştii care ar putea spune cu exactitate câte dintre ele ar putea fi vulnerabile la cutremure de mare magnitudine, oamenii ştiu că ele pot prezenta cel mai mare risc. 
   În 2011, autorităţile locale au anunţat, de nenumărate ori că, în cazul în care vor fi depistaţi că au efectuat orice fel de modificări la structura de rezistenţă a apartamentelor, proprietarii lor vor suporta nu numai amenzi, ci ar putea fi obligaţi să refacă, pe cheltuială proprie, structura afectată.
Cu aceleaşi ocazii, primarul Ion Petre declara public, într-o şedinţă de Consiliu Local, că toate modernizările din locuinţele de la bloc se vor putea realiza numai cu avizul comisiei de specialitate constituite în cadrul acestuia. Totodată, edilul încerca să atragă atenţia populaţiei asupra riscului la care se supune dacă nu va renunţa la reamenajarea apartamentelor prin eliminarea unor pereţi care fac parte din structura de rezistenţă a blocurilor.

Primăria şi Complexul Comunitar, consolidate seismic

   La ora actuală, singurele clădiri din Panciu care beneficiază de lucrări de consolidare seismică sunt Primăria şi Complexul Comunitar (fostul cămin de fete), prin intermediul a două proiecte incluse în Programul de diminuare a riscurilor în cazul producerii calamităţilor naturale şi pregătire pentru situaţii de urgenţă - Componenta B: Reducerea riscului seismic, finanţat de Banca Mondială. Investiţia are o valoare de 3,4 milioane de lei, din care 2,8 milioane reprezintă fonduri de la Banca Mondială, restul reprezentând cofinanţare locală.
   Lucrările, executate de  „Rotary Construct SRL” Bucureşti, au început în iulie 2011 şi vor dura timp de 18 luni. Proiectul fusese depus la finanţare de mai multă vreme, dar de abia anul trecut autorităţile au primit banii necesari pentru investiţie. „Am prins ultima finanţare de la Banca Mondială pe această componentă. Putem spune că, pentru comunitatea locală, aceasta este o investiţie foarte importantă, pentru că ambele imobile care vor fi consolidate nu vor avea probleme în eventualitatea producerii unui mare cutremur”, declara, la începerea lucrărilor, primarul Ion Petre.
VIDEO în EXCLUSIVITATE şi GALERIE FOTO: Apartamente modificate şi mansarde ilegale, la 35 de ani de la CUTREMURUL din 1977
VIDEO ÎN PREMIERĂ ŞI ÎN EXCLUSIVITATE OBŢINUT DE LA ARHIVELE STATULUI VRANCEA

   Duminică se împlinesc 35 de ani de la cutremurul din 1977. Seismul de atunci, am putea crede, i-a învăţat o lecţie pe români: să-şi construiască locuinţe durabile, care să reziste. Numai că deceniile trecute de atunci au şters încet-încet amintirea şi, în 2012, blocurile sunt pline cu apartamente modificate, cu pereţi sparţi, găuriţi, au mansarde fără autorizaţie, care apasă pe o structură de rezistenţă ce nu a fost proiectată să susţină un alt nivel. Primăria şi Inspectoratul pentru Calitatea Lucrărilor de Construcţii îi invită pe vrânceni să-şi reclame vecinii, despre care ştiu că au făcut modificări în apartamente.

Video: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=r4x_abTsQ1Q

   Cutremurul din anul 1977 a lăsat urme adânci atât în percepţia oamenilor despre mişcările pământului cât şi în normele de construcţie. După primăvara acelui an, prima măsură luată de autorităţile acelor vremuri a fost să suplimenteze în zona Vrancea normele de rezistenţă a construcţiilor cu 10%. Astfel, a fost majorată cantitatea de armătură, iar pentru beton s-a cerut o ca-litate mai bună. Conform Serviciului de Urbanism al Primăriei Focşani, toate clădirile din oraş pot suporta un seism de maxim 9 grade pe scara Richter. „Oraşul Focşani este mai bine pregătit decât alte oraşe din ţară în caz de cutremur. Toate proiectele făcute după 1977 au ţinut cont de noile norme de construcţie“, ne-a asigurat viceprimarul Bogdan Matişan. 
   Focşaniul poate fi împărţit în două dacă e să luăm în considerare blocurile construite înainte şi după 1977. Axa despărţitoare este strada Republicii. Astfel, spre Cartierul Obor, toate construcţiile sunt făcute după anul de referinţă, în timp ce în Centru şi spre Sud, blocurile au mai trecut prin experienţa unui cutremur. Mare parte dintre acestea au fost placate cu polistiren pentru a împiedica pierderile de căldură astfel că, în locul crăpăturilor din faţadă, vedem culori care de care mai îndrăzneţe. 
   Mulţi locatari de la etajele superioare au decis că este vremea să îşi construiască mansarde. Conform reprezentanţilor Serviciului de Urbanism al Primăriei, niciun bloc din Focşani nu a primit auto-rizaţie pentru construirea de mansarde. „Construirea unei mansarde necesită documente suplimentare faţă de un acoperiş normal, tip şarpantă. Pentru mansardă este nevoie de o expertiză tehnică făcută de un specialist care în urma unor calcule de rezistenţă decide dacă blocul mai suportă un etaj sau nu“,ne-a spus viceprimarul Matişan. 
   Specialiştii de la Urbanism sunt cei care ar trebui să verifice acoperişurile de pe blocuri atunci când acordă autorizaţii de construcţie. De altfel, această atribuţie figurează în fişa postului acestor funcţionari. Reprezentanţii Compartimentului Control şi Inspecţie pentru Calitatea Lucrărilor de Construcţii spun că în ultimii ani nu au acordat autorizaţii pentru construcţia de mansarde la blocuri tocmai din cauza condiţiile impuse prin lege pentru acest tip de construcţii. Astfel, cel care doreşte să îşi construiască o mansardă ar trebui să apeleze la un expert care să constate dacă structura de rezistenţă a blocului în cauză permite o asemenea construcţie. Ori, o asemenea expertiză costă circa 20 mii lei. În aceste condiţii, singura soluţie a rămas construirea de mansarde ilegale, mascate sub denumirea de acoperiş de bloc. În cazul acoperişurilor normale, tip şarpantă, blocul se descarcă de greutate prin decopertarea hidro şi termoizolaţiei şi se înlocuieşte cu greutatea acoperişului.
Dacă acoperişurile pot fi inspectate din stradă, în cazul apartamentelor este mai greu. 

Primăria aşteaptă reclamanţii

   După anii 1990 a apărut şi moda recompartimentării interioare a apartamentelor. Au dispărut pereţi, au apărut arcade. Pentru astfel de modificări e nevoie de o expertiză, însă dacă un focşănean şi-a făcut lucrările în casă şi au trecut peste doi ani, el este absolvit de orice vină. Din interiorul apartamentelor pot fi tăiaţi doar pereţii despărţitori. Elementele structurale precum grinzi, diafragme sau stâlpi nu pot suporta modificări. Aparatul Primăriei Focşani poate reacţiona în astfel de cazuri numai în baza unor reclamaţii. „E vorba despre proprietatea privată. Nu putem merge în casa omului fără o sesizare depusă de vecini sau de asociaţia de proprietari. Probabil că sunt şi astfel de cazuri de care nu avem cunoştinţă“,spune viceprimarul. 
   Într-un an, ajung la Primăria Focşani aproximativ 30 de persoane care cer autorizaţie pentru a-şi face modificări în apartamente. Au fost şi cazuri în care au fost depistate nereguli, iar proprietarul a fost obligat să readucă la forma iniţială construcţia. 
   În ceea ce priveşte spaţiile comerciale de la parterul blocurilor, reprezentanţii Serviciului de Urbanism ne-au asigurat că agenţii economici nu primesc autorizaţii de funcţionare dacă fac modificări în structura de rezistenţă. 
   În cazul caselor, procedura este mai simplă. Constructorul trebuie să respecte proiectul, iar modificările ulterioare se fac pe răspunderea proprietarului. 

Niciun bloc cu bulină roşie

   Specialiştii în construcţii spun că în judeţ nu au fost găsite probleme la locuinţele colective, iar singura clădire aflată pe lista bulinelor roşii este Tribunalul Vrancea. Chiar dacă pe lista locuinţelor verificate s-au aflat mai multe blocuri din Focşani, niciunul nu este în pericol din cauza structurii de rezistenţă. „Singura clădire cu bulină roşie este Tribunalul Vrancea. Nicio locuinţă colectivă din Focşani nu are bulină roşie, nu este încadrată la risc seismic de grad I. Au fost blocurile L1 şi L2 dar au fost renovate la începutul anilor 2000“, a afirmat Dragoş Micu, reprezentantul Compartimentului Control şi Inspecţie pentru Calitatea Lucrărilor de Construcţii Vrancea. 
   El a precizat că pot apărea probleme la blocuri din cauza intervenţiilor neauto-rizate la structura de rezistenţă în urma amenajărilor interioare din apartamente. Însă aceste cazuri pot fi constatate doar în urma reclamaţiilor vecinilor, care suspectează spargerea unor pereţi de rezistenţă. „Din cauza intervalului lung de revenire a cutremurelor de mare magnitudine, percepţia asupra riscului seismic scade, aspect ce se poate manifesta prin neglijarea proiectării şi realizării construcţiilor, dar şi prin neglijarea unei educaţii şi informări adecvate privind astfel de si-tuaţii. Întrucât mişcarea seismică este un eveniment imprevizibil, apărut de regulă prin surprindere, un rol important revine instruirii tuturor oamenilor privind regulile de comportare specifice acestei si-tuaţii“, se arată într-un comunicat de presă al ISU Vrancea.

Panica a cuprins Focşaniul

   Custodele Direcţiei Judeţene Vrancea a Arhivelor Naţionale, Florin Dîrdală a căutat în documentele din anii de după cutremur şi a reuşit să ne inspire atmosfera din acele zile. 
   Zece soldaţi ai unei unităţi militare din Focşani au lăsat un document unic în care putem distinge spaima care i-a cuprins în timpul teribilului seism şi teama care i-a făcut să uite de toate măsurile de siguranţă, de toate canoanele mi-litare şi de stăpânirea de sine care caracterizează o structură militarizată. „Totul a început la ora 21.20 când din nord s-a auzit un vuiet puternic asemănător unei explozii care urca din fundul pământului. Pentru un moment s-a liniştit ca mai apoi să reînceapă prin teribile trepidaţii pe verticală, zăngănind armele din rastelele metalice, iar scaunele pe care stăteau militarii săreau în sus ca o minge. Ne-am dat seama că e cutremur şi ne-am îmbulzit cu toţii spre ieşire. La cazarmă s-au spart geamurile, din tavan se desprindeau bucăţi mari care cădeau şi loveau. Toţi se căzneau să iasă de sub bombardamentul de cărămizi. Au rămas doar 14 inşi în clădire, într-o încăpere care fusese baricadată, iar intensitatea cutremurului creştea simţitor“, ne-a transmis Dîrdală din declaraţiile milita-rilor. 
   S-au hotărât să sară cu toţii pe geam de la 4 metri înălţime, iar un militar în cădere s-a lovit şi şi-a pierdut cunoştinţa. Pereţii au început să crape, de sus cădeau bucăţi de tencuială. Au deschis atunci fereastra şi au sărit pe rând. Militarii povestesc cum afară pomii se legănau, lovindu-se unii de alţii. Pământul dădea senzaţia că se crapă sub ei. „În acel moment lumina s-a stins şi au căzut grămadă unul peste altul, unii îmbrăcaţi alţii dezbrăcaţi. Când au ieşit afară, pământul se mişca precum valurile mării şi gemea. De pe platoul unde s-au refugiat militarii, se vedeau blocurile din faţa cazărmii care se aplecau ca nişte chibrituri, iar lumea înnebunită ieşea afară şi ţipa“, ne-a schiţat custodele din impresiile de moment. 
   Coşurile de fum de pe acoperişuri se prăbuşeau, la fel şi ţiglele. După cutremur soldaţii arătau ca nişte statui de ceară. 
   Unele construcţii nu au rezistat în faţa furiei naturii şi s-au prăbuşit. Cofetăria Macul Roşu, Centrul de Librării, Cooperativa Prestarea, Magazinul Dunărea, Hotelul Vrâncioaia, Unitatea CEC din strada Republicii au fost distruse total sau parţial. 

Din arhivele PCR, Comitetul Judeţean Vrancea

Doi elevi au sărit pe geam în timpul cutremurului

BULETIN, 
privind cîteva aspecte de pe urma cutremurului din seara zilei de 4 martie 1977

(...) - la şcoala M.I.U. este accidentat grav un elev de la şcoala de maiştri care în timpul cutremurului a sărit pe geam de la etajul doi. Se presupune că are coloana vertebrală ruptă. I s-a acordat primul ajutor şi a fost transportat la spital. – La aceeaşi şcoală, o elevă a sărit de la primul etaj fiind transportată de urgenţă la spital. – O elevă internă de la şcoala de surzi alergînd să se salveze în timpul cutremurului a fost surprinsă de dărîmături fiind accidentată la coloana vertebrală şi picior. (...) ora 4.00, 5 martie 1977“
 
BULETIN,
privind cutremurul din seara zilei de 4 III 1977

Comitetul municipal de partid Focşani informează: (...) La comuna Năruja la internatul şcolar a căzut centura de beton, rănind o elevă. A fost internată la spitalul din comună. 5 martie 1977, ora 6.00“

2 morţi

„Direcţia Sanitară a Judeţului Vrancea, 8.III.1977 ora 9
INFORMARE
-Total persoane asistate – 246
-Total accidentaţi – 23
-Total internaţi – 5
Din care doi au ieşit din spital şi au mai rămas trei cazuri în spitalul judeţean.
-Total decedaţi – 2 (ambele cazuri la domiciliu)
1.Chirilă Ruxanda din Focşani strada Mare nr.336 născută la 24.I.1923 a decedat la domiciliu în următoarele împrejurări: părăsind clădirea în care locuia a fost lovită în cap de o cărămidă desprinsă dintr-o hoarnă. (...)
2.Mocanu Ion din Odobeşti născut în 1923 a decedat la domiciliu în jurul orei 3-4 dimineaţa, după cutremur, în următoarele împrejurări: - fiind un vechi hipertensiv şi diabetic, după cutremur intră brusc în comă şi decedează.

250 de replici pînă pe 13 martie

   Potrivit unui raport al Comitetului de stat pentru energia Nucleară - Centrul de Fizica Pămîntului şi seismologie, „cutremurul a fost urmat pînă în ziua de 13 martie 1977 de aproximativ 250 de replici fără semnificaţii. Cea mai puternică replică de magnitudine 4,0 s-a produs la cca. 90 de minute de locul principal.“

   Pe 17 martie 1977, Comitetul Judeţean Vrancea al PCR transmitea Comitetului central al Partidului Comunist Român, faptul că în contul CEC „1977“ – ajutor sinistraţi – 30.088 de vrînceni depuseseră 3.353.408 lei.

monitorulvn.ro

Oprisan ataca Guvernul pe deszapeziri, in Power Point

Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, a atacat Guvernul si PDL pentru faptul ca nu a declarat mai devreme stare de alerta in judetul sau, folosind pentru asta un comunicat de presa in Power Point.

"Ninsorile din 3-16 februarie au fost cele mai mari pe care le-au vazut, vreodata, batranii nostri. Din aceasta cauza Consiliul Judetean, dar si administratiile din cele doua municipii, cele trei orase si cele 69 de comune au fost depasite de amploarea si intensitatea fenomenului! Noi, ca autoritati locale, ne-am fundamentat necesarul pentru deszapezirea din iarna 2011-2012 pe istoricul precipitatiilor din ultimii cinci ani de zile, iar utilajele prognozate la inceputul iernii nu aveau cum sa faca fata unui astfel de sinistru", transmite Oprisan in comunicatul de presa remis miercuri Ziare.com.

"Din aceste motive am cerut declararea starii de alerta! Nu am cerut stare de alerta pentru faima mea personala sau pentru a face afaceri cu deszapezitul, asa cum m-au acuzat reprezentantii PDL din Guvernului Romaniei pentru a-si ascunde propria incompetenta! Am cerut stare de alerta pentru ca sa putem aduce mai multe utilaje in Vrancea care sa scoata de sub troiene drumurile nationale, drumurile judetene, drumuri comunale, orasele, satele si catunele noastre! M-am gandit sa-i scot pe oameni cat mai repede din zapada!", precizeaza vicepresedintele PSD.

El adauga ca Guvernul nu ar fi declansat starea de alerta intr-un judet condus de PSD, daca nu ar fi fost presiunea "fantastica" a televiziunilor de stiri.

Atasat comunicatului e un slideshow, in care apar diverse acuze pe care le aduce Oprisan Guvernului si PDL.

"Balbaiala Guvernului legata de declansarea starii de urgenta a avut un scop politic criminal!", se arata in una din imaginile prezentate prin programul Power Point.

Subscribe to comments feed Comentarii (2 publicate)

avatar
Boston 07/05/2016 15:06:38
we like to honor several other web sites around the inettnre, even though they arenÂ’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out
avatar
Nikki 09/05/2016 04:46:34
Hi there this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I&#8217;m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously <a href="http://sixcjymcy.com">apptaciered!</a>
total: 2 | afişare: 1 - 2

Spune-ţi părerea despre acest articol!

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Te rog să introduci codul din imagine:

Captcha
  • Trimite unui prieten Trimite unui prieten
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

Informatii Autor

Administrator

Articolul este etichetat cu:

Acest articol nu are etichete

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

0